Jelentkezz be Regisztrálj

XV. Duna Maraton | Visegrád
Posted 2011. July 11. - 09:44

Én valószínû ismerek ilyet! Utánajárok és majd kereslek.
Valóban nem csak a MP értéktõl függ egy fényképezõ milyensége, ki lehet nyomtatni egy 2 MP-es képet A4-es méretben, de nem lesz szép.
Azt hiszem ezt kitárgyaltuk. :-)
A politikai részéhez csak annyit fûzök hozzá: majd ha azt látom hogy a politikusok becsületesek és azt csinálják ami a dolguk(lenne), akkor majd én is betartok minden törvényt maradéktalanul.
Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_
Posted 2011. July 11. - 09:30

Posted 2011. July 11. - 09:11

Posted 2011. July 11. - 00:10

Posted 2011. July 10. - 22:53

a negyedikre válaszolok mert a többi az komolytalanElõször is, nem nekem címezted a hozzászólást, hanem mással tárgyalod meg, hogy nekem bizony akkor számlát is kell tudnom adni és meg kell felelni a törvényi elõírásoknak!
Másodszor, nem kijelentést, hanem egy kérdést intéztem feléd, gondoltam akinek nem inge nem veszi magára. Te pedig egybõl belebújtál.
Harmadszor, ha mégis véletlenül sikerülne téged lefotózni, mert olyan egyformák vagytok bringás cuccban, akkor légy szíves kiabáld oda, hogy töröljem ki, köszi.
Negyedszer, ha bõvebben kifejtenéd a lencsék száma, anyaga és a fényerõ közötti összefüggést, azt megköszönném.
nem fejtem ki mert az már igen csak a fényképezés szakmai oldala és nem ide való.
nézzél utána a neten vagy vegyél ki a könyvtárból egy fényképezésrõl szóló könyvet. És akkor nem fogsz feltenni ilyen csacska kérdést
Posted 2011. July 09. - 14:20

Elõször is, nem nekem címezted a hozzászólást, hanem mással tárgyalod meg, hogy nekem bizony akkor számlát is kell tudnom adni és meg kell felelni a törvényi elõírásoknak!nem tudom miért nézel engem olyannak amiket itt leírtál. Ez bõven kimeríti a sértegetés kategóriát.csak felhívtam arra a figyelmedet hogy ma magyarországon vannak törvények és elõírások.mint észrevetted nem csak a számlaadás. Nem szeretném ha valamikor is mégegyszer lefényképeznél bármilyen versenyen ezek után.
Másodszor, nem kijelentést, hanem egy kérdést intéztem feléd, gondoltam akinek nem inge nem veszi magára. Te pedig egybõl belebújtál.
Harmadszor, ha mégis véletlenül sikerülne téged lefotózni, mert olyan egyformák vagytok bringás cuccban, akkor légy szíves kiabáld oda, hogy töröljem ki, köszi.
Negyedszer, ha bõvebben kifejtenéd a lencsék száma, anyaga és a fényerõ közötti összefüggést, azt megköszönném.
Posted 2011. July 09. - 12:21

Ez nagyon nem így van. Az igényes fotós optimalizálja a felvételeit és megpróbálja a maximumot kihozni.
"A mai napig a fényképezõ és kamera legfontosabb kelléke a jó objektív."
Sportfotozásnál nem kevésbé fontos a megfelelö gép.
"A jpg az sokkal jobban van tömörítve.Azért a profik nem azt használják."
Ez nem így van. Rengetegszer fordul elö, hogy az embernek nincs ideje RAW-val "szórakozni".
"a jó fényképezéshez nem elég egy adata a gépnek. (MP szám).Ezt beleverték az emberekbe mert így könnyebb eladni."
Egyetértek.
Posted 2011. July 09. - 10:48

nem tudom miért nézel engem olyannak amiket itt leírtál. Ez bõven kimeríti a sértegetés kategóriát.csak felhívtam arra a figyelmedet hogy ma magyarországon vannak törvények és elõírások.mint észrevetted nem csak a számlaadás. Nem szeretném ha valamikor is mégegyszer lefényképeznél bármilyen versenyen ezek után.ugye csak vicelsz?
![]()
egy a/4-es kép 300dpi-s nyomtatásához ajánlott a legalább 6mb felbontás.
Lehet persze kisebb felbontással is, de hogy ragyogó nem lesz, az biztos.
értem én egy felkiáltójellel is.
Vajon miért van veled kapcsolatban olyan érzésem, hogy az a fajta ember lehetsz, aki a suliban az osztályfõnökhöz, középiskolában a kisz titkárhoz, a nyolcvanas években párttitkárhoz, most meg a nav-hoz szaladgál "súgni"?:confused:
Egyébként megnyugodhatsz, érdeklõdöm a témában, bár sajnos az eddig hallottak elég elkeserítõek. Még lesz egy menet az önkormányzatnál és kerítenem kell egy naprakész könyvelõt egy kis felhomályosításra, mert tök láma vagyok az ilyesmihez. De az is lehet, hogy hagyom a francba az egészet, mert olyan durva a sáp, hogy az említett összegbõl nem lehet kijönni még nullára sem. és akkor már egy optimista mennyiségû eladott képpel számoltam. Ismerve a magyart, a fele sem lenne igaz. Már értem, hogy sysspo miért hagyta abba 1 év után, pedig õ tényleg profi volt. Lehet inkább elindulok középtávokon, végigtúrázom, jól érzem magam és én is izgatottan kutatok a neten képek után, illetve reklamálok, ha nem találok.
kösz jani, tõled különösen jól esik.
Igen, ez lehet a buktató, a fotós végzettség nélkül nincs árusítás. Majd hétfõn kiderül, bár ahogy ismerem az önkormányzatba dolgozókat, soha nem fog rá fény derülni, mert egyik hülyébb hozzá, mint a másik, pedig ez a foglalkozásuk.
Mondj egy olyan versenyszervezõt, aki erre pénzt áldozna és szívna a képekkel, mikor ennél fontosabb rendezési dolgokra is tesznek nagy ívben. Idealista.
Posted 2011. July 09. - 10:39

Látom nem olvastad el rendesen amit leírtam.<off>
Nem hiszem, hogy 2 MPixel elég egy A4-es képhez, legalábbis ha igényesek vagyunk. Másrészt azért is jó a nagy felbontás, mert én utólag a képek jó részét módosítom (kivágás pl). Ha egy pár megapixeles kép felét levágod, már nem sok marad. stb...
</off>
1.jelenleg 3 Mp-re van beállítva
2.Az már gáz ha módosítanod kell utána.Minél kevesebb -ne is legyen-módosítás annál jobb. Jól be kell a témát állítanod és nem csak lõni, hogy majd utólag photoshoppozni.
3.a hozzászólásokat végigolvasva még mindig az az érzésem hogy hogy még mindig pixelmániában szenvedtek. Olvassatok utána hogy a gyártók ezeket az értékeket mennyire tudják manipulálni.
4.a jó fényképezéshez nem elég egy adata a gépnek. (MP szám).Ezt beleverték az emberekbe mert így könnyebb eladni.ez most a filmet helyettesíti.
5.A mai napig a fényképezõ és kamera legfontosabb kelléke a jó objektív. Lehet hogy ez hihetetlen sokaknak.Az is üvegbõl és nem mûanyagból. Egy objektívban sok lencse van. Ha jól emlékszem az FZ-2-ben 13 volt.Nem véletlenül van egy olyan érték, hogy fényerõ.
6.Ha nagyon kíváncsiak vagytok arra hogy milyen egy kép külömbözõ felbontásban A/4-ben kinyomtatva akkor állítsatok be egy jó témát és vegyétek fel azt több felbontásban. Majd nyomtassátok ki egy szakboltban.Valószínûleg 2 MP-sre már a legtöbb gépet nem lehet beállítani.Jani nem jpg-ben dolgozik más formátumban rögzít. Azt a gép nem tömöríti. A jpg az sokkal jobban van tömörítve.Azért a profik nem azt használják. Ha valakinek MP-el mániája van akkor vegyen Hasselblad-ot.Picit drága de elképesztõ felbontású.

tovább nem akarom ragozni a technikai dolgokat de nem annyira egyszerû ez mint azt sokan hiszik. Még a digitális korszakban sem.Ha valami hülyeséget írtam akkor Jani légyszi nyugodtan írd meg itt.
Posted 2011. July 09. - 00:22

Nem jobb, egyformán szeretem mindkettõt, viszont versenyt fotózni csak versenyen tudok. Vagy nem?
Kifelejtetted a tb-t és a nyugdíjat, ami plusz 14% egy 2011-es eva kalkulátor szerint. Aztán az olcsó benzinhez még add hozzá, hogy várhatóan mennyi képet vennének és kijössz nullára.
Leírni meg nem tudsz semmit, ebbõl nehéz fejleszteni.
Nem személyeskedem, egy kérdést tettem fel, nem felkiáltójel vagy pont volt a végén. Nekem nem problémára figyelmeztetésnek tûnt, hanem másnak...
És sajnos sok olyan ember van, mint amilyet a kérdésben felsoroltam. Sokkal több mint gondolnád.
Nem próbálom kikerülni a törvényt, benne vagyok nyakig a megoldás keresésében, de nem az nagyon látszik.
Nembaj .. én befizetek a jól készült képeke! Kell és kész! Önimádó vagyok!

Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X
Posted 2011. July 08. - 20:55

Nem jobb, egyformán szeretem mindkettõt, viszont versenyt fotózni csak versenyen tudok. Vagy nem?
Ezt úgysem fogom megérteni soha.

A sebesség mindent megold.
Posted 2011. July 08. - 19:57

Nem jobb, egyformán szeretem mindkettõt, viszont versenyt fotózni csak versenyen tudok. Vagy nem?Azt nem értem, hogy eddig miért nem ezt tetted.
Nem jobb bringázni, mint fotózni?
Kifelejtetted a tb-t és a nyugdíjat, ami plusz 14% egy 2011-es eva kalkulátor szerint. Aztán az olcsó benzinhez még add hozzá, hogy várhatóan mennyi képet vennének és kijössz nullára.OFF Zoli, tudsz darabonként fotót adni, számlával, a könyvelõ belegebed, de neked EVA-ban megáll a sáp, ami 30 %.
Leírni meg nem tudsz semmit, ebbõl nehéz fejleszteni.
Nem személyeskedem, egy kérdést tettem fel, nem felkiáltójel vagy pont volt a végén. Nekem nem problémára figyelmeztetésnek tûnt, hanem másnak...Nem értem miért személyeskedsz, egy létezõ problémára hívta fel a figyelmet.
Ezzel a rólad kialakult pozitív képet rombolod mindenkiben, kár lenne.
Csak megjegyzem, hogy az is nagyon magyar, hogy mindenki próbálja megkerülni a törvényt, ahol csak lehet.
És sajnos sok olyan ember van, mint amilyet a kérdésben felsoroltam. Sokkal több mint gondolnád.
Nem próbálom kikerülni a törvényt, benne vagyok nyakig a megoldás keresésében, de nem az nagyon látszik.
Posted 2011. July 08. - 17:07

Ugye csak vicelsz?
![]()
Értem én egy felkiáltójellel is.
Vajon miért van veled kapcsolatban olyan érzésem, hogy az a fajta ember lehetsz, aki a suliban az osztályfõnökhöz, középiskolában a KISZ titkárhoz, a nyolcvanas években párttitkárhoz, most meg a NAV-hoz szaladgál "súgni"?:confused:
És akkor már egy optimista mennyiségû eladott képpel számoltam. Ismerve a magyart, a fele sem lenne igaz. Már értem, hogy Sysspo miért hagyta abba 1 év után, pedig õ tényleg profi volt. Lehet inkább elindulok középtávokon, végigtúrázom, jól érzem magam és én is izgatottan kutatok a neten képek után, illetve reklamálok, ha nem találok.
Mondj egy olyan versenyszervezõt, aki erre pénzt áldozna és szívna a képekkel, mikor ennél fontosabb rendezési dolgokra is tesznek nagy ívben. Idealista.
Nem értem miért személyeskedsz, egy létezõ problémára hívta fel a figyelmet.
Ezzel a rólad kialakult pozitív képet rombolod mindenkiben, kár lenne.
Csak megjegyzem, hogy az is nagyon magyar, hogy mindenki próbálja megkerülni a törvényt, ahol csak lehet. Ami meg a versenyszervezést illeti, nekünk, bringásoknak kellene megpróbálnunk magasabb fokra emelni az érdekérvényesítõ-képességünket.
Posted 2011. July 08. - 16:56

Lehet inkább elindulok középtávokon, végigtúrázom, jól érzem magam és én is izgatottan kutatok a neten képek után
Biztos, hogy érdemes ezt elrontani azzal, hogy belekevered a pénzt meg az ebbõl következõ kötelezõ nyûgöket (a problémás ügyfeleket és "jóakarókat" is beleértve? )
Én legalább annyira szeretek fotózni mint bringázni - ha lehet együtt csinálom a kettõt -, de épp azért mert mindkettõ hobby, egyik szabadságát sem szeretném azzal korlátozni, hogy ne akkor és úgy csináljam amikor és ahogy kedvem van, hanem úgy ahogy azt más szeretné. Ha pénzt akarsz keresni vele, akkor feláldozol valamit a kötetlenségbõl.
Posted 2011. July 08. - 16:51

GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás

Posted 2011. July 08. - 16:40

Azt nem értem, hogy eddig miért nem ezt tetted.Lehet inkább elindulok középtávokon, végigtúrázom, jól érzem magam és én is izgatottan kutatok a neten képek után, illetve reklamálok, ha nem találok.

A sebesség mindent megold.
Posted 2011. July 08. - 16:24

Ugye csak vicelsz?Annó mikor kezdett elterjedni a digitális technika az FZ-2-es Panasonic-om 2.1 megapixelt tudott.Viszont szuper jó optikával. A4-es méretben kinyomtatva ragyogó képeket adott. A mostani FZ-50 tud 8 megapixelt de 3 megapixelre van beállítva. Szerintem többre tök felesleges.

Egy A/4-es kép 300dpi-s nyomtatásához ajánlott a legalább 6Mb felbontás.
Lehet persze kisebb felbontással is, de hogy ragyogó nem lesz, az biztos.
Értem én egy felkiáltójellel is.Ha üzleti alapokra helyezi akkor számlát is kell tudni adnia !! az ezzel járó egyébb formaságokkal és elõírásokkal !!
Vajon miért van veled kapcsolatban olyan érzésem, hogy az a fajta ember lehetsz, aki a suliban az osztályfõnökhöz, középiskolában a KISZ titkárhoz, a nyolcvanas években párttitkárhoz, most meg a NAV-hoz szaladgál "súgni"?:confused:
Egyébként megnyugodhatsz, érdeklõdöm a témában, bár sajnos az eddig hallottak elég elkeserítõek. Még lesz egy menet az önkormányzatnál és kerítenem kell egy naprakész könyvelõt egy kis felhomályosításra, mert tök láma vagyok az ilyesmihez. De az is lehet, hogy hagyom a francba az egészet, mert olyan durva a sáp, hogy az említett összegbõl nem lehet kijönni még nullára sem. És akkor már egy optimista mennyiségû eladott képpel számoltam. Ismerve a magyart, a fele sem lenne igaz. Már értem, hogy Sysspo miért hagyta abba 1 év után, pedig õ tényleg profi volt. Lehet inkább elindulok középtávokon, végigtúrázom, jól érzem magam és én is izgatottan kutatok a neten képek után, illetve reklamálok, ha nem találok.

Kösz Jani, tõled különösen jól esik.OFF
Egyetértek, de azért az is segíthet a döntésben, hogy Zoli eddigi munkáit ismerve, be lehet vállalni szinte bármelyik feltett képét, jók a kompozíciói és elõzetesen átnézi/levállogatja a teljes állományt, a hibásakat/életleneket eleve kiszedi.
Én épp egy hónapja váltottam ki a "fotóriporteri szolgáltatás" tevékenységi kört.Bár ha pontosak akarunk lenni, ezzel nem értékesíthetsz képet a végfelhaználók felé, csak a szervezõknek/médiának. Ehhez viszont nem kellett fotós végzettség. /OFF
Jani
Igen, ez lehet a buktató, a fotós végzettség nélkül nincs árusítás. Majd hétfõn kiderül, bár ahogy ismerem az önkormányzatba dolgozókat, soha nem fog rá fény derülni, mert egyik hülyébb hozzá, mint a másik, pedig ez a foglalkozásuk.
Mondj egy olyan versenyszervezõt, aki erre pénzt áldozna és szívna a képekkel, mikor ennél fontosabb rendezési dolgokra is tesznek nagy ívben. Idealista.Az is egy alternatíva, hogy egyszeri megbízási szerzõdést írtok a szervezõséggel, õk fizetnek az anyagért, és azután mi, versenyzõk, maratonisták tõlük rendelhetjük meg. Neked nem olyan sok munka, és fix pénz. Bár ezzel házalni kell kicsit, de aki benne van, biztos ismeri a fotóidat, és megbízik benned! (nekem 3 képed volt már profilképem mindenfelé...
)
Posted 2011. July 08. - 12:36

Ha üzleti alapokra helyezi akkor számlát is kell tudni adnia !! az ezzel járó egyébb formaságokkal és elõírásokkal !!
Az is egy alternatíva, hogy egyszeri megbízási szerzõdést írtok a szervezõséggel, õk fizetnek az anyagért, és azután mi, versenyzõk, maratonisták tõlük rendelhetjük meg. Neked nem olyan sok munka, és fix pénz. Bár ezzel házalni kell kicsit, de aki benne van, biztos ismeri a fotóidat, és megbízik benned! (nekem 3 képed volt már profilképem mindenfelé...

Posted 2011. July 08. - 12:35

Ha üzleti alapokra helyezi akkor számlát is kell tudni adnia !! az ezzel járó egyébb formaságokkal és elõírásokkal !!
akkor több lesz a költsége és azt is te fizeted ki
A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.
Posted 2011. July 08. - 09:53

OFF Röviden nekem is az a véleményem, hogy a számok növelése a Mpixel elõtt a gyártóknál leginkább a könnyû marketing eszköze.FZ-50 tud 8 megapixelt de 3 megapixelre van beállítva. Szerintem többre tök felesleges.A sok-sok megapixel az inkább a parasztvakítás kategória. De érdekes lenne megtudni hogy a közkedvelt xiont-os fotósunk vagy más fotós mekkora megapixel beállítással dolgozik. Remélem rendbe jön a sérülése most már mielõbb.

Hosszú lenne ezt itt kifejteni, de vannak azért bõven hátrányai is a pixel szám növelésének. Én a gépválasztásnál épp arra törekszem, hogy minél kisebb Mpixeles legyen.

Egyetértek, de azért az is segíthet a döntésben, hogy Zoli eddigi munkáit ismerve, be lehet vállalni szinte bármelyik feltett képét, jók a kompozíciói és elõzetesen átnézi/levállogatja a teljes állományt, a hibásakat/életleneket eleve kiszedi.a legalább 640es felbontás azért is kell, mert abból jó esetben kiderül, hogy vásárra érdemes-e a kép. Az tükrözõdik-e rajta, amit a leendõ vásárló elvár, ott éles, ahol kell vagy ott nem, ahol kell stb. Ettõl persze lehet benne akármekkorra vízjel, a lényeg, hogy el tudjam dönteni fizetek-e a képért vagy egyáltalán nem kell. Hiszek benne, hogy van igény a minõségi fotóra és azt meg is fizetik. Viszont, ami egyszerûen rossz vagy nem tetszik, az akkor sem kell ha ingyen van. Én abszolút támogatom, hogy egy jó fotós ne ingyen áztassa magát és gépét pár õrült bringás kedvéért
és ha adott hozzá a tehetsége bátran helyezze üzleti alapokra.
Én épp egy hónapja váltottam ki a "fotóriporteri szolgáltatás" tevékenységi kört.Ha üzleti alapokra helyezi akkor számlát is kell tudni adnia !! az ezzel járó egyébb formaságokkal és elõírásokkal !!

Jani