terepen sztem van létjogosultsága a tárcsaféknek. azért az aszfalt hamarabb szárad. az erőben meg napokig lehet sár, még száraz időben is. meg a gumik felülete is nagyobb, szóval ott okés. amékor én még montiztam, akkor kantis fékeim voltak. viszont már voltak v fékek is. azok, azért már eléggé ott voltak a szeren.
nekem nincsen bajom azzal, ha egy országútin a felső, alsó csőben, lánc villában vezetik el a bovdeneket. azzal van bajom, h a homlok csőben, meg a stucniban vezetik el mostanában a spagócákat. oké. a top bringák legyenek ilyenek, de azért az alsóbb szinteken tökre fölösleges megoldás. mégis, mennyi wattot veszít az ember azzal, h a bovdenek elől nincsenek rejtve? biztos vagyok benne, h nagyon keveset. annyi más helyen vissza lehet nyerni azt a nagyon kicsi wattot. egyébként ez a wattozás is az agyamra tud menni. úgy ül egy csomó ember a bringán, mint majom a köszörűkövön, kerékpár kezelés is közelít a nullához, de neki aero, tárcsás, elektromos váltós, wattmérős gép kell. ja meg belső nélküli, 30 mm széles külsők.
A tárcsafék esetén én most kifejezetten az országúti bringákra reflektáltam.
De egyébként szerintem, minden szakágban van létjogosultsága a tárcsafékeknek.
Csak, ha valaki maga szereli a bringáját (mint a legtöbb esetben én), macerásabba az üzembe helyezése, a felni fékhez viszonyítva.
Jelenleg 5db V-fékes és 1db tárcsafékes bringa van a családban. Ebből e leggyengébb láncszem a tárcsafékes.