Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12576 replies to this topic

kombitomi

kombitomi

vendég

• fórumtag
  • 86 posts

Sziasztok! FH-M785, ezüst, 36 lyukas, Deore XT hátsó agyat keresnék, újat, nem tud valaki boltban beragadt példányról, esetleg valahol webshopban (raktárból már elvileg nem elérhető). Köszönöm a segítséget.

'19 Trek DS vs. '09 Trek 8500 vs. '03 Opel Astra H Caravan 'Njoy+ 1.7CDTI

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
  • LocationKelenföld

...vagy befűzi magát. :)

Ehh, vagy ezt párban?

https://ebike.hu/ter...utm_medium=apro

• Kisherceg and ZolkoW like this

Papszi

Papszi

vendég

• fórumtag
  • 203 posts

Alátét 10g 32db, alu (gyári, ami a felnihez jár) küllőanya 14g 32db.

Számoltatok azzal, hogy a speckó DT felninek a tömegébe valószínűleg nincs benne az alátét tömege és a speciális küllőanya is hosszabb (nehezebb), mint a hagyományos?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Attól még nem ér 32 ezret. Vagy párban adják?

...vagy befűzi magát. :)

• Rabbit likes this

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Ha jók az információim, akkor alább látható a meglevő "dögnehéz" WTB és a SUN felni keresztmetszete közel arányosan:

A kérdésem az, hogy szerintetek miért szórakoztak a WTB-nél az igencsak bonyolult 4 kamrás kialakítással?
Nem lehet az, hogy ehhez képest a SUN felniből simán kispórolták az anyagot, ezzel gyengítve a szerkezetét és még drágábban is adják?
Számoltatok azzal, hogy a speckó DT felninek a tömegébe valószínűleg nincs benne az alátét tömege és a speciális küllőanya is hosszabb (nehezebb), mint a hagyományos?

Emellett megemlíteném, hogy a 4 mm-rel kisebb ERD-hez közel 2mm-rel rövidebb küllő is elég, ami 32 db-nál már 1,5 g nyereség büntetlenül a kerék kerületén :D (Ha már könnyítünk, akkor a felesleges tömegektől szabaduljunk meg először.)
A helyedben én ezeket átgondolnám mielőtt sok pénzért, sok munkával egy könnyebb, de esetleg sérülékenyebb keret építenék.

Nagyon jó gondolatok, köszi! :)

Szerintem (amennyire emlékszem) a WTB inkább az erős_és_megbízható vonalat képviseli/képviselte, mint a legyen_könnyű_mindenáron irányt. A négy kamrára ebben látom a megfejtést, a nagyobb tömeg meg jött vele.

A speckó DT nálam eleve nem indult az ára miatt, így számomra kb mindegy, hogy mennyi a küllők, alátétek tömege, de a meglátás ettől függetlenül nagyon is jó!

Pénz/meló/eredmény: Jelenleg a Sun áll nyerésre, mivel:

- Úgy tűnik, ezt komplikáció és a küllők cseréjének plusz költsége nélkül be tudnám építeni.

- Attól nem nagyon félek, hogy ne bírná el a szántóföldkerülgető stílusomat meg a 75+ kilómat. Nagyon vacak anyagból kellene lennie, ha ez betenne neki. Eddig nem érkezett olyan vélemény, hogy ne vegyem.

- Elvileg kerekenként kb 150gr lenne a nyereség, szerintem ez már megér(het)i a macerát és azt a kb 20eFt-ot (+posta), amibe kerül. Fűzni is fűztem már, szóval talán menni fog, bár a húzott küllőktől tartok kicsit.

Felesleges tömegektől megszabadulás: asszem ez is nagyon megfontolandó, többet kellene bringáznom, kevesebbet ennem... :D

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
nem tudjuk az anyagok közti elréréseket, de amúgy nyalván koncepcióban is más a két felni.

facepalm: én képes voltam húzott küllőkkel fűzetni agyváltót... mert hogy olyat (húzottat) még úgysem használtam, hát ez buggyant ki belőlem. ne is beszéljünk róla.

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 posts

... a meglévő felnimé meg (elvileg), 604mm... a Rabbit által ajánlott Sun (ez már nem a régi Sunn, két n-el?) Helix SL ERD-je 600mm...

...Nem is értem, húzott küllőkhöz, Hope agyakhoz miért választott ilyen dögnehéz felnit. :blink:

Ha jók az információim, akkor alább látható a meglevő "dögnehéz" WTB és a SUN felni keresztmetszete közel arányosan:

761_sszehas.jpg vagy
https://photos.app.g...PHBuRKKSJi7NAx8

A kérdésem az, hogy szerintetek miért szórakoztak a WTB-nél az igencsak bonyolult 4 kamrás kialakítással?
Nem lehet az, hogy ehhez képest a SUN felniből simán kispórolták az anyagot, ezzel gyengítve a szerkezetét és még drágábban is adják?

Emellett megemlíteném, hogy a 4 mm-rel kisebb ERD-hez közel 2mm-rel rövidebb küllő is elég, ami 32 db-nál már 1,5 g nyereség büntetlenül a kerék kerületén :D (Ha már könnyítünk, akkor a felesleges tömegektől szabaduljunk meg először.)
A helyedben én ezeket átgondolnám mielőtt sok pénzért, sok munkával egy könnyebb, de esetleg sérülékenyebb keret építenék.

• Rabbit likes this

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
  • LocationKelenföld
Attól még nem ér 32 ezret. Vagy párban adják?

Edited by Rabbit, 2019. May 23. - 18:21.

• Kisherceg likes this

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ez az? https://www.alpinbik...T-I21-29-2-7017

Ez nem túl könnyű, nem túl széles, de baromi drága... Csak én nem értem, hogy mi értelme van? 

Igen.

Gravelre, országútira. Van mindenféle szélességben.

A sebesség mindent megold.

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 posts

Én most wtb kom light i21-et fogok használni. Ez is UST szabvány és könnyű, mondjuk az ára annyira nem barátságos.

Ez az? https://www.alpinbik...T-I21-29-2-7017

Ez nem túl könnyű, nem túl széles, de baromi drága... Csak én nem értem, hogy mi értelme van? 

• Kisherceg likes this

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Közben megkérdeztem, helix sl volt. Van is nekik, de árat nem tudott még rá mondani. Ha meglesz és értelmes, küldöm privátban.

Kb. az árfekvés tükrözi, hogy hegeszett-e, szerintem.

ő az? Egészen barátságos, köszi! :)

Láttam, hogy írtad az árat, mint szempontot. Egyébként nem a súly miatt ajánlottam. A niplik benne vannak az árban, végül is a másikhoz azt venned kell és ha alut tervezel, annak van azért már ára.

A másik, hogy 22.5 belső felniszélesség már a modernebb vonal, a külsőket is már inkább ezekhez optimalizálják a gyártók, nem a régi 19-20mm-esekhez.

Ezek szerint az általam "megcélzott" a 21mm szélesség amolyan félmodern-semiretro.... :)

Őszintén szólva, az (volt?) a terv, hogy a meglévő* küllők (DT, valamilyen 2-1,8-2 húzott) és anyák (gondolom, alu lehet, mindenesetre szép feketék) maradnak. Mert miért dobjam ki... A gondom, hogy az általam nézett Mavic-ok ERD-je  595.6 mm, a meglévő felnimé meg (elvileg), 604mm.  Ez azért elég nagy különbség, sajnos. :( Viszont a Rabbit által ajánlott Sun (ez már nem a régi Sunn, két n-el?) Helix SL ERD-je 600mm, ami majdnem pont jó, alig van különbség mondhatni "ki nem sz.rja leee?" :D. Éééés ráadásul 22mm a belső széle, amivel már én is cool kid lennék.  B)

*Ezzel jött Unit, másvalaki válogatta össze a kerék hozzávalóit. Nem is értem, húzott küllőkhöz, Hope agyakhoz miért választott ilyen dögnehéz felnit. :blink:

Én most wtb kom light i21-et fogok használni. Ez is UST szabvány és könnyű, mondjuk az ára annyira nem barátságos.

Nekem sajnos nem adják a cumókat... :/

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

29er felniket nézegettem, "hátha" találok valamit, ami könnyebb mint a jelenlegi*. a mostani 21mm (belső) szélességű, nem is nagyon váltanék. (gondolom, az, hogy belső nélkül is használni lehessen, ma már nem nagy kérés.) ezt a hármat találtam, amik árban/tömegben jónak tűnnek:

DT Swiss X 392

Mavic XC 421

Mavic XC 621

ár/tömeg arányba a 421 tűnik legjobbnak, kérdés, hogy van-e olyasmi, amit tudnom kellene róla (ami miatt kerülendő), vagy a többiről, illetve ha van ezeknél jobb alternatívára javaslat, megköszönöm. :)

*a mostani (WTB Trail 29 LaserDisc) valami 570+ gramm, mint kiderült, ami "nem kevés". egyébként nem strapálom a felniket. Mavic 717-et nyúztam vagy tíz évig, nem volt vele gondom. tehát ha van a fentieknél (megfizethető) könnyebbre javaslat, ennek fényében szívesen megfontolom.

A sebesség mindent megold.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

köszi, de ez másfélszer annyiba kerül, mint amiket nézegettem, ennyit nem fizetnék 40 gramm mínuszért. :)

Láttam, hogy írtad az árat, mint szempontot. Egyébként nem a súly miatt ajánlottam. A niplik benne vannak az árban, végül is a másikhoz azt venned kell és ha alut tervezel, annak van azért már ára.

A másik, hogy 22.5 belső felniszélesség már a modernebb vonal, a külsőket is már inkább ezekhez optimalizálják a gyártók, nem a régi 19-20mm-esekhez.

• Rabbit likes this

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
  • LocationKelenföld

Közben megkérdeztem, helix sl volt. Van is nekik, de árat nem tudott még rá mondani. Ha meglesz és értelmes, küldöm privátban.

Kb. az árfekvés tükrözi, hogy hegeszett-e, szerintem.

Edited by Rabbit, 2019. May 23. - 10:57.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Fogdostam valami sunt a sógoréknál a boltban, mikor a kerékfűzéssel nyüglődtem márciusban, 500 g alatti volt, de széles volt a 35-ös gumihoz. Dícsérték, hogy jól lehet centrírozni -meg gondolom akciós volt- pedig ők sincsenek amúgy oda a sun-ért. Ebből az infernoból meg van 23-as is, illetve hegesztett és illesztett verzió is. Nem tudom, csak hegesztett érdekel?

bike24-es ezt a két Sun-t találtam, mindkettő 500gr felett van, ennyit nem ér az egész macera. :)

Inferno 27 

Inferno 25

viszont most némi zavart érzek az erőben a részemről... a Mavic 421 és 621 sem hegesztett, vagy valamit rosszul értek?

https://shop.mavic.c....html#1028=3283

https://shop.mavic.c....html#1028=3283

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
  • LocationKelenföld

inferno? olcsó, de alig könnyebb mint a jelenlegi. :)

Fogdostam valami sunt a sógoréknál a boltban, mikor a kerékfűzéssel nyüglődtem márciusban, 500 g alatti volt, de széles volt a 35-ös gumihoz. Dícsérték, hogy jól lehet centrírozni -meg gondolom akciós volt- pedig ők sincsenek amúgy oda a sun-ért. Ebből az infernoból meg van 23-as is, illetve hegesztett és illesztett verzió is. Nem tudom, csak hegesztett érdekel?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Sun Inferno?

inferno? olcsó, de alig könnyebb mint a jelenlegi. :)

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
  • LocationKelenföld
Sun Inferno?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

DT 361?

https://www.bike24.c...0.html?q=dt 361

kétlem, hogy bármikor gondod lenne akár ezzel. Niplinél a DT Pro Lock Squorx kell hozzá, de ezt adják a felnihez. Ahogy a kis alu alátéteket is, ami hasonló a szegecselt felnik szegecseihez.

köszi, de ez másfélszer annyiba kerül, mint amiket nézegettem, ennyit nem fizetnék 40 gramm mínuszért. :)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

29er felniket nézegettem, "hátha" találok valamit, ami könnyebb mint a jelenlegi*. a mostani 21mm (belső) szélességű, nem is nagyon váltanék. (gondolom, az, hogy belső nélkül is használni lehessen, ma már nem nagy kérés.) ezt a hármat találtam, amik árban/tömegben jónak tűnnek:

DT Swiss X 392

Mavic XC 421

Mavic XC 621

ár/tömeg arányba a 421 tűnik legjobbnak, kérdés, hogy van-e olyasmi, amit tudnom kellene róla (ami miatt kerülendő), vagy a többiről, illetve ha van ezeknél jobb alternatívára javaslat, megköszönöm. :)

*a mostani (WTB Trail 29 LaserDisc) valami 570+ gramm, mint kiderült, ami "nem kevés". egyébként nem strapálom a felniket. Mavic 717-et nyúztam vagy tíz évig, nem volt vele gondom. tehát ha van a fentieknél (megfizethető) könnyebbre javaslat, ennek fényében szívesen megfontolom.

DT 361?

https://www.bike24.c...0.html?q=dt 361

kétlem, hogy bármikor gondod lenne akár ezzel. Niplinél a DT Pro Lock Squorx kell hozzá, de ezt adják a felnihez. Ahogy a kis alu alátéteket is, ami hasonló a szegecselt felnik szegecseihez.