Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts

Összehasonlításképpen, én az XT sort elcsavarom, de az Ultegrát meg nem.

:wtf: bazz azt hogy melyik áttételbe melyik emelkedõn sikerült? :D
képet képet :)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
a lánckeréksorra egyébként milyen terhelés hat extrém felhasználás közben? :o
ahogy Dante mondja valószínû outival hegyen felfele izomtekerésnél többet kap mint DHnál kanyarból kigyorsításkor. ugrásnál meg szerintem elhanyagolható.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Fel se fogod, mekkora igénybevételt kap országúton egy fogsor. :D Amikor egy 90 kilós idõfutammenõ 1200 watton nekilódul a hegynek, kap akkorát a fogsor, mintha a háztetõrõl betonra leugranál.

Szóval kérdésedre a válasz, dehogy gyengébb. Összehasonlításképpen, én az XT sort elcsavarom, de az Ultegrát meg nem.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Side_

Side_

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 posts
Hello,
egyszerûsítem a fenti kérdésemet:
egy oúti sor sokkal gyengébb, mint egy nem oúti?
Konkrétumok: sram pg-970 11-21 (170g), pg-950 (nemtudom hágy g, de feleannyi az ára), pg-970 DH - 325g, de nekem nem kell 26os nagy-kerék. 21 is bõven sok. Más alternatíva esetleg?
(Jóval durvább igénybevételnek lenne kitéve a rendszer, mint egy országúti bringa.)
Köszi
"Van visszajelzés, tehát vagyok!"

gsuveg

gsuveg

vendég

• fórumtag
  • 244 posts
9es hatso sort kene cserelnem lassan. hatul xt valto van, a sor nem tudom milyen. Neztem a sunrace sorok visz. olcsok a shimanohoz kepest. Van vkinek tapasztalata veluk?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Szerintem itt másról van szó.
A menetes fogsort szétszedted nem leszedted. Le kellett volna tekerni az agyról egy olyan szerszám segítségével, mint amit a kazettás fogsorhoz használtál. Egyébként az agy szétszedése ugyanolyan módon történik, mint a kazettásnál.

A sebesség mindent megold.

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Igen az egyik oldalon le a kónuszt és ki a tengelyt (a kónusz leszedéséhez szükség lesz egy kónuszkulcsra amit viszonylag egyszerû készíteni is egy lapos vasból). Brigéciolba kiáztat, agy jól kimos és minden vissza.
A golyókat zsírba tapasztva tudod visszahelyezni. Ehhez jó egy laposfejû csavarhúzó arra egy adag zsír, bele a golyó és helyére tesz (elõtte a vájatba is zsír kerül). Nálunk így szokott mûködni. : )
De ha már szétszedted érdemes átnézni a golyókat, a kónuszt és a tengelyt minden rendben van e velük.

yager01

yager01

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Feldobtam ma a gépemre az új 8as kazettás fogaskeréksort, és az új láncot! Eddig úgy néz ki, hogy mindent jól csináltam, mert vált faxául...igaz, hogy kb. 3 szemet kivettem a láncból, mert hosszúnak találtam, de minden jónak tûnik..

Felbuzdulva a sikeren elkezdtem szétszerni Muter hátsó kerekét is, hogy friss zsírt kapjon az agy. A gond ott kezdõdött, hogy ezen nem kazettás fogaskeréksor volt. Ehhez is van szerszámom, levettem, de 1000 kis golyó gurult szét. Nem részletezem, biztosan többet szereltek mint én, tudjátok mirõl beszélek.

A kérdésem! Hogyan tudom kivenni az tengelyt, hogy friss zsírral tömjem meg a kellõ helyeket? Hiába vettem le a fogassort, nem tudok benyúlni semmivel, hogy kivegyem a benti kónuszt...az egyik oldal ugye szabad, ott hozzá lehet férni. Lehet hogy ezt az oldalt kéne megbontanom és kihúzni a tengelyt? Nem tudom. Az biztos, hogy másik oldalon a fogassor felõl, majdnem kézzel csavartam le a kontraanyát, és húztam le a távtartót...

A másik kérdésem az, hogy szakszerûen, hogyan tudom összerakni a fogassort? Mi a helyes módja a golyók visszaépítésének?
Lõre is köszi a válaszokat.

Side_

Side_

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 posts
Hello,

létezik egy olyan sor, hogy sram pg-970. Illetve nem egy, hanem sokféle. DH verzió, meg országíúti,...
Gondolom a DH a legerõsebb - de ha egy sima oútit teszek fel, annak lehet bármi baja? 11-21 v 11-23-ra gondoltam maximum. (A súlya minden esetre az oútinak sokkal kisebb - de ha nem bírja, akkor nem olyan nyerõ.) Nem nagyon van szükségem még a 21-esre sem, de más alternatíva nem jut eszembe. SS-t nem akarok, mert hosszú távon valahogy nem elég univerzális. Már próbáltam.
A bringa egyébként merevfarú, dirt-street jellegû, de mindenre használt gépezet.
Gondolkozom egy saint M810 SS váltón - de ez anyagilag azért elég megterhelõ. (És még senkitõl nem hallottam róla semmiféle véleményt.)

Szívesen vennék mindenféle ötletet, javaslatot.
Köszi
"Van visszajelzés, tehát vagyok!"

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

nyilván nemúgyértem
de mi recseghet még hajtáson kívül?

A porgyûrût minden probléma nélkül ki tudod venni és vissza is tudod tenni, alatta van a csapágy amibõl szintén finoman ki lehet venni a porzáró tömítést. Ezek után Brigéciolos átmosás, majd viszonylagosa nagynyomású vizzel át illetve kimosod belõle a Brigit, megszárít újra zsíroz, összepakol. Mûanyag porvédõt ahol a tengely fekszik benne finoman szintén bezsíroz,összetol, tengely bordázott részét is zsíroz, hajtókart felhelyez, rögzít, próbál. Ha még mindig recseg keres tovább máshol. Én még a csapágyat is ki szereltem, ha valakit érdekel a tipusa: Sunhill 6805-RD A396

lroberto

lroberto

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene! Truva firex hajtómûvet hogyan lehet leszedni. A bal oldalon található egy 10.es, azon átnyúlva egy 8-as imbusz. Hogyan kell lehúzni a kart. A jobb oldali karon a pedálmenet 80%-a tönkrement, lehet valamit vele csinálni, vagy kuka?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

sziasztok! Keresek hajtómûvet kb 20000ft körül 32 es fogaskerékkel. Single speed an valakinek eladó? Vagy mit ajánlotok?

fc-m532

Sebi001

Sebi001

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Sziasztok! Keresek hajtóûvet kb 20000ft körül 32 es fogaskerékkel. single speed an valakinek eladó? vagy mit ajánlotok?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
repedt vaz...
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts

nyeregcsõ, kormánycsapágy, pedál, stucni, kormány

+ nyereg
"keep the rubber side down."
- If you tell the truth you don't have to remember anything. - Mark Twain

csiba00

csiba00

vendég

• fórumtag
  • 42 posts

Ennyire szar lenne az XT nagytányér? Nekem az ezeréves Truva Team nagytányérom amiben tuti van 10e km jobb állapotban van...

A képek láttán én megijedtem :) Le is rohantam meglesni a bicajomon, hogy hogyan néznek ki a tányérok, de ehhez képest ég és föld a különbség. Kb olyanok mint a képen lévõ középsõ és kis tányér fogai. Lehet, hogy akkor elég lenne csak egy lánc csere? Mert az tényleg teljesen ki van nyúlva.

Én is egy Truva elsõ tányért nyúzok már jó sok éve, van benne 7e km, de messze nincsenek ilyen hegyes cápafogai. Igaz én xt-t nem fogok venni, mert annyim nincs rá. Lx-ben vagy SLX-ben gondolkozom, aztán lehet le se kell cserélni...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

nyilván nemúgyértem

nyeregcsõ, kormánycsapágy, pedál, stucni, kormány

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,383 posts
nyilván nemúgyértem

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

tehát akkor a recsegést csak úgy lehet megszüntetni hogy kukázni az egészet?
vagy szervizben meg tudják ezt oldani, kell hozzá speciális szerszám?

fõleg akkor lesz kó kukázni ,ha meg igazából nem is a hajtás recseg......:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,383 posts
tehát akkor a recsegést csak úgy lehet megszüntetni hogy kukázni az egészet?
vagy szervizben meg tudják ezt oldani, kell hozzá speciális szerszám?