A húsvéti nagyhéten tesztnap volt kedvenc bicikliboltomban, Campagnolo 11-es hajtásokat és kerekeket lehetett próbálgatni - bicikliken.
Ezzel mentem idáig, majd estefele haza:
Athena 8-as (52-39, 13-14-15-17-19-21-23-26), acél egyedi váz (Cr-Mo, Vitus XO csövekbõl), 56-os, Campagnolo Mexico 68 kerekek (36 küllõ, 2-1,8-2mm), Michelin Axial bi-Sport külsõk. Italia Expedia nyereg, Cinelli kormány, 3ttt stucni.
Athena 8 gép,
Athena 8 hajtás,
Athena 8 fék, Michelin Axial Bi-Sport, Vitus XO.
Ezt kértem, egy délutánra meg is kaptam:
Athena 11-es (50-34, 12-13-14-15-16-17-19-21-23-25-27), szénszálas Campagnolo váz, 56-os, Campagnolo Neutron kerekek (hátul 24, elöl 22 küllõ), DedaTre RS Corsa külsõk (198 g egy, 300 tpi, open tubular, 7-9 atm). SMP Dynamic nyereg, Deda egyebek (nyeregcsõ, kormány, stucni).
Athena 11 gép,
Athena 11 sor.
(Kb. az a váz, csak Athena-nak cimkézve, mint ami pl. a Campagnolo honlapon a Centaur bemutatásánál van:
Groupes - CENTAUR - Campagnolo - Site officiel Campagnolo - Composants Vélos de Route)
Az én 9.5 kp gépemhez képest hihetetlenül könnyû volt, a srác szerint 7 kp alatt, nem gondoltam, hogy ennyit számít, úgy tûnt, mintha az enyém felénél is kevesebb lenne a súlya. Késõbb is; elõször egy ismert, többször bejárt meredek hegyre mentem föl, sajnos nem tettem át a mérõm, hogy objektív adattal is szolgálhassak, de szinte játékosan könnyû volt (amíg meg nem elõztek egy 3x10-es hajtással, azontúl együtt mentünk). Késõbb a síkon meg autókat gyorsultam le indításkor, s vagy 35 km/ó-ig nem is bírtak megfogni, látványosan gyorsan gyorsultam vele. Az ellenszélre (visszafele volt) viszont érzékenyebb, mint az enyém

. A hegy 8-9%-os volt, néhol 10 fölött, max. 16% (utóbbi pár méteren csak). Síkon nem mentem eleget ahhoz, hogy a 2x11 összes elõnyét élvezhessem, de a sima és gyors gyorsulások valamit sejttettek. A rezgéseket nagyon jól csillapította a váz, legalább olyan kényelmes volt, mint a megszokott gép (sõt...).
Elõnyök (
Athena 11):
Nagyon könnyû, gyors
váltás, s a 11 tényleg több, mint a 10 (van olyan biciklim is) vagy a 8; emellett mindkét váltó kezel mindent (azaz bármelyik sort, 50/34 kompakt vagy 52-39 „szokásos” lánckereket is). Simán keresztbe lehet váltani, elbírja zaj nélkül.
A
váltókar bütyke a tenyérbe simul, az enyhe befele hajlás révén a hüvelykujj megtartja a kezet a zökkenõkön is; ez tényleg sokkal jobb, mint a 8-asé (amit nem tartok rossznak amúgy ezzel együtt sem); kicsit a 10-es Campagnoloénál is jobb.
A
bal hajtókar rögzítése (az új PowerTorque rendszerben) sokkal jobb a hasonló Shimano ill. Sram versenytársakénál (nem csoda, azok korábbiak), szebb is, ergonómikusabb is:
PowerTorque hajtás bal rögzítés.
A
Neutron kerék teljes élvezet, a legtöbb biciklimen Open Pro van (32 v. 36 küllõvel), az is jó, de ez vadiúj volt, no meg jelentõsen könnyebb, így még jobb, hát még a fékek, mint egy sportkocsin, pontos, nagyon jól adagolható, azonnali, erõs (pedig az enyimén is jók).
A 11-es rendszerhez már (2011-tõl)
12-29 sor is van, így 34/29 is lehet hegymenetre - méghozzá ugyanazzal a rövidkanalas hátsó váltóval!
A Campa a 11-es rendszerre 3-ról
4 évre terjesztette ki a garanciát, utólag is (eredeti számla alapján).
Van fém és szénszálas („karbon”) Athena változat is.
Hátrány: a 8-as Athena fékváltókarral többet is lemehetek hátul egyszerre, a 11-essel csak egyet (több -5- a Record, Super Record és Chorus privilégiuma).
Véleményem: a 11-el a Campa elérte az optimumot (országútra), ennél nem kell több, sem jobb. Síkra, dombra, hegyre ugyanaz a sor egy átlag fölötti biciklistának is bõven elég. Az átlagember meg a 12-29-es sorral és kompakt elsõ lánckerekekkel bárhova el- s fölmegy (kivéve mondjuk Zoncolan meg ilyesmi kivételesen meredek hegy, de pl. Alpes d'Huez-re vagy Mont Ventoux-ra igen). A 3x10-es Veloce-mon hegyre max. 30/25=1,2 van (52-42-30, 12-25 sor), a 2x11-es Athena-n a maximum 34/29=1,17 lehet, azaz utóbbi kicsit még jobb is (Veloce-n lehetne 30/26=1,15 [13-26 sor] közepes- és 30/29=1,03 is [13-29 sor] nagykanalas hátsó váltóval) - és síkvidékhez (legföljebb) csak sort kell cserélni, a váltók s minden egyéb marad! Azaz ár és szerelés tekintetében is optimumhoz közeli, nem csoda, hogy az Athena-ra a legbüszkébb a marketing szövegük. (A mûszaki ügyességeket persze tudják a drágább családok is, még többet is.) A 11-es sor fölmegy a 9-10-11 kazettára (a 8-aséra nem, az más), azaz hajtáscserénél a kerék általában maradhat (az én 8-asom 11-re cseréjénél viszont hátsóagy- v. hátsókerékcsere is kéne).
Ha fölajánlották volna, hogy a próbagépet megtarthatom, elcserélik az enyimre, csak az tartott volna vissza, hogy acélgép-hívõ vagyok, amellett, hogy a régi, 8-as Athena lefele is tud egyszerre többet váltani (no meg a nosztalgia...). Ha ugyanezt Chorus-sal ajánlanák (ott még jobb a váltókar, az már lefele is 5-önként vált(hat) és a csúcs UltraTorque a hajtás), komolyan meggondolnám. S ha csak a hajtást (8-as Athena-ról 11-re) a régi gépemen? Igen! Majd szólok, ha valamelyik megtörténik. Egy trikót mindenestre kaptam elõlegként

.