Balu !
Azt mondtam, montim van. Nem azt, hogy lassan megyek. :-)) Kb. egy amatőr időfutamot nyomok reggelente.
Olyant én se mondtam, hogy lassan mennél, csak az általad írt adatokat használtam fel.
Most ezt írtad:
"30-35 körül hajtok, a buszsávban megyek szinte végig vagy a Kerepesin a járdán, így kihagyok 2 lámpát"
Korábban ezt írtad, amire a választ felépítettem:
"..az Örs Vezér térről járok át Budára, a Gellért térre. 22-24 perc, 9 km."
Az kb 25 km/h-s átlagnak felel meg. Egyébként városban nem lassú az, erre írtam a forgalmi okot.
De végül is az adatokat Te írtad.
"a gumitól vártam a csodát. ... Ez annyiban mutatkozott, hogy tartani a sebességet nem volt fárasztó.
Ehhez képest a montival kb. minden méteren nyomni kell.."
Vagyis nem azonos erő befektetéssel nyomtad mindkét esetben és ezt rajtad kívüli forgalmi okra próbáltam vissza vezetni.
Egyébként ha mindkét esetben bele adod ugyanazt a teljesítményt ami azonos mértékben elfáraszt, akkor az outival elvileg rövidebb idő alatt érhettél volna "célba", hiszen azonos idő alatt kevésbé fárasztott ki a végére, Vagyis kevésbé nyomtad, mint a montit. Ezt nem én magamtól írtam, idéztem.
Egyébként semmi gond. csak indoklom mit miért írtam.
és milyen adatokból indultam ki.
-
A következőt viszont már tőled függetlenül, a különbségek érezhető mértékének
betáplált teljesítmény függő meghajtási veszteség arányában igyekszem bemutatni.
-
.
Szerintem inkább a kerékpáros teljesítménye az ami számít a különbségek észlelésében.
.
Vegyünk egy példát.
Pl én 150 Wattnál fél percen belül már kapkodok a levegő után,
viszont Csóka Zsolti 350 Wattot simán kiteker.
.
Tegyük fel, hogy a két kerékpár különböző veszteségekkel bíró részei, mint a lánc kent vagy száraz állapota,
vagy akár csak két gumi közötti különbség adta deformáció és súrlódás adta veszteség akkora, hogy
az egyik esetben 10 Watt teljesítmény alakul át különböző nem haladást segítő energia formákká
amíg a másik gép összeállításban 30 Watt ez a veszteség.
.
Ennek számoljunk utána egy 150 és egy 350 Wattot teljesítő ember esetén,
kinek mekkora többlet terhelést jelent a bevitt legnagyobb teljesítmény százalékában.
.
10 Watt veszteség, 150 Watt energiából = ~7 %
30 Watt veszteség, 150 Watt energiából = ~20 %
Bizony komoly különbség.
.
10 Watt veszteség, 350 Watt energiából = ~3 %
30 Watt veszteség, 350 Watt energiából = ~8 %
Alig lehet észrevenni, pedig a veszteség ugyanakkora Wattokban.
.
Ez az ami nagyon nem mindegy.
Balu1 módosította - 2015. május 02. - 09:37