de egy e-h tárcsafékre váltás alap hangon is úgy 40-50k. sokan nem engedhetik meg maguknak sajna... 
Most elmondom amit én gondolok, aztán majd jól megcáfolják másnem

Hátsó keréken max 30% fékhatás, 70% elsõ keréken múlik. Soxor 30% sem jut a hátsóra, mert nem tapad rendesen, pláne mert emelkedik el a talajtól...
Így egy elsõ tárcsa beszerzésén gondolkodtam. Hidrósat ajánlottak a srácok, de hát nem egészen olyan költségvetésbõl tudok mozogni, így utána jártam, hogy normális bowdennel a mechanikus is tökéletes (hobby szinten pláne).
Shimano Aliviot 8-10K körül kapsz, de sokkal inkább megéri (állítólag) az Avid BB5, ami alapból 16cmes tárcsával jön, (~13K)én spec 185mm-essel veszem meg rögtön (tárcsa+felfogatást eredetit beszámolják), bowdenezés 1000-4000Ft környékén mozog (elm. Jagwire lesz, köszörült bowden, normális ház meg rendes kupakok), és így kompatibilis a jelenlegi fékkarommal/fékkaroddal, nem kell azt is cserélni, pláne ha az egyben van a váltókarral...
Jah, ne felejtsük ki a tárcsás agyat sem, egy normálisabb Bikepositive lesz az áldozat (Country Discnél egyel nagyobb/masszívabb, nem tudom a típusát), ez nekem 4K-ba fáj, 5,x a katalógusára.
Szal tárcsássá alakulás kb 20asból megvan, ami a kb 60at érõ bicómra reális (egy össztárcsásítás,ne adj isten olajosból megduplázná a bicóm értékét) szerintem, és innentõl kisebb felületen tapadhat meg a sár és verseny végére is marad még fékerõm akármilyen részen jöttem is át, fogni fog rendesen - és a felnim sem lesz sárral esztergálva. (Halkan megjegyzem, hogy a felnim kapott követ elõzõ tulajnál, így fékezéskor rángat, ettõl is megszabadulok, nekem ez is elõny a tárcsánál. )