Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
12587 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.674 hozzászólás

Porvédőt simán ki lehet szedni csapágyból,megkenni és vissza pattintani.

És mivel szeded ki a porvédőt ? Én próbáltam mini műszerész csavarhúzóval de nagyon nehezen adta magát és féltem, hogy megsérül. Akkor meg buktam a porvédelmet.

És a régi zsírt nem kéne kimosni ha már kibontottam ? És utána új zsírral bekenni ? Vagy nincs nagy jelentősége ?

Marci

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

Köszi a segítséget és neked is zscs hogy javasoltad a zsírzást!
Szetszedtem,igaz nem volt totál száraz, de elfért az az újra zsírzás :)
  • zscs kedveli ezt

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Nekem is dt kerekeim vannak,igaz már régebbi modellek. A szabadonfuto újra zsírzása ok, de a csapágyak nem teljesen zártak? Vagy valahogyan lehet azokba is kenőanyagot juttatni?

• zscs kedveli ezt

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

köszönöm! hm-hm, én életemben nem tapostam szét shimano racsnit. nézegettem, hogy a fűzött kerékhez a szerszámok mennyibe kerülnének pluszban, meg tárcsa-adapter a meglévő 6 lyukas tárcsákhoz (bár ilyen éppen van itthon, de sokkal szebbeket is kapni : D ), elég gyorsan olvad az árelőny, kezdek hajlani a dt 1900 felé, de amit írtál a hátsó kerékről, nem valami vidám...  :mellow:

De hát azt írtad, nálad nagyon tartósak a kerekek. Akkor meg ne tartson vissza az én esetem. Én 82 kg vagyok, lehet, hogy ez már sok nekik ?

A Shimano XT agyak nálam végképp leszerepeltek, kb. 6 év alatt kinyiffant 3 szabadonfutóm, 2x eltört a hátsó tengely (rohadt alu tengely, nagy fejlesztés volt) és 1x az első. De persze biztosan bennem van a hiba.

Ez az 1900as hátsó egy nagyon egyszerű 3 kalapácsos szabadonfutó. Az igazi, tartós DT szerintem az 1700astól induló Ratchet-es rendszer.

xclajos módosította - 2017. október 05. - 23:00

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

a végkupakok és a zárt csapágyazás közti rész szinte porzik, olyan szárazan jön a gyárból. Ide kell a zsír, különben könnyen bejut a nedvesség. Tapasztalat, több kerékszettel, az első elég komoly tanulópénz volt...

Rendben, megnézem énis. Köszi!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

a végkupakok és a zárt csapágyazás közti rész szinte porzik, olyan szárazan jön a gyárból. Ide kell a zsír, különben könnyen bejut a nedvesség. Tapasztalat, több kerékszettel, az első elég komoly tanulópénz volt...

ettől eltekintve van nyűgje amire figyelni kell?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nekem is dt kerekeim vannak,igaz már régebbi modellek. A szabadonfuto újra zsírzása ok, de a csapágyak nem teljesen zártak? Vagy valahogyan lehet azokba is kenőanyagot juttatni?

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

..esetleg ez? 180euroért a 15mm-es változat:

https://www.bike-com...radsatz-p46658/

kb ugyanott lennék vele, mint az előbb vázolt fűzéssel?

Én biztosan a DT-t venném. M1700-at 4 évig nyúztam XC-re (lefelé óvatos vagyok és 75 kg kb) és szög egyenesen fut most is és nem volt hozzányúlva. A jelenlegi X1700 új nagyon tehát hosszabb tapasztalatom nincs, szépen fut. 

Ahogy xclajos írja, ha ott van a leírásban az 5 mm akkor bizony át tudod alakítani sima gyorszárasra. 

karakoram módosította - 2017. október 05. - 12:47

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Bármilyen DT-t vásároltok, újként azonnal érdemes szétszedni és rendesen megzsírozni és a többség számára évekig tökéletes lesz!

Ha ez elmarad, pár hónap és minimum csapágycsere és/vagy generál...

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

Nekem ilyen DT 1900as kerékszettem van, a hátsó racsni nálam néhány hónapot bírt. (vettem inkább egy 1700as hátsót, az már Ratchet-es) De nálam az XT racsni is 2-3 évente cserés volt + a 717 felni is hosszában szétnyílt alattam, szóval nem vagyunk egyformák. Ha így nézzük, nálad az 1900as kerék is tartós lesz.

Az 5mm az a sima gyorszárat jelenti, régi vázakhoz is használható. Persze a kupakok cseréjével bármilyen vázba be tudod a kereket rakni.

köszönöm! hm-hm, én életemben nem tapostam szét shimano racsnit. nézegettem, hogy a fűzött kerékhez a szerszámok mennyibe kerülnének pluszban, meg tárcsa-adapter a meglévő 6 lyukas tárcsákhoz (bár ilyen éppen van itthon, de sokkal szebbeket is kapni : D ), elég gyorsan olvad az árelőny, kezdek hajlani a dt 1900 felé, de amit írtál a hátsó kerékről, nem valami vidám...  :mellow:

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

Nekem ilyen DT 1900as kerékszettem van, a hátsó racsni nálam néhány hónapot bírt. (vettem inkább egy 1700as hátsót, az már Ratchet-es) De nálam az XT racsni is 2-3 évente cserés volt + a 717 felni is hosszában szétnyílt alattam, szóval nem vagyunk egyformák. Ha így nézzük, nálad az 1900as kerék is tartós lesz.

Az 5mm az a sima gyorszárat jelenti, régi vázakhoz is használható. Persze a kupakok cseréjével bármilyen vázba be tudod a kereket rakni.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

..esetleg ez? 180euroért a 15mm-es változat:

https://www.bike-com...radsatz-p46658/

kb ugyanott lennék vele, mint az előbb vázolt fűzéssel?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

ó, igen, és jól értem a DT-nél, hogy ez azt jelenti, kutyaközönséges, ódivatú villába/vázban is tudom őket használni, gyorszárral?

"5mm quick releases, 5x100mm | 5x135mm endcaps"

Kerék ügyben melyikkel járnék jobban?

1) fűzés: Blackjack felnik + XT (8010/8000) esetleg SLX (7010/7000) agyak + sapim vagy dt küllők

2) ezek közül valamelyik (inkább az M):

https://www.bike24.c...=9877;orderby=2

A fűzés

- mellett szól, hogy bármi cserélhető/javítható könnyen, gyorsan, sk is. Elvileg finoman forgó agyak, várhatóan hosszú élettartam.

- Ellene: fűznöm kell.  :rolleyes:  Alkalmanként az agyak tisztítása, kenése.

A kész kerekek

- mellett szól a hátsó változtatható szabványú agy, nem kell fűznöm.  Talán könnyebb? Karbantartásmentes(ebb), bár a szabadonfutóra elvileg oda kell figyelni?

- Ellene: drágább, macerásabb lehet, ha valami megkotlik. Centrírozni nehezebb lehet?

Hozzá kell tennem, hogy nem jelentek nagy terhelést a kerekekre, a legutóbbi, 400 grammos 717 felnik kibírtak 10 évet alattam. Pár kisebb felütés, minimális nyolcas, de tényleg elhanyagolható. Fűzni "tudok" (jó, szóval fűztem már pár kereket from scratch).

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

Kerék ügyben melyikkel járnék jobban?

1) fűzés: Blackjack felnik + XT (8010/8000) esetleg SLX (7010/7000) agyak + sapim vagy dt küllők

2) ezek közül valamelyik (inkább az M):

A fűzés

- mellett szól, hogy bármi cserélhető/javítható könnyen, gyorsan, sk is. Elvileg finoman forgó agyak, várhatóan hosszú élettartam.

- Ellene: fűznöm kell.  :rolleyes:  Alkalmanként az agyak tisztítása, kenése.

A kész kerekek

- mellett szól a hátsó változtatható szabványú agy, nem kell fűznöm.  Talán könnyebb? Karbantartásmentes(ebb), bár a szabadonfutóra elvileg oda kell figyelni?

- Ellene: drágább, macerásabb lehet, ha valami megkotlik. Centrírozni nehezebb lehet?

Hozzá kell tennem, hogy nem jelentek nagy terhelést a kerekekre, a legutóbbi, 400 grammos 717 felnik kibírtak 10 évet alattam. Pár kisebb felütés, minimális nyolcas, de tényleg elhanyagolható. Fűzni "tudok" (jó, szóval fűztem már pár kereket from scratch).

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

nem ismerem, cserébe az ebay nem számít itthoninak? ;)
igaz, novatecet nem vettem még onnan, de nézegetem őket..

ja, hát én is nézegetem, de - meg nem tudnám mondani az okát - inkább vennék itthonról. ráadásul ez az acor szimpatikus, plusz ebay-ről sem lenne (sokkal) olcsóbb...

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.702 hozzászólás
nem ismerem, cserébe az ebay nem számít itthoninak? ;)
igaz, novatecet nem vettem még onnan, de nézegetem őket..

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

ilyet szabad venni? a novatech hasonló h.agyával szemben ez talán kapható is itthon...

http://www.acorsport...96&pc_parent=56

641OVgbNCREJvdt.jpg

erre valaki?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Normal felhasznalashoz, nemtom erdemes e 1700g ala menni egy alu 29er kereknel, ez alatt mar gyakran sulylimites vagy problemak lehetnek a minoseggel.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.068 hozzászólás

ilyet szabad venni? a novatech hasonló h.agyával szemben ez talán kapható is itthon...

http://www.acorsport...96&pc_parent=56

641OVgbNCREJvdt.jpg