Az én szívem a 27,5 kerékméret rabolta el kb 6 éve. A 26ról először egy noname (Tabarin) vázzal kezdtem a huszonhétfelezést. Ez nem volt túl sikeres kezdés (ferde hátsó háromszög, így átültem egy ilyen Cube Reaction-ra (27,5ös változatban persze). https://archiv.cube.eu/hu/2017/816101
Nagyon jó kis gép ez...DE!...néhány év után rájöttem, mi is zavar engem. Laposabb fejcsőszögre gondoltam hogy lefelé nyugodtabb legyen, kicsit nagyobb rugóút sem árthat + nagyon izgatott egy kicsit vastagabb gumival járni, mert hiszem, hogy a gumi ez egyik legjobban befolyásoló tényező egy bringán és ebbe csak 2,25 fér el kényelmesen de én a meredekebb részeken sokkal több tapadásra vágytam.
Ám ragaszkodtam a karbon vázhoz is, mivel igazából egy xc gép könnyedségére egy kicsit trailesebb geóval ötvözve vágytam.
Na, ilyen gép nem igazán van - döbbentem rá.
Azaz, ilyen hard-trail bringa ezer van de számomra elképzelhetetlen súlycsoportban, alu v acél vázzal. De valamiért karbon vázzal senki nem akart ilyet legyártani. Kezdem a nagyokkal, Speci, Giant, Merida, Ghost, Cannondale, BMC ...... és még a sok tucat márkát vizsgálva de a vastag, 27,5 x 2,4-2,6 guminál mind elvérzett, egyikbe sem ment be ilyen.
Végül leszűkült a kör 3 gyártóra, akiknek mégis van ilyen gépük. A Yeti ARC (elszálltak az árak, 2200€ volt csak a váz), a Santa Cruz Chameleon (idénre abbahagyták a karbon modell gyártását) és a Rock Machine Blizz CRB széria.
Ez utóbbi mindenben - még árban is - tökéletes lett számomra, így beneveztem a 70es modellre: https://rockmachineb...gloss-red-black
Mint írtam, a 27,5 kerék fontos volt. Ez a Blizz széria néhány éve mindkettő (27,5 v 29) kerékmérettel kapható volt, idén már csak 29esben. De a geó nem változott és a gyárral való levelezés is megerősítette, vehetem, használhatom 27,5 x 2,6 gumival is.
Itthon nem volt kapható kb semmi ami bringa, külföldön se nagyon (más márkákból sem) de néhány nap netezéssel egy csehországi, brno-i sportboltban felleltem egy utolsó darabot. 2600€ volt a bringa. Még jóval 400 alatt járt akkor a Ft. Nem kevés így sem de nézve az árakat ma ez sajnos nem számít soknak.
A 29es kereket eladtam itt a fórumon, most 27,5 (DT 1700) x 2,4 (NobbyNick) gumikkal járok és nagyon imádom, ég és föld az eddigi 2,25 gumikhoz képest. + lazán beleférne a 2,6 gumi is ha később ki szeretném próbálni a vastagabb külsőt.
Minden teljesült rajta amire vágytam, vastag gumi és 120as Rebával álomszerű tapadás és útvasalás, a laposabb fejcsőszög is meglett + mindez 11,4 kilóban, szóval a könnyedség is maradt. (tudom, van akinek ez is elképzelhetetlen nehéz de nekem elég)
Uff, beszéltem!
marton módosította - 2022. december 27. - 01:53