Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Ne kérdezz má' ilyen butát! :)

Szélesebb, sokkal a 9-es lánc a 10-esnél, nem jó hozzá a másik patentszem!

Köszönöm a hozzászólásaitokat! A HG-95 XT 10 sebességes lánchoz az SRAM 10 sebességes patentszemet használjam? Csak mert 9-esből van egy pár patentszemem, de azt nem szívesen tenném rá.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Köszönöm a hozzászólásaitokat! A HG-95 XT 10 sebességes lánchoz az SRAM 10 sebességes patentszemet használjam? Csak mert 9-esből van egy pár patentszemem, de azt nem szívesen tenném rá.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Senki nem kéárdezett de nekem sram patentszemmel fut az Xt lánc. Meg még rajtam kívül gondolom több ezer embernek. Az kur*** shimano stift az istenér sem akart egyenesen betalálni a helyére. EZért nyultam a sramhoz. Leszedve tisztítom a láncot és szerintem egyik lánc sem tolerálja sokáig ezt a láncbontós bohóckodást. Össze vissza nyomorgatja a láncot. Na aztán utána szakad is, tekintet nélkül arra mivan ráírva. Pedig nem a legegyszerűbb bontót vettem.

Én a gyári kur..... Shimano stiftet használom. Nekem se volt gondom vele soha. Teljesen jól működik, tudni kell használni. Ha többet veszel akkor nem is drága dolog. Mondjuk a vetésforgós és az állandóan mosogatós használathoz nem egy spórolós dolog. Ez a stift a legerősebb része a láncnak, nem hiába mondja a shimano. Egyébként nagyon érdekelne, hogy ezekből a nagyon rossz statisztikákból hány olyan szakadás van ami a gány szerelésből származik, mert azt nem írják. Kijelentik, hogy ez szar..... és kész.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Külföldi oldalak áradoznak az XT szakadásokról (bár egyik láncot sem dícsérik, de ez a gyengére értékelt kategóriába tartozik). Ezért sosem mertem megpróbálni. Az SRAM-ról el is tudom képzelni, hogy nem szakad, nekem sem szakadt. A patentszem meg nekem mindenképp kellene. XT-hez hogyan?

Én 2006-óta XT láncokat használok, eleinte stifttel, később sram bontószemmel és nem volt még szakadásom, pedig régebben kimondottan nagy nyomatékkal tekertem,  láttam már szakadt sram láncot. A szakadás meg nem a nyomatéktól történik hanem a szarul váltástól és az nem pont akkor történt amikor konkrétan elszakadt a lánc.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Ez a 4 lanc folyamatos csereje mire jo? Nekem legutobb 4 lancot elvitt egy alap shimamo sor is, es akkor csereltem lancot, ha mar megnyult.

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Figyelj Freddy !

Én azt mondom, amit tapasztalok. Nem mondom, hogy nem olvasok külföldi oldalakat de én ezt tapasztaltam, láttam magam körül.

A SRAM patentszemet meg nem értem, miért ne rakhatnád be BÁRMILYEN láncba ?? Összevesznek és nem fognak működni ? Vagy mit gondolsz ? 100 kilós barátom is xtr láncban használja.

Berakod és kész. Mehetsz tekerni.

Senki nem kéárdezett de nekem sram patentszemmel fut az Xt lánc. Meg még rajtam kívül gondolom több ezer embernek. Az kur*** shimano stift az istenér sem akart egyenesen betalálni a helyére. EZért nyultam a sramhoz. Leszedve tisztítom a láncot és szerintem egyik lánc sem tolerálja sokáig ezt a láncbontós bohóckodást. Össze vissza nyomorgatja a láncot. Na aztán utána szakad is, tekintet nélkül arra mivan ráírva. Pedig nem a legegyszerűbb bontót vettem.

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

A racsnifogak lötyögése nem jó jel, biztosan gond van rögzítőanyával.

A hangos kattanás a szabadonfutó test halálát jelzi, nemsokára cserélheted. A menet miatt amúgy is kéne, nem ? Shimano szabadonfutó amúgy ?

Zsír :) Megnyugodttam akkor már két okom is van a cserére :) És a feltárandó hibák száma is 0 :) Az agy Shimano M475 Disc. Feltételezem akkor a szabadonfutó is a sajátja.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Figyelj Freddy !

Én azt mondom, amit tapasztalok. Nem mondom, hogy nem olvasok külföldi oldalakat de én ezt tapasztaltam, láttam magam körül.

A SRAM patentszemet meg nem értem, miért ne rakhatnád be BÁRMILYEN láncba ?? Összevesznek és nem fognak működni ? Vagy mit gondolsz ? 100 kilós barátom is xtr láncban használja.

Berakod és kész. Mehetsz tekerni.

marton módosította - 2013. október 27. - 00:36

Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Szerintem nem lesz gond a más fajta láncok használatától.

Szakadástól ? Én a legolcsóbb Sram lánccal járok, soha !!! nem volt szakadásom tizen...valahány év alatt és voltam én is 90 kg. Ha meg akarsz nyugodni, haverom is 100+ kg, DuraAce/XTR lánccal jár egy évtizede, soha nem volt szakadása.

Külföldi oldalak áradoznak az XT szakadásokról (bár egyik láncot sem dícsérik, de ez a gyengére értékelt kategóriába tartozik). Ezért sosem mertem megpróbálni. Az SRAM-ról el is tudom képzelni, hogy nem szakad, nekem sem szakadt. A patentszem meg nekem mindenképp kellene. XT-hez hogyan?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Ha lenne egy Shimano HG74 (ezt kapom a bringához) és két másik típus az korrekt vagy teljesen egyformák lennének ideálisak?

23 EUR nem drága, de szakadástól félek. 90kg felett vagyok és taposom a pedált. SRAM patentszemmel össze lehet rakni?

Szerintem nem lesz gond a más fajta láncok használatától.

Szakadástól ? Én a legolcsóbb Sram lánccal járok, soha !!! nem volt szakadásom tizen...valahány év alatt és voltam én is 90 kg. Ha meg akarsz nyugodni, haverom is 100+ kg, DuraAce/XTR lánccal jár egy évtizede, soha nem volt szakadása.

marton módosította - 2013. október 26. - 23:47

Marci

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

A racsnifogak lötyögése nem jó jel, biztosan gond van rögzítőanyával.

A hangos kattanás a szabadonfutó test halálát jelzi, nemsokára cserélheted. A menet miatt amúgy is kéne, nem ? Shimano szabadonfutó amúgy ?

Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ne mérd - cseréld a láncokat ! De minimum 3-4 láncot használj ! 5-600 km-enként kicseréled és kész. Nem kell ezt túlbonyolítani. És XT-t vegyél, az a legjobb. 23 Euro-ért meg nem is túl drága.

Ha lenne egy Shimano HG74 (ezt kapom a bringához) és két másik típus az korrekt vagy teljesen egyformák lennének ideálisak?

23 EUR nem drága, de szakadástól félek. 90kg felett vagyok és taposom a pedált. SRAM patentszemmel össze lehet rakni?

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Sziasztok.

Ha beleszakadt a menet a kazettába, és emiatt nem sikerül megfelelően meghúznom a fogaskoszorú zárógyűrűjét, az okozhatja-e azt a jelenséget hogy hátul az alsó 3 lánckerék bármelyikén tekerve, kotyogó hangot hallok, de csak hajtáskor, ha csak gurulok akkor nem.?A kotyogás üteme egyébként a sebességel arányos, és nem a pedál fordulattal. Gondolom lötyögnek a kis lánckerekek az agyon? Most ha kézzel megfogom, akkor kb 1mm-t tudom mocorogtatni. Ez még toleranciahatáron belül van? Ez esetben új agyat kell vennem? (Vagy nem méretpontos a sor racsni felőli kiképzése?)(ez sztem hülyeség de már erre is gondoltam). vagy esetleg zárógyűrűt is? Biztos ami biztos? ja és akkor már nyomatékkulcsot sem ártana? Am a bringát használtan vettem, és most cseréltem sort, és már akkor is nagyon -nagyon könnyen megindult a záróanya. Szóval nem hiszem hogy én téptem meg mikor az ujat tettem fel. Bár az is igaz hogy a régivel nem kotyogott. (Igaz a mondás ami működik ahozz ne nyúlj...?)

Ja és van egyolyan jelenség is hogy néha recsen egy kurva nagyott valami hátul hajtáskor, erőkifejtéskor, mintha hatalmas nyomaték alatt váltanék le. Csak éppen nem váltok és a lánc sem vámdorol semerre a soron. Am uj lánc, sor és teljes hajtómű is Full XT lett. Szóval nem tudom mi lehet a baj.

Bocsi hogy ilyen terjengős voltam, de talán így valamennyire sikerült pontosabban leírnom. Most abban reménykedem hogy egy agy csere és egy meghuzott sor mindent megold.

Remélem tudtok segíteni....

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Ne mérd - cseréld a láncokat ! De minimum 3-4 láncot használj ! 5-600 km-enként kicseréled és kész. Nem kell ezt túlbonyolítani. És XT-t vegyél, az a legjobb. 23 Euro-ért meg nem is túl drága.

marton módosította - 2013. október 26. - 23:23

Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nem is olyan régen volt egy hosszas beszélgetés a láncokról. Elhangzott, hogy nem csak Shimano és SRAM létezik, hanem pl. Connex és Campagnolo. Most 10 sebességes lánc kellene. Rozsdamentes. Úgylátom árban mindegyik ugyanaz.

Egy érdekes dolog elhangzott, hogy a Connex láncoknak alapból nincs 0.2%-os nyúlása (a Park Tool azt mondja, az a csapok játéka), ami miatt használt hajtáson harmadik láncnak már nem biztos, hogy ideális.

Arról is szó volt, hogy érdemes többet is venni és forgatva használni, úgy tovább tart.

Mielőtt jól bevásárolok, ki melyiket ajánlaná?

Campagnolo Record Ultra Narrow Chain 10-speed

WIPPERMANN CONNEX 10sX Chain 10-speed (Nickel, stainless Steel)

SRAM PowerChain PC-1091R Hollow Pin Chain 10-speed

(A Campagnolohoz nincs gyári patentszem? Felrakható más patentszemmel?)

freddyke módosította - 2013. október 26. - 21:13

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

És szokott lenni eltérés?

Igen, az eltérés általában 0.05% körül van (pl. 0.5-0.55% között van különböző pontokon). Egy-két helyen éri el legelőször a 0.75%-ot, általában úgy, hogy ebbe a részbe az SRAM patentszem beleesik.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

És szokott lenni eltérés?

Még annyi, hogy több ponton kell mérni. Általában körbemérem a láncot legalább 10 ponton, de 4-5 talán elég.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ilyen nyúlásmérőt használ-e valaki?

10 láncszemet most 255mm-nek mértem, ezt viszont gyakorlatilag csak az olajos retek tartja fent a láncgörgőn (könnyű benyomni a láncok közé). Ideje cserélni? Mármint láncot :)

Szerintem csak tiszta lánccal lesz hiteles a mérés. Én ilyet használok.

Még annyi, hogy több ponton kell mérni. Általában körbemérem a láncot legalább 10 ponton, de 4-5 talán elég.

freddyke módosította - 2013. október 26. - 18:45

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Ilyen nyúlásmérőt használ-e valaki?

10 láncszemet most 255mm-nek mértem, ezt viszont gyakorlatilag csak az olajos retek tartja fent a láncgörgőn (könnyű benyomni a láncok közé). Ideje cserélni? Mármint láncot :)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
megszűnt, a Berguson vette át a készletüket.