Sziasztok!
Tubeless - TL ready témakörben gyakorló belső nélkül közlekedőkhöz fordulnék: ki-mit ajánl?
XC717-ről váltok 819-re, újítanék egy pár külsőt: eddig latex belsőkkel voltak Nicek fent, száraz időre áttettem valami akármilyen kopottat/aprómintást hátra (klasszik megoldás másnál is, gondolom). Viszont ha már két prestás latexbelsőt kellene vennem, helyette löttyözhetnék is....vagy ez sem kellene, a rendes UST működik magában?
Az egészet szeretném 25 alatt kihozni. A súly is érdekes, a ballonosság is kritérium főleg elöl: full merevbe teszem.
Köszönöm az érdemi válaszokat, előre is.
Évek óta használok 819-es felniket. Elöl Maxxis Ardent 26x2.25 UST és hajtogatható kivitelek voltak/vannak (jelenleg UST) és inkább a hajtogathatót ajánlom, mert az tökéletesen futott (az UST gumijaimban gyárilag óriás 8-asok vannak). Az Ardent (függetlenül, hogy UST vagy nem) nagyon sokat kibír kopás szempontjából mint első gumi. Hátul Maxxis Advantage 26x2.1-ek voltak, szintén UST és hajtogatható is, jelenleg hajtogatható van fent és semmi baj sincs vele. Az UST verzióval itt is baj volt, felpúposodott több helyen, pedig még a minta alig kopott meg. Az UST-t felrakni egy álom és tartja a levegőt lötty nélkül is. A hajtogathatót felrakni egy rémálom (kompresszor nélkül, de szívesen leírom hogy kell) és lötty nélkül leereszt, de felrakás után már ugyanolyan jó és utána nem lesz vele gondod (csak ne akard levenni). A hajtogathatót meg kell tanulni felrakni, ha szépen van felrakva, akkor ugyanúgy tartja a nyomást mint egy UST, ha nem, akkor feltűnően gyorsan ereszt (pl. 2 bar-ról napi 0.1-0.2 bar).
Lötty kérdés:
UST gumival ha nem raksz bele akkor is kicsi az esélye a defektnek, mentem így jódarabig. Több mint 4 év alatt egyszer volt defektem a hátsón a hajtogatható Advantage-el, az is az én hibám volt. Kivágta egy szikla a úgy mintha szikével lenne felvágva kb. 6mm hosszan, a lötty először nem tömítette be csak jött ki a lyukon, hiába pumpáltam. Ahogy toltam haza valahogy eltömítődött és haza tudtam tekerni. Utólag rájöttem, hogy a kereket vágással lefelé kellett volna fordítatni és odatenni az ujjam a lyukhoz, úgy valószínűleg eltömít. A lötty tömege nem számít, mivel nem forgatott tömeg, így nem fogod érezni, inkább csak a bringa össztömegét növeli. Hozzá kell tenni, a Maxxis gumiknak eleve van egy tömege, nem hasonlítható össze a papírvékony Schwalbe-ekkel (nekem sosem kellett 400-500g-os gumi). A NoTubes löttyöt használom, szerinem ez sem mindegy.