bár abszolút nem vagyok motorellenes, de azért a városban közlekedõ motorosok legtöbbjének is van mit tanulnia, pl. kezdetben magwas "hogyan-ne-üttessük-el-magunkat" (tán ez a címe) örökzöldjét ajánlanám, melyet ugyan bringásoknak írtak, de ugyanez igaz motorosokra is - mondjuk én már megszoktam hogy mielõtt jobbra kanyarodok, azelõtt is tükörbe nézek, de akkor is...
nagyon sok motoros azt hiszi, hogy õ az úristen meg minden és õket olyan qrvajól látja mindenki a kocsiból (hát még a buszból meg a teherautókból ugye..). és mivel õk is motorizáltak, ezért nem is akarják magukat a bringásokhoz hasonlítani, nem is óvatoskodik a legtöbb, semmi, pedig a tempó is nagyobb meg a lendület is...
van itt az utcánk végén egy kihajtó a budaörsi "fõútra", ahol 2 tükörbõl és sok nyaknyújtogatással is csak 90%-ban vagyok biztos abban, hogy most éppen nem vágok ki valaki elé (önkormányzatnál már éltünk panasszal, hogy elég buzin van megoldva, hogy nem elég, hogy közvetlen parkolóhely van rögtön a kihajtó mellett általában 2 dobozossal, de még sövény is..). viszont már milliószor volt az, hogy qrvanagy satuféket kellett nyomnom és rárántani a padkára a kocsit, mert a motoros kollega úgy gondolta, hogy én majd õt meg a szürke motorját tök jól észreveszem kivilágítatlanul, tüköröbõl az út jobb oldalán. hát rohadtul nem, azokban a tükrökben a kocsi is elég kicsi...
másik típus meg aki körforgalomba bemenetnél bejön a bal oldali B oszlop mellé, hogy majd õ kisebb íven veszi a körforgalmat vagy keresztbevág nekem az elsõ kihajtóig. aztán qrvára meglepõdik meg anyázik, amikor meg én is elkezdem tekerni a kormányt és ráhúzom, mert egyáltalán _nem_ látom a motorost, ha nem a kocsi közepén jön mögöttem vagy lemaradva valamelyik oldalt. pedig szép nagy tükröm van, jól beállítva és a szemüvegem is jó, sõt, még hátra is pillantok váll fölött, de ott max az autókat tudom észrevenni a perifériából, motorost az életben nem...fõleg nem az ilyen kis robogós kiskölköket (már bocs, de ez az igazság).
ahhoz meg, hogy ki lesz az idétlen és ki nem: majd amikor ott van alattad X lóerõ meg a gázkar/gázpedál, akkor azért elõ fog majd jönni a kisördög, hogy "ááá, itt egyenes út van, sehol senki, húzassuk kicsit ki a kocsit". én is szoktam néha játszadozni az autóval a parkolóban, hogy jobban érezzem, hogy mi merre mennyi, meg 60-al menni a városban, mert csak így lehet tartani a forgalom ritmusát, de bizony elég sokszor van olyan, hogy egy idegesítõ módon viselkedõ, bunkó tuningsuzukisnak jól megmutatnám, hogy feldughatja, hogy leelõz, mert az én kocsim erõsebb és majd megmutatom neki - de inkább csak felkapcsolom a következõ pirosnál a refit és jól ráállok, hogy "na tesó, majd most mutasd meg, hogy is kell szépen, hátragurulás nélkül elindulni a pirostól"...
és mielõtt valaki hozzáfûzné: nem, nem tudok vezetni. pusztán csak próbálok ésszerûen közlekedni, megismerni a kocsit minél jobban és mivel ismerem, hogy a bringások mit csinálhatnak (hiszen én is elkövettem már sok hibát az utakon bringával), ezért próbálok belegondolni az õ helyzetükbe is, ha olyan szitu lehetséges.
amúgy meg mostanában látszik, hogy mennyire nem tudnak a magyarok vezetni se fizikailag, se fejben ha egy kicsit is nyálkás az út vagy front van vagy éppen szitál az esõ - napi 5-6 apróbb balesetet, koccanást biztos látok...tessék odafigyelni jól.