Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
12587 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
egy kupos resz rogzitene a csapagyat, igy utana lehetne allitani, ha esetleg elkezdene kotyogosodni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

egy kupos rogzitessel ezt se lenne nehez megoldani.

És azt hogy?

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Hát mint a többi. Kopás. Kónuszos legalább állítható...

egy kupos rogzitessel ezt se lenne nehez megoldani.

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Szerintetek érdemes megreklamálnom? Kicserélik gariba? Mert,ha csak csapágyat cserélnek,akkor azért nem postázom vissza németbe.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A hátsó kereket lehet,h megtartom tartaléknak,amúgy se lehetne könnyen eladnom egy 142-es agyat itthon,de akkor is elkeserítõ,h egy hét után már kotyog. :(

Mondom, nem egyedi eset ennél a gyártónál. Ugyanabból az agyból az egyik hibátlan, a másikban pár hetesen kotyognak a csapágyak, a harmadikban rossz a tengely illesztése.

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
A hátsó kereket lehet,h megtartom tartaléknak,amúgy se lehetne könnyen eladnom egy 142-es agyat itthon,de akkor is elkeserítõ,h egy hét után már kotyog. :(

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Most már megvan küllõ,felni,agy,nipli,már csak össze kell fûzni! :D De izgatott vagyok! :)
Mellesleg kicsit elkeseredtem,h a sun-ringle demon agy,amit kaptam a géphez,hátul egy hét Schladmingi csapatás után kotyog. :( Szerintetek ezzel lehet még kezdeni valamit? Hogy a fenébe tud kikotyogósodni egy iparis agy? :(

Kell bele új csapágy, ha azokkal van gond és nem az illesztéssel. Quando agy, bármire képes, legyen az bármilyen drága.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Hát mint a többi. Kopás. Kónuszos legalább állítható...

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Most már megvan küllõ,felni,agy,nipli,már csak össze kell fûzni! :D De izgatott vagyok! :)
Mellesleg kicsit elkeseredtem,h a sun-ringle demon agy,amit kaptam a géphez,hátul egy hét Schladmingi csapatás után kotyog. :( Szerintetek ezzel lehet még kezdeni valamit? Hogy a fenébe tud kikotyogósodni egy iparis agy? :(

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
nekem eleg lenne 500 euros kerek is, de hogy egybe kidobnam, ha baja lenne... akkor inkabb epitenek egyet olyan aggyal, amihez jo a support (hope pl).

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

e-bikeon elég sokféle shimano kónusz kapható darabáron [...]

Köszönöm, jó forrás! Sajnos Shimano Cone Front HB-6400 (Ultegra 600, Shimano Part Number: Y21498020) még itt sincs...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
e-bikeon elég sokféle shimano kónusz kapható darabáron

jellemzõen párszáz Ft-ért

amúgy a kónuszos aggyal nekem sincsen senmmi bajom, nem értem, hogy miért izgulnak úgy rá a mélyhornyos csapágyakra, fõleg, hogy az agyak egy részében nem is cserélhetõ, mert olyan szarul van megcsinálva

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás
Sok (kb. két tucat) kitûnõ régi francia (Pelissier, Atom, Normandy) és pár olasz (Campagnolo) agyat is rendbehoztam már. Amikor a kónuszban bemaródást tapasztaltam, a golyók sem voltak elfogadhatók: ezt 10-szeres nagyítóval jól lehetett látni, ezért cserélem azóta a golyókat kónuszcserénél. Némelyik olyan volt, mintha „hámozni” kezdték volna. Mondhatnók, hogy ezek az agyak már rég túl voltak várható élettartamukon, de a kerekek, amiken voltak, olyan jók voltak, hogy megérte a bajlódást. Mivel a méretek nem szabványosak (van 9, 9,5 és 10-es tengelyem is, a szokásostól eltérõ menetemelkedéssel), csak a bicikliklubom tartalékainak idõrabló átválogatása után találok néha elfogadható kónuszt - volt, hogy nem is találtam jobbat, ekkor a golyócsere mellett az ilyen kónuszok polírozása (az egyenetlenségek eltüntetése illetve enyhítése) segített. Nem vagyok mazochista, de nem találtam kónuszforrást e még gyakori, de régebbi agyakhoz; egyébként lassan már Mo-n is egész tengelyt adnak csak (idei nyári tapasztalat, szabványos Shimano kónuszt nem találtam Bp-n magában). A boltosok (F) azt mondják, hogy ez a kónuszozás a múlté, igazi biciklista az egész kereket cseréli, ha a régivel bármi gond van. Még annyit, hogy rossz csészével szinte alig találkoztam, azok az agygyártók mesterien keményítették a kopófelületeket.
Emellett a kónuszos Shimano és Campagnolo agyak egész jól (ki)tartanak, mûködési elvük jobb, mint a mélyhornyú („ipari”) csapágyaké, mert az oldalirányú erõket is fel tudják venni - hisz épp erre találták ki õket. Kicsit több bajlódást jelentenek, s fõleg kevesebb profitot a kerékgyártóknak. Az országúti versenyzõk nagyrésze, no meg az elegánsabb amatõröké is ma gyakorlatilag javíthatatlan kerekekkel megy, a jóval az ezer € feletti kerekeket biztosítási alapon cserélik, ha törnek. Ezek persze könnyûek, tartósak, erõsek - de mégiscsak „egyszer használatosak” (na jó, pár évig). S igen, a cikkszámmal rendelkezõ, rendelhetõ Campagnolo csapágygolyókat is aranyért adják - de meg is éri.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Azt tudod, hogy ez pontosan mit jelent anyagban és méretpontosságban?

Sajnos nem, de az SKF-et a csapágyboltban biztos meg tudják mondani.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Jelenleg kétféle golyót van shimanoból, a jó és a jobb. SKF-et is lehet kapni csapágyboltban. Bringaboltban van 5ft-ért az igazi kínai, ami elég gagyi.

Azt tudod, hogy ez pontosan mit jelent anyagban és méretpontosságban?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hát az biztos, hogy nem a golyók szokták a szûk keresztmetszetet képezni, de azért eldeformálódhatnak és akkor cserélni kell õket. Egy szerviznek mindenképpen érdemes cserélni a golyókat is (ui. a munka sokkal nagyobb költség, mint a golyók). A golyók minõségét három paraméterrel jellemzik (a méreten kívül) : az anyag amibõl készültek (milyen acélötvözet), az esetleges felületkezelés (pl. köbös bór-nitrid képzés a felületen, a Shimano drágább agyaiban), ill. a golyók méretpontossága (pl. G25, ami azt jelenti, hogy 25/1000000 inch a gömbalaktól való max. eltérés). Én még nem jártam olyan kerékpárboltban, ahol ezt a 3 paramétert meg tudták volna mondani az általuk forgalmazott golyókra. (Sokszor még a kérdést sem értették. A csapágybolt persze más tészta...) A noname golyók sima Fe-C (rozsdásodó) ötvözetbõl készülnek, felületkezelés nélkül és G100-300 (esetleg rosszabb) pontossággal. Ehhez képest a Shimano Dura-Ace valamilyen rozsdamentes ötvözet, bór-nitrid felülettel és G25 pontossággal készülnek, és aranyárban adják õket. Én sima G25-ös rozsdamentes golyókat szoktam használni, néha cserélem, de legtöbbször csak pucolom és nem érzek különbséget közötte, hogy cseréltem v. pucoltam..

A klattyanással kapcsolatban egyetlen magyarázatot tudok, ha kevesebb golyót raktál vissza az agyba....

Jelenleg kétféle golyót van shimanoból, a jó és a jobb. SKF-et is lehet kapni csapágyboltban. Bringaboltban van 5ft-ért az igazi kínai, ami elég gagyi.
Egyébként az jut eszembe a csapágygolyókról, hogy múltkor szétszedtem egy 20éves dx agyat, tele volt sárral, de a golyók, kónuszok hibátlan állapotban voltak (örök életûek). Szedjünk szét egy mai xt agyat... ég és föld a kettõ.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

elvileg nem, 9-9 ment mindkét oldalra, figyeltem rá rendesen

nah mindegy, lehet majd elmúlik

megvan a hiba forrása, pár küllõ volt laza....

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Hát az biztos, hogy nem a golyók szokták a szûk keresztmetszetet képezni, de azért eldeformálódhatnak és akkor cserélni kell õket. Egy szerviznek mindenképpen érdemes cserélni a golyókat is (ui. a munka sokkal nagyobb költség, mint a golyók). A golyók minõségét három paraméterrel jellemzik (a méreten kívül) : az anyag amibõl készültek (milyen acélötvözet), az esetleges felületkezelés (pl. köbös bór-nitrid képzés a felületen, a Shimano drágább agyaiban), ill. a golyók méretpontossága (pl. G25, ami azt jelenti, hogy 25/1000000 inch a gömbalaktól való max. eltérés). Én még nem jártam olyan kerékpárboltban, ahol ezt a 3 paramétert meg tudták volna mondani az általuk forgalmazott golyókra. (Sokszor még a kérdést sem értették. A csapágybolt persze más tészta...) A noname golyók sima Fe-C (rozsdásodó) ötvözetbõl készülnek, felületkezelés nélkül és G100-300 (esetleg rosszabb) pontossággal. Ehhez képest a Shimano Dura-Ace valamilyen rozsdamentes ötvözet, bór-nitrid felülettel és G25 pontossággal készülnek, és aranyárban adják õket. Én sima G25-ös rozsdamentes golyókat szoktam használni, néha cserélem, de legtöbbször csak pucolom és nem érzek különbséget közötte, hogy cseréltem v. pucoltam..

A klattyanással kapcsolatban egyetlen magyarázatot tudok, ha kevesebb golyót raktál vissza az agyba....

elvileg nem, 9-9 ment mindkét oldalra, figyeltem rá rendesen

nah mindegy, lehet majd elmúlik

tbence

tbence

törzsvendég

• fórumtag
  • 257 hozzászólás

érdekel még valakit?
gondolkodom kettõn...

engem is érdekelne egy pár

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás