Érdekesség. 
Mire tippeltek, mennyit számíthat egy aszfaltos mászáson, hogy montis külsővel mentek vagy országútival?
Sokszor, sokan felvetettétek már, hogy a bütykös gumi helyett a montira oúti külsőt tenni mennyivel jobb, mennyivel haladósabb lesz tőle a gép, "szinte suhan" és hasonlók.
Nos, végeztem erre néhány mérést és kísérletet, különféle gumikkal, mountain bike-kal és országúti bicajjal egyaránt. Elöljáróban annyit, hogy a montim majdnem dekára ugyanakkora tömegű, mint a CX/országúti gépem. Az én testtömegem sem szórt vészesen távoli tartományokban az egyes méréseknél. A szél hatása ezen a szegmensen szintén elhanyagolható az utat szegélyező fák és egyébként is jellemzően szélárnyékos út miatt. Mivel erre vonatkozóan (szél, hajtáslánc veszteségei és egyebek) adataim nincsnek, ezért ezektől a potenciális befolyásoló faktortól így most eltekintenék.
A kísérlethez egy olyan Strava szegmenst választottam, ahol rengeteget járok és sok saját mérésem van (210 db). Ez a Fenyőgyöngye parkoló vége -> Hármas-Határ-hegy parkolóig szakasz: https://www.strava.c...egments/5477974
A mérésekhez Watt-mérőt használtam, ami nélkül objektív vélemény alkotása egyszerűen képtelenség lenne.
A CX/országúti gépem egy Canyon Inflite AL, a rajta lévő külsők 28mm széles Continental GP4000 4-season külsők. Belsők közepesen (de a grammozósabb) könnyűek, ~120 grammos belsők, a külső tömege ~260 gramm közt mozog és 4.5-6 bar közti nyomáson használom.
A monti egy saját építésű On-One Lurcher 29er. Négyféle külsőt használtam hátul, mindegyiket tubeless setup mellett. Tavaly július közepe előtt 2.25-ös Schwalbe Racing Ralph SSkin-t ~1.6 bar nyomáson, majd 2.2-es Specialized S-Works Fast Trak külsőt ~1.8 baron. Télen 2.25-ös Schwalbe Nobby Nic SSkin (a 2015-ös extrém mintás verzió) ~1.6 baron és ~3 hete 2.2-es Continental Race King ProTection ~1.7 bar nyomáson.
Íme egy táblázat a kilépősebb mászásaim közül:

A sárgával jelölt mászások a CX/országúti géppel történtek (aminél az októberin hátitáska volt rajtam, az bizonyos), a nyíllal jelöltek pedig a 29er MTB-vel. Utóbbiból a 8:25-ös és a 8:33-as mászás RaceKing külsőkkel, a 343 Wattos, 8:42 mászás Racing Ralph-fal.
Nem szerepel itt, de érdekességképp leírom, hogy van egy hasonló Watton teljesített Nobby Nic-es mérésem is: átlag 351 Watt, az idő 8:53. Ebből sejthető, mennyi a hajtási veszteség egy "haladós" mintázattal bíró és egy kifejezetten agresszív mintás Trail/AM külső közt. ~12-14 Wattot látok a logokból.
Ami viszont nagyon meglepő, hogy az országúti külsős és az XC külsős mászások közti különbség lényegében elhanyagolható.
Azt természetesen nem állítom, hogy egy jellemzően aszfaltozásra használt montira ne tegyen senki slick/országúti mintás külsőt, mert hát az MTB gumikat tényleg felesleges aszfalton idő előtt leamortizálni. (Mert hát 2 oútis montis külsőt tényleg olcsóbb venni, mint egy országútit - szóval ez simán lehet egy költségkímélő és logikus döntés, beruházás.)
A másik tanulság, hogy rengetegen kitartanak azon állítás mellett, hogy a külső tömegéből lefaragni számít a legtöbbet, a könnyebb külsőkkel sokkal gyorsabban lehet mászni.
Aha...
A Racing Ralph >600 gramm volt ZTR Arch EX felniken és 2.0-1.8-2.0 küllőkkel fűzött keréken, a Nobby is ugyanezen szetten feszült.
Az országútin a ~260 grammos külsők alatt nagyon könnyű belsők voltak, a grammozósabb Conti országúti belsőkből. Legrosszabb esetben is 390-400 grammnál nem lehetett több a külső+belső kombó. Igen, ez minimum 200 gramm különbség / kerék, azaz > 400 gramm a két keréken! S mégis, a fenti táblázat alapján 2-3, esetleg 4 Wattnál többet aligha jelent mindez - ha jelent valamit egyáltalán.
A tanulságot mindenki volja le maga. 
Hát igen, így hullanak le a mítoszok. Hogy Kosztolányit idézzem:
"Atlasz,
hanyatlasz."

zscs módosította - 2015. április 30. - 09:51