Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
A Park Tool mérõeszköz leírásában azt írták, az új láncoknál a kezdeti 0.2% lehet a csapok holtjátéka.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Connex láncok kapcsán pár gondolat, mert látom, sokan használjátok. Jó látni, hogy akárcsak nekem, 2000+ km-t bírnak, bírtak a 10-es láncaik 0.7-0.75-ös nyúlásig.
De! Érdemes szem elõtt tartani, hogy amíg egy Shimano lánc vadiújan, 0 km-es állapotában ~0.2-es nyúlású vagy egy SRAM lánc is akár 40-50 km után már 0.2-0.25-ös nyúlást mutat, addig egy Connex láncnak nincs nyúlása új állapotában. Nálam volt, hogy 300-500 km-t (!) mentem vele 0.1-0.2-es nyúlásig. Szóval, ez akár azt is jelentheti, hogy gyárilag enyhén "mínuszos" lehet. (Egyúttal magyarázhatja a magasabb km-értékeket.) Ez nem baj egy új hátsó sor és nem túl vásott elsõ tányérok esetén, de probléma lehet akkor, ha mondjuk ugyanazon és már kopottasabb a hajtásláncon mondjuk a 3. láncnak Connex láncot teszünk fel, vagy az elõzõ lánccal "véletlenül" 0.75-0.8-as nyúlás fölé mentünk.
Ezt érdemes szem elõtt tartani.

goldcobra

goldcobra

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Azok jó állapotban vannak.A hátsó fogaskeréksor egy kicsit mozog,nem tudom miért.Akartam a kazettára tenni alátétet,de már nincs hely,szóval teljes a zavar.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
lánctányérok állapota? az is elkophat ennyire.

goldcobra

goldcobra

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Hali Kedves Mindenki!
Remélem valaki tud segíteni,mert már nagyon tele van a ....szóval,amikor terheltem vagyis terhelni akartam a bringát eltekert egy Hatalmas kattanás kíséretében.Kicseréltem a hátsó kereket,(új agy, jó kazettával,új fogaskeréksor,új lánc)és még mindíg ugyanaz a probléma!Nem tud valaki erre orvosságot?

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger

Ez az említett lánc?

Bizony ez az. Én is innen vettem.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.692 hozzászólás
Campa is, Record is, 9es is. Szerintem ez az.
De ezzel sem nyúlhatsz nagyon mellé: Shimano Dura Ace + XTR 9-fach Kette CN-7701 mondjuk a Sram patentszemmel összerakva.
Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ez az említett lánc?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.692 hozzászólás
Bizony ! A Campagnolo láncokat elég sokan használják montin is és nagyon meg vannak velük elégedve. Azokat is nagyon tartósnak mondják.

..és ez szerintetek mit tud ennyi pénzért??
KMC X10 SL 10-fach Kette gold-schwarz World Tour Limited Edition

Az eladó röhögni azon a barmon, aki megveszi ! ;)

Azt hogy lyukas és így könnyû is, ha ez persze számít valakinek, és hogy szép matt fekete dobozban van limited edissõn felirattal.
Nem tud semmivel sem többet mint pl egy xtr lánc ami kb 10ezer ft csak a -50gramm amiért a grammhuszárok megveszik

Ha meg a bike-discount-on veszed az xt-xtr láncot, akkor 6-7ezer Ft körül megkapod.
A 8 sebességes xtr meg 5 ezer alatt van !
Marci

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger
Én hazsnáltam HG-53-at, elszakadt. Aztán elhazsnáltam 2 garnítúra PC-951et vetésforgóba 600 km-ként cserélve, kb 2000 kmt bírtak lánconként. Most Campagnolo Record C9 van tesztelésen. Más a váltásélmény. Nyúlásról szerintem már csak jövõre tudok beszámolni. Eddig váltás terén van viszonyítási alapom, jóval felül múlja a HG53at, PC951et.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Azt hogy lyukas és így könnyû is, ha ez persze számít valakinek, és hogy szép matt fekete dobozban van limited edissõn felirattal.
Nem tud semmivel sem többet mint pl egy xtr lánc ami kb 10ezer ft csak a -50gramm amiért a grammhuszárok megveszik

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
..és ez szerintetek mit tud ennyi pénzért??
KMC X10 SL 10-fach Kette gold-schwarz World Tour Limited Edition

Ridley Noah Fast 

Povi_

Povi_

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Az egyik bringásbolt csinált egy olyan tesztet, hogy vadiúj, különbözõ típusú maradék láncokból fûztek össze egy hajtásnyira valót, és így azonos körülmények között tesztelték a láncokat. Láncmérõvel mérték a kopást, 0.75-ig. A Sunrace 9 sebességes lánca 500 km-t bírt, a SRAM PC-830 620 km-t.
https://www.facebook...00916100&type=1

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás
Ezidáig nálam is connex-ek bizonyultak a leghosszabb életû láncoknak.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Azért nem csak a Shimano és a Sram létezik. Connex nekem tovább bírta mind kettõnél kb 1000-1500km-el és még olcsóbb is. Váltásteljesítményben semmi különbséget nem vettem észre.
KMC-bõl a sima x9-et használtam, az is tartósabb volt a két nevesebb gyártóénál. Egyedül az X9sl-el szívtam meg egyszer egy szakadással mert eléggé ki van könnyítve.
2 utóbbi típus sajnos nem mindig van boltokban készleten, így beérem a srammal, de legközelebb berendelek elõre a connexbõl hogy ne az utolsó pillanatban keljen futkosni érte

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.276 hozzászólás

freddyke ! Most legyél nagyon erõs !
Elõvettem a német Bike lánctesztet. Az általad istenített Sram 991-es lánc a megtisztelõ második - legszarabb volt a tesztben.:(
A harmad annyiba kerülõ HG53 fényévekkel tartósabb volt nála.

Én még sok évvel ezelõtt betáraztam a Sram láncokból, (akkoriban 1300-1500 Ft körül volt) igaz, még 8as rendszerrel járok és semmi bajom vele. Talán akkor még a Sram (sõt, akkoriban még Sachs volt) is tartósabb dolgokatt gyártott.
Ezt a "KMC gyártja a Shimano láncokat" dolgokat támassza már nekem alá valaki, lécci ! Agyon gugliztam már magam de semmi ilyet nem találok. Ezt ki találta ki ? Korábban megkaptam az "Ezt mindenki tudja" szintû idióta válasszal viszont korábban sem tudtam mit kezdeni.

jó eséllyel nem fogsz rá hiteles bizonyítékot találni. nyilván egyik cég sem veri nagydobra, ki ezért ki azért. kénytelen leszel elfogadni a néhány itt -illetve más fórumokon- jelen lévõ az "iparágban" dolgozó kartárs, háttérinformációit.
de pl a 2009-es kona katalóg szerint a dawg kmc- hg53-as lánccal van szerelve. :) (meg is kéne már néznem mi van a láncomra írva, (említett típus) de ahhoz sajna soha nem elég tiszta

egyébként régebben tényleg jobbak voltak a sram láncok, de ez ma már nincs így. -ja igen épp most dugtam meg 2, shimano által fizetett call-girlt, ráadásul tudták hogy szeretem a klasszikusokat úgy mint vörös és fekete. :) .
ja sajnos ez nem igaz.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.692 hozzászólás
A Shimano egy titkos svájci bankszámlára küld pénzt a Bike Magazin-nak + bónusznak minden hónapban kétszer 1000 Euro-s örömlányok szórakoztatják a szerkesztõséget és a teszt csapatot a jobb eredmény érdekében. Aha...kb. így folyhat szerintem is.
A láncszakadás a béna szerelés miatt is lehet. Haverom 100 kiló fölötti, soha nem szakadt még Shimano XT lánca + iszonyatos sok km-t kibírt neki is a rendszer. (szintén cserélgetve) Szerintem Õ egy igazi, élõ tesztgép - ha alatta valami tartós, akkor az tényleg jó. (és NEM fizeti a Shimano, mielõtt még ez lenne az elsõ gondolatod :P )
A gyári gépeken lévõ olcsó Shimano, Kmc, Sram láncok szerintem is gagyik, abból mostanában elég sokat láttam szakadni.
Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
A teszteket szerintem a gyártók pénzelik. A felhasználói értékeléseket kevésbé lehet eltorzítani (a webshopok a rossz értékeléseket cenzúrázzák így is).

Egyébként a 991-bõl több féle van. De akárhogy is a 971/991 cross step-ek elfogadható távot mentek, szakadás és minden egyéb gond nélkül. A bringámat Deore lánccal vettem. Kb. 800km után néztem rá, 0.9% volt a nyúlás.... + nem rozsdamentes. Nem gyõzött meg. Az XT/XTR-rõl minden második felhasználói értékelésben láncszakadás van. Tehát maradok a bevált SRAM-nál, a rozsamentesség alap, így marad a fent említett két típus.

Belátom, hogy hajtást, sort, láncot együtt kell cserélni. A láncrotáció is reális. De akkor már a 10s láncból vennék 3db-ot.

(KMC-t meg sem említettem, mégcsak nem is olvastam ilyet sehol.)

Elõvettem a német Bike lánctesztet. Az általad istenített Sram 991-es lánc a megtisztelõ második - legszarabb volt a tesztben.:(

Én még sok évvel ezelõtt betáraztam a Sram láncokból, (akkoriban 1300-1500 Ft körül volt) igaz, még 8as rendszerrel járok és semmi bajom vele. Talán akkor még a Sram (sõt, akkoriban még Sachs volt) is tartósabb dolgokatt gyártott.
Ezt a "KMC gyártja a Shimano láncokat" dolgokat támassza már nekem alá valaki, lécci ! Agyon gugliztam már magam de semmi ilyet nem találok. Ezt ki találta ki ? Korábban megkaptam az "Ezt mindenki tudja" szintû idióta válasszal viszont korábban sem tudtam mit kezdeni.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.692 hozzászólás

Shimano lánc nem kell. A 971 a legolcsóbb, amit még rárakok, de meg sem közelíti a 991 cross step-et.

Freddyke, ha tavasszal úgyis csere minden, akkor szerezz egy közepesen elnyúlt láncot ismerõstõl és váltogasd a régi lánccal párszáz km-enként, tavaszig kibírja. Ha nem, akkor fogadd meg Marton tanácsát, sokak által használt és bevált módszer.
A 991 Cross-Step meg placebo, hogy annyival jobb lenne, mint egy középkategóriás, mint amennyivel drágább, egy HG53-as Deore lánc is kábé hozza azt, amit ez tud és igen, a Shimano-k (ami egyes források szerint KMC gyártás - cáfoljatok vagy erõsítsetek meg) nem rosszabbak, mint a SRAM.

Marci

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.205 hozzászólás
még hogy szerelhetetlen konstrukció! :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"