Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Pont fordítva.

Tehát a gyártók nyomatták a könnyû bicajokat, nem a versenyzõk keresték õket, elõnyben részesítve a nehezebbel szemben? Amúgy ebben az is benne van, h senkinek sem érdeke olyan alkatrészt gyártani, ami nem kopik el jó hamar. Mert akkor nem venne senki másikat.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A piac is generálja az igényeket, a gyártók maximum rátesznek egy lapáttal.

Pont fordítva.

A sebesség mindent megold.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Egy biztos,az utóbbi években egyre divatosabb lett az anyagot kispórolni mindenbõl.

Persze, mert mindenki azt nézi, h legyen 5gr-al kevesebb, mert az a jobb. A piac is generálja az igényeket, a gyártók maximum rátesznek egy lapáttal.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Egy biztos,az utóbbi években egyre divatosabb lett az anyagot kispórolni mindenbõl.

Akkor meg teljesen mindegy melyiket veszed...

poison

poison

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Nálam 1x lehet elveszíteni a bizalmat.Marton haverját meg nem értem,harmadjára is ugyanolyat venni ami 2x nem vált be.Na ez aztán tényleg igazi vallás.

Megnyugtatlak ! a haverom nem fogyatékos vagy idióta. És nem is fundamentalista XT-hívõ.
Garanciában lettek cserélve a szabadonfutók. Az xtr-m is kicserélték gariban.
Ez a variáció gondolom már eszedbe sem jutott....
Marci

poison

poison

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
Nálam 1x lehet elveszíteni a bizalmat.Marton haverját meg nem értem,harmadjára is ugyanolyat venni ami 2x nem vált be.Na ez aztán tényleg igazi vallás.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

És mi a helyzet a Novatec agyakkal? A Shimano-n túl nincs élet?

Ez vallási kérdés nálam....:)

poison

poison

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
És mi a helyzet a Novatec agyakkal? A Shimano-n túl nincs élet?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Ez a nagy probléma az új SH agyakkal. A 10mm-es tengelyrõl 14-re váltottak, de a külsõ méretei a kazettatestnek maradtak. Ebbõl adódik a képen látható probléma és a másik gyakori amikor a kalapácsok törnek el. Valahol meg kellett spórolni az anyagot, hogy beférjen a szabadonfutó mechanika. Nem értem a SH miért nem vált "külsõ mechanikára" mint annyi gyártó. Sokkal biztosabb és erõsebb lenne a reteszelés....

Hát igen... új, vastag tengelyes XTR agyam már gyárilag rossz volt, elsõ méteren kattant a kalapács, fél évig bírta. Most egy XT racsnit raktam rá, kifoghattam egy kb. jót, ez bírja 3 éve. De havernak már 3 db XT racsnija romlott el.
Marci

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
még annyit hozzátennék.. nekem ingyen korlátlan mennyiségû gumikesztyû áll rendelkezésemre, így a kéz tisztán tartása nem jelent gondot :)

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Ez egy 5 perces mûvelet. Ami kell hozzá: láncbontó szem, 1.5 literes, nagy szájú ice teás flakon, 3-4dl benzin.

Én pontosan így csinálom, igaz van kert...

Szerintetek lehet 73-as monoblokkból 68-ast csinálni (Sh bb es 25)?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Csak próbáld ki, gondolom nem használták még láncbontó szemet. Egy ilyen tisztítás után olyan a lánc, mint ha gyári új lenne. Enyémen pláne láccik, cn7701.es lánc, ami szép csilivili fényes. :)

kíváncsiságból megnéztem, mit tudok elérni sima forró vízzel meg egy kefével: ezt

meg ezt:

NB: nem a láncra-lánckeréksorra nyomtam a vizet.. Csak a kefét vizeztem össze, aztán rámentem a sorra-láncra, utána meg szárazra töröltem. Biztos lehetne ettõl szebb végeredményt is elérni, ha leszedném, de így az egész "hajtás" tisztítása megvan 2-3 perc alatt, és fémtiszta. Ismétlem: nem vizeztem közvetlenül se a kazettát, se a láncot : D

sajnos a belsõ oldalon maradt itt-ott némi reziduális mocsok, de annyi tolerálható.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Csak próbáld ki, gondolom nem használták még láncbontó szemet. Egy ilyen tisztítás után olyan a lánc, mint ha gyári új lenne. Enyémen pláne láccik, cn7701.es lánc, ami szép csilivili fényes. :)

Elhiszem, de nekem társas házban már ez is elég szutykolás.

A cn7701-et meg egy jó másodpercig bámultam, mire leesett, hogy nem ncc1701 :D

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

pepecselés nélkül szintén öt perc, és nem kell semmit megbontani &-B
Na, jó, legyen 10, és még mindig nem kell láncot bontani.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ez egy 5 perces mûvelet. Ami kell hozzá: láncbontó szem, 1.5 literes, nagy szájú ice teás flakon, 3-4dl benzin.

pepecselés nélkül szintén öt perc, és nem kell semmit megbontani &-B
Na, jó, legyen 10, és még mindig nem kell láncot bontani.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Kicsit fejlesztettem ma a dolgon. A kezemrõl az olajat Trendy kéztisztítóval szoktam leszedni. Ebbõl készítettem tömény oldatot (az alján lerakódik a felesleg, szóval a töménység megismételhetõ :D), és azzal mostam le a láncot. Vagy négyszer cseréltem, mire tiszta lett O_O. Utána tiszta vizes öblítés, majd olajozás. A lánckerekek közét meg lehet, hogy üvegtisztítóval fogom kipróbálni, csak veszek hardvert hozzá :cool2: (gy.k.: üvegtisztítót)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
cipõfûzõ :)

én meg folyton kidobtam az elszakadtakat...

Fém tiszta amúgy nem lett, bár ez inkább a tisztító kütyü hibája. Arról sem vagyok meggyõzõdve, hogy magából a csapágyból kiszedett bármit is.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Kicsit fejlesztettem ma a dolgon. A kezemrõl az olajat Trendy kéztisztítóval szoktam leszedni. Ebbõl készítettem tömény oldatot (az alján lerakódik a felesleg, szóval a töménység megismételhetõ :D), és azzal mostam le a láncot. Vagy négyszer cseréltem, mire tiszta lett O_O. Utána tiszta vizes öblítés, majd olajozás. A lánckerekek közét meg lehet, hogy üvegtisztítóval fogom kipróbálni, csak veszek hardvert hozzá :cool2: (gy.k.: üvegtisztítót)

Egy tanulság akadt: a barbieri tisztító semmit nem ér. Elején-hátulján dõl a víz, a lánc oldalát nem tisztítja, és mivel nem húzza le a lötyit a láncról, mindkét lánckeréknél csak úgy csorgott lefelé a lé... Szép kis tócsa kerekedett a gép alatt...

kéztisztásra ajánlom figyelmetekbe eme csodás termékünket:

Medikémia

egyébként tényleg jó, leszedi a kátrányt is. csak ne barkácsáruházban vagy tescoban vegyétek, mert ott horror árban van.

Fülee

Fülee

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Felesleges fémtisztára nyalni a holmit, az elsõ párszáz méter után úgyis újra retkes lesz.
Nálam ha már tényleg nagyon koszos minden, akkor egy rossz tepsiben petróleummal beecsetelem, az ecsettel megdolgozom, majd hagyom alaposan lecsöpögni.
Ezután a kerti slaggal adok neki alaposan. Száradás után meg ugye olaj.
(a lánckerekekkel/kazettával hasonlóan járok el, bár azt évente max 1-2x... Inkább rossz ronggyal vagy cipõfûzõvel a nagyját leszedem)
A tepsiben lévõ petróleumot meg visszatöltöm az üvegbe, egy hét alatt leülepszik a kosz, 1l-el már évek óta takarítom a cuccaimat.