Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Dr Drake Ramorey

Dr Drake Ramorey

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Mondasz konkrét típusokat, megmondom mi a gond.

Shimano BB-UN26 68/122.5
Shimano Tourney FC-M131 LV 22-34-42
E. valto Shimano 200GS

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás
Jah igen a bioniconosra gondoltam, bocsi kimaradt a bikemagos link.

Amúgy az olyan egyszerû, hogy az elvet kb semeddig se tart lemásolni.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

sziasztok!

nemreg vettem a bicomhoz uj monoblokkot es elso lanckereket. netrol rendeltem mindent. mikor osszeszereltem kiderult, hogy az elso valto nem tudja feldobni a lancot a legnagyobb lanckerekre. a lanckerekhez eloirt tengelyhosszusagu monoblokkot vettem es megsem jo.
mi lehet a gond, az elso valtok szabvanyosak nem?

Mondasz konkrét típusokat, megmondom mi a gond.

A sebesség mindent megold.

Dr Drake Ramorey

Dr Drake Ramorey

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
sziasztok!

nemreg vettem a bicomhoz uj monoblokkot es elso lanckereket. netrol rendeltem mindent. mikor osszeszereltem kiderult, hogy az elso valto nem tudja feldobni a lancot a legnagyobb lanckerekre. a lanckerekhez eloirt tengelyhosszusagu monoblokkot vettem es megsem jo.
mi lehet a gond, az elso valtok szabvanyosak nem?

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Szerintem a Bioniconosra gondol. Annak is horribilis az ára.

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

Ezt a megoldást nagyon dícsérték

Melyiket? :) Nem maradt ki egy link, vagy vmi?

Az XTR váltót néztem én is, biztos jó ötlet az a kis kütyü rajta, viszont az ára sajnos horribilis. :(

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Sziasztok,

szeretnék beszerezni vmi hatékony láncfeszítõt\terelõt. A dolog pikantériája, hogy 3 tányérral operálok elõl 22-32-44 foggal.

Van valakinek tapasztalata a témában, milyen megoldás a legjobb?

Köszönöm elõre is!

Ezt a megoldást nagyon dícsérték, és ennél egyszerûbb nem hinném hogy van. Esetleg egy új XTR váltó, amiben van az a kanál"fixáló" kallantyú.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

14ebõl van itthon deore.

Szabad érdeklõdni, hogy hol? Egyik ismerõsöm mostanság váltana integráltra, de én csak 17-18 körül tudok neki Deore-t ajánlani, netrõl.

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás
Sziasztok,

szeretnék beszerezni vmi hatékony láncfeszítõt\terelõt. A dolog pikantériája, hogy 3 tányérral operálok elõl 22-32-44 foggal.

Van valakinek tapasztalata a témában, milyen megoldás a legjobb?

Köszönöm elõre is!

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

A Giro-n minden évben elõkerülnek a kompaktok.

Ez igaz, az olasz hegyek meredekebbek. Jan Ulrich meg hármast is használt a Vueltán, akkor meg hogyhogy nem engedi az UCI - vagy csak újabban nem engedné?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Mondjuk én nem tartom lehúzásnak, ha megjelenik többféle hajtómû.

Amúgy, ha belegondolunk még van is logika abban, hogy van 2 tányéros monti hajtókar (nekem pl. idáis lenne deore szinten) és 3 tányéros országut kari.

Mert ha jól belegondolsz a montinál kell felfelé kicsi, meg minden másra egy nagyobb, ugyanis terepen ritka az egyenletes nagysebességû haladás/hajtás.

Országuti esetében viszont a 16% emelkedõtõl, a több száz km-es síkvidéken át, a 80 km!h-s gurulásig minden elõfordulhat, így a tripla tányérnak nagyobb is lehet a létjogosultsága.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Montin is több, mint 10éve használnak széria kéttányéros rendszert. Az outi triplát nem engedi az uci, tehát az számomra nem létezik. :)

Sajnos, vagy szerencsére nem így van. 7-8 ezerbõl megvan a 3 lánctányér csere, egy új Deore hajtómû meg 21 rugó. Persze e régi hajtómûvet meg el lehet adni, csökkentve a költségeket.

Ehhez a monti kéttányérosításához annyit, hogy nem régiben az országútikat 3 tányérosították, most meg a montikat kettõsítik. A tizes rendszer után azt hittem, nem tudnak több bõrt lehúzni (rólunk?) a láncváltós megoldásról, de már nincsenek illúzióim, szerintem még beadnak párat.

14ebõl van itthon deore.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
A Giro-n minden évben elõkerülnek a kompaktok.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] Ehhez a monti kéttányérosításához annyit, hogy nem régiben az országútikat 3 tányérosították, most meg a montikat kettõsítik. A tizes rendszer után azt hittem, nem tudnak több bõrt lehúzni (rólunk?) a láncváltós megoldásról, de már nincsenek illúzióim, szerintem még beadnak párat.

Nemrégiben? 1985 körül már volt 3 lánckerekes Peugeot (Vagabond, 50x45x28T). Persze nem volt az olyan régen :). Abban - az országútiknál maradva - igazad van, hogy a hármasok után ismét jött a visszakettõsítés, azaz a kompakt megjelent a Giro-n pl. vagy 10 (?) éve, utána mindenütt - ma viszont ritkán találsz kompakt hajtást versenyen (az idei TdF-on nem volt), míg a jobb közbiciklik nagyrésze azzal van szerelve (50x34).
Az igazi kérdés az, hogy mi a jó? Pl, akármilyen megrögzött konzervatív vagyok, a fékváltókar nem rossz országúton (sem). Az igazi persze a ló (saghya arab vagy gidrán, de a hucul is megteszi hegyen).

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás
campán kívl gyárt vki 13-29-es 10-es sort ? kösz
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

olcsóbban kijössz, ha veszel egy 26-36-48-at vagy 28-38-48-at mintha nekiállsz lánctányérokat cserélgetni :)

Sajnos, vagy szerencsére nem így van. 7-8 ezerbõl megvan a 3 lánctányér csere, egy új Deore hajtómû meg 21 rugó. Persze e régi hajtómûvet meg el lehet adni, csökkentve a költségeket.

Ehhez a monti kéttányérosításához annyit, hogy nem régiben az országútikat 3 tányérosították, most meg a montikat kettõsítik. A tizes rendszer után azt hittem, nem tudnak több bõrt lehúzni (rólunk?) a láncváltós megoldásról, de már nincsenek illúzióim, szerintem még beadnak párat.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

- Jani valamit elírt a táblázatban vagy a szövegben, mert 38-26 áttételt emleget a szövegben és a táblázatban pedig 38-25 van.

Ott van az, nézd meg jobban.

- Valamint szerintem 10s rendszernél a 38-26 vagy 40/26 esetében a 11-34 nem felesleges kiosztás ... de ízlések és pofonok ... (XC-re nagyon is jó áttétel, sõt még némely maratonra is kiváló) pont ellensúlyozza Jani folyamatos problémáját, a nem olyan sûrû kiosztást ... most megkapta és most meg felesleges :)

Nem ellensúlyoz semmit, a 11-13as hiba benne van, pont ahol a legnagyobb gondot okozza és a 19-21-23, talán országúton belefér egy amatõrnek az ilyen sûrû kiosztás, de montira teljesen felesleges. Sokkal jobb sort össze lehet rakni.

Egyébként van ennél újabb és közérthetõbb írásom is a témáról, de nem publikus. És már fejben megvan a harmadik is, de azt le kell fordítanom emberi nyelvre :) .

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.882 hozzászólás
Hello srácok.

Most újszülöttként a váltós gépek világában tapogatózok.

Van nekem egy integrált LX hajtómûvem, csak épp tányérok nincsenek hozzá. Lehet kapni egyben 3 tányért mittomén bemegyek a boltba és mondom, kérek ilyen szintû szettbõl 3 tányért, vagy úgy kell összevadászni õket? Ja, mivel minden cucc a meghajtásban shimano lesz, tányérból is az kéne.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás

Jani itt ír róla nem annyira tõmondatokban, de érdemes elolvasni.
Az én tapasztalatom az, hogy egyrészt kellemesebb a kisebb fordulatesés vagy -növekedés amikor elöl váltok, másrészt egy kistányéros mászáskor, amiben azért vannak lankásabb szakaszok, nem kell olyankor elöl felrakni a középtányérra, ugyanígy közel vízszintes dimbes-dombos nagytányéros részeken elég csak hátul feljebb váltani ha éppen kisebb domb jön.
Nem tûnik soknak a 2 fog, de határozottan érezhetõ.

- Jani valamit elírt a táblázatban vagy a szövegben, mert 38-26 áttételt emleget a szövegben és a táblázatban pedig 38-25 van.

- Valamint szerintem 10s rendszernél a 38-26 vagy 40/26 esetében a 11-34 nem felesleges kiosztás ... de ízlések és pofonok ... (XC-re nagyon is jó áttétel, sõt még némely maratonra is kiváló) pont ellensúlyozza Jani folyamatos problémáját, a nem olyan sûrû kiosztást ... most megkapta és most meg felesleges :)
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

Akkor miért nem 32t vagy 34et teszel elõre?

34 még lehet esélyes