Jelentkezz be Regisztrálj
Keréképítés
Írta 2011. szeptember 05. - 12:38
jellemzõen párszáz Ft-ért
amúgy a kónuszos aggyal nekem sincsen senmmi bajom, nem értem, hogy miért izgulnak úgy rá a mélyhornyos csapágyakra, fõleg, hogy az agyak egy részében nem is cserélhetõ, mert olyan szarul van megcsinálva
Írta 2011. szeptember 05. - 12:36
Emellett a kónuszos Shimano és Campagnolo agyak egész jól (ki)tartanak, mûködési elvük jobb, mint a mélyhornyú („ipari”) csapágyaké, mert az oldalirányú erõket is fel tudják venni - hisz épp erre találták ki õket. Kicsit több bajlódást jelentenek, s fõleg kevesebb profitot a kerékgyártóknak. Az országúti versenyzõk nagyrésze, no meg az elegánsabb amatõröké is ma gyakorlatilag javíthatatlan kerekekkel megy, a jóval az ezer € feletti kerekeket biztosítási alapon cserélik, ha törnek. Ezek persze könnyûek, tartósak, erõsek - de mégiscsak „egyszer használatosak” (na jó, pár évig). S igen, a cikkszámmal rendelkezõ, rendelhetõ Campagnolo csapágygolyókat is aranyért adják - de meg is éri.
Írta 2011. szeptember 05. - 11:24
Azt tudod, hogy ez pontosan mit jelent anyagban és méretpontosságban?
Sajnos nem, de az SKF-et a csapágyboltban biztos meg tudják mondani.
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. szeptember 05. - 10:56
Azt tudod, hogy ez pontosan mit jelent anyagban és méretpontosságban?Jelenleg kétféle golyót van shimanoból, a jó és a jobb. SKF-et is lehet kapni csapágyboltban. Bringaboltban van 5ft-ért az igazi kínai, ami elég gagyi.
Írta 2011. szeptember 04. - 22:13
Hát az biztos, hogy nem a golyók szokták a szûk keresztmetszetet képezni, de azért eldeformálódhatnak és akkor cserélni kell õket. Egy szerviznek mindenképpen érdemes cserélni a golyókat is (ui. a munka sokkal nagyobb költség, mint a golyók). A golyók minõségét három paraméterrel jellemzik (a méreten kívül) : az anyag amibõl készültek (milyen acélötvözet), az esetleges felületkezelés (pl. köbös bór-nitrid képzés a felületen, a Shimano drágább agyaiban), ill. a golyók méretpontossága (pl. G25, ami azt jelenti, hogy 25/1000000 inch a gömbalaktól való max. eltérés). Én még nem jártam olyan kerékpárboltban, ahol ezt a 3 paramétert meg tudták volna mondani az általuk forgalmazott golyókra. (Sokszor még a kérdést sem értették. A csapágybolt persze más tészta...) A noname golyók sima Fe-C (rozsdásodó) ötvözetbõl készülnek, felületkezelés nélkül és G100-300 (esetleg rosszabb) pontossággal. Ehhez képest a Shimano Dura-Ace valamilyen rozsdamentes ötvözet, bór-nitrid felülettel és G25 pontossággal készülnek, és aranyárban adják õket. Én sima G25-ös rozsdamentes golyókat szoktam használni, néha cserélem, de legtöbbször csak pucolom és nem érzek különbséget közötte, hogy cseréltem v. pucoltam..
A klattyanással kapcsolatban egyetlen magyarázatot tudok, ha kevesebb golyót raktál vissza az agyba....
Jelenleg kétféle golyót van shimanoból, a jó és a jobb. SKF-et is lehet kapni csapágyboltban. Bringaboltban van 5ft-ért az igazi kínai, ami elég gagyi.
Egyébként az jut eszembe a csapágygolyókról, hogy múltkor szétszedtem egy 20éves dx agyat, tele volt sárral, de a golyók, kónuszok hibátlan állapotban voltak (örök életûek). Szedjünk szét egy mai xt agyat... ég és föld a kettõ.
Írta 2011. szeptember 04. - 21:59
elvileg nem, 9-9 ment mindkét oldalra, figyeltem rá rendesen
nah mindegy, lehet majd elmúlik
megvan a hiba forrása, pár küllõ volt laza....
Írta 2011. szeptember 04. - 17:37
Hát az biztos, hogy nem a golyók szokták a szûk keresztmetszetet képezni, de azért eldeformálódhatnak és akkor cserélni kell õket. Egy szerviznek mindenképpen érdemes cserélni a golyókat is (ui. a munka sokkal nagyobb költség, mint a golyók). A golyók minõségét három paraméterrel jellemzik (a méreten kívül) : az anyag amibõl készültek (milyen acélötvözet), az esetleges felületkezelés (pl. köbös bór-nitrid képzés a felületen, a Shimano drágább agyaiban), ill. a golyók méretpontossága (pl. G25, ami azt jelenti, hogy 25/1000000 inch a gömbalaktól való max. eltérés). Én még nem jártam olyan kerékpárboltban, ahol ezt a 3 paramétert meg tudták volna mondani az általuk forgalmazott golyókra. (Sokszor még a kérdést sem értették. A csapágybolt persze más tészta...) A noname golyók sima Fe-C (rozsdásodó) ötvözetbõl készülnek, felületkezelés nélkül és G100-300 (esetleg rosszabb) pontossággal. Ehhez képest a Shimano Dura-Ace valamilyen rozsdamentes ötvözet, bór-nitrid felülettel és G25 pontossággal készülnek, és aranyárban adják õket. Én sima G25-ös rozsdamentes golyókat szoktam használni, néha cserélem, de legtöbbször csak pucolom és nem érzek különbséget közötte, hogy cseréltem v. pucoltam..
A klattyanással kapcsolatban egyetlen magyarázatot tudok, ha kevesebb golyót raktál vissza az agyba....
elvileg nem, 9-9 ment mindkét oldalra, figyeltem rá rendesen
nah mindegy, lehet majd elmúlik
Írta 2011. szeptember 04. - 16:42
Írta 2011. szeptember 04. - 16:36
Írta 2011. szeptember 04. - 07:09
Sheldon Brown szerint, ha már kinyitjuk, indokolt a golyócsere. Csapágyboltban (pl. Bp-n Baross utca 92) szoktam százasával venni a szokásos (1/4 hüvelyk (inch, Zoll, pouce) azaz a híres 6,35 mm hátra és 3/16 hüvelyk azaz 4,76 mm elõre) átmérõjûeket, de vigyázat, van eltérõ méret is, le kell mérni tolómérõvel.
HBalage kerék karbantartós cikkében azt írja, hogy a minõségi golyó az agy egész élettartamát kiszolgálhatja.
Mondjuk mikor a camopa record agyamban kónuszt kellett cseréni, akkor Matuznál vettem a kónuszt, õ is cserélte, és mondta, hogy campa golyót nem is lehet szerezni bele, de tud adni cseh golyót, ami bár nem olyan jó mint a campa, de még mindíg jobb, mint a mindenhol kapható ázsiai.
Amúgy totál szétszedtem az említett hátsó agyat is, kipucolta, szemre minden rendben, összeraktam, nem kotyog, nem szorul, megpörgetem meg sem akar álni, de amikor meg súly van rajkta (én), akkor néha egy kicsit klattyan belül valami. Nem nagyon, nem durván, de azért ez nem tetszik. És már ötletem sincsen, hogy mit lehetne csinálni, vagy, hogy ez mitõl lehet egyáltalán.
Írta 2011. szeptember 03. - 23:06
Írta 2011. szeptember 03. - 20:54
Írta 2011. szeptember 03. - 19:03
érdekel még valakit?Szolgálati közlemény: CRC-n 35 euró körül elérhetõ a 32 lyukas ZTR Olympic. Ha valakit érdekelne.
gondolkodom kettõn...
Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
Írta 2011. szeptember 03. - 18:10
Írta 2011. szeptember 03. - 16:42
Sheldon Brown szerint, ha már kinyitjuk, indokolt a golyócsere. Csapágyboltban (pl. Bp-n Baross utca 92) szoktam százasával venni a szokásos (1/4 hüvelyk (inch, Zoll, pouce) azaz a híres 6,35 mm hátra és 3/16 hüvelyk azaz 4,76 mm elõre) átmérõjûeket, de vigyázat, van eltérõ méret is, le kell mérni tolómérõvel.most szétszedtem 3 bringa 6 kerekét. Az elsõ kerekekbe csak friss zsírt toltam, mert nem volt különösebben elhasználódva egyikkben sem. A hátsókat rendesen kipucoltam és úgy tettem össze.
Kivéve egyet, amit elsõnek csinátlam és ez hiba volt valszeg, mert bár szinte használatlan az agy, de elég régi és valszeg beleszáradt a régi zsír. Mindenesetre most kicsit kattog, így délután azt is szétszedem és kipucolom rendesen.
Írta 2011. szeptember 03. - 11:02
Kivéve egyet, amit elsõnek csinátlam és ez hiba volt valszeg, mert bár szinte használatlan az agy, de elég régi és valszeg beleszáradt a régi zsír. Mindenesetre most kicsit kattog, így délután azt is szétszedem és kipucolom rendesen.
Írta 2011. szeptember 03. - 08:44
Írta 2011. szeptember 03. - 06:21
Egyébként én elég sokat megyek földúton, nekem 1000-1500 km-t bírnak az agyak a karbantartások között...
Még egy megjegyzés a golyókat ne keverd, vagy az összeset cseréld ki, vagy csak pucold meg õket. Az egy sorozatban készült csapágygolyók ugyan nem abszolút pontosan 1/4 ill. 3/16 inchesek (de ez nem is számít), de egymás között viszonylag kicsi a méretbeli eltérés (ez a fontos!). De a különbözõ gyártási sorozatok között nagy lehet az eltérés.... Ehhez kapcsolódó kérdés ti hol szoktátok venni a golyókat? Itthon vagy nincs definiálva a pontossága, vagy horror áron van. De külföldrõl viszont majdnem a hazai noname golyók áráért vettem G25-ös króm-acél golyókat (100 db, 3.33$). No comment....
Írta 2011. szeptember 02. - 23:34
A Shimanonál a legfontosabb hogy az összes új agynál vissza kell lazítani a kónuszokat, mert szorosak (mondjuk XTR-t még nem szereltem). Ha visszalazítod, és évente zsírozod, akkor örök élet.
Az xtr az egyetlen, ami jól van beállítva és kb soha nem kell szétszedni.
Írta 2011. szeptember 02. - 22:10
megkontraztam az anyakat es ugy sikerult a muvelet.mind az alatet csere mind a finomhanolas sikertl holott nem szereltem meg konuszt.
sot utolag azt mondom sokkal egyszerubben szerelheto a konusz otthon mint az iparis. batran merem ajanlani hogy belepiszkalj.