Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
12587 hozzászólás a témában

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
vagy eltolt láncvillás vázzal

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

igen, arra gondoltam, nekem is a kazetta miatt lett félrefûzve

Jobb a szimmetrikus kerék, de csak agyváltóval oldható meg ha egynél több sebességet szeretnél.

A sebesség mindent megold.

jocee91

jocee91

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
igen, arra gondoltam, nekem is a kazetta miatt lett félrefûzve

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

szerintem arra gonol, hogy a kerék a tengely középvonalától oddébb van centrírozva pl. a kazetta miatt

Ez alapján az összes hátsó kerék "félre van fûzve". De így meg nem értem a probléma lényegét?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
szerintem arra gonol, hogy a kerék a tengely középvonalától oddébb van centrírozva pl. a kazetta miatt

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Egy kerék ,,félrefûzése" mennyire biztonságos? Az enyémet pl. szakember/szerelõ csinálta, de azon gondolkoztam, vajon ronthat-e a kerék stabilitásán/strapabírásán, ha mondjuk valaki olyan kezd neki aki nem ért hozzá. Vagy kis tapasztalattal bárki meg tudja a félrefûzést csinálni úgy, hogy stabil legyen?

Mi az hogy félrefûzés? Nem a lyukakba dugta be a küllõket vagy hogyan?

jocee91

jocee91

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Egy kerék ,,félrefûzése" mennyire biztonságos? Az enyémet pl. szakember/szerelõ csinálta, de azon gondolkoztam, vajon ronthat-e a kerék stabilitásán/strapabírásán, ha mondjuk valaki olyan kezd neki aki nem ért hozzá. Vagy kis tapasztalattal bárki meg tudja a félrefûzést csinálni úgy, hogy stabil legyen?

vizitunder

vizitunder

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás

az hogy mire van ajánlva az gyakorlatilag a papucsszélességet jelöli. (135 vs 130)
ha belefér akkor vegyed. értelemszerûen a 32 lyukas változatot.

Aha, ertem, koszi a segitseget.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
az hogy mire van ajánlva az gyakorlatilag a papucsszélességet jelöli. (135 vs 130)
ha belefér akkor vegyed. értelemszerûen a 32 lyukas változatot.

vizitunder

vizitunder

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás

biztos vagy te abban a 135miliben? az egy 130as outi váz. csak a lyukszámnak kell stimmelni, más megkötés nincs (nagy vonalakban).
bármilyen outi kazettás agy jó, kihézagolt lánckerékkel.

Igen, igen, en is ugy hittem, azonban mielott nekialltam agyat keresni, lemertem es meglepodtem. 135 (pontosabban 134,5 mm) jott ki. Az emlitett agyat viszont mtb-re ajanlja a gyarto, ezert kerdeztem, hogy mehet-e orszaguti felnibe/vazba... ronda lesz, mert nem tarcsafekes a vaz, de gurul :)
Tehat nem lesz gond? Koszonom a valaszt egyebkent.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Akkor gyenge vagy. :D

A viccet félretéve, jó agyakat használsz. Mind mavic volt vagy novatec, igaz? (Persze ezeket is tönkre lehet tenni, de nehezebb).

.

:

így van
dt-m meg ck-n nem volt és nem is lesz....

ja volt még wtb matricás ac-m, de annak olyan hamar széthullott a belseje, hogy ideje sem volt bemaródni
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
en lattam [bontrager feliratos] Chris King alu kazettatestbe brutalisan beleharapott STX RC kazettat. masfel oras melo volt lemuteni rola. ket lancoskulcs a megoldas, meg egy satu meg legalabb ket ember.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
biztos vagy te abban a 135miliben? az egy 130as outi váz. csak a lyukszámnak kell stimmelni, más megkötés nincs (nagy vonalakban).
bármilyen outi kazettás agy jó, kihézagolt lánckerékkel.

vizitunder

vizitunder

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Sziasztok,
Szeretnék egy otthon elfekvõ 622-es országúti felnibõl (32h) egy 1sebességes hátsó kereket összerakni, tanácsokat szeretnék kérni... én a novatec d252sb hátsó agyra gondoltam. A váz amit használok egy altrix whirlwind aero, 135mm-es sarutávolsággal... Párosítható ez az agy-felni... ötletek, tanácsok.
Köszönet elõre is.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

a 44/15-öt használom a legtöbbet :)

Akkor gyenge vagy. :D

A viccet félretéve, jó agyakat használsz. Mind mavic volt vagy novatec, igaz? (Persze ezeket is tönkre lehet tenni, de nehezebb).

Egyébként a hajtást nagyon lehet kímélni egy kis odafigyeléssel.

Itt a teljes idézet, amit korábban kiskubai-nak írtam:

A legegyszerûbb válasz az, hogy meg kell tanulni biciklizni és akkor nem szeded szét a kazettát. :)
Persze nem mindig ilyen egyszerû a történet, mert pl tavaly a sunrace sorom, amin csak a 11-12-14 volt külön, is bemarta rendesen a 12esnél és a 14esnél a sunrace agyam alu kazettáját. Itt egyértelmûen hogy az agy volt gyenge anyagból, mert ezeket a lánckereket szinte csak lejtõn használtam pörgetve. Idén a novatec light agyon (szintén alu kazettás) van xt sor és semmi bemarás nincs rajta. Szóval alu és alu között is van különbség, persze ezt pont neked mondom, tudod te :) . A shimano pl montin nem erõlteti az alu kazettát (van ennek oka), a dt meg igen (millió elég rondán bemart dt kazettát lehet látni a neten).
Elvileg a kis lánckerekeket pörgetve kéne használni, a meredek hegyeken csökken a fordulat, nagyobb a teljesítmény ingadozás (+ a nagyobb lánckereken nagyobb az erõkar) és így azok jobban be tudnák marni, de ezért vannak tartóbakon.
Összefoglalva, függ a stílustól és az anyagtól.

Még valami. Országútikon jobban lehet haználni alu kazettát, mert eleve kisebbek a lánckerekek, plusz sokkal jobban lehet pörgetni, mint terepen, szerintem itt így nem is kell alu tartóbak.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás
Régebben mikor elõkerült a téma, MJani elég egyszerûen megmagyarázta a dolgot.

Van különbség alu, és alu között.

Valami ilyesmit mondott. Összehasonlításul pl egy chrisking-be ugyan az a sor biztos vagyok benne hogy nem maródik be úgy mint egy AC-be...

Az meg nem kifogás, hogy outi kiosztású sorokat használnak, ultegra-duraace szintén tartóbakos 9sebességes verzióban is.
Feltöltött kép

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

A 44/34-tõl nem is lesz baja. A 44/11, 44/13, 44/15 ami tönkreteszi.

a 44/15-öt használom a legtöbbet :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

100 kiló, nem pörgetek, egyentlenül tekerek, elõszeretettel használok 44/34-et és még soha nem rágodótt be. :)

A 44/34-tõl nem is lesz baja. A 44/11, 44/13, 44/15 ami tönkreteszi.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Nem a felrakással van a gond. Hanem azzal ahogyan használod (persze ha a tartóbakos rész is berágott akkor visszavonok mindent és azt mondom szar az AC kazettája). Nem egyenletes a hajtás, erõsek a holtpontok, alacsony fordulaton mész, meg a kicsiket elvileg csak síkon és lejtõn kell használni, a nagyok meg elvileg nem rágnak be.

100 kiló, nem pörgetek, egyentlenül tekerek, elõszeretettel használok 44/34-et és még soha nem rágodótt be. :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Nem a Novatec-nek jön/jött ki egy olyan alu kazettás agya, amelyiknél az egyik borda acélperemmel rendelkezik? Az talán megoldja a problémát.
...vagy a neten, vagy valamilyen újságban láttam, de lehet, hogy nem csak nekik van ilyen.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."