Lehet én tekerek nagyon rosszul, de nekem az esetek nagyon nagy többségében elég egyesével a nehezebbre váltanom. Persze vannak kivételek, mikor épp kiállva akarsz tekerni, vagy hegytetõre érsz és hirtelen gurulni kell és még szuflával bírod, stb..
Nekem 5öt tud a leváltani a bicóm, de lehet nem használtam még egyszer sem ki ezt az opciót:)
Nekem van olyan biciklim is, ahol alsócsöves a váltás és „csak” 3x5-ös, de jó váz, jó kerekek, jó menni vele.
Azaz ez viszonylagos annak, aki nem siet. Ha viszont a terep hullámvasút-szerû (mint pl. a francia vagy olasz hegyi versenyek), és siet a kerékpáros, akkor így elõnyt szerezhet, ahogy mondod, például akkor, amikor hirtelen nekiiramodik a hegyrõl lefele. Ez a legtisztább esete (szerintem) az elõnynek; hasonló, ha egyébként gyorsulsz, és gyorsabban tudnál menni, mint amit az egyszeres váltás sebessége megenged - azaz erõs vagy, és a pillanatok is számítanak. Ilyen síkon is lehet - s akkor csak rá kell nehezedni a lefele váltó gombra, s magától ott terem a közben elért sebességnek megfelelõ áttétel.
Pár éve - a Campagnolo 3x10 (v. 3x9, 3x8) korában ez fordítva is igaz volt, azaz ha a nagy rohanásban (=nagy elsõ lánckeréken) hirtelen meredek hegy nõtt ki elõttünk, a bal hüvelykujjal nehezedve a gombra elõbb értük el a megfelelõ mászó áttételt, mint az egyenként váltogató sporttárs. Ma már a Campa 2x11-es, így ez a második elõny nem áll fönn.
Saját tapasztalatom: elõbb volt Veloce 10-es, mint Athena 8-as biciklim, a Veloce10-en csak egyet lehet lefele váltani egyszerre, az Athena8-on meg sokat. Bár a Veloce10 volt a megszokottabb, egybõl elkezdtem használni az Athena8-on a többszöri lefele váltást, ha egyedül is mentem (s nem kergetett senki), lejtõkön nekiindulni sokkal kényelmesebb is így, nem csupán gyorsabb.
Nem véletlen, hogy csak a legjobb, legdrágább Campa családokban van csak ilyen (sajnos, mára), s szerintem az sem, hogy a Shimano és a Sram vért izzad, mert a szabadalom (a többszöri lefele váltásra, elektronikusan is) a Campáé, ezért máshol kell jónak (sõt jobbnak) lenniök, itt, ebben nem versenyezhetnek (vagy meg kellene venniök a szabadalmat). A három nagy váltógyártó ádáz csatát vív, mindre lehet érveket találni, hogy miért jobb, mint a többi.
Igen, a Campa-féle többszöri lefele váltással csak
pillanatokat lehet nyerni, de az elektromos váltóval (amit lenézek

) is; könnyebb kerékkel, vázzal már perceket is, azaz mindez versenyzésre van kihegyezve.