Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
12587 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Sheldon Brown szerint, ha már kinyitjuk, indokolt a golyócsere. Csapágyboltban (pl. Bp-n Baross utca 92) szoktam százasával venni a szokásos (1/4 hüvelyk (inch, Zoll, pouce) azaz a híres 6,35 mm hátra és 3/16 hüvelyk azaz 4,76 mm elõre) átmérõjûeket, de vigyázat, van eltérõ méret is, le kell mérni tolómérõvel.

HBalage kerék karbantartós cikkében azt írja, hogy a minõségi golyó az agy egész élettartamát kiszolgálhatja.

Mondjuk mikor a camopa record agyamban kónuszt kellett cseréni, akkor Matuznál vettem a kónuszt, õ is cserélte, és mondta, hogy campa golyót nem is lehet szerezni bele, de tud adni cseh golyót, ami bár nem olyan jó mint a campa, de még mindíg jobb, mint a mindenhol kapható ázsiai.

Amúgy totál szétszedtem az említett hátsó agyat is, kipucolta, szemre minden rendben, összeraktam, nem kotyog, nem szorul, megpörgetem meg sem akar álni, de amikor meg súly van rajkta (én), akkor néha egy kicsit klattyan belül valami. Nem nagyon, nem durván, de azért ez nem tetszik. És már ötletem sincsen, hogy mit lehetne csinálni, vagy, hogy ez mitõl lehet egyáltalán.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
kar, hogy nem 29es...

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 hozzászólás
Beruhaznek en is egy parba.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Szolgálati közlemény: CRC-n 35 euró körül elérhetõ a 32 lyukas ZTR Olympic. Ha valakit érdekelne.

érdekel még valakit?
gondolkodom kettõn...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás
Szolgálati közlemény: CRC-n 35 euró körül elérhetõ a 32 lyukas ZTR Olympic. Ha valakit érdekelne.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

most szétszedtem 3 bringa 6 kerekét. Az elsõ kerekekbe csak friss zsírt toltam, mert nem volt különösebben elhasználódva egyikkben sem. A hátsókat rendesen kipucoltam és úgy tettem össze.

Kivéve egyet, amit elsõnek csinátlam és ez hiba volt valszeg, mert bár szinte használatlan az agy, de elég régi és valszeg beleszáradt a régi zsír. Mindenesetre most kicsit kattog, így délután azt is szétszedem és kipucolom rendesen.

Sheldon Brown szerint, ha már kinyitjuk, indokolt a golyócsere. Csapágyboltban (pl. Bp-n Baross utca 92) szoktam százasával venni a szokásos (1/4 hüvelyk (inch, Zoll, pouce) azaz a híres 6,35 mm hátra és 3/16 hüvelyk azaz 4,76 mm elõre) átmérõjûeket, de vigyázat, van eltérõ méret is, le kell mérni tolómérõvel.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
most szétszedtem 3 bringa 6 kerekét. Az elsõ kerekekbe csak friss zsírt toltam, mert nem volt különösebben elhasználódva egyikkben sem. A hátsókat rendesen kipucoltam és úgy tettem össze.

Kivéve egyet, amit elsõnek csinátlam és ez hiba volt valszeg, mert bár szinte használatlan az agy, de elég régi és valszeg beleszáradt a régi zsír. Mindenesetre most kicsit kattog, így délután azt is szétszedem és kipucolom rendesen.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
529es agyam van, elvileg slx ( fura, hogy 5xx) es gyarilag gyonyoruen forog. ez az egyetlen, amihez nem nyultam. ugy forog mint egy iparis.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás
Egy fontos dologra figyelj, hogy a gyorsszáras agyaknál összerakás után egy nagyon pici kotyogásnak kell lennie (hogy mekkora ez a pici kotyogás az x.-dik karbantartás után érzeni fogod). DE amikor beszorítod a kereket a kotyogásnak meg kell szûnnie... Ezt a kereket forgatva több ponton is ellenõrizd. Sokkal könnyebben fog így forogni a kerék és nem is fog kopni.

Egyébként én elég sokat megyek földúton, nekem 1000-1500 km-t bírnak az agyak a karbantartások között...

Még egy megjegyzés a golyókat ne keverd, vagy az összeset cseréld ki, vagy csak pucold meg õket. Az egy sorozatban készült csapágygolyók ugyan nem abszolút pontosan 1/4 ill. 3/16 inchesek (de ez nem is számít), de egymás között viszonylag kicsi a méretbeli eltérés (ez a fontos!). De a különbözõ gyártási sorozatok között nagy lehet az eltérés.... Ehhez kapcsolódó kérdés ti hol szoktátok venni a golyókat? Itthon vagy nincs definiálva a pontossága, vagy horror áron van. De külföldrõl viszont majdnem a hazai noname golyók áráért vettem G25-ös króm-acél golyókat (100 db, 3.33$). No comment....

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A Shimanonál a legfontosabb hogy az összes új agynál vissza kell lazítani a kónuszokat, mert szorosak (mondjuk XTR-t még nem szereltem). Ha visszalazítod, és évente zsírozod, akkor örök élet.

Az xtr az egyetlen, ami jól van beállítva és kb soha nem kell szétszedni.

A sebesség mindent megold.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
pont ma kelett egy konuszos palyaagyat szerelnem (a konusz alateteket kelett megcserelnem hogy hajtas oldalt kevesebb legyen az alatetezes) nem volt konuszkulcsom csak ket anya a tengelyen es egy keszlet franciakulcs.
megkontraztam az anyakat es ugy sikerult a muvelet.mind az alatet csere mind a finomhanolas sikertl holott nem szereltem meg konuszt.

sot utolag azt mondom sokkal egyszerubben szerelheto a konusz otthon mint az iparis. batran merem ajanlani hogy belepiszkalj.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Az, hogy szépen forog, a kerék nagy átmérõje miatt, nem túl jó indikátor. Amikor már benne van a kosz, sõt, ha már kis gödröcskék vannak a kónuszon (nekem már jutott el ilyen állapotig agyam), akkor is elég jól forog egy kerék. Igaz, ilyenkor kézben fogva a tengelyt, és úgy megforgatva, már lehet érezni, hogy nem egyenletes.

én arra gondoltam, hogy kézzel megforgatva csak a tengelyt érezni, hogy egyenletes, nincsen darálás

de most már akkor tuti szétszedem

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Tanácsot kérnék a tapasztaltaktól.

Az lenne a kérdésem, hogy mikor érdemes zsírozni egy kerékagyat? Úgy értem, ha még szépen forog, nem darál, akkor is érdemes szétszedni? Az elõzõ karbantartás óta kb. 13000 Km ment bele, de a gumi tömítés alatt még van a zsír, szóval nem hiszem,hogy beázott volna.

A másik kérdésem is ide kapcsolódók, sõt, az egész dolog emiatt merült fel. A hátsó agyból valami fémes pattogás jön elõ, ha kézben megforgatom, de amúgy nem darál, simán fut. Ha szétszedem mit találhatok benne? Csak mert ez egy régi shimano lx agy, amihez nembiztos, hogy kapok kónuszt, ha az bekrepált. Golyó még esetleg akad egy régi shimano agyból kiszedve. Egyszer a campa record agyam kotyogott kicsit, de szétszedéskor derült, hogy nagy a baj, és már össze sem lehetett rendesen tenni, ezért kérdezem a fentieket.

szerk: most látom, hogy rendelhetõ kónusz hozzá, szóval lehet, akkor mégiscsak belenézek

Az, hogy szépen forog, a kerék nagy átmérõje miatt, nem túl jó indikátor. Amikor már benne van a kosz, sõt, ha már kis gödröcskék vannak a kónuszon (nekem már jutott el ilyen állapotig agyam), akkor is elég jól forog egy kerék. Igaz, ilyenkor kézben fogva a tengelyt, és úgy megforgatva, már lehet érezni, hogy nem egyenletes.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
A Shimanonál a legfontosabb hogy az összes új agynál vissza kell lazítani a kónuszokat, mert szorosak (mondjuk XTR-t még nem szereltem). Ha visszalazítod, és évente zsírozod, akkor örök élet.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Országúti shimano agyakat 3000-enként, a montisokat évente kétszer szoktam szétszedni. Valószínûleg túlzás, de mindkettõ gyári kerék, nem lenne egyszerû agyat cserélni. Golyókat simán kapsz.

hát ja, csak eddig paráztam szétszedni õket

de vettem szerszámot, és most látom, hogy azért ez nem olyan ördögtõl való dolog

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Országúti shimano agyakat 3000-enként, a montisokat évente kétszer szoktam szétszedni. Valószínûleg túlzás, de mindkettõ gyári kerék, nem lenne egyszerû agyat cserélni. Golyókat simán kapsz.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Tanácsot kérnék a tapasztaltaktól.

Az lenne a kérdésem, hogy mikor érdemes zsírozni egy kerékagyat? Úgy értem, ha még szépen forog, nem darál, akkor is érdemes szétszedni? Az elõzõ karbantartás óta kb. 13000 Km ment bele, de a gumi tömítés alatt még van a zsír, szóval nem hiszem,hogy beázott volna.

A másik kérdésem is ide kapcsolódók, sõt, az egész dolog emiatt merült fel. A hátsó agyból valami fémes pattogás jön elõ, ha kézben megforgatom, de amúgy nem darál, simán fut. Ha szétszedem mit találhatok benne? Csak mert ez egy régi shimano lx agy, amihez nembiztos, hogy kapok kónuszt, ha az bekrepált. Golyó még esetleg akad egy régi shimano agyból kiszedve. Egyszer a campa record agyam kotyogott kicsit, de szétszedéskor derült, hogy nagy a baj, és már össze sem lehetett rendesen tenni, ezért kérdezem a fentieket.

szerk: most látom, hogy rendelhetõ kónusz hozzá, szóval lehet, akkor mégiscsak belenézek

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
en lassan a par ezer ftos dolgokat is kintrol rendelem. max megvarom, meg osszejon par dolog.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
ertem en hogy nincs rajra sok haszna de az hogy meg raerolteti a vasarlora a kerekfuzest maskulonben nem rendelni be az adott termeket ezt gusztustalannak tartom.en sem kezdek el nalla alkudozni csak mert sokert adja a cuccait.

vegulis cserny sem tudja berendelni mert a legkisebb rendelheto db szam 144.gondolom sokszor vettek a nagykertol 144 egyenes feju kullot.nem ertem az uzletpolitikajukat.

sajnos ott tartunk hogy crc rol kell mar kullot is rendelni mer kis hazank...

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás
tmobilnál nem csodálkozom semmin..Gyapinak meg gondolom nincs más rendelése onnan,nem akart 800ft küllõhaszonért sorbanállni