Sziasztok!
A tavaly novemberi beszerzésű (kb. 4000 km-et mentem vele eddig) Trek Superfly 7-esem Bontrager "Mustang" hátsó kerekében eddig 4 küllő szakadt el. Az első áprilisban, egy májusban, kettő júniusban. Mind a jobb oldalon, és mind az az irányú, amelyik a meghajtás terhelését hivatott átvinni. Legalább két esetben pontosan tudom is, hogy olyankor pattantak el, amikor fölfelé menet valami kis döccenőn nagy erővel beletaposva haladtam át.
A második affér után néztem csak meg, hogy nagyon lazák voltak a küllők. A két utóbbi már úgy szakadt el, hogy szépen egyenletesen feszesek voltak, és a kerék is szépen ki volt cent®írozva.
Ugyan most már 15 perc alatt teszem be az új küllőt, morcos lennék, ha mondjuk egy versenyen szakadna el a következő - pláne ha esetleg több is. (Szerencsére eddig mindig haza tudtam óvatoskodni.) Mit gondoltok, van remény, hogy itt megáll a dolog, vagy inkább fűzzem át az egészet? Lehet, hogy gyárilag valami szar küllők voltak a kerékben? Vagy akkor fáradtak el, amikor lazák voltak?
Illetve elvi-taktikai kérdés: a kereket gyárilag úgy fűzték, hogy a keresztező küllők egymásnak támaszkodnak - pedig úgy is be lehetne fűzni, hogy a küllők egyáltalán nem érnek egymáshoz. (Az egyik pótolt küllő (véletlenül) így került a helyére.) A mérnöki intuícióm ezen a ponton cserben hagy, nem tudom, melyik lenne a jobb felállás. Egyrészt csak nem teljesen hülyék a Bontrager-nél, másrészt minden "normál" keréknél egymásra szoktak támaszkodni-feszülni a küllők, viszont nemrég olvastam egy cikket itt a Bikemagon a kerekekről, ahol egy gyári kerék tesztjénél kiemelték, hogy milyen jó, hogy nem érnek egymáshoz, végül pedig van itthon néhány gyári Shimano kerék, és azokban egyáltalán nem érnek egymáshoz a küllők.
Nos?
Amúgy legszívesebben kukába dobnám az egészet (na jó, sárgumit tartanék rajtuk , de még nem találtam emberi árú (párban 100eHUF alatt-körül) 29-es, elöl-hátul átütőtengelyes, elegendően széles felnijű, tubeless (vagy legalább ready) kerekeket. Erre tipp? (A tágabb családban van néhány "gyári" kerék (nem csak Shimano), amiknek egyenes a küllőjük - olyanból eddig egyetlen egy sem szakadt el, úgyhogy szimpatikus lenne egy olyan, még akkor is, ha tudom, ha azzal gond van, akkor azt nehezebb orvosolni, mint a hagyományosat.
Van fényképed valamelyik törött küllőről?