Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ha több idõ van, ugyanezt szoktam nedvesen, szappanos vízzel (hatásosabb), de akkor már a láncot is mosom, erre park tool láncmosóm van - itt is szappanos víz, nem végez mélymosást, nem szedi ki az olajat a szemek közül (de tiszta vízzel is lehet).

Kicsit fejlesztettem ma a dolgon. A kezemrõl az olajat Trendy kéztisztítóval szoktam leszedni. Ebbõl készítettem tömény oldatot (az alján lerakódik a felesleg, szóval a töménység megismételhetõ :D), és azzal mostam le a láncot. Vagy négyszer cseréltem, mire tiszta lett O_O. Utána tiszta vizes öblítés, majd olajozás. A lánckerekek közét meg lehet, hogy üvegtisztítóval fogom kipróbálni, csak veszek hardvert hozzá :cool2: (gy.k.: üvegtisztítót)

Egy tanulság akadt: a barbieri tisztító semmit nem ér. Elején-hátulján dõl a víz, a lánc oldalát nem tisztítja, és mivel nem húzza le a lötyit a láncról, mindkét lánckeréknél csak úgy csorgott lefelé a lé... Szép kis tócsa kerekedett a gép alatt...

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Láttatok már szétrepedt XT racsnit ? Én nem.
Haver vett egy 29es gépet, kb. 2 hónapja használja de inkább csak hétvégén. Mondjuk 100 kg a lelkem de azért azt hittem, ez még nem gond az XT-nek.
Feltöltött kép

Ez a nagy probléma az új SH agyakkal. A 10mm-es tengelyrõl 14-re váltottak, de a külsõ méretei a kazettatestnek maradtak. Ebbõl adódik a képen látható probléma és a másik gyakori amikor a kalapácsok törnek el. Valahol meg kellett spórolni az anyagot, hogy beférjen a szabadonfutó mechanika. Nem értem a SH miért nem vált "külsõ mechanikára" mint annyi gyártó. Sokkal biztosabb és erõsebb lenne a reteszelés....

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Tehát ha átrakom a montibról a teljes hajtást+váltást a monoblokkal együtt a másik cross vázba,akkor minden jól fog mûködni és jó lesz a láncvonal is?

Igen, minden hajtómûhöz adott szélességû monoblokk kell, de könnyen ellenõrizheted. Mono-t betekered a vázba, ne is húzd meg addig, hajtómûvet rárakod azt is csak éppen hogy aztán tolómérõvel vagy vonalzóval csekkolod a dolgot..

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás

Átrakod a montiból a monoblokkot.

Tehát ha átrakom a montibról a teljes hajtást+váltást a monoblokkal együtt a másik cross vázba,akkor minden jól fog mûködni és jó lesz a láncvonal is?

Kezdõangol

Kezdõangol

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Nem mindig megy föl a végéig de a csavar még nyom majd rajta egy kicsit. Szerintem használd nyugodtan.

Hali!
Eszembe jutott még valami...
A hajtás oldalon volt 2 spacer. Ezekkel a láncvonalat lehet állítani, vagy a csapágy mérethez kell???
Igen 1-2 mm-t húz még a csavar. Összerakom ma délután meglátom sikerül-e beállítani a láncvonalat.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Nem egyedi jelenség sajnos, mtbr-es fórumokon van topikja, a fotó innen van: Shimano XT FH-M788 12x142 rear hub - broken freehub body

Feltöltött kép

Többen is küzdöttek a problémával, volt, akinek a garanciában kapott csere is eltört 3 hét után. Érdemes XTR-re upgrade-elni, az nem törik, állítólag.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Láttatok már szétrepedt XT racsnit ? Én nem.
Haver vett egy 29es gépet, kb. 2 hónapja használja de inkább csak hétvégén. Mondjuk 100 kg a lelkem de azért azt hittem, ez még nem gond az XT-nek.
Feltöltött kép
Marci

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Nem mindig megy föl a végéig de a csavar még nyom majd rajta egy kicsit. Szerintem használd nyugodtan.
Marci

Kezdõangol

Kezdõangol

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni szerelésben. Shimano hajtómû csapágyat és hajtómûvet akartam szerelni Merida országútimon de a hajtókar nem megy fel teljesen a négyszögtengelyre kb. marad fél cm.Így kell behajtani a rögzítõ csavart ez normális???
A régi FSA hajtómû teljesen felment a Shimano tengelyre a tengely végig ért a hajtókarokon.
A hajtómû shimano fc2303 monoblokk shimano bbun26 113mm. Nem értem miért nem ér végig a tengely a hajtókarokon.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Szia Rob!

Van még itthon a nagykerben IG 70 vagy 90-es lánc?

Köszi

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a négyszöges 127-es (a bbun26 az nem 126-os hanem 127-es) az octás meg 118-as általában ezeknél a karoknál, de a nagy shimano katalógusban (lásd aláírásom) a 205-206 oldalon van egy összefoglaló táblázat hogy mihez mi kell.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Üdv!
Segítségeteket kérem. A fórum olvasása ellenére bamba maradtam. Van egy Prowheel 50mm láncvonalú négyszög hajtómûvem 113 mm tengelytávval. Vennék egy octalinkes shimano fc-m442-es hajtást. Korábban itt azt olvastam, hogy általában ugyanakkora méretût kell venni mint amekkora volt. A shimano tech. doksija 126 mm ír. Lehetséges ez? Köszi, ha segítettek!
http://techdocs.shim...69830696659.pdf

Igen lehetséges. Más márka, más típus, és a rendszer is. Ha a shimano techdocs 126mm-es octás monót ír, akkor 99,99%, hogy az fog kelleni.
De még márkán és azonos rendszeren belül is vannak eltérések, nekem fc-m440 van, és annak 118as (vagy 113? de lényeg, hogy nem 126os) octás tengely kell.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Üdv!
Segítségeteket kérem. A fórum olvasása ellenére bamba maradtam. Van egy Prowheel 50mm láncvonalú négyszög hajtómûvem 113 mm tengelytávval. Vennék egy octalinkes shimano fc-m442-es hajtást. Korábban itt azt olvastam, hogy általában ugyanakkora méretût kell venni mint amekkora volt. A shimano tech. doksija 126 mm ír. Lehetséges ez? Köszi, ha segítettek!
http://techdocs.shim...69830696659.pdf

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger

3 tányérról akarok váltani 2-re csináld magad módszerrel. Elsõ körben 22-36 SLX lesz.
Panel körülmények között mi megoldás van a lánctányér csavarok rövidítésére? vagy esetleg tegyek alá lánctányér vastagságú alátétet?

A 6.5 mm-e sZoggie csavar jó lehet?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Melyik ez a szóban forgó,jófajta láncolaj?

Finish Line Teflon Plus Dry. Csak akkor bírja 150km-t ha nem mész sárban és nincs extrém por. (Nagy porban 80km). Persze lehet mindenkinek nem jön be és itthon nehéz is beszerezni. A CRC-n és az osztrák Intersportban vettem.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

3 tányérról akarok váltani 2-re csináld magad módszerrel. Elsõ körben 22-36 SLX lesz.
Panel körülmények között mi megoldás van a lánctányér csavarok rövidítésére? vagy esetleg tegyek alá lánctányér vastagságú alátétet?

esztergályos bácsi

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás
Satu jó, ha van, meg kell egy reszelõ. Plusz sok-sok türelem. Annyira randa lett cserébe, hogy most már inkább vennék 10 euróért gyárit.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

És ezt hogyan lehet kiküszöbölni?

Átrakod a montiból a monoblokkot.

A sebesség mindent megold.

silboy

silboy

törzsvendég