hol lehet ilyen 100 méteres stucnit kapni?
Nem lehet, azért kell elképzelni
a tapasztalat pont azt mutatja, hogy szélesebb kormányhoz rövidebb stucni és fordítva.
Itt két dolog lett összekeverve. Én azt állítottam (és szvsz megérveltem) hogy rövidebb kormánynál rövidebb stucni elég ugyanazt a körmozgást elérni, tehát ugyanazt a kanyart bevenni. Ez önmagában álló tény. Ettől viszont független a nyomaték, amitől az függ hogy mennyire könnyű mozgatni/mennyire ideges a kormányzás. Senki nem vitatja hogy szélesebb kormányt könnyebb forgatni, mert nagyobb a nyomaték, tehát ugyanazt a tömeget (kereket) könnyebb elforgatni, és kevésbé ideges. DE, itt konkrétan a kormány és stucnihossz kombinációjáról volt szó, és nem hogy egy adott stucnihossznál milyen kormányhossz kell, hanem fordítva: egy adott kormányhossznál (ami abból ered hogy elérd azt a nyomatékot amivel a te adott kerekedet kényelmesen/biztonságosan tudod forgatni az adott pályán/stílusban) milyen hosszú stucni felel meg.
Tehát, szélesebb kormány: könnyebb forgatás, precízebb kis mozgásnál, nyugodtabb, de lassabb forgatás, vagyis hirtelen mozdulatok több időbe, vagy több erőbe kerülnek, valamint a nagyobb kilengés miatt a több karmozgás akár többet is fáraszthat.
Ha ezt társítod hosszú stucnival, akkor kihangsúlyozod a már meglévő tulajdonságait, tehát még nyugodtabb lesz, elvileg még precízebb, de még lassabb is. Fordítva, a rövid kormány gyorsabb, de több erőbe kerül, rövidebb stucnival társítva még gyorsabban fordul, ami az utóbbit valamelyest ellensúlyozza (mert kevesebb a szükséges karmozgatás). Ez persze idegesebb is lesz. Az idegességről viszont annyit hogy a kormánytengely dőlésszöge jóval többet számít, de a sebesség/keréktömeg is (giroszkópikus stabilizáció).
Mondjuk azt is érdemes megemlíteni hogy CC-ből indultam ki, nem divatfixiből, vagy DH-ból (ahol pl. a széles kormány a nagy erőhatások és lefelémenet nyugalma miatt szükséges, de ugyanakkor a sebesség miatt robbanékony forgatáshoz rövid stucni kell).
Rövidebb bot hatására a 10 mm-t elmozdított bot nem fog még többet elfordulni?
Így van. És mivel a kormányból indulunk ki, akinek rövid kormány kell, annak a rövidebb stucni is vlszlg jobb (kivéve ha fixi/stb., lásd fent).
Minél rövidebb a stucni és a kormány annál idegesebb a kormányzás.
Így van, lásd fenti kiegészítő megjegyzéseket.
Ezt nagyon egyszerű bizonyítani. Akinek szüksége van a bizonyítékra az üljön rá egy divat fixire aminek 30cm körüli a kormánya és menjen végig egy kerékpáros akadály pályán, ha utána is van kérdése szívesen megválaszolom.
Csak hogy maradjunk a képletesnél (mert én sose fogok fixire ülni ), azt is képzeld el hogy a 30 cm-es kormány egy 50 cm-es stucnira van aggatva (amúgy ott még olyan problémák is felvetődnek hogy ez melyik karizmokat mozgatja meg, és ez az erőfeszítés mennyire hatékony, tricepszgörcs valaki? )