Úgy osztottam meg, mint technikai érdekesség. És mert szép.
Jelentkezz be Regisztrálj
Keréképítés
Írta 2018. február 08. - 09:52
Írta 2018. február 07. - 22:50
És pl ha hátul véletlenül beesik a lánc a racsnisor mögé, az szokta rendesen megsérteni a küllőket. Akkor ezzel a zsinórral mit csinálna ?
A másik kérdésem, én idáig abban éltem hogy a küllő is adja a kerék merevségét. Vastagabb küllő - merevebb lesz a kerék kicsit. De itt nem beszélhetünk küllőmerevségről, ugye ?
Írta 2018. február 06. - 23:48
2 problémát látok ezzel:
-A zsinór mindkét befogási pontjánál nyíródik a fémen, az odakerülő víz és sár gyorsítja az elhasználódást, ami nem látható.
-Ha elszakad egy ilyen, és beleakad valamibe, annak annyi, pl váltó...
Paul Vitti módosította - 2018. február 06. - 23:49
Írta 2018. február 06. - 20:08
Ez lenne az?
Az FB-posztban szereplő fotókon lévő valamilyen kiforrottabb cuccnak tűnik. Tegnap a kommentek közt írta valaki a gyártót, de eltávolították. Tippem szerint valamilyen prototípus lehet talán vagy csak egy jól megkomponált reklám egy textilgyár számára.
Edit: átnézve a fotókat, lehet, mégis ez az a cég, csak változtattak az agyba befűzött részen egy kicsit.
zscs módosította - 2018. február 06. - 20:11
Írta 2018. február 06. - 18:01
Írta 2018. február 06. - 01:17
cipőfűző?
egy forrást megadsz? köszi!
Deichmann, Reno, Salamander, Cipőpláza.hu, Office Shoes,.... Szerintem ilyen helyeken nézelődj !
Írta 2018. február 05. - 13:37
Írta 2018. február 05. - 10:52
Egy kis érdekesség a technikai újdonságokat és különlegességeket kedvelőknek. Enjoy!
Kerekenként kb. 60 grammot lehet spórolni ezzel még a Sapim CX-Ray küllőkhöz képest is.
Írta 2018. január 15. - 22:00
Ejj-ha, azt hittem sugár irányba horpadt be a felni. Nekem az a gyanúm, hogy ugyanez a kerék hegesztett illesztéssel sem bírta volna ki, amit akkor kapott.
Mennyire volt odacsapva az a kerék? Úgy értem, üzemszerűnek tekinthető terhelést kapott vagy egy teljesen véletlen egyszeri baleset volt?
Ha az előbbi, akkor lehet, hogy át kellene gondolni, hogy egészen biztosan szükséged van-e a 29-es kerékre ilyen terepen. Úgy gondolom, hogy a felniátmérő csökkentés közelebb áll a megoldáshoz, mint a boost-os villához tartozó szélesebb küllőperemű aggyal fűzött kerék.
Ritchey-ék nem ok nélkül tértek át az országúti méretről 26-os kerekekre mikor kitalálták a hegyi bringázást.
Ugyanolyan felniprofillal sokkal erősebb egy 26-os kerék. Önmagában az átmérőcsökkentés is merevíti a szerkezetet, de ehhez még hozzáadódik, hogy megegyező küllőperem távolságokhoz laposabb küllőszögek tartoznak egy 26-os keréknél, ami szintén előny.
Esetleg 27,5-ös kerék ballonosabb gumival, hogy megmaradjon az átmérő?
Ha nekem mindenképp 29-es felni kellene és egy ilyen baleset után lennék, akkor én - gyorsan átfutva a DT kínálatát - az E 512 felni felé kacsintgatnék. Méreteit, tömegét tekintve, abban benne van az anyag, az már jelentősen nagyobb eséllyel bírna ki egy hasonló terhelést.
A terhelés pár szóban: aszfalt!, 90kg, ~45-50km/h, vészfékezés, kormány elrántás...
Egyedi esetnek gondolom, előtte ugyanezzel a kerékkel teljesítettem több mint 1000km terep edzést, 3 maraton rövidtávot top5-ös helyezésekkel, és ott semmi probléma nem volt, pedig nem kíméltem a technikát . Igen, nekem is volt olyan sejtésem, hogy a 26-os biciklimmel nem biztos, hogy így járok...
De visszatérve a boost vs. standard kerék 29-es kerék problémájára, kiszámoltam, hogy az oldalanként +5mm küllőperemtáv növelés azt jelenti, hogy a standard kerék esetében a bezárt küllőszögek (bal;jobb) 4,6; 7,1fok, míg a boost szabványú agynál 5,6; 8fok, azaz ~1fok a differencia oldalanként, ami nem tűnik soknak. Megjegyzem, hogy a 26-os keréknél ugyanezek a küllőszögek 5,2; 7,6fok.
Valószínűleg teszek egy próbát a szélesebb küllőperemű boost első aggyal aztán meglátjuk... Köszi a tanácsokat!
Írta 2018. január 15. - 19:55
Ejj-ha, azt hittem sugár irányba horpadt be a felni. Nekem az a gyanúm, hogy ugyanez a kerék hegesztett illesztéssel sem bírta volna ki, amit akkor kapott.
Mennyire volt odacsapva az a kerék? Úgy értem, üzemszerűnek tekinthető terhelést kapott vagy egy teljesen véletlen egyszeri baleset volt?
Ha az előbbi, akkor lehet, hogy át kellene gondolni, hogy egészen biztosan szükséged van-e a 29-es kerékre ilyen terepen. Úgy gondolom, hogy a felniátmérő csökkentés közelebb áll a megoldáshoz, mint a boost-os villához tartozó szélesebb küllőperemű aggyal fűzött kerék.
Ritchey-ék nem ok nélkül tértek át az országúti méretről 26-os kerekekre mikor kitalálták a hegyi bringázást.
Ugyanolyan felniprofillal sokkal erősebb egy 26-os kerék. Önmagában az átmérőcsökkentés is merevíti a szerkezetet, de ehhez még hozzáadódik, hogy megegyező küllőperem távolságokhoz laposabb küllőszögek tartoznak egy 26-os keréknél, ami szintén előny.
Esetleg 27,5-ös kerék ballonosabb gumival, hogy megmaradjon az átmérő?
Ha nekem mindenképp 29-es felni kellene és egy ilyen baleset után lennék, akkor én - gyorsan átfutva a DT kínálatát - az E 512 felni felé kacsintgatnék. Méreteit, tömegét tekintve, abban benne van az anyag, az már jelentősen nagyobb eséllyel bírna ki egy hasonló terhelést.
Írta 2018. január 14. - 21:47
Hátul valószínűleg sokkal nagyobb a küllőperem távolság különbséggel mész, mint az utóbb tanácsolt aszimmetrikus agy + aszimmetrikus felni kombináció elöl.
A hegesztett illesztés segít kivédeni az ilyen jellegű sérüléseket. Ezen kívül segít még a felniprofil magasságának növelése, de ez tömegnöveléssel is jár.
Ha van róla, kérlek tölts fel képet a meghajlott felniről.
https://www.kephost....0112_053707.jpg
A képen nem teljesen az "eredeti" állapot látható, mert azóta megpróbáltam egy kicsit visszahajlítani... A 444d és az xm401 felnik magassága talán mm-re megegyezik, viszont az xm401 ~3mm-rel szélesebb, így talán kicsit jobban terhelhető oldalirányban. A tömegükben nagy differencia nincs, az xm401 460g körül van szemben a 444d 500g-jával. Az xm401 kidolgozását nézve nem is tudom, hogy a 444d-re hogy merik rátenni a logójukat .
Írta 2018. január 14. - 19:45
Hátul valószínűleg sokkal nagyobb a küllőperem távolság különbséggel mész, mint az utóbb tanácsolt aszimmetrikus agy + aszimmetrikus felni kombináció elöl.
A hegesztett illesztés segít kivédeni az ilyen jellegű sérüléseket. Ezen kívül segít még a felniprofil magasságának növelése, de ez tömegnöveléssel is jár.
Ha van róla, kérlek tölts fel képet a meghajlott felniről.
Írta 2018. január 12. - 13:51
Az a bajom az asszimmetrikus felnivel, hogy az offset ~3mm körül van a legtöbb esetben. Ha azt nézzük, hogy pl. egy DT240-es elsőagy esetén a bal - jobb küllőperemtávolság 22 - 35,4mm, akkor a 3mm-es offszettel rendelkező felni ezt 25-32,4mm-re javítja, azaz marad a 7,4mm differencia. Ami valóban jobb, mint egy szimmetrikus felni esetében, de nem orvosolja 100%-ban a problémát.
A felni, amit törtem egy Dt Swiss 444d, csapos illesztésű felni (500g, 24mm külső szélesség) volt, és az illesztésnél gyakorlatilag 90 fokban megnyílt. Ezt lecseréltem egy hegesztett xm 401-re, bízom benne, hogy a hegesztés erősebb lesz, mint a csapos illeszték.
Igazság szerint én is a szélesebb küllőperem felé hajlok, valamiért azt érzem jobb megoldásnak...
Papszi módosította - 2018. január 12. - 13:55
Írta 2018. január 11. - 21:19
ha felni megrogyása volt a gond, akkor nem inkább egy erősebb felni kellene?
a kétféle boost közül én a szélesebb peremtávot választanám (off-set felnivel, hogy csökkentse az küllőhosszok közti eltérést).
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Írta 2018. január 11. - 19:01
Írta 2018. január 11. - 14:56
Alapjában véve elégedetlen vagyok a kerekemmel (29er), túl könnyen sikerült megroggyantanom az első felnim, ami egy többszörös kéztörést okozott a nyáron, ezért töröm a fejem ilyesmin.
Igen, én is néztem, ezeket a "boostinator" megoldásokat, de arra gondoltam, hogy ha csak a jobb oldali kupakot cserélem egy 10mm-rel hosszabbra, vagy egy 10mm széles hézagológyűrűt teszek erre az oldalra, akkor az elsőagynál a küllőperem távoságok (jobb és bal oldalon is) közel szimmetrikussá válnak, azaz szimmetrikus kereket lehetne belőle fűzni, és nem kellene új agyat venni (jelenleg DT 240-es 15mm-es agyat használok). Pont ezért érdekelne, amit az előzőekben írtam szimmetrikus fűzésű kerék/standard küllőperem táv vs. asszimmetrikus fűzésű kerék/10mm-rel megnövelt küllőperemtáv összehasonlításáról.
Írta 2018. január 11. - 14:24
Ha a meglévő kerekeddel elégedett voltál, akkor sok költséget spórolhatsz meg ezzel: https://r2-bike.com/...le-15x110-Boost
Írta 2018. január 11. - 08:12
Sziasztok!
Boost szabványos teleszkóp vásárlásán töröm a fejem, és ahogy nézegettem az első agyakat, a gyártók 2 féle módon közelítették meg a boost szabvány adta lehetőségeket:
1.) Jópár gyártó a boost első agyak küllőperemtávolságát megnövelte ~10mm-rel, ami azt jelenti, hogy merevebb, de asszimmetrikus kereket lehet belőle fűzni, mint a standard méretű agyakkal.
2.) Chris King, American Classic, nem növelte meg a küllőperem távolságot a standard agyakhoz képest, viszont így szimmetrikus fűzésű kereket lehet belőle fűzni.
Figyelembe véve azt, hogy nekem a célom a minél erősebb kerék fűzése (a merevség másodlagos), melyik fajta agyat érdemes beszereznem? Ha esetleg van objektív külföldi teszt neten (én nem nagyon találtam), mért eredményekkel megköszönném, ha megosztanátok velem.
Írta 2017. december 23. - 11:33
Asszem valahol azt olvastam, hogy 3mm felniszélesség-növekedésnél nő 1mm-el a külső szélessége. A kép alapján nem erőltetném a dolgot...