Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Hírek a nagyvilágból

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5267 hozzászólás a témában

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Ez a dolga az államnak. A gazdaság az õ kezében van. Rossz esetben egy-két nagytõkés kezében. Az állam dolga irányítani.

hát ez az, hogy csak irányítani a gazdaságot.
ergo, ha valamibõl hiány van, akkor támogassa az adott területet/iparágat, hogy kedvet csináljon vállalkozás indításához...

Az állam elsõdleges feladata a belsõ rend és igazságosság fenntartása, a gazdaság és társadalom uralkodó, mindenki számára kötelezõ szabályainak kialakításával és betartatásával. Ez magában foglalja a törvényalkotást, a törvények betartásának ellenõrzését és be nem tartásának szankcionálását.
Az állam feladataihoz tartozik még az ország képviselete nemzetközi viszonylatban, a külpolitikai diplomácia és az önálló hadsereg fenntartása.
Az állam tevékenységének nem célja a gazdasági életbe való aktív beavatkozás, hanem a gazdasági élet, a hétköznapok nyugodt, megbízható intézményi hátterének biztosítása. A modern gazdaságban az állam szerepvállalása a tényezõk egy részének központi hatalmon alapuló elosztása, amely nélkülözhetetlen az erõforrások hatékony elosztásához.

innen
http://www.sulinet.h...z/kozgaz13.html

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.369 hozzászólás
Én nem egy általános államosításról beszélek. Hanem a kulcsfontosságú iparágakat nem lenne ajánlatos magyar kézbõl kiadni. Például szerintetek jó ötlet az hogy egy francia(vagy már megint valami más) kézben lévõ cégtõl kap a fõváros vizet? Ilyeneket nem lenne szabad eladni. Ha már nincs semmi állami kézben akkor kb végünk.
Ez nem kommunizmus. Mindenhol szükség van egy minimális állami tulajdonra.
Lehet, hogy némely dolgot talán félreérthetõen fogalmaztam, értsétek, úgy ahogy érzitek.
Jó, akkor az irányitás a helyes kifejezés.
Matáv: Errõl beszélek, hogy azért adunk el mindent mert nincsennek hozzértõ irányítók. Ezért aztán azt mondjuk, hogy persze, így volt jobb. Hogy eladtuk.
Én részemrõl elfáradtam, most már abbahagyom mielõtt még fasiszta is lennék.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

ki az a tõkés, aki megtud venni egy ilyen céget. egyre emlékszem: az Ikarust valami magyar csóka vette meg, de azóta nem tom mi van. aki tudja írja már be.

Széles Gábor akartam megvenni, de csak egy részét adták el neki (telephely, stb.). Még korábban millió kis Kft.-re darabolták (Ikarus, IkarusBus, Ikarus AEG, stb.), a nyereségeseket meg kiválogatták, megvették. A fõ részt eladták az Irisbusnak (Renault-Iveco), amelyik még megvette a Karosát is. Az Iveco közben kiszállt, a Renault egymagában felfuttatta a Karosát az Ikarust meg teljesen megszûntették, a telephelyek nagy részét (jó áron) eladták. Szélesnek sikerült valamit visszaszerezni és most próbálja újraéleszteni a márkát.

(Apám néhány évig a mátyásföldi Ikarus stratégiai igazgatója volt és tapasztalta, hogy verték szét az egészet. Pedig 2001 körül még láttam ígéretes prototípusokat...
A Csepel még rosszabbul járt, onnan még én is megvettem ezt-azt.)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

Ez a dolga az államnak. A gazdaság az õ kezében van. Rossz esetben egy-két nagytõkés kezében. Az állam dolga irányítani. Ha nincs kecsapgyártó cég, bár (sûrített paradicsomot gyártó üzem több is van) csináljon egyet az állambácsi. Ha már volt egy, és eladná, hát vegye meg.

Jézusom, te kommunista vagy?
Ez persze nem baj, csak azt hittem elmúlt az a világ.

Edit:
Én mint magánvállalkozó hagy mondjam azt,most nagyon durván,
hogy beb@szna ha gazdaság az állam kezében lenne.
Na ne már.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.278 hozzászólás
mellesleg van itthon ketchup gyártó :)

az univer /és az még teljesen magyar tulajdonban is van/

globus /azt sem rögtön vették meg a csúnya multik/

és még legalább 10 kicsi

más kérdés hogy egyik szarabb ketchupot gyárt mint a másik

Ha nincs kecsapgyártó cég, bár (sûrített paradicsomot gyártó üzem több is van) csináljon egyet az állambácsi. Ha már volt egy, és eladná, hát vegye meg. .

ilyen kisérlet meg volt már 40 évig....asszem nem szerettük
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
???? jézus, hát ez nagyon nem így van...

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.369 hozzászólás
Ez a dolga az államnak. A gazdaság az õ kezében van. Rossz esetben egy-két nagytõkés kezében. Az állam dolga irányítani. Ha nincs kecsapgyártó cég, bár (sûrített paradicsomot gyártó üzem több is van) csináljon egyet az állambácsi. Ha már volt egy, és eladó sorba kerül, hát vegye meg. Egy nyereséges céget megvenni nem rossz biznisz. Hosszú távon. De hosszú távú gondolkodás itthon jelenleg nincs. Magától nem lesz versenyképes ipar, nem lehet abban bízni, hogy majd jön a sok okos, ötletekkel teli pénzes magyar vállakozó. Ahelyett, hogy eladnánk venni kéne. Nyilván most már nincs mibõl, mert mindent rég eldadtunk.:)
Gondolkozni kéne odafent, szakértõ vezetõk kellenének, de sajnos nincs így.
Sztem a magyar átlag nincs olyan rossz kondiban. Az, hogy mit vásárolnak azon is múlik, hogy mit lehet kapni. Ha csak tyúkszaros kínai fokhagyma van a pulton, akkor nyílván nem fog átmenni egy másik üzletbe csak azért, hogy magyart vegyen. A vásárlói öntudatot pedig nem is próbálják az emberekbe nevelni amíg nekik nem áll érdekükben.
Szakemberek is bõven vannak mindenfajta területen, csak õk jelenleg kimennek külföldre, ahol megbecsülik õket és hajlandóak megfizetni. Csak azok a vezetõk hiányoznak akik normálisan össze tudnák fogni a dolgokat és nem a saját zsebüket tömnék.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
http://index.hu/poli...bulvar/1011sgn/

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5.125 hozzászólás

Rengeteg mindent kontrolálhatna a kormány. Nagyon sok híresen jó(vagy jó volt) magyar termékünk van amik abszolút nincsennek támogatva vagy ha állami kézben voltak akkor magánosítják õket(már megint az a sok fránya külföldi:))...

...És itt jön be az állam felelõsége. Hány példa volt már rá, hogy abszolút nyereséges cégeket adtak el potom pénzekért. Vajon milyen észérvet lehet felhozni erre a lépésre? Nem csoda, hogy egyre kevesebb pénze van az országnak. Mindent eladtak, nincs ami pénzt, hasznot termeljen. Mi marad? Adók...

igazad van, de ki venné meg ezeket itthon? ki az a tõkés, aki megtud venni egy ilyen céget. egyre emlékszem: az Ikarust valami magyar csóka vette meg, de azóta nem tom mi van. aki tudja írja már be.

Konkrét példa: a tök jó magyar paradicsomot bagóért eladjuk, kiviszik Ausztriába(vagy máshova, nemtom már) asszem a Heinz ketchupot csinál belõle, aztán visszahozzák és megveheted a fél európán átutaztatott Heinz terméket jó drágán. Kinek a zsebébe megy a pénz? Nem a magyar parasztok zsebébe vagy a magyar paradicsomüzemeknek. Annyira bonyolult lenne Mo.-on kecsapot készíteni?

itt jön be az eredeti kérdésem megint: mi egyebet adnánk el? mercedest vagy mikrocsipet vagy gumicukrot? mit gyártunk mi?
és nem lenne bonyolult kecsöpöt csinálni nyilván, de hol az a magyar vállalkozó, aki elkezdi?

A nyugati országok közül jó pár példa van, hogy védik a saját gazdaságukat, saját termékeiket plusz terjeszkednek(mondjuk hozzánk).

igen de ott van vásárló erõ, erõs belsõ piac. a magyar vevõnek nem mindig a minõség a szempont. nézd meg a vevõk fejét egyszer jól a tescoban

Olyan termékeket vásárlunk a világ túlsó felérõl amit itthon sokkal jobb minõségben állítunk elõ.

ez nagyon rossz szerintem is, de ha nincs ipari produktumunk, akkor mi másbõl lenne bevétel?

40 évig az államra mutogattunk és most is ezt tesszük.
a privatizációs folyamatokba meg csak felületes belelátásunk volt/van, sajnos nyilván szétlopták az országot, dehát a politikusaink is közülünk kerülnek ki, a mi oktatási rendszerünk nevelte ki õket (ugyanaz, ami a mostani fiatalokat is "neveli", "tanítja mindenféle okos" dologra és életszemléletre) és a mi mutyiországunk vérkeringésének részei.

még kell egy pár váltás generáció sztem.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.369 hozzászólás
Nyilván, manapság már mindenhol ott vannak, ez tényleg elkerülhetetlen. Csak az a kérdés, hogy mit engedünk meg nekik.
Rengeteg mindent kontrolálhatna a kormány. Nagyon sok híresen jó(vagy jó volt) magyar termékünk van amik abszolút nincsennek támogatva vagy ha állami kézben voltak akkor magánosítják õket(már megint az a sok fránya külföldi:)). Konkrét példa: a tök jó magyar paradicsomot bagóért eladjuk, kiviszik Ausztriába(vagy máshova, nemtom már) asszem a Heinz ketchupot csinál belõle, aztán visszahozzák és megveheted a fél európán átutaztatott Heinz terméket jó drágán. Kinek a zsebébe megy a pénz? Nem a magyar parasztok zsebébe vagy a magyar paradicsomüzemeknek. Annyira bonyolult lenne Mo.-on kecsapot készíteni? Nem kell hozzá japán technológia...
A nyugati országok közül jó pár példa van, hogy védik a saját gazdaságukat, saját termékeiket plusz terjeszkednek(mondjuk hozzánk). Na, nálunk ez nem jellemzõ, nálunk mindent elad az éppen aktuális kormány...
Olyan termékeket vásárlunk a világ túlsó felérõl amit itthon sokkal jobb minõségben állítunk elõ. Jobb esetben legalább megmarad a külföldre luxuscikként exportálás lehetõsége, rosszabb esetben megesznek mindent a nagy cégek és egyszerûen bezárják, hogy ne jelentsünk konkurenciát nekik. Valós konkurenciáról van szó! Nem mindegyik cég hal éhen, mert a kíniak olcsóbban termelik az ízetlen fokhagymájukat...Rengeteg jól menõ, Mo.-t ellátó, külföldre is jó áron exportáló céget vásároltak fel és zártak be. A magyar ipart leépítették. Ezek után nem nehéz azt modani, hogy a külföldi cégek helyett nincs alternatíva.
És itt jön be az állam felelõsége. Hány példa volt már rá, hogy abszolút nyereséges cégeket adtak el potom pénzekért. Vajon milyen észérvet lehet felhozni erre a lépésre? Nem csoda, hogy egyre kevesebb pénze van az országnak. Mindent eladtak, nincs ami pénzt, hasznot termeljen. Mi marad? Adók...

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
húsevõ:
csak egyet magyarázz meg: (józan paraszti és blokk) ;)
Tegyük fel, hogy nem jön ide a multi és nem viszi el a hasznát és nem külföldön költõdik el az általad említett pénz - tehát nincs ez az egész hajcihõ.
Akkor mi van helyette? Ki csinálja mindezt meg itthon? Melyik magyar giga gumi gyár, vagy akárki? Melyik magyar cég teremt több ezer munkahelyet, fizet iparûzési, meg tökömtudja milyen adót még akkor is, ha kedvezményeket is kap (kedvezményt csak valamibõl lehet kapni, tehát ha nem jön ide az a cég, akkor nincs az a valami se, amibõl kedvezményt kaphat...) tehát nincs semmi bevétel.

Jó most mondhatnád, hogy dehát a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni.
De kérdem én, hogy ennek a két szegmensnek miért nincs elég nagy súlya a gazdaságban? Nem feltétlenül csak azért mert a csúnya állam elnyomja õket, hanem mert (tisztelet a kivételnek) híján vannak a megfelelõ szaktudásnak, hozzáértésnek, _!pénzügyi fegyelemnek!_ és nem teremtenek értéket, amit eladva meggazdagodnának.
Érdemes egy gyors leltárt készíteni csak úgy fejbõl, hány saját terméke van a németeknek, angoloknak és mennyi nekünk. A különbség oka _csak_ az lenne, hogy az állam nem teremt "megfelelõ gazdasági környezetet" az ötletelõ vállalkozóknak? Nem hiszem.

És mégegy _szigorúan buta vásárlói szemmel_: multik nélkül sztem már nem mûködhet a világ. Mit szólnál, ha nem lenne ekkora választék, ilyen minõség, ilyen árakon, amely hármast így együtt csak a multik garantálhatják.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
http://hvg.hu/gazdas...remelkedes.aspx

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.369 hozzászólás

Húsevõ!
Miért nem mindegy neked, hogy aki a nagy nyereséget elteszi, azt az embert Demján Sándornak, vagy pl. Thomas Niendick-nek hívják?
Ha leadóztak belõle, azt a pénzt te már nem látod többet.
Ha meg befektetik, nincs összefüggés az ember meg a hely között. Oda teszi mindkettõ, ahol neki a legjobb.
Az EU-ban meg pláne.

Ezt próbáltam magyarázni. Nem külföldön lesznek gazdag emberek, hanem itthon. És ha te mások számára biztosítasz egy bizonyos szolgáltatást (amibõl megélsz ugye) akkor lesz aki normálisan megfizesse. És ezek után te is gazdagabb leszel és te is drágább cuccokat fogsz venni másoktól amitõl megint jó lesz valakinek. Az én családom pl grafikus és egyre kevésbé tudunk megélni belõle, mert hiába csináljuk a legjobbat, az utóbbi években már nincs rá kereslet, mert nincs aki megfizesse.
Ha nincsen gazdag ember, mert a hasznot mind külföldiek teszik zsebre és külföldön költik el, akkor te is szopsz, meg közvetve az ország gazdasága is.

bocsásd meg nekem, de hol olvastál tõlem olyet, hogy bárkit is lehülyéztem vagy lenéztem volna, azért, mert ott tart ahol tart?

Akkoris kikerestem a hsz-t amibõl ezt leszûrtem, de ez már tényleg szõrszálhasogatás részemrõl, csak nem bírom megállni, hogy ne válaszoljak. Bár ebbõl tényleg nem egészen az következik amit írtam, kicsit sarkítottam én is, bocsánat.:)

Írhatnék, de minek, csak felidegsíteném magam.
Mindenki a maga szerencséjének kovácsa.
Nem mai mondás, de nagy bölcsesség......
Mer hát tényleg csak a sírás megy.
Mi most voltunk sopronban 4 * szállódában 3 éj teljes ellátással wellneselni.
Úgy, hogy egyszerõ szakmunkás vagyok, és heti 5 nap nap 8 órában dolgozom, + anya gyesen van, és egy fillért nem kapunk a nagyszülõktõl.
Biztos varázsló vagyok.

Bocs a hosszúságért...

Déenes

Déenes

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.256 hozzászólás
http://index.hu/vide...tt_tekernek_mun

:)
www.magicteam.hu

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

Emlékszem rá, csak a mentõket, stb. engedték át, kihalt volt az egész város.
Azért elég érdekes történeteket hallani arról, hogy mi is történt akkor valójában...

Péntek volt, én nyugiba' elmentem jazz kávéházba gimi után, majd gyalog hazamentem - Székesfehérvárról Magyaralmásra (~15 kilométer).
"In idem flumen bis non descendimus"

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
...és mindez a 64Ft-os benzin ár ellen.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Emlékszem rá, csak a mentõket, stb. engedték át, kihalt volt az egész város.
Azért elég érdekes történeteket hallani arról, hogy mi is történt akkor valójában...

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Október 26-án mi történt?

hát úgy kéne legyen, hogy taxisblokád
de a történelemhamisító gúgli azt mondja, h az 25.
én nem emlékszem, mert akkor még kicsi voltam
illetve;
http://hu.wikipedia....wiki/Október_26

ez mind október 26 :)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Ausztria nemzeti ünnepe.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

És más is, ami nagyon-nagyon ON; szervezik Bp. programját okt. 26.-ára.

(ahol én is vagyok)

Még szerencse, hogy tudást feltételezõ termékeket elõállító cégek is maradtak nálunk. Mert egy gumigyárra nem lennék túl büszke a város határában...
Bár azért annak jobban örülnék, ha pl. egy MOM gyárban dolgozhatnál. ;)

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]