Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy méret-egyezőséggel kapcsolatban: lassan 30 éves veterán Csepel félverseny bringámra keresek 2 külsőt a régi szétmállóban lévő helyett.
A gyári mérete 32-630-as, (vagyis 27 x 1 1/4-es), és az egyik webáruházban 37-609-es (vagyis 27 x 1 1/2-es) külsőt ajánlottak helyette.
Azt tudom, hogy méret "szélesség mm-ben x felni peremének átmérője mm-ben", - tehát ez alapján nekem nem tűnik váltóméretnek a 37-609-es.
Megrendelhetem, tényleg higyjek a "hozzáértő" boltosnak, vagy inkább ne?
Ne higgy. Itt nincs olyan, hogy "váltóméret". A felniperem átmérője a lényeg (a 630mm), az mondja meg, hogy az adott gumit egyáltalán fel tudod-e rá tenni. Tehát a 609-es nem jó. (Életemben nem hallotta még ilyen méretről amúgy, 690-esről már igen.)
Ha egy kicsit szélesebbet teszel rá, akkor kicsit nagyobb lesz a legördülő átmérőd, ha egy kicsit keskenyebbet, akkor kisebb. Nagyon szélesebb vagy nagyon keskenyebb nem jó, mert nem fér el, illetve belapul, felüt. Egy mérettel kisebb vagy nagyobb még nem gond. Szélességben.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!