Ha fogsz egy nagy külföldi céget aki idejön Mo-ra vmit gyártatni mert occsó a munkaerõ és épít magának egy szép nagy épületet meg esetleg egy utat hozzá, akkor az már befektetés?
Igen azt úgy hívják.
Mivel te nem építesz ott utat és én sem, szerintem még mindig jobb a semminél.
A nyereség (ami ugye nagy cégeknél nagy) azt nem a dolgozók kapják hanem azok a bácsik akik nagy valószínûséggel nem magyarok és nem is nálunk költik a pénzüket. Így a Józsibácsik igaz, hogy kapnak munkát és jó esetben pénzt is, de a valódi haszont nem õk kapják.
Még jó.
Furcsán néznék az alkalmazottainkra, ha közölmék, hogy õk szeretnék kapni a nyereség nagyobb részét.
Ha sok Józsibácsi sok kis cége viszi a nyereséget, akkor lehet hogy eltölt egy nyarat Horvátországban, de a lényegi részét itthon költi el. Itt vesz lakást, autót bringát, pelust a gyereknek, itt fogad magántanárt neki. Tehát ez neked jó, mert van aki meg tudja majd fizetni a bizonyos szolgáltatásodat. Ettõl "dübörög a gazdaság".
Ez igaz.
De senki nem tartja vissza a sok Józsibácsit, hogy ezt megtegye.
Amúgy meg pont arról írtam az elõbb, hogy rengeteg nagy külföldi cég kap több év adómentességet, támogatást az államtól.
Légyszives olvasd el ujra Biker számait.
Ezzel az adókedvezménnyel jönni baromira populista szöveg, mert egy vállalkozást esetén nem azok a terhek nagyok (iparûzési adó, nyereség adó) amikbõl kedvezményt lehet adni.
A sok a személyi költség, és az azokat terhelõ járulékok.
Abból meg nem kapnak kedvezményt.
Amúgy ha feltünt, legtöbbször a gazdagnak és jómódúnak mondott államok cégei dolgoztatnak az elmaradottnak és szegények számító országokban. És attól ezek nem nagyon lesznek gazdagabbak pedig náluk "fektetnek" be.
A nike-nak dolgozó kis Taiwani/egyéb gyerekmunkás nem fogja az országukat fellendíteni, mert nincsen neki mibõl. A nike haszna viszont Amerikába vándorol.
Ez így van.
Csak a kissrác a Nike nélkül meg lehet, hogy éhen halt volna. Tudom, ez is demagógia.
De ha nem veszed el a tõkések (tulajdonosok) vagyonát, nem államosítasz, akkor a piac dönti el a viszonyokat.
És az még mindig jobb, mintha XY elvtárs döntené el, hogy mennyi valamit kell gyártani.
Én abból nem kérnék.