Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Gumitopik

* * * * * 4 votes

• Please log in to reply
15857 replies to this topic

caf-517

caf-517

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

belépőszint, elég hálátlan kategória, de..

zaffiro pro

http://www.bike-disc...10525/wg_id-246

conti ultrasport II

http://www.bike-disc...08737/wg_id-246

conti grand prix black chilli poly-x (20 eur rose-on)

és ne vegyél 23-ast, csak 25-öst.

amúgy van még diamante pro radiale is akciósan.. ha minőségre vágysz.

http://tuttibringa.h...ale-1448-detail

vagy, ha jó a 23-as, és kb. 12-13 ezer km-re jó gumit keresel, amivel nem kapsz defektet, és jól gördül:

http://www.probikeki...k/11264003.html

a lithiontól mindegyik felsorolt jobb gördülési ellenállású, élettartamra a rubinoból simán kihozol 10ezer km-t, mert rajtam kívül másoknak is sikerült.. defektállósága mindegyiknek megfelelő, nekem ezekkel az edzőgumikkal soha nem volt szúrásos defektem. :)

Köszönöm, a Vittoria Rubio lett. A bandon meg első "komolyabb" országútiként bőven megteszi nekem, nem büntet a váza :) 

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Nekem ezek a 120 TPI-s hajtogatós CST gumik mozgatták meg a fantáziám, de 25-ös méretben szerintem nem forgalmazzák itthon, legalábbis a Bikefun oldalán nincsenek fent.

http://bikemarkt.mtb...x25c-faltreifen

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 posts
Nekem ezek a 120 TPI-s hajtogatós CST gumik mozgatták meg a fantáziám, de 25-ös méretben szerintem nem forgalmazzák itthon, legalábbis a Bikefun oldalán nincsenek fent.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

még egy kis adalék:

nem volt bandonom, de akiknek igen, azok szerint egy büntetőeszköz a váz. szóval a 25mm-es külsőt és alacsony guminyomást fogadd meg, mint jó tanácsot :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Sziasztok!

Keresek a Gepida Bandon 810-es kerékpáromhoz külsőt miután a Schwalbe Blizzard párom elkopott. Kinéztem egy Michelin Lithion 2-őt. Darabja 6200Ft. Ennyiért ilyen külső megéri ha nem versenyszerűen használnám? Esetleg tudnátok ajánlani hasonló árban hasonló "tudásút"? 

belépőszint, elég hálátlan kategória, de..

zaffiro pro

http://www.bike-disc...10525/wg_id-246

conti ultrasport II

http://www.bike-disc...08737/wg_id-246

conti grand prix black chilli poly-x (20 eur rose-on)

és ne vegyél 23-ast, csak 25-öst.

amúgy van még diamante pro radiale is akciósan.. ha minőségre vágysz.

http://tuttibringa.h...ale-1448-detail

vagy, ha jó a 23-as, és kb. 12-13 ezer km-re jó gumit keresel, amivel nem kapsz defektet, és jól gördül:

http://www.probikeki...k/11264003.html

a lithiontól mindegyik felsorolt jobb gördülési ellenállású, élettartamra a rubinoból simán kihozol 10ezer km-t, mert rajtam kívül másoknak is sikerült.. defektállósága mindegyiknek megfelelő, nekem ezekkel az edzőgumikkal soha nem volt szúrásos defektem. :) 

Edited by Vejne, 2016. April 07. - 16:22.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Igen "zee..", gondoltam erre is, írtam is róla a vége előtt kicsivel. :)

Ez valóban inkább egy twike részeként lehetne elképzelni mert a mellette elhaladó méretes jármű is instabilitást okozhat egy kétkerekűnél. 

Igen, "arn"-nak is igaza van így sorban.

Köszönöm.

Edited by Balu1, 2016. April 07. - 09:41.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Abba az apróságba is gondolj bele hogy mi történne ha egy busz vagy egy kamion megy el egy ilyen mellett. Szerintem borítékolható az eredmény.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

egy ilyet megtervezni szelcsatorna nelkul, "hasra" szerintem keptelenseg. inkabb vitorlakent mukodne.... durva szellokeseknel meg egyenesen balesetveszelyes. az ember a legnagyobb szelfogo a bringan, a poziciod valtoztatasaval tudsz a legtobbet tenni. koskormany, rekumbens, esetleg ott megprobalni a reszben burkolt verziot. viszont egy ilyen megoldas nem tudom, hogy mennyire "dobna" meg a bringazas elmenyet...

vannak nagyon jo oldalak, amikkel lehet szamolni az energiaveszteseget, kozelitoleg persze, gordules, legellenallas szempontjabol. bizonyos sebesseg felett nagyon meredeken emelkedik a teljesitmenyszukseglet.

szerintem egy turarekumbenst nezz meg :) valszeg hatekonyabban es nagyobb sebesseggel tudnal megtenni nagyobb tavokat.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Kössz. Igen valami ilyesmire gondoltam, de a teteje még íveltebb lenne felül és oldalra eső kiterjedésében, középen még inkább kifelé boltosulna, mint egy lehulló vízcsepp legelső része, ami a haladás irányába néz mint ideális áramvonalas forma.

Azt is tudom, hogy a megszakított töredék idom széleinél turbulencia indul, ami megtöri a levegő folyamatos leválását és az örvénylésnek van fékező hatása. Ennek az alsó részét képzeltem hasonlóra, de alul a belső, kerék felé eső éleit előrébb és a külsőt kicsit hátra dőlően megcsavarva.

A tetejét meg egészen másképp.

091808a2.jpg

Ez itt lent még jobban hasonlít a felső rész ívében az elképzelésemhez.

burleyrecumbentwithfairing1.jpg

Igen, ez szélben okozhat meglepetéseket. 

Esetleg egészen másképp, jóval egyszerűbben egy (használatból kiiktatható, a kerékpár váz mellé hajtogatható) a kihajtott tartóra feszített, ék vagy sátorszerű felület, mint ideiglenes próba, ami oldalra tereli a levegőt, mint egy légterelő felület? 

Na mindegy is, csak a légellenállásról jutott eszembe, valami megoldás ezen sokat segítene.

Ez valóban inkább egy twike részeként lehetne elképzelni mert a mellette elhaladó méretes jármű is instabilitást okozhat egy kétkerekűnél.

Bocs, csak kis gondolat futtatás volt.

Hátha másnak is gondolat ébresztő és valaki talán talál rá

jól kivitelezhető és kevésbé kompromisszumos,

esetleg kisebb méretű megoldást, ami azért valamennyit segít.

Edited by Balu1, 2016. April 07. - 02:10.

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 posts
Bicycle fairing néven keresd. Van pár elképzelés, meg ott vannak még a velomobilok is, mint érdekesség. Előnye egyben a hátránya is, ahogy olvastam: oldalszélben elég kiszámíthatatlan. Inkább egy fasza reku szerintem, egyet szívesen kipróbálnék.
  • Balu1 likes this

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...a suly szerintem kevesbe szempont - egy bizonyos sebesseg felett sokkal tobb energia megy el a legellenallason. alacsonyabb cockpit, keskenyebb kormany :)

Ez már nagyon sokszor felmerült bennem is, hogy a kormány előtt egy áramvonalas idom vajon mennyit segítene ezen, mert a sebesség növekedésével hatványozottan növekszik a légellenállás mértéke. Ezen egy elég erős, forma tartó de nem túl törékeny. könnyű  rugalmas buborék formájú orr rész sokat segíthetne, ami részben lenyúlik a lábak felé is, a kerék felső valahányad részéig leérne, két oldalt kicsit megdöntve, hogy a lábaktól is két oldalra kifelé terelje a levegőt és a tetejénél felül be lehetne az átlátszó harmadnyi buborék mögé feküdni, hogy csak a sisakot érje az áramló levegő. Még csak nagyon látványosnak sem kell lennie, mert lehet átlátszó is az egész. Egy próbát legalább megérne egy ilyesmi. Vajon mekkora sebességet lehetne azzal kihajtani egy outival? Lehet, hogy azután mindenki olyant akarna. 

Kerestem a neten bike bulb spoiler szavakra, de az elképzelésemhez még hasonlót se találtam, pedig biztosan sokat jelentene egy outi kerékpáron is.  Igaz, hogy a max megengedett sebesség a biciklinél csak 50 km/h amit ezzel szépen túl lehetne lépni, talán ezért nem terjedhetne el hivatalosan. 

Persze ez csak egy ötlet, amit még kivitelezni is kellne ami már a nehezebb része.

Igaz, ez már itt off-nak számít, de ha már szó esett a légellenállásról.

Edited by Balu1, 2016. April 06. - 21:51.

caf-517

caf-517

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

Sziasztok!

Keresek a Gepida Bandon 810-es kerékpáromhoz külsőt miután a Schwalbe Blizzard párom elkopott. Kinéztem egy Michelin Lithion 2-őt. Darabja 6200Ft. Ennyiért ilyen külső megéri ha nem versenyszerűen használnám? Esetleg tudnátok ajánlani hasonló árban hasonló "tudásút"? 

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts

azért azt nem mondanám, hogy 500 és 640gramm között nincs nagy különbség! utóbbi több mint 25%-kal nehezebb a másiknál!

90 kilós vagyok és egy tizen-x kilós bringára rakom fel. A kulacsomban van fél kiló víz, a hátizsákomban 8 kiló cucc. Az én nézőpontomból ezek a gumik a könnyű kategória és nincs értelme 140 grammon agyalni. Tekerés közben a mintát jobban érzem, mint a súlyát. Én is válogattam anno a könnyebb gumik közül, de csak azt figyeltem, hogy 5-600 gramm vagy a defektmentes 1-1,1 kg.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Nekem a tavalyi Continental Sportcontact II (ami gyakorlatilag slick) kb. 3 km/h sebességkülönbséggel volt gyorsabb aszfalton átlagban mint a mostani Ricthey Shield Comp (amin nem túl nagy bütykök vannak). Súlyra nincs nagy különbség köztük (500 g vs. 640 g).

azért azt nem mondanám, hogy 500 és 640gramm között nincs nagy különbség! utóbbi több mint 25%-kal nehezebb a másiknál!

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Most, hogy akutális a nemmintás vs mintás gumi az aszfalton, szerinted melyik gumival vagyok gyorsabb aszfalton? Helyesebben a kérdés, melyikkel haladok jobban ugyanazon energia befeketetésével? A slick behozza-e előnyét a jelentősen könnyebb, ugyanolyan széles minimal profilos gumival szemben? A versenyzők tehát 26-os mtb-n: Furious Fred Evolution (nincs perf) 2.0 (315g) vs Kojak Performance (nincs evo) 2.0 (460g).

a gordules nem csak a mintatol, hanem a gumi elasztikussagatol, szelessegetol is fugg. a ff egy vekony gumi, addig a kojak egy eleg merev db. a suly szerintem kevesbe szempont - egy bizonyos sebesseg felett sokkal tobb energia megy el a legellenallason. alacsonyabb cockpit, keskenyebb kormany :)

itt egy lista, mi a leggyorsabb :) ez a big one, mar outis gumik kozott is a legjobbak kozott lenne.

http://www.bicyclero...com/mtb-reviews

Schwalbe-Big-One-Evolution-LiteSkin-Ones

Edited by arn, 2016. April 05. - 09:01.

• Kisherceg and Balu1 like this

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts

Most, hogy akutális a nemmintás vs mintás gumi az aszfalton, szerinted melyik gumival vagyok gyorsabb aszfalton? Helyesebben a kérdés, melyikkel haladok jobban ugyanazon energia befeketetésével? A slick behozza-e előnyét a jelentősen könnyebb, ugyanolyan széles minimal profilos gumival szemben? A versenyzők tehát 26-os mtb-n: Furious Fred Evolution (nincs perf) 2.0 (315g) vs Kojak Performance (nincs evo) 2.0 (460g).

Nekem a tavalyi Continental Sportcontact II (ami gyakorlatilag slick) kb. 3 km/h sebességkülönbséggel volt gyorsabb aszfalton átlagban mint a mostani Ricthey Shield Comp (amin nem túl nagy bütykök vannak). Súlyra nincs nagy különbség köztük (500 g vs. 640 g).

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Edited by IAmSpecialized, 2016. April 04. - 22:56.

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 posts

Aszfalton? Sose... Terepen igen, ott megno a kontaktfelulet. Ha nem 150el mesz, nincs semmilyen feluszas.

A Schwalbe honlapja szerint tényleg csak 200 km/h felett úszik fel. Azt meg valahol olvastam, hogy csak azért raknak aszfaltra szánt gumira valami mintát, mert a vásárlók egyszerűen nem hiszik el, hogy szükségtelen még esőben is.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

A tagolt gumi viszont arra való, hogy legyen a víznek útja hol kimenni. Azért szerintem a slick nem lehet jobb a vizes felületen. Lehet, van ideje a víznek az alól is kimenni, de azért ez koránt sem biztos.  

A tagolt felület széleinél sokkal jobb a tapadás, kapaszkodás is.

Minta inkább terepen számít, aszfaltra a slick a jó, az tapad a legnagyobbat.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Viszont nehezebben fut ki alóla a víz, bizonysos esetekben, ..sebességnél..

Ajanlanam a bringagumik tapadasaval es gordulesevel foglalkozo cikkeket.