Jelentkezz be Regisztrálj

Agyváltók
Írta 2012. április 10. - 10:00

az automatic amit talaltam piros jelzesu.
a neten azt olvastam hogy mindket fajtanak 15g os a repitõsulya.ebbol arra kovetkeztetek hogy csak a rugo elofeszitese lehet mas.
hipotezisem: atgondolva a mechanikat a rugo tartja/huzza vissza a ropsulyt.tehat gyengebb rugo kisebb szogsebessegnel fogja "elengedni" a sulyt es igy elobb valt fel a valto.
a vegere:talaltam zold szinkodu automaticot.de sehol nem talaltam hozza muszaki adatot.tudsz rolla valamit?
Írta 2012. április 10. - 00:25

nagyon jo az angol cikk amit linkeltek.
felkeltette az erdeklodesemet a duomatic es automatic agyak irant.
a duomatic jobban tetszik de az a kontra nem kellene.olvastam hogy neha valtas helyett befekezett.
nem lehetne azt kiiktatni heggesztes es egyebek nelkul?
automatic meg maga lenne a csucs.
a legjobb hogy mindkettobol talaltam egy egy pendanyt.
Duomaticot használtam, nem igazán szerettem, mert fékezéskor automatice váltott, de váltás helyett azért nem fékezett !
Picit kellett pöccinteni, azonnal váltott, de a fékezéskor törvényszerûen váltott is.
Arra gondoltam, hogy egy hármas, szabadonfutós Torpedo-ból és egy kontrás Duomatic-ból nem lehetne-e összehozni azt, amit szeretnél ?
A Torpedo 3102 agy szabadonfutó részével összekombinálva azt hiszem, mûködne a dolog.
Megpróbálok utánajárni a dolognak...Amúgy is mindig szerettem volna egy szabadonfutós torpedo agyat, eddig valahogy elkerültek.
A Sturmey azt hiszem csinált szabadonfutós Duomaticot.
Az Automatic-nál meg arra figyelj, hogy melyik kerékmérethez való !
You can never have "enough" bikes.
Írta 2012. április 09. - 18:27

felkeltette az erdeklodesemet a duomatic es automatic agyak irant.
a duomatic jobban tetszik de az a kontra nem kellene.olvastam hogy neha valtas helyett befekezett.
nem lehetne azt kiiktatni heggesztes es egyebek nelkul?
automatic meg maga lenne a csucs.
a legjobb hogy mindkettobol talaltam egy egy pendanyt.
Írta 2012. április 05. - 15:25

Naigen... Amúgy is hamar kiderült hogy az olajfürdõs váltók 80-100k körül kezdõdnek, annyit meg most nem ér meg...
Bár asszem elõbb-utóbb csak építek majd egy Rohloffos mtb-t.
Hali!
Ha tudsz angolul, akkor itt egy pofás összehasonlítás áttét szempontból a legelterjedtebb agyváltókról: The Internal Gear Hub Review « Hubstripping.com
A Rohloff speedhub kivételével nem fogsz olyat találni, amely vetekszik egy 3x8 vagy 9 vagy 10-es láncváltós rendszer áttét tartományával, persze kérdés, hogy a valóságban te mekkora tartományt használsz ki. Szerintem, ha nem akarsz "függõleges" sziklafalra mászni vele, akkor egy jól eltalált lánctányér - kisfogas aránnyal egy 8-as nexus elég is lehet.
A ridelife kolléga által említett méretbeli összeférhetetlenség ebben a kategóriban már nem játszik, legalábbis a 7-8-11-es Shimanók már a modern 135 mm-es vázakkal is simán elmennek és clickbox sincsen, nem lóg ki semmi oldalra.
Ha ezen túl vagy, akkor két problémát látok:
1. Itt fogaskerék érintkezik fogaskerékkel az agyon belül, és ha pár évet itt visszaolvasol, akkor emlékeim szerint egy agyváltós-terepes tapasztalattal rendelkezõ kolléga írta, hogy a nagy ütésektõl az ezeket tartó tengelyek eltörhetnek, aztán rátekersz és már le is daráltál minden odabent. Mondjuk én majd egy éve használok egy 7-es nexust, városi körülmények között (padka, sín, macskakõ, nyomvályú stb.) soha nem kapott még olyat az agy, hogy akár csak reccsent volna is valami benne. Terepen persze nem voltam vele, - nem is arra való a bicajom.
2. A másik dolog, hogy a legtöbb típus nagyon nem szereti a terhelés közbeni váltást, így is komoly kárt tudsz benne tenni (ugyanúgy ledarálod a fogasokat, mintha a kocsiban kuplung nélkül váltanál). Ha ezt meg tudod szokni, akkor nem gáz, ha nem, akkor keresel olyan típust, ami "kuplungol" persze ez drágább lesz (asszem a 8-as alfine-ok között már van ilyen, megint csak olvass vissza itt)
Írta 2012. április 05. - 12:57

Bár asszem elõbb-utóbb csak építek majd egy Rohloffos mtb-t.

Írta 2012. április 04. - 13:42

Elég idegen nekem az agyváltók világa, tudtok segíteni?
Az érdekelne, hogy mtb használatra a legdrágább 11-sebis Alfine-okon és a Rohloffon kívül alkalmas-e más is (lehetõleg valami olcsóbb). Fõleg a tereptûrés és az áttét szempontjából.
Egy hétköznapló, low-maintenance XC gépet szeretnék összerakni, szóval nem downhill kategóriájú terhelésre kell gondolni.
"A sarutáv mindkettõ agynál (Shimano 3CCC, Sachs Torpedo Dreigang) 118-120 mm.
A tengelyhossz Sachs-nál 152 és 164 mm lehet, de a hosszabb nagyon ritka.
A shimano tengelye 167 mm hosszú, ez jobb lehet neked hézagolás szempontjából.
Bár a "Click-Box" rögzítéshez kell a tengely túlnyúlása is... "
itt olvashatsz az olcso regi agyak es a modernebb mtb osszferhetetlensegerol.
Írta 2012. április 04. - 13:11

Az érdekelne, hogy mtb használatra a legdrágább 11-sebis Alfine-okon és a Rohloffon kívül alkalmas-e más is (lehetõleg valami olcsóbb). Fõleg a tereptûrés és az áttét szempontjából.
Egy hétköznapló, low-maintenance XC gépet szeretnék összerakni, szóval nem downhill kategóriájú terhelésre kell gondolni.
Írta 2012. április 04. - 08:33

nagyon koszonom hogy megnezted nekem.
a papucsot ugy tudom megoldani hogy lesz benne egy lepcso igy nem para a tengelyhossz es a klickbox sem.
gyarilag egyebkent 135mm a vaz.
holnap tervezem a vazat elhozni csak meg nem irt vissza errol az elado.
erdekel az agy.a hadidy1092 kukac hotmail.com
ra irj rolla par sort meg egy szamot.a tovabbi uzletelest ott folytassuk.de ide tovabbra is irok majd az agyakkal kapcsolatban.
Rendicsek, és szivesen.
Írta 2012. április 03. - 20:15

a papucsot ugy tudom megoldani hogy lesz benne egy lepcso igy nem para a tengelyhossz es a klickbox sem.
gyarilag egyebkent 135mm a vaz.
holnap tervezem a vazat elhozni csak meg nem irt vissza errol az elado.
erdekel az agy.a hadidy1092 kukac hotmail.com
ra irj rolla par sort meg egy szamot.a tovabbi uzletelest ott folytassuk.de ide tovabbra is irok majd az agyakkal kapcsolatban.
Írta 2012. április 03. - 19:43

ha nem okoz nehezseget akkor lemerned a shimano 3cc t is?
A sarutáv mindkettõ agynál (Shimano 3CCC, Sachs Torpedo Dreigang) 118-120 mm.
A tengelyhossz Sachs-nál 152 és 164 mm lehet, de a hosszabb nagyon ritka.
A shimano tengelye 167 mm hosszú, ez jobb lehet neked hézagolás szempontjából.
Bár a "Click-Box" rögzítéshez kell a tengely túlnyúlása is...
A papucsok milyen szélesek?
Egy jó hír a végére: Van egy komplett 3CCC agyam a készletben, karral, mindennel, ami nem bowdenes, hanem tolórudas. Ha érdekel, lefotózom, és megalkudhatunk rá...
Írta 2012. április 03. - 12:57

Írta 2012. április 03. - 11:35

hello ismet.
nem en vettem meg.
meg semmit nem veszek mig a vazat nem vettem meg.
szerintem azt par napon belul megveszem.
akkor lemondok mindenrol es marad a torpedo.
a papucstav azert kell mert a vaz egy 135mm agyat fogad.es karbon szoval nem lehet hajlitgatni a hatso 3 szogeket.
de uj papucsot tudok ra cnc ztetni.
Rendben, este mondok méreteket.
Írta 2012. április 03. - 11:17

nem en vettem meg.
meg semmit nem veszek mig a vazat nem vettem meg.
szerintem azt par napon belul megveszem.
akkor lemondok mindenrol es marad a torpedo.
a papucstav azert kell mert a vaz egy 135mm agyat fogad.es karbon szoval nem lehet hajlitgatni a hatso 3 szogeket.
de uj papucsot tudok ra cnc ztetni.
Írta 2012. április 03. - 07:34

Végül Te vetted meg ?eloszor is elnezest a sok poster.ma van egy szabad napom es az egeszet valtokeresessel toltom.
persze eleg sok kerdes merult fel bennem amit itt aprankent kozzeteszek.de minidg kifutok a 30 p idokorlatbol.
talaltam meg egy jo agyvaltot.amihez adnak "clickbox" ot is.marcsak egy kar kellene de abbol sokat lattam aproban
ime:
Shimano agyváltó 3CC régi
errol tudsz valamit?igenytelen konnyen szerelheto ilyenekre gondolok.
(Az eladó nem túl szimpi...)
Használok ilyen agyat, bele se néztem, régóta megy.
Sachs rajongó vagyok, arra teszem le a voksomat, ezek nem tetszenek, de attól még nem állítom, hogy nem jók.
A kar hozzá nehézkesebb, alternatív megoldásként felsõ vázcsõre szerelhetõ kart is lehetne hozzá szerelni.
Sajnálom, nem értem, miért ragaszkodik ehhez a használhatatlan kombóhoz, sose adja el.na felhivtam a masik pentasport tulajdonost de nem akarja kulon eladni a valtokart es clickboxot.
a linkelt oldal megnemetul van nem is ertem meg nem is szeretnek kulfoldrol rendelni.nagyon szar a forint.
most honnan szerzem be ezeket?
vagy mondjak le az 5 seborol es menjek ra a torpedokra?
Esetleg a két karos megoldás nem érdekel?
Sose nézem ezeket, de ha még számít, megmérek egyet.akkor jol gondoltam.es azt is jol gondolom hogy ezek 125 mm papucstaval rendelkeznek?
Írta 2012. március 28. - 14:06

persze eleg sok kerdes merult fel bennem amit itt aprankent kozzeteszek.de minidg kifutok a 30 p idokorlatbol.
talaltam meg egy jo agyvaltot.amihez adnak "clickbox" ot is.marcsak egy kar kellene de abbol sokat lattam aproban
ime:
Shimano agyváltó 3CC régi
errol tudsz valamit?igenytelen konnyen szerelheto ilyenekre gondolok.
Írta 2012. március 28. - 11:32

a linkelt oldal megnemetul van nem is ertem meg nem is szeretnek kulfoldrol rendelni.nagyon szar a forint.
most honnan szerzem be ezeket?
vagy mondjak le az 5 seborol es menjek ra a torpedokra?
Írta 2012. március 28. - 08:27

Írta 2012. március 28. - 08:22

Igen. Sachs Torpedo Dreigangkoszi szepen.
megkerdezem a pentasport valtokart
ha nem adja akkor maradok ennel a 3 sebisnel.potalkatresz van ha a valtokar is lesz valamikor akkor lecsapok ra es veszek melle es agyat is.
a Dreigang alatt a torpedot erted?

Írta 2012. március 28. - 08:13

megkerdezem a pentasport valtokart
ha nem adja akkor maradok ennel a 3 sebisnel.potalkatresz van ha a valtokar is lesz valamikor akkor lecsapok ra es veszek melle es agyat is.
a Dreigang alatt a torpedot erted?
Írta 2012. március 28. - 07:59

A Dreigangnak viszont megvan az a nagy elõnye, hogy nagyon sokféle karral mûködtethetõ.
Éppenséggel komplett agy is szokott kerülni, most épp' nincs.
Az elan nekem is tetszik, de rizikósnak tartom, és igazából nincs is szükségem rá, csak érdekesség lenne. Viszont lehet, hogy ha csak a racsnipofa tört, jó lenne hozzá más Sachs agy alkatrésze is...
A P5-nél meg arra gondoltam, hogy meg lehetne kérni az eladót, hogy csak a váltókart adja el, mivel úgysem ahhoz az agyhoz való.
A Pentasport-hoz is lenne húzólánc is, a két karos megoldás nem tetszene ?
Itt láttam váltókart a Pentasport-hoz, bár most nem találom.
Megvan: Baloldalon az "Alle schalter..."-re katt, legördítesz, és ott van, 23 euro.
Kicsivel alatta van még több is, olcsóbban.