Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
12576 hozzászólás a témában

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Erről a kerékszettről vélemény?  (DT XR1501)

https://www.dtswiss....1-Spline-ONE-29

Bírja a strapát? (elsősorban maratonokon használnám)

A mostani kerékszettem 1885gramm, ez 370grammal könnyebb, gondolom javulna a bicikli gyorsíthatósága...

Ugyanilyen felnivel, az XR331-gyel fűzettem 29er kerékszettet még kora tavasszal. 1490 grammos lett, kezdetben voltak kételyeim, kihúzza-e a szezont. Hát ki!

72-74 kg közt szórtam évközben, versenyeken nem kíméltem, meg ugye merev villa, DH-pályák, ugratások, lépcsőről lehajtás, lépcsőre felhajtás, minden volt. Az első kereket felütöttem a Margit-híd alól feljövő 4 lépcsőfokon, mikor feltekertem a lépcsőn 0.8 barra leeresztett külsővel, na ott lett az első kerékben 1mm nyolcas, de a felni még itt sem sérült. Tuti ki fog bírni! ;)

• albertfish kedveli ezt

TZoli

TZoli

fórumtag

• fórumtag
  • 133 hozzászólás

77-78kg vagyok, majd kicsit fogyózok :-)

Egyébként a durva rossz minőségű lefeléket ahol "sérülhet" a kerék eddig is elspórolgattam

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs

A mostani kerékszettem 1885gramm, ez 370grammal könnyebb, gondolom javulna a bicikli gyorsíthatósága...

Ha nem vagy 75kg felett, jó lesz 

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

TZoli

TZoli

fórumtag

• fórumtag
  • 133 hozzászólás

attento.redaz

attento.redaz

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás

Igen a kalkulátor a klasszikus peremes agyakat veszi figyelembe. Délután felskicceltem papírra az adatokat, megvan minden pontos gyári adat az agyakról és a felnikről, úgyhogy felsős matek: térgeometria... Számolgatok, visszaellenőrzök aztán meglátjuk mi jön ki. Írtam a bikepro-nak, én is őket gondoltam hozzáértőnek, aztán meglátom mit válaszolnak. Majd írok, hogy mik a fejlemények. Ez a szép a kerékpár építésben! :) Amúgy köszi a helpet! Megmozgatja az agytekervényeket igaz? :D

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

Más különbségről nem tudok.

Szerk: A keresztezés dolog miatt nem kéne használni a kalkulátort mégsem, mert a küllőfuratok nem úgy vannak eltolva, mint a hagyományos agyakon. Akkor a képletet kell használni, amin a kalkulátorok alapszanak.

• attento.redaz kedveli ezt

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

Kicsit máshogy kell mérni a dolgokat, de használható a kalkulátor.
http://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/
A peremtávolság mérésekor a küllőfej felfekvőfelületeinek középpontjainak távolságát kell mérni 2×, mivel eltolva vannak a húzott és "nyomott" küllők (jobb és bal oldali húzott és "nyomott").
Amit normál peremes agynál osztókör átmérőnek mondanak, itt a küllőfej felfekvőfelületeinek középpontjainak osztókörátmérőjét kell mérni valahogy intelligensen.
Más különbségről nem tudok. Szerintem jobb nevű bringaboltban biztosan értenek hozzá (pl. bikepro), de ha ráér a dolog (január végéig), akkor én szívesen segítenék, mert ilyet még nem fűztem.

• attento.redaz kedveli ezt

attento.redaz

attento.redaz

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás

Kedves fórumozók! A segítségeteket szeretném kérni küllőhossz ügyben.

Vásároltam Novatec AS511SB, valamint FS522SB agyakat és hozzá felniket. A helyzet az, hogy "megelőzte a szekér a lovat" ugyanis meg vagyok lőve a küllőhossz számítással. Egyenes küllős kivitelről van szó, ezért a klasszikus peremes kialakítású agyakhoz használatos kalkulátorok nem jöhetnek számításba.

Teljesen tanácstalan vagyok, ezért kérdezlek benneteket, hátha szembesültetek már hasonló problémával és tudtok segíteni. Esetleg valami tippet, ha tudna adni valaki, hogy kihez lehetne fordulni segítségért, vagy egy tapasztaltabb műhely telefonszámát, ha meg tudnátok adni az nagyon jó lenne!

Előre is köszönöm a segítséget!

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs

újabban nem. :) ztr, wtb, de már dt is van amik nem szegecseltek. és mind felső kategóriás cucc.  i

én tudok beszélni biker-ral, de max akkor hoznak ha veszel egy raklappal (de minimum egy master karton) és azt is csak tavaszra...

-

-

-

-

"akkor menjen a 2mm és felejtős a változó átmérőjű? "

, nekem ilyennel lesz -ha nem gyári kerekem lesz- :

http://ebike.hu/term...ete-kullo-anya/

Aham én is erre jutottam itt googlizás közben, kösz! 

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

újabban nem. :) ztr, wtb, de már dt is van amik nem szegecseltek. és mind felső kategóriás cucc.  i

én tudok beszélni biker-ral, de max akkor hoznak ha veszel egy raklappal (de minimum egy master karton) és azt is csak tavaszra...

-

-

-

-

Köszi a segítséget....valahogy gondoltam, hogy ez lesz...:) Rendelj egy raklappal és tavaszra itt van. Ez a magyar nagykerek általános hozzá állása sajnos. Tisztelet egy-két kivételnek. Na majd keresek az e-bay-en. Illetve megnézem, hogy a sima lapos alátét elfér e belül, mert van 9.5x4.5x0.5-ös rozsdamentes alátétem (ilyen is van a Sapim-nál).

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

...Egyszerűen ma már nem kell, mert minden felni szegecselt.

-

-

-

-

Bikertigger módosította - 2015. november 22. - 14:58

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Ha tényleg a küllő a baj, akkor érdemben az segít, ha végig 2mm átmérőjűre cseréled. Az alpine 1,8mm átmérőjű a hosszának nagyobb részén, ami nem nagy különbség az 1,7-hez képest. Arra viszont figyelj, hogy a nagyobb átmérőjű küllők pont a nagyobb merevségük hajlamosabbak a kilazulásra.

Verti:
Nem tudom hol lehet kapni ilyet, nem is tudom mihez szeretnéd használni, de Roger Musson - Professional Guide to Wheelbuilding könyvében azt írja, hogy rengeteg kereket épített, melyeknél nem volt semmiféle szegecselés a küllőfuratoknál, ezek mindenféle meghibásodás nélkül ugyanúgy jól működtek. Megemlíti, hogy lehet kapni ilyen küllőanya alátéteket, de ő nem használ és sosem érezte hiányukat.

A köllő anya alátétet küllő anyához szeretném használni...:) Olyan felnihez ami nem szegecselt. Árát tekintve nem tétel, ugyanakkor nagyon hasznos dolog. Én sehol nem olvastam, hogy ez egy felesleges dolog...Egyszerűen ma már nem kell, mert minden felni szegecselt. A nagyobb bajom megint az, hogy itthon csak a noname szar van...persze értem én, hogy nem kell senkinek minek tartsanak ilyet, de pl azzal a sorjás alaktalan szarral nem sokat segítenék a felnin. Ilyeneket is lehet olvasgatni:http://bikeraceinfo....ke-washers.html

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

Ha tényleg a küllő a baj, akkor érdemben az segít, ha végig 2mm átmérőjűre cseréled. Az alpine 1,8mm átmérőjű a hosszának nagyobb részén, ami nem nagy különbség az 1,7-hez képest. Arra viszont figyelj, hogy a nagyobb átmérőjű küllők pont a nagyobb merevségük hajlamosabbak a kilazulásra.

Verti:
Nem tudom hol lehet kapni ilyet, nem is tudom mihez szeretnéd használni, de Roger Musson - Professional Guide to Wheelbuilding könyvében azt írja, hogy rengeteg kereket épített, melyeknél nem volt semmiféle szegecselés a küllőfuratoknál, ezek mindenféle meghibásodás nélkül ugyanúgy jól működtek. Megemlíti, hogy lehet kapni ilyen küllőanya alátéteket, de ő nem használ és sosem érezte hiányukat.

nagylaci32 módosította - 2015. november 22. - 14:21

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs

50 kilós ember alatt nem rugalmas

80+ alatt igen

Akkor menjen a 2mm és felejtős a változó átmérőjű? 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Tudja valaki, hogy hol lehet itthon rendes minőségű küllő anya alátétet kapni. A Sapim-nak van ilyen pl.....de a biker-el nem lehet beszélni...

23500812_73df4a68b6a59f81b0161b150e1ce02

vd1992

vd1992

újonc

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
A nemhajtás oldalon 135ösnél 9-11mm környéki távtartó van, 130asnál 5mm-es, kipróbáltam, működik a dolog. Küllőknek utánaszámoltam, az oldalra centirozás még 135ösnél is max 1,5mm eltérést okoz a küllők hosszánál, emiatt gondolom nem kell küllőt cserélni.

Magura hidraulikus fékről van szó, szélesebb felninél az egyik oldali féket mindig le kellene szedni legalább szélesebb felninél, amihez nincs kedvem. Köszönöm a megerősítést, tehát szereznem kell egy 700x20 -as kereket.

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

A 600x20-nál a 20 a szélességet jelzi, de azt hiszem a belső szélességét (utóbbiban nem vagyok biztos.)
Abban biztos vagy, hogy a hézagolók kiszerelésével megoldható a problémád? Nagyon valószínű, hogy csak kazettától átellenes oldalról lehet kivenni a hézagolót, mert a hajtás oldalon nem sokat nyúlik ki a tengelyt záró anya a kazettától. Így ha onnan kivennél, esetleg túl közel kerülhetne a sor a vázhoz.
Amúgy mind2 megoldás centrírozásssal jár, szerintem azt válaszd, amelyikből olcsóbban kijössz.

vd1992

vd1992

újonc

• fórumtag
  • 10 hozzászólás

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, van egy régi városi bringám menetes hátsó aggyal, amit kazettásra szeretnék cserélni. 125mm a sarutávolság, 622/700-as felni.

Van pár ötletem, de nem tudok választani:
1. Meghagyom a felnit és csak agycsere. Agyakból ahol van távtartó, csak ki kell szedni és jó a vázba.
2. Veszek egy komplett másik kereket, ahol ki kell szedni a távtartót és a küllőkkel arrébb tolni a felnit, hogy középen legyen. 622x20 van a felnire írva, a 20 a felni szélességét mutatná? Ennél szélesebbet nem szeretnék, mert minden kerékszerelésnél le kéne szedni a fékeket.

Mit javasoltok?

Ha csak agyat, akkor milyet? Vagy ha komplett kerék, akkor milyet? Különösebb igényeim nincsenek, valami olcsóbb megoldás érdekelne, beérem a kónuszos csapágyakkal. A lényeg, hogy ne gyorszáras legyen, de úgyis átszerelném a tengelyeket.

Köszönöm

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Szerintem a fűzés minőségével vagy mással van gond és nem a küllőkkel, ha rugalmasnak érzed.De ha cserélni akarsz, akkor ne az Alpine-ra, mert az is vékony (1.8 mm) középen.

50 kilós ember alatt nem rugalmas

80+ alatt igen

• albertfish kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

Szerintem a fűzés minőségével vagy mással van gond és nem a küllőkkel, ha rugalmasnak érzed.De ha cserélni akarsz, akkor ne az Alpine-ra, mert az is vékony (1.8 mm) középen.