Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12576 replies to this topic

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
lenne még egy amatõr kérdésem:
Van egy DT hátsó agyam, tárcsás, régebbi. Csak az van ráírva, hogy "DT Swiss", de semmi más.
Kb ilyen, csak nincs rajta középen matrica, sötét szürke: DT Swiss 340 MTB Rear Disc Hub, White, 6 Bolt, 24 Spoke, 9 Speed, NEW | eBay

Ipari csapágyas lehet az én hátsó agyam? Ezt is csak akkor kell karbantartani, vagy cserélni a csapágyat, ha már nem forog tökéletesen?

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts

A két porvédõnek kinézõ alu zárókupakot le tudod tekerni 2db villáskulcscsal és máris rádmosolyognak a csapágyak.

Köszi

és akkor simán (óvatosan) kiütöm a csapágyakat és irány a csapágybolt? :)

inzsi

inzsi

vendég

• fórumtag
  • 40 posts

http://lp1.pinkbike....p4pb1363860.jpg

így néz ki. akkor hogyan is szedjem szét? :)

A két porvédõnek kinézõ alu zárókupakot le tudod tekerni 2db villáskulcscsal és máris rádmosolyognak a csapágyak.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Jaja, én sem tudom igazából, tökéletes lenne nekem a "hagyományos" fûzés is; aki a fûzést csinálja ajánlotta - hát, gondoltam megpróbálok utánanézni és biztos ami biztos, felvetem itt a kérdést.
Köszi!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
van egy radiálisan fûzött elsõ kerekem. sokat nem használtam, de: nem igazán látom be, miért lenne érdemes kockáztatni egy agyperem repedést egy pár grammal könnyebb, oldalirányban rugalmasabb (én így éreztem.merev villával), mindemellett kényelmetlenebb és karbantartásilag (centrírozás-lazuló anyák) nyûgösebb kerékért?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
Elméleti kérdés. Montin, V-fékes elsõ keréknél radiális fûzés (V-fékes) Shimano HB-M530 32-lyukas aggyal vállalható lehet? Alaposan visszaolvastam és találtam több tucat hozzászólást a témában, amikbõl kb. ennyit fogott fel kicsi agyam:
Pros:
- V-fékkel az elsõ keréken vállalható és egy nagyon merev kerék lesz az eredmény
- rövidebb küllõk miatt pár gramm tömeg spórolása
- (szuper kinézet, no meg ilyenem még sosem volt:-)
Cons:
- Shimano agyak "nem szeretik" a radiális fûzést az alacsonyabb perem miatt - pláne nagyobb lyukszám/küllõszám (például 36-os - Sheldon Brown) esetén
- küllõanyák könnyebben lelazulhatnak, érdemes csavarrögzítõt használni

(Sheldon Brown oldalán is elolvastam a radiál fûzés részt.)

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
köszi

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
azt hittem atutos - vmi ilyesmi lehet
How to replace your Cartridge Bearings

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
http://lp1.pinkbike....p4pb1363860.jpg

így néz ki. akkor hogyan is szedjem szét? :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
villaskulcs? altalaban ki kell pattintani. csapagy van alatta :) jo esetben egy porvedo ogyuru pluszban.

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
köszi! azt hiszem ilyen típus kell bele: 6901 2RS
mely márkák a legjobbak?
és mennyire macerás szétszedni egy ilyen iparis elsõ agyat?
a két végén van 1-1 alu porvédõ? kupak amit le lehet villáskulccsal tekerni, de mi van alatta? :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Alex, a csapágy méretein kívül még ahhoz is ragaszkodj, hogy az eredetikhez hasonlóan mindkét oldalon gumi tömítéses kivitelûek legyenek (RS verzió).
Én már voltam olyan boltban, ahol hüledeztek és meg akartak gyõzni, hogy szerintük jó oda a hagyományos is.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Nem tudom jó helyre írok, remélem igen. Adott egy Specailized Stout elsõ agy. Ha jól tudom ez ipari csapágyas....? Ezt kell karban tartani mint a kónuszos-golyós agyakat? Ami most itt van az egyik gépben az nem forgog teljesen tökéletesen, kicsit érezni, hogy valahol már "akad", de csak kicsit.
Ha iparis akkor csak simán kell venni hozzá másik csapágyat? Hol lehetne ilyet szerezni, hogy megint tökéletesen fusson az agy?

Nem tudom, de hamar kiderül :). Nemigen kell karbantartani (ha zárt), enyhén olajozhatod télen, mert így egy darabig taszítja a vizet.
Csapágyat a csapágyboltból, komolyan (Bp-n pl. Plusz és Roll Kft, Baross u. 92, ++ Google). Mérd le a méretét, még jobb, ha magaddal viszed.

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
Nem tudom jó helyre írok, remélem igen. Adott egy Specailized Stout elsõ agy. Ha jól tudom ez ipari csapágyas....? Ezt kell karban tartani mint a kónuszos-golyós agyakat? Ami most itt van az egyik gépben az nem forgog teljesen tökéletesen, kicsit érezni, hogy valahol már "akad", de csak kicsit.
Ha iparis akkor csak simán kell venni hozzá másik csapágyat? Hol lehetne ilyet szerezni, hogy megint tökéletesen fusson az agy?

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 posts
Sziasztok,

szintén kezdõ kérdés: 12x142-es hátsó tengelyt fogadó vázba 12x135-ös agyra épített kereket be lehet szerelni, létezik vmi adapter erre a célra?

Köszönöm elõre is a segítséget!

Bandi1987

Bandi1987

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok

Eléggé kezdõ vagyok így bocs a láma kérdésért :). Nemrég vettem egy Mali Cobrát (2008). Az elsõ villa az teljesen gyári és 26-os gumi van a keréken (gondolom akkor a felni is 26-os :) ). Szóval a kérdésem az lenne hogy ezt kompletten cserélni szeretném villával kerékkel fékkel együtt. A felnin van sérülés, plusz a villa le van festve eléggé gagyin sikerült az elõzõ tulajnak :S. A bicajt országúton és gyenge terepen szeretném használni én kb 90kiló és 176cm vagyok. Ehhez milyen villát kereket és féket ajánlotok ? (elõre szeretnék tárcsaféket). Gumik jó állapotban vannak így azokat szeretném lekoptatni. Használt cuccra is vevõ vagyok. Jó lenne ha 40-50-bõl kijönne :). +3000-4000Ft még belefér. Köszi

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

V-fékes olcsó felnibõl, ami viszonylag könnyû is, Mavic XM 117 jó lehet? Full alap is elég, csak ne legyen ilyen 580-590 grammos, mint a Rigida ZAC2000. Esetleg SunRims CR18? 440 grammos. Lehet, hogy egyben a noname 2mm-es ezüst küllõket is cserélem valami ezüst ( = olcsóbb) 2-1,8-2mm-esre. (Igaz, ilyen 20-30 gramm/32 küllõ tömegrõl beszélünk maximum, szóval nem tudom, ér-e annyit az egész.)
Tényleg, állvány nélkül ti nekiállnátok kereket fûzni? :-) Ilyen lamer megoldásban, mint bicaj fejtetõre állít és a pár küllövel megfûzött kerék villába berak, aztán a villában pörgetve a kereket fûzés befejez. :-) V-fékes, szóval elvileg mûködhet. (?) Meg aztán egyszer ezt is el kell kezdeni... ;-)

nekem mavic 221 van, szegecs nélküli, mérve 435 gramm

tavaly tavasszal lett befûzve és nincs vele gond, igaz én elsõsorban városban használom, 2 mm-es dt küllõkkel van fûzve és talán még nem kellett igazítani rajta semmit, de erre most nem emlékszem. asszem 4 ropi volt, a szegecselt meg 500 ft-al lett volna drágább, de az már nem volt

mondjuk az tény, hogy hasonló áron már lehet venni kopásjelzõ csíkkal és szegcsekkel ellátott rigidát is

nálam napi városi használatra van fogva felni fékkel, ezért ami fontos, hogy ne kopjon hamar, de errõl még nem tudok nyilatkozni, de legalábbis az idei csapadékmentes õsz-tél nem hagyott nyomot rajta

az állvány nélküli fûzésrõl nekem mondjuk az a véleményem, hogy ha nem szenvedzs éppen krónikus pénzhiányban, vagy akkor nem érdemes megspórolni a fûzést, fõleg ha nincs meg a megfelelõ infrastuktúrád sem hozzá

rossz fûzéssel tönkre lehet vágni az egész kereket, törik a küllõ, vagy mindíg lelazul, csálén áll, mindíg 8-asba ugrik, stb.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

V-fékes olcsó felnibõl, ami viszonylag könnyû is, Mavic XM 117 jó lehet? Full alap is elég, csak ne legyen ilyen 580-590 grammos, mint a Rigida ZAC2000. Esetleg SunRims CR18? 440 grammos. Lehet, hogy egyben a noname 2mm-es ezüst küllõket is cserélem valami ezüst ( = olcsóbb) 2-1,8-2mm-esre. (Igaz, ilyen 20-30 gramm/32 küllõ tömegrõl beszélünk maximum, szóval nem tudom, ér-e annyit az egész.)
Tényleg, állvány nélkül ti nekiállnátok kereket fûzni? :-) Ilyen lamer megoldásban, mint bicaj fejtetõre állít és a pár küllövel megfûzött kerék villába berak, aztán a villában pörgetve a kereket fûzés befejez. :-) V-fékes, szóval elvileg mûködhet. (?) Meg aztán egyszer ezt is el kell kezdeni... ;-)

volt valami alap mavic felnim (tárcsás az igaz tán 221) teljesen jó bírta. csak azért adtam el mert nem bírtam a hátsó agy kereplésést elviselni (komplett szette volt a karbon scottból)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Én is álvány nélkül szoktam.
Elõszõr befüzöm teljesen a kereket, aztán berakom a villába és fokozatosan megfeszítem a küllõket.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts