nekem ez megfelelne:
https://www.facebook...1124898/?type=1
Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm
D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm
Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A
Vagy mert erdekli a technikai reszeDe így is ő az egyik leggyorsabb. :-) Akkor meg minek költsön rá ? A gépe működik, ennyi. Tovább ez a dolog őt nem érdekli. Nem érdekli a versenyzés, maratonon még soha nem volt. Nem mindenki akar versenyezni vagy százezrekért állandóan cserélgetni az alkatrészeit abban a hitban, hogy ettől a cucctól biztosan gyorsabb leszek. (de nem)
Megfigyeléseim szerint ezt azok csinálják, akik nem olyan jó képességű vagy gyengébb bringások. Persze ha nekik így jó, akkor csinálják csak. A lényeg, hogy tekerünk, jól érezzük magunkat.
arn módosította - 2014. június 22. - 08:00
Aszfalton meg hiaba mutat hasonlo erteket a kmora, mas suhanni egy aszfaltos bringaval, mint egy montival.
szerintem is, montival sokkal jobb
De az elképzelhető hogy még jóval jobban menne ha rendes gépe lenne?
De így is ő az egyik leggyorsabb. :-) Akkor meg minek költsön rá ? A gépe működik, ennyi. Tovább ez a dolog őt nem érdekli. Nem érdekli a versenyzés, maratonon még soha nem volt. Nem mindenki akar versenyezni vagy százezrekért állandóan cserélgetni az alkatrészeit abban a hitban, hogy ettől a cucctól biztosan gyorsabb leszek. (de nem)
Megfigyeléseim szerint ezt azok csinálják, akik nem olyan jó képességű vagy gyengébb bringások. Persze ha nekik így jó, akkor csinálják csak. A lényeg, hogy tekerünk, jól érezzük magunkat.
marton módosította - 2014. június 21. - 22:26
arn módosította - 2014. június 21. - 07:22
Egy biztos ! A bringa sokkal kevésbé számít, mint a bringás. Kis haveri körömben a kb. legótvarabb szutyok, merevvillás gépes csóka az egyik leggyorsabb, legügyesebb úgy fölfelé mint lefelé.
Én az 1% felé hajlok.
Minél bénább vagy gyengébb a bringás úgy nő ez a szám.
felreertesz - terepen jo, de aszfalton es kemeny talajon nehezkesebb. ami jobban rugozik az tobb veszteseg is. amit te irsz, azok mar olyan szintu terepen jon ki, ahol erdemes montit vagy ossztelost hasznalni. egy sima dongolt foldon a cx tuti hatekonyabb.
mar csak arra lennek kivancsi, hogy miert hasznal itt barki is outit aszfalton, ha egy ossztelos sokkal kenyelmesebb, elmegy terepen is ha kell, es ugyse szamit az
legalabbis en szivesebben megyek vekony slickel aszfalton az oda illo bringaval, mint egy tl terepgumis montival.
Ha jobban gurul akkor a többi nem lényeges, kevesebb energiába kerül hajtani, tehát gyorsabb. Terepen az hogy jobban szétterül nem hátrány hanem pont előny, mert kimozogja a görönygyöket, tehát nem pattog, ami (jóval) nagyobb energianyereség mint amennyit elvesztesz azzal hogy deformálódik (hőveszteség).
Össztelósnál az lepett meg hogy mennyire könnyű vele mászni, annak ellenére hogy a bicikli egy kilóval nehezebb volt (mindkettő 26-os). Legalábbis belsős rendszerhez képest.
Majdnem sose tekerek kiállva mert fárasztóbb és maratonon hamar megbosszúlja magát. Azt vettem észre sokan feltolják mint az őrült, nyernek vele egy pár métert aztán lefelé pihennek. Én lefelé visszahozom azt a pár métert, viszont kevesebb energiámba került, ami a legközelebbi mászásnál már evidens.
Az 5%-al nem értek egyet, rakd Schurtert egy Csepel kempingbiciklire azt nézd meg milyen jól megy(szóval ez kb. ugyanakkora túlzás mint hogy a bringa alig számít, szemléltetésként)
felreertesz - terepen jo, de aszfalton es kemeny talajon nehezkesebb. ami jobban rugozik az tobb veszteseg is. amit te irsz, azok mar olyan szintu terepen jon ki, ahol erdemes montit vagy ossztelost hasznalni. egy sima dongolt foldon a cx tuti hatekonyabb.
mar csak arra lennek kivancsi, hogy miert hasznal itt barki is outit aszfalton, ha egy ossztelos sokkal kenyelmesebb, elmegy terepen is ha kell, es ugyse szamit az legalabbis en szivesebben megyek vekony slickel aszfalton az oda illo bringaval, mint egy tl terepgumis montival.
arn módosította - 2014. június 20. - 22:47
...Amúgy meg olyan 95% bringás, 5% bringa.
Én az 1% felé hajlok. Minél bénább vagy gyengébb a bringás úgy nő ez a szám.
A sebesség mindent megold.
Az 5%-al nem értek egyet, rakd Schurtert egy Csepel kempingbiciklire azt nézd meg milyen jól megy
(szóval ez kb. ugyanakkora túlzás mint hogy a bringa alig számít, szemléltetésként)
Egy biztos ! A bringa sokkal kevésbé számít, mint a bringás. Kis haveri körömben a kb. legótvarabb szutyok, merevvillás gépes csóka az egyik leggyorsabb, legügyesebb úgy fölfelé mint lefelé.
ballonos gumi, sok energiat nyel el. foleg egy alacsony nyomasu tl rendszernel, terepen jobban gurul, de jobban szet is terul hajtasnal.
Ez most elmélet, vagy kiméregetted?
Kiállva tekerés nem hatékony, HT-n sem. Vannak helyzetek, 1-2 méteres meredek kaptatók, amin csak felugratni lehet, ott jó. Meg arra, hogy jó gyorsan elfáradj.
OFF.
Ezt nem tudom, linkeltem-e, vagy csak szerettem volna. HT vs fully-ra meg csináltam tesztet tavaly. A fél kilóval nehezebb, 120mm-t mozgó fully-val ugyanazt a tempót tudtam, mint egy 29er HT-vel, kb. azonos pulzus mellett.
No tessék, meg is találtam. 29er HT: http://www.strava.co...vities/87485081
26-os fully: http://www.strava.co...vities/87689486
Útvonal teljesen ugyanaz, időjárási körülmények, talaj ugyanaz. A fully tekerésénél talán még fáradtabb is voltam egy kicsit...
Amúgy meg olyan 95% bringás, 5% bringa.
ezeket kimerni szvsz wattmerovel sem lenne egyszeru egzakt modon. korabban csinaltam osszehasonlito teszteket tobbfele terepen am, karbon ossztelos, 29er, cx gumis merev bringa kozott szakaszonkenti sebessegmeressel. elenyeszo volt a kulonbseg olyan helyeken, ahol nem volt valamelyik bringa szuk keresztmetszet a terep miatt. ha csak atlagot merek, akkor meg kisebb - sot pl, a valtos montival jobban is mentem aszfalton, mint a ss vekonykerekuvel, mert tudtam olyan attetelben tekerni, ami jobban megfelelt a faradtsagi szintemnek.
de... erzesre baromira nem ugyanaz tekerni oket. es kulonbsegek nagyobbak lennenek, ha az ember szetszedi oket minel kisebb szakaszokra. pl kigyorsitasi, haladasi stb szakaszra. az ora merni a haladast fogja nagy reszt, de ettol erzem, hogy teljesen mas kigyorsitani a ket bringaval. amiket irtam, azok a kisarkitott helyzetben tapasztalt dolgok.
igy konnyen el tudom kepzelni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor gyorsabb vagy az egyikkel vagy a masikkal. amugy egyet ertek, hogy joreszt a bringason mulik a dolog.
arn módosította - 2014. június 17. - 08:59
geo - maszasnal nekem jobban bejon a rovidebb geo, es a keskenyebb kormany. jobban tudok kapaszkodni, erobol, es kenyszeruen lenduletbol tekerni a varosi bringaval. olyan attetelellel is felmegyek, ami montinal nagy kinlodas lenne, ott inkabb porgetek. magatol ertetodobb, hogy kiallva teker az ember. egy ht montin el meg ok, ossztelosnal alig eri meg, mert elviszi a rugozas az energiat.
Ez most elmélet, vagy kiméregetted?
Kiállva tekerés nem hatékony, HT-n sem. Vannak helyzetek, 1-2 méteres meredek kaptatók, amin csak felugratni lehet, ott jó. Meg arra, hogy jó gyorsan elfáradj.
OFF.
Ezt nem tudom, linkeltem-e, vagy csak szerettem volna. HT vs fully-ra meg csináltam tesztet tavaly. A fél kilóval nehezebb, 120mm-t mozgó fully-val ugyanazt a tempót tudtam, mint egy 29er HT-vel, kb. azonos pulzus mellett.
No tessék, meg is találtam. 29er HT: http://www.strava.co...vities/87485081
26-os fully: http://www.strava.co...vities/87689486
Útvonal teljesen ugyanaz, időjárási körülmények, talaj ugyanaz. A fully tekerésénél talán még fáradtabb is voltam egy kicsit...
Amúgy meg olyan 95% bringás, 5% bringa.
zscs módosította - 2014. június 17. - 08:21
en csak a varosi ss bringaval (28as slick) szoktam terepen menni neha, ahogy en gondolom, a fobb tenyezok:
ballonos gumi, sok energiat nyel el. foleg egy alacsony nyomasu tl rendszernel, terepen jobban gurul, de jobban szet is terul hajtasnal. mintafuggo is, a jo terepgumi "beleharap" a talajba, minden csapasnal megno a gordulesi ellenallas es a kontakt felulet. kemeny talajon feleslegesen.
telo, etc
geo - maszasnal nekem jobban bejon a rovidebb geo, es a keskenyebb kormany. jobban tudok kapaszkodni, erobol, es kenyszeruen lenduletbol tekerni a varosi bringaval. olyan attetelellel is felmegyek, ami montinal nagy kinlodas lenne, ott inkabb porgetek. magatol ertetodobb, hogy kiallva teker az ember. egy ht montin el meg ok, ossztelosnal alig eri meg, mert elviszi a rugozas az energiat.
ha kicsit gorongyosebb, akkor fordul a kocka - az ossztelos is valhat hatekonyabba.
arn módosította - 2014. június 17. - 07:48
A cx csak könnyű terepen gyorsabb mint egy monti amíg sima vagy viszonylag sima a talaj. Utána elkezd rázni mint a veszett fene, de teljesen más érzés vele tekerni sokkal direktebben kapom a vissza jelzéseket. Az erőt is sokkal hatékonyabban adom át a talajra amíg van tapadás.
Ami igazán gáz vele az a hosszú lejtők, ha köves gyökeres, gyorsan nem tudsz lejönni rajtuk ha nem sima az út mivel röhögve ledob magáról. Pluszz a hosszú ideig tartó fékezéstől állandóan megégnek a tárcsák. Ezért a HHH-ról inkább aszfalton szoktam lejönni.
39 évesen kezdtem újra bringázni, az első évben azt sem tudtam elképzelni hogy egyáltalán feltekerek a HHH-ra.
Minden relatív, nem tudom hogy nem vették észre a sok másik bringást vagy miért de nemrég ott egy párocska "ninja"-nak nevezett mert egyáltalán feltekertem (csak hogy ne legyen félreértés, nem vagyok ránézésre elhízva vagy valami
)
Nem könnyű, ellenben nehéz.
Tényleg érdekel hogy akkor miért lenne olyan gyors a montihoz képest, nehéz, az áttételek nehezebbek, a vékonyabb/magasabb nyomású gumik nem tapadnak annyira, ha össztelóshoz hasonlítod akkor még hátul is rosszabb a tapadás fölfelé, nem értem. Mindezt persze csak terepen, és főleg elég meredeken (mondjuk 10-15%). Vagy mégis eléggé könnyebb a montihoz képest hogy gyorsabban tekerjen felfelé? Szerintem csak arról van szó hogy mint a singlespeed-nél az áttételek miatt rákényszerülsz hogy vagy gyalogolj vagy gyorsabban feltekerj
Pár éve Esztergomba mentem, a Dobogókőn át. Felfelé többen megkérdezték, hogy nincs-e valami baj. Ugyanis az össztelós kis montimat majdnem végig toltam felfelé...
Most meg pár év kihagyás és már a Megyeri hídra is nehezemre esett feltekerni. Elsőre... Másodjára már egész jól ment. Mind a tizenkét méter.
Egyébként érdekesek ezek a gépek. Ha akkor láttam volna ilyet, mikor az első, acélvázas Cheyenne bringám küllői elkezdtek töredezni a 110 kilóm alatt, akkor valószínűleg egy ilyesmit vettem volna. Néha még ma is irigylem azokat, akik outin vagy arra emlékeztető bringán tekernek, de mindig eszembe jut, hogy ezeken a budapesti utakon... kell ide az össztelós gép...
Anno azért cseréltem a merev seggűt mert 40 km után teljesen beállt a derekam. 39 évesen kezdtem újra bringázni, az első évben azt sem tudtam elképzelni hogy egyáltalán feltekerek a HHH-ra. Aztán hogy ne a carbon fullyt koptassam a latyakban vettem egy cx-t
Nem könnyű, ellenben nehéz. Sorával van szerelve, de egyszerűen imádom a HHH-n is sok emelkedőt megjárok vele ahol régebben eszembe se jutott középtányéron megmászni a fullyval.
+ nagyon tanít bringázni mert ahol a fullyval átrohanok ott a Tunturival nagyon meg kell nézni hogy a kövek sziklák között hol megyek át hogy ne akadjak fel.
zeezoltano módosította - 2014. június 16. - 22:23