Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
No ma szembesültem az új lánc + új sor feltétele után, hogy az XT tányérok közül a kicsi és a középsõ kuka. 1 hónapja nem használtam a fully-m, hiányzik már egy rendes csapatás; szóval, Bp.-en találkoztatok 9-sebességes kicsi és középsõ tányérral valahol valamelyik nagyobb boltban? Shimano Y1J198020 a középsõ 32-es tányér kódja, a kicsi nem is annyira érdekes, elvagyok a 32-es középsõvel, ami viszont nagyon kellene! Végig bogarásztam a netet már, ebike-on találtam 3-5 munkanap szállítással, ami sok... :-(
Esetleg valami alternatíva létezhet 2008-as FC-M770 9-sebességes XT hajtókarra, ahol nem kell semmit reszelni meg fúrni-faragni, de könnyen beszerezhetõ? Nem zavar, ha nem a fancy karbon-acél, csak valami szimpla ócó acél, csak én ehhez egyáltalán nem értek, sajnos... :-/

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 posts
Köszi, akkor asszem marad az arany áron vétel, csak elég nehéz hozzájutni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ha jól tudom a 960-as szériával ugyanez a helyzet és a hozzá való tányérok arany árban vannak.Mit kell reszelgetni, ha az újabb tányért veszi hozzá az ember?

A 960asnak más a lyukköre, azzal az a gond, azt reszelni nem olyan egyszerû, van vele munka bõven és nagyon pontosnak kell lenni. (balu75-öt érdemes errõl kérdezni, õ alakított át ilyen hajtómûveket, mondjuk neki volt "gépparkja" hozzá). Az xt-nél megegyezik a lyukkör, csak a peremekbe kell belereszelni, amiknek egyébként sincs hatalmas szerepe.

A sebesség mindent megold.

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 posts

Nem lesz jó rá a kompozit/acél. Ha minden igaz csak az akkori lx és xt jó hozzá, de egy reszelõ mindent megold :).

Ha jól tudom a 960-as szériával ugyanez a helyzet és a hozzá való tányérok arany árban vannak.Mit kell reszelgetni, ha az újabb tányért veszi hozzá az ember?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

'04 Shimano Fcm 760 hajtómûhöz keresek középtányért. Egyik kérdésem az lenne, hogy a mûanyag/acél kombinációjú verzió passzolni fog e rá, a másik, hogy ha olcsóbb acélt szeretnék rátenni, akkor abból melyik lesz jó? Deore-t próbáltam, az nem passzol. Köszi!

Nem lesz jó rá a kompozit/acél. Ha minden igaz csak az akkori lx és xt jó hozzá, de egy reszelõ mindent megold :).

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
'04 Shimano Fcm 760 hajtómûhöz keresek középtányért. Egyik kérdésem az lenne, hogy a mûanyag/acél kombinációjú verzió passzolni fog e rá, a másik, hogy ha olcsóbb acélt szeretnék rátenni, akkor abból melyik lesz jó? Deore-t próbáltam, az nem passzol. Köszi!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
de még így se jó...
ha 68mm-es a váz és nincs semmi bizbasz (terelõ, váltó) a mono alatt akkor hajtás oldalra 5mm hézagolás, balra 2,5mm.
ha 73mm-es akkor balra semmi, jobbra hajtás alá 2,5mm

angol leírás: http://bike.shimano....nstallation.pdf

klampfer

klampfer

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Srácok köszönet!

Na nem hagyott nyugodni a dolog, lementem és gyorsan rendberaktam a dolgot.
Az elképzelésem az volt, hogy a lánctányér alá teszem az 1,8-as hézagolót, a 0,7-est a másik oldali csapágy alá, de ott bukott a rendszer, hogy a Meridám 73mm-es, és a most hajtómûcserét szenvedett Kellysem csak 68mm-es..

így nem variáltam, a lánctányér alá tettem 2,5-ost és a másik oldalra a maradék 2,5+1,8+0,7-es hézagolókat.. Az elsõ válton finom állítás kell majd igy is, kijebb került a fogaskerék mint eredetileg volt. ha a linkelt Shimano HowTo szerint a fogas alá tettem volna 2x2,5mm-ert akkor teljesen elmászik a hajtásom az eredeti helyérõl...

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
De mellényúlsz. Ha 73 mm, akkor a 2,5 mm-nyi hézagoló fog kelleni, a karok is így lesznek szimmetrikusak.

klampfer

klampfer

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Ez az!!! köszönöm!

Amúgy ez egy FC-M543 Shimano Trekking hajtómû és valóban ez a 4db 3 fajta hézagoló van hozzá.
Még nézem a doksit, nem állítom, hogy teljesen tiszta, hogy a "normal type" illetve "chain case specification" -on Bellül a "band type" és "Bracket Type" pontosan mit takar :D:D:D, de emlékeim szerint a Kellys exquisite 73mm-es monoház széleségû, és a lánctányér alatt a 2,5mm-es hézagolót felrakáskor kicsit soknak éreztem, így a "Chaincase Stay Type" módon vázolthoz hasonlóan csak a lánctányér felõli csapágy alá tenném az esetleg 1,8mm-es hézagolót..

Akkor ezzel nem nyúlok nagyon mellé ugye?

És mégegyszer köszönöm!!!

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

Shimano.
http://techdocs.shim...69830677251.PDF

Érdekes. A 770-es xt karomnál még 3 2,5 mm-es spacer volt.

Hunorpapa

Hunorpapa

vendég

• fórumtag
  • 35 posts

Üdv!
Egy olyan problémám lenne, h a bal hajtókarban tönkrement a pedál menete, mivel nem találtunk megfelelõ octalinkes kart, így a menet felújításába kezdtünk. Sajnos csak késõbb derült ki, h balos menetjavító persely nincs készleten és nem is lehet tudni, h mikorra lesz. Esetles ismer vki olyan boltot, ahol ilyen termék kapható vagy foglalkoznak ilyesmi felújítással, BP-en és környékén?

Láncreakció, Dunaharaszti és Taksony határán.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Melyik gyártónál van így?

Shimano.
http://techdocs.shim...69830677251.PDF

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Melyik gyártónál van így?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Általában 3 db van, nem 4. Ha 68 mm-es a monoblokkház, akkor a jobb oldalra kell 2, balra 1. Ha 73 mm-es, akkor csak jobbra kell 1.

Ha 4db akkor 2db 2,5mm, 1db 0,7mm, 1db 1,8mm.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

Sziasztok!

Banális és dilettáns kérdéssel zaklatnálak titeket...
Integrált csapágyak beszerelésekor a hézagolok (4-db van gyárilag..) mindegyiket be kéne tenni a jobb és bal csapágy két oldalán szétosztva, vagy nem gáz, ha csak 2-t használok fel? Kb 1-1,5mm a 2db együtt amit nem raktam aztán alá... A felszerelés után bizonytalanodtam el egy hangyányit, hogy a lánctányér alá amelyik kellett az betettem, a maradék 3-at meg lehet a másik oldali csapágy alá mindet fel kellet volna tenni?

nekem így is jónak tûnt, de szeretném tudni a tutit :D

Elõre is köszönet!

Általában 3 db van, nem 4. Ha 68 mm-es a monoblokkház, akkor a jobb oldalra kell 2, balra 1. Ha 73 mm-es, akkor csak jobbra kell 1.

klampfer

klampfer

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Sziasztok!

Banális és dilettáns kérdéssel zaklatnálak titeket...
Integrált csapágyak beszerelésekor a hézagolok (4-db van gyárilag..) mindegyiket be kéne tenni a jobb és bal csapágy két oldalán szétosztva, vagy nem gáz, ha csak 2-t használok fel? Kb 1-1,5mm a 2db együtt amit nem raktam aztán alá... A felszerelés után bizonytalanodtam el egy hangyányit, hogy a lánctányér alá amelyik kellett az betettem, a maradék 3-at meg lehet a másik oldali csapágy alá mindet fel kellet volna tenni?

nekem így is jónak tûnt, de szeretném tudni a tutit :D

Elõre is köszönet!

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts

Olyankor mi a teendõ,ha a jóképességû bele menetrögzítõzte a pedált a hajtómûbe?

Plusz erõkar, pl vascsõ, bármi, biztos kéz egyetlen határozott mozdulat. Ha rögzitõ kijön, haragacs már necces...
Gyógyser izgalomra, es az elkövetõ legközelebbi hozzátartozójának sûrû emlegetése!

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts
Olyankor mi a teendõ,ha a jóképességû bele menetrögzítõzte a pedált a hajtómûbe?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,882 posts
Valamennyi külpontosság mindig lesz az elvileg kerek alkatrészekben, plusz még szereléskor lehet belevinni továbbit is.

Ezzel leírtam a megoldást is. Eltüntetni nem, de csökkenteni lehet, hogy szereléskor odafigyelsz melyik cucc (lánctányér, racsni) hogyan üt, aztán próbálkozni különféle konfigurációkkal.

Úgy is lehet simán eredményt elérni, hogy mittomén a racsnit ugyanabban a helyzetben hagyod, a hajtómûvön meg fordítasz mondjuk 90 fokot, és így rakod vissza a láncot. Aztán ezt lehet próbálgatni.