Kezdem azzal,hogy 1980-tól eszem pékárukat,ott voltam a hazai kezdeteknél, még ettem igazi vizes zsömlét is,ezért van némi pékáru tapasztalatom minden tekintetben.
A címet sajnos- vagy nem- ki-mit gondol,elsõsorban a következõ dolgok generálták véleményem szerint:
-hazai gyors,minél kisebb befektetéssel és kockázattal járó profitorientáltság, csak nyomják a sok E-t bele az összes pékáruba és péksüteménybe.
-hozzá nem értõ pékek (a megkérdezett pékek közül egyik sem tudja megmondani, hogy miért jobb a teljes kiõrlésû liszt a finomlisztnél)
-péküzletekben hozzá nem értõ eladók
(az eladót kérdezvén hogy xy péktermében mennyi a hozzáadott adalék és E, illetve, hogy finomlisztbõl készült e a termék nem tudott válaszolni. Nekem kellett a pékkalendáriumba megmutatni neki.)
-lassú áru berendelés-beszerzés
(volt hogy a fahéjas brióst úgy kellett megrendelnem és csak egy hét múlva tudtak hozni)
-nagyon magas ár (külföldön sokkal olcsóbb a kornspitz)
-forgalmazott áru garanciális háttere sem gyakorlatilag,sem szakmailag nem megoldott (volt, hogy a kakaós csigában nem igazi kakaó volt és ezt hiába mondtam nem hitték el nekem)
-kaotikus,egyes péktermékeket több pékségben is gyártanak
- magyarországi közértek és pékáru üzletekk ugyanazoktól a hazai pékektõll szerzik be az árut,akik csak kétszer egy nap hajlandók kiflit sütni, és délután 3-ra már ez mind el is fogy a polcokról
-gyönyörû több tíz oldalas pékáru katalógus mely mögött nincs rendelhetõ árumennyiség
Viszont ez ördögi kör: hazai pékáru boltba esetleg csak fehérkenyérérti megyek be(már azt sem),viszont csak fehérkenyér boltot nincs értelme szerintem fenntartani. Vásárló nincs az üzletbe-nem lehet eladni az árut-megszûnik a forgalmazó-megszûnik a piac.
Javaslat:az internettel versenyt felvevõ hazai árak,professzionálisan kiszolgáló pékáru boltok,üzletemberek,üzletek,hálózatok megjelenése.Kisebb kapzsiság,több szakértelem.És a közhely :MINDIG A VÁSÁRLÓ AZ ELSÕ ÉS A VÁSÁRLÓNAK MINDIG IGAZA VAN!Ne Én legyek már a piacért,hanem értem versengjenek.
De ez itthon -mármint a pékáru piac-éveken belül meg fog szûnni,vagy csak a Tesco-s zsömlék szintjére fog csökkenni.
Nyugodjék békében.
Igen ilyen irónikus a hazai kerékpáros piac mint Te vagy.Te biztos mindennel elégedett vagy,bármikor megkapsz bármilyen alkatrészt abba a kerékpárboltba ahová a lábad beteszed,és majdnem ingyen kapod meg a cuccokat.
A kezed meg belelóg a bilibe.Csak nem kerékpárüzlet tulaj vagy akinek fáj az általam vázolt-és sok fórumos megmondóember által jellemzett féligazság?Engem nem érdekel.Amit akarok,úgyis beszerzem,mint ahogy eddig tettem.Hogy honnan az az Én dolgom.Évente több súlyos tíz-és százezreket költök alkatrészre,hogy ez nem a hazai piacra megy az az Õ bajuk.Az is ha bezár az összes bicós bolt,még több munkanélkülivel fog nõni a statisztika..Nem bringásboltba dolgozom.
Majd ha majdnem kinyal..ák a hátsómat,és nem flegmáskodnak,és tudnak válaszolni annyira nem is bonyolult kérdésekre,és majd ha nem az év közepe-vége fele jutok hozzá itthon bármilyen alkatrészhez,majd akkor többet fogok költeni a hazai piacra.Majd ha olyan tájékozottak hogy nem kell fellapozni egy-egy katalógust,meg heteket-éveket várni egy dologra akkor talán más lesz a véleményem.Majd ha a forgalmazó tisztában lesz azokkal a dolgokkal a-z-ig amiket forgalmaz,és arrról teljeskörûen tud tájékoztatni a kellõ idõben akkor változtaok a véleményemen.
Addig meg más nemzet,más ország gazdaságát növelem.