Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12587 replies to this topic

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
igen, szokták.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 posts
x km után van valami teendõ az újonnan fûzött kerekekkel? a kérdésem alapja az hogy az új kerekeim óta nagyobb erõkifejtésnél, felfele inkább, recsegõ, ropogó hang jön valahonnan (hajtókarnál érzem de szerintem a hátsókeréktõl jön ésnéha van akkor is ha nem tekerek). gondoltam csak a küllõk helyezkednek aztán majd idõvel elmúlik de nem, inkább egyre hangosabb... szóval szokás a fûzött kerekeknél meghúzni a küllõket pár 100 km után? köszi

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,680 posts

Az lenne a gondom, hogy elkezdett kattogni az egyik kazettám, az ki lett cserélve egy másikra, ami volt itthon, de közben a másik bringán is elkezdett kattogni és ugrani a kazetta. És közben errõl is elment a racsnihang, néma lett, akárcsak a korábban tönkrement kazetta.
Olvastam itt pár hete, hogy esetleg egy wd40-es pucolás segíthet rajta. Ezt meg is csináltam a másik, korábban leszerelt kazettával, és most visszajött a kellemes kattogás. Esélyes, hogy ezzel meggyógyult? Azért kérdezem kipróbálás helyett, mert a szervíz nem ingyen dolgozik.
A másik ezzel függ össze. Mennyire bonyolult dolog shimano agyakat szétszedni, összerakni? Még nem csináltam ilyet, de gondolkodom, hogy meg kéne tanulni. Láttam, hogy többféle méretû konuszkulcs is létezik. Nekem milyen szerszámokat kéne vásárolnom? Jól sejtem, hogy csak 2 megfelelõ méretû kónuszkulcsot, fogaskoszorú leszedõt, meg láncostort?
shimano m40-es 563-as agyaim vannak.
Elõre is köszi a tanácsokat.
(korábbi témához annyit, hogy nekem a sima acera agy gyorszára szorosra húzva annyit fogott a kónuszon, hogy látványosan lassult a kerék forgása)

Egy kazettát szétszedni elég bonyolult, valami speciális célszerszámmal lehet. De itt írta valaki, hogy reszelt magának egy vasdarabot, ami oda beleillik.
Elvileg az is lehet a gond, hogy túl sok zsír van benne gyárilag és ez akadályozhatja a kalapácsok pontos reteszelését. A másik gond lehet, hogy a rugóval van gond. Ezt már nem nagyon lehet gyógyítani. Én csak levettem az szabadonfutót és beáztattam alkoholba. Ez talán kimosott némi zsírt belõle.
Ha csak WD40-et fújsz bele, az hígít rajta de azt ki is kéne mosni.
Kónuszkulcs kb. 1000Ft, 10es imbusz is kb. 1000 Ft. Mindenképpen megéri ezeket megvenni.
Itt egy leírás, hogy is néz ki egy agy hátsó belseje és szétszedése. XT 775 Freehub Failure - Pvdwiki Ezen 14mm-es imbusz kell a szabadonfutó leszedéshez, mert ez már az új fajta agy. Neked még 10es kell.
Marci

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

agyfüggõ - általában 14/15 meg 16/17 elég, de pontos típussal okosabbak lennénk

shimano m40 és 563

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

köszi, de mekkora kónusz kulcsok kellenek a shimano agyakhoz? :) árulnak pár félét :)

Amúgy wd40 után nyomtam bele egy kis lancspray-t, az volt itthon.

xt hatso 15+17. ezt csak onnan tudom, mert most csinaltam :) de mas van elol, ill agyankent is valtozhat. erdemes egy 13-18as keszletet venni.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

köszi, de mekkora kónusz kulcsok kellenek a shimano agyakhoz? :) árulnak pár félét :)

agyfüggõ - általában 14/15 meg 16/17 elég, de pontos típussal okosabbak lennénk

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
nem nem
messze jársz

sokkal egyszerübb a megoldás

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

aki mond egy kevésbé barbár módszert annak fizetek egy sört

megjegyzem van megoldás!

Mondjuk megmelegíteném az agyat hõlégfúvóval, aztaán a perselynek fagyasztó sprayt és hátulról megpróbálnám ki ütni...

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Megoldottam a persely kimûtését... Flex+nagykalapács powaaa. :D :D :D

aki mond egy kevésbé barbár módszert annak fizetek egy sört

megjegyzem van megoldás!

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

a kazettát leszedni is kell egy 11-es imbuszkulcs
meg kónuszkulcs kell, racsnileszedõ, láncoskulcs
mindegyikbõl veszel jó minõséget az 3 szerviz ára :)

Amúgy wd40 után nyomtam bele egy kis lancspray-t, az volt itthon.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
bringa szempontjabol a wd40 inkabb tisztito folyadek, mint keno :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
A kazetta testet is szét lehet szedni és ki lehet pucolni, beállítani. Nem feltétlenül kell kidobni. A wd-40 csak átmeneti megoldás, mert mindent kimos belöle és utána jól el párolog...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Hogy is mondtam? ;)

mire gondolsz? a vaz nem tekeredik, a kereknek van oldalbillegese (valszeg agyon belul vmi), kiprobaltuk egy masik komplett kerekkel. annyi valtozott, hogy most nem eri el a szelet, mert a pofak kozott nemileg nagyobb a res. egy hayesel ugyanugy rossz lenne...

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

... a tobbit majd a fek topikban.

Hogy is mondtam? ;)

És még így is megéri ;)

Ride everywhere.

.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Az lenne a gondom, hogy elkezdett kattogni az egyik kazettám, az ki lett cserélve egy másikra, ami volt itthon, de közben a másik bringán is elkezdett kattogni és ugrani a kazetta. És közben errõl is elment a racsnihang, néma lett, akárcsak a korábban tönkrement kazetta.

Olvastam itt pár hete, hogy esetleg egy wd40-es pucolás segíthet rajta. Ezt meg is csináltam a másik, korábban leszerelt kazettával, és most visszajött a kellemes kattogás. Esélyes, hogy ezzel meggyógyult? Azért kérdezem kipróbálás helyett, mert a szervíz nem ingyen dolgozik.

A másik ezzel függ össze. Mennyire bonyolult dolog shimano agyakat szétszedni, összerakni? Még nem csináltam ilyet, de gondolkodom, hogy meg kéne tanulni. Láttam, hogy többféle méretû konuszkulcs is létezik. Nekem milyen szerszámokat kéne vásárolnom? Jól sejtem, hogy csak 2 megfelelõ méretû kónuszkulcsot, fogaskoszorú leszedõt, meg láncostort?

shimano m40-es 563-as agyaim vannak.

Elõre is köszi a tanácsokat.

(korábbi témához annyit, hogy nekem a sima acera agy gyorszára szorosra húzva annyit fogott a kónuszon, hogy látványosan lassult a kerék forgása)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
no megvan a gond... tobbtenyezos a dolog :) az, hogy mitol mozdul ki jobban jobb iranyba a kerek, arrol fogalmam nincs, probaltam szorulosra hozni a konuszt, nem hozott megoldast, gyorsszar csere detto. viszont a minimalis elhajlast (ami miatt kicsit ferdenek tunik az egesz) a gyorsszar csinalja, mielott lerogzitem, egyenes, raszoritasnal huzza el. eltekertem egy 180 fokkal, igy egyenes marad.

a koszorules viszont nem veletlenul jott elo - az egyik dugattyu kinnmarad egy mmt, es ezert szukult be a dolog. pedig szet is szedtem, es ezt lattam is, de azt hittem az a perem nem mozog, csak a kozepe :) aztan amikor jobban megfigyeltem, akkor lattam, hogy nem megy vissza. a tobbit majd a fek topikban.

Ati46

Ati46

törzsvendég

• fórumtag
  • 627 posts

Egy oldallal visszább.

Hmm
Akkor nekem mákom volt valószínû, a DS szériával, mert semmi gondom nincs, ahogy több ismerõsömnél is bírja.

Könnyû, erõs felni mavic 717-esn kívül van vmi?
Annak csak az ára nem tetszik :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Helló

Sun Equalizer 21, Sun Equalizer 23-ról, van valakinek tapasztalata?
CC-re kell kb68kg-hoz.

Egy oldallal visszább.

sun eq felniket messzire kerüld!
jó súly, centirozhatatlan, rágogumi anyag, fos

A sebesség mindent megold.

Ati46

Ati46

törzsvendég

• fórumtag
  • 627 posts
Helló

Sun Equalizer 21, Sun Equalizer 23-ról, van valakinek tapasztalata?
CC-re kell kb68kg-hoz.