A forgatott tömeg távolsága a tengelytől mennyire befolyásol?
Állítólag 1,7-szer akkora a tárolt kinetikus energia a peremen mint az agynál (a nulláról felgyorsítva ugyanarra a fordulatszámra, nem tudom kerékméret függő e (zsigerből azt mondanám nagyobb keréknél nagyobb a szorzó), induljunk ki abból hogy 26-osnál stimmel). Az hogy 50 grammal több/kevesebb az agynál nem fogod érezni, statikus súlykülönbség állítólag olyan 200 grammtól érezhető.
mernék komoy összegben fogadni, hogy az itt írogatók döntő többsége fél kiló/kerék különbséget sem érezne, vaktesztben.
Attól is függ hogy milyen szempontból (felmászni vele a hegyre, vagy elsprintelni) és hogy hol helyeződik el az a fél kiló. Nekem kerékszett cserénél összesen (mindkét kerékre elosztva) lett fél kilóval könnyebb, viszont mégis hatalmas a gyorsulási különbség a két szett között. Ez 100 gramm felniként, 25 gumiként (UST +200g, belső -225g), küllők 2*100g, agyak minimális különbség. Ha lineárisan eloszthatjuk a felni és agy között elhelyezkedő küllők szorzóját is ((1,7+1,0)/2=1,35 * 100g), akkor a gyorsulási súlykülönbség kb. 250*1,7+2*135=~700 "g". Hasonlót csak akkor éreztem amikor (másik bringán) majdnem egy kilót könnyítettem a villán.