Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Ki milyen bringával nyomul?

- - - - -

• Please log in to reply
19047 replies to this topic

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,565 posts

Ez a link elvileg szabadon hozzáférhető: https://drive.google...b_ggx3p_qPxaxw/

Nehéz szavakba öntenem a tegnapi 32 km-es terepes próbaút élményét... mintha e-bike-on ültem volna smile.png Ugyanazt az útvonalat megtettem már a Kona Unittal egysebességesen (32/18) és a Bianchi Zolderrel, az idők 1:48 és 1:41 voltak. Most a váltós Konával 1:42 alatt ment és sehol sem kellett kiállnom a megfelelően könnyű fokozat hiánya miatt.

Váltási teljesítményben rosszabbra számítottam egy mechanikus Deore szettől (amit youtube videó alapján állítottam be) - meglepő, hogy már ez a kategória is milyen jó.

Ezzel együtt már hiányzik az egysebességezés (vonz benne az önszívatás és egyszerűség) és alapvetően azért tettem rá a váltót, hogy kipróbáljam, mennyire jön be a hatékonyabb terepezés. (magányos farkas típus vagyok, nincs helyben olyan ismerősöm, akinek a montiját szívesen elkértem volna egy rendes sározós edzésre)

A hosszabb távú tervem a következő: Kona Unit egysebességesen téli/játszós/specifikus edzőbiciklinek PLUSZ egy könnyű, karbonvázas, merevvillás monti váltóval maratonokra, versenyekre. Koncepcionálisan tetszik a Decathlon ajánlata (Rockrider MTB Race 900 GX Eagle szettel, Mavic Crossmax alumínium kerékkel) vagy egy használt modern merevfarú és abba vennék egy merev karbon villát.

Milyen a SRAM GX a Shimanokkal összehasonlítva? (SRAM-om még sohasem volt) Van egyéb olyan pro/kontra/egyéb tényező, amire érdemes odafigyelnem vagy megfontolnom?

Kösz,

Nálam is karbon és full merev az MTB (is smile.png ), imádom, +1. 

GX Eagle volt fent bringámon nem ajánlom, ezt a bringámat is első körben XX1 AXS váltással de GX sorral/lánccal hajtottam és nem volt tökéletes. X01-XX1 nagyon jó de drágább. Szerintem ha nem top Sram (csak MTB vonal, mást nem ismerek) akkor a Shimano Deore. 

IMG-20221120-143326.jpg

• Kisherceg, Rabbit, donciccio and 1 other like this

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nehéz szavakba öntenem a tegnapi 32 km-es terepes próbaút élményét... mintha e-bike-on ültem volna smile.png Ugyanazt az útvonalat megtettem már a Kona Unittal egysebességesen (32/18) és a Bianchi Zolderrel, az idők 1:48 és 1:41 voltak. Most a váltós Konával 1:42 alatt ment és sehol sem kellett kiállnom a megfelelően könnyű fokozat hiánya miatt.

Váltási teljesítményben rosszabbra számítottam egy mechanikus Deore szettől (amit youtube videó alapján állítottam be) - meglepő, hogy már ez a kategória is milyen jó.

Ezzel együtt már hiányzik az egysebességezés (vonz benne az önszívatás és egyszerűség) és alapvetően azért tettem rá a váltót, hogy kipróbáljam, mennyire jön be a hatékonyabb terepezés. (magányos farkas típus vagyok, nincs helyben olyan ismerősöm, akinek a montiját szívesen elkértem volna egy rendes sározós edzésre)

A hosszabb távú tervem a következő: Kona Unit egysebességesen téli/játszós/specifikus edzőbiciklinek PLUSZ egy könnyű, karbonvázas, merevvillás monti váltóval maratonokra, versenyekre. Koncepcionálisan tetszik a Decathlon ajánlata (Rockrider MTB Race 900 GX Eagle szettel, Mavic Crossmax alumínium kerékkel) vagy egy használt modern merevfarú és abba vennék egy merev karbon villát.

Milyen a SRAM GX a Shimanokkal összehasonlítva? (SRAM-om még sohasem volt) Van egyéb olyan pro/kontra/egyéb tényező, amire érdemes odafigyelnem vagy megfontolnom?

Kösz,

+1 a merev villás tervekre. A 2015-ös Top Maraton hosszú távokon mentem merev villás setuppal, az talán 2x10-es rendszer volt, úgy rémlik. Azóta is volt pár maraton, amit bevállaltam ilyennel.

2019-ben építettem egy egészen grammozós setupot, ez 1x11-es vátlással szerelt volt (XTR). 7.36 kg volt a legkönnyebb verzió pedállal, kulacstartóval. Egy fotó 2019-ből:

3_7167.jpg

• Rabbit and donciccio like this

tolli

tolli

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
  • LocationZalaegerszeg, Hungary

Nehéz szavakba öntenem a tegnapi 32 km-es terepes próbaút élményét... mintha e-bike-on ültem volna :) Ugyanazt az útvonalat megtettem már a Kona Unittal egysebességesen (32/18) és a Bianchi Zolderrel, az idők 1:48 és 1:41 voltak. Most a váltós Konával 1:42 alatt ment és sehol sem kellett kiállnom a megfelelően könnyű fokozat hiánya miatt.

Kösz,

Várjuk a képet! wink.pngbiggrin.png

• karakoram likes this

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,126 posts

Én amellett, hogy a Kona Unitomhoz vettem új láncot/lánckerekeket, annak örömére, hogy sikerült váltótartós dropout-ot rendelnem, tettem rá egy Deore 10s hajtást- Tegnap este készült el (vagy 18 éve nem montiztam többsebességes biciklivel), kíváncsi vagyok, meddig marad rajta - a Göcsej MTB Maratonig biztosan. A szerelést mindenesetre élveztem smile.png

Várjuk a képet! ;) :D

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

tolli

tolli

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
  • LocationZalaegerszeg, Hungary

Challenge Gravel Grinder-t se vásárolj, én azzal már estem nedves aszfalton (kicsúszott az első kerék) és amikor tegnapelőtt azt hittem, hogy a korábbi napokhoz hasonlóan száraz az erdő talaja, egy tempós, enyhe balosban tökéletes szinkronban csúszott meg az első és a hátsó gumi, de legalább az új cipőmet 3 km-en belül felavattam :)

Én amellett, hogy a Kona Unitomhoz vettem új láncot/lánckerekeket, annak örömére, hogy sikerült váltótartós dropout-ot rendelnem, tettem rá egy Deore 10s hajtást- Tegnap este készült el (vagy 18 éve nem montiztam többsebességes biciklivel), kíváncsi vagyok, meddig marad rajta - a Göcsej MTB Maratonig biztosan. A szerelést mindenesetre élveztem :)

Nálam a budget gravel kerékpárra WTB külsők kerültek, a Hutchinson Override 38-as külsők viccnek is rosszak. Nemhogy terepen, de a Buda környéki nyálkásabb aszfalton (világosabb részeken különösen) nem rosszak voltak hanem életveszélyesek. Azon minden csúszik, de nem ennyire és nem így, terepen sem jók. 

IMG-20230212-084026.jpg

Fiam szíjas kerékpárját átalakítottam - kis segítséggel - váltósra. Ugyan csak 4.5 éves de nagyon akar haladni és kicsit erdőben tekerni. Volt nekem is SS bringám, azért az kihívás azzal nagyon. 7 sebesség került rá és egy régebbi Sram rendszer, elől 30-as tányérral. 

IMG-20230212-114049.jpg

IMG-20230212-114023.jpg

IMG-20230212-114043.jpg

• Rabbit likes this

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,565 posts

Nálam a budget gravel kerékpárra WTB külsők kerültek, a Hutchinson Override 38-as külsők viccnek is rosszak. Nemhogy terepen, de a Buda környéki nyálkásabb aszfalton (világosabb részeken különösen) nem rosszak voltak hanem életveszélyesek. Azon minden csúszik, de nem ennyire és nem így, terepen sem jók. 

IMG-20230212-084026.jpg

Fiam szíjas kerékpárját átalakítottam - kis segítséggel - váltósra. Ugyan csak 4.5 éves de nagyon akar haladni és kicsit erdőben tekerni. Volt nekem is SS bringám, azért az kihívás azzal nagyon. 7 sebesség került rá és egy régebbi Sram rendszer, elől 30-as tányérral. 

IMG-20230212-114049.jpg

IMG-20230212-114023.jpg

IMG-20230212-114043.jpg

• Kisherceg, donciccio and zscs like this

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

Jó ég tudja, láthattam-e. 2020 november elején vásároltam a Fathomot, hónapokig rágódtam előtte, mi legyen és sok más bicajt megnéztem. A RockMachine nem rémlik, persze annyi minden szimpatikus volt a piacon, csak szinte semmi nem volt készleten sehol. (-:

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,686 posts

Szerintem is lehetett kapni. 29esben főleg, mivel már csak abban a kivitelben gyártották.

Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Szuper választás, Marci! (...bár lett volna ez 29er-ként, mikor a Giant-et vettem!) smile.png

szerintem volt ...mármint létezett, legfeljebb nehéz volt épp beszerezni :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

Szuper választás, Marci! (...bár lett volna ez 29er-ként, mikor a Giant-et vettem!) smile.png

Tömegre magasról tegyél továbbra is, ne légy olyan bolond, mit mi "páran" (értsd: k*** sokan biggrin.png)! Hozzá kell tennem, a 11.4 kg egy trail bringához nagyon is korrekt tömeg, pláne DD külsőkkel.

Edited by zscs, 2022. December 28. - 18:55.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,686 posts

A súly az új kerékkel és tubeless gumival ennyi. Ez még lehetne jóval könnyebb de nekem mániám ez a Schwalbe féle DD - Double Defense kivitelű gumik, amik nálam évek óta defektmentesek. Csak hát kicsit nehezebbek is, 900gr felett van a súlyuk/db de nekem megér néhány grammot a nyugalmam.

L méret, 623mm felső cső hossz, nem tudtam hogy ez rövidnek számít. Daliás 175cm-emhez kb tökéletesnek érzem. A geó meg...olyan amilyen. Írtam, acél v alu gépből Dunát lehet rekeszteni, karbonból nem nagyon tudtam válogatni de nem is egy kihegyezett trail bringát kerestem, hanem inkább xc gépet trailesebb beütéssel.

A 120as Reba szerintem álomszerű. A másik bringán 100as DT teló van, ahhoz képest mindenképpen. De korábban is 100as Rebám volt, még a SoloAir változat és az is nagyon szépen mozgott.

Marci

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 posts

Az én szívem a 27,5 kerékméret rabolta el kb 6 éve. A 26ról először egy noname (Tabarin) vázzal kezdtem a huszonhétfelezést. Ez nem volt túl sikeres kezdés (ferde hátsó háromszög, így átültem egy ilyen Cube Reaction-ra (27,5ös változatban persze). https://archiv.cube.eu/hu/2017/816101

Nagyon jó kis gép ez...DE!...néhány év után rájöttem, mi is zavar engem. Laposabb fejcsőszögre gondoltam hogy lefelé nyugodtabb legyen, kicsit nagyobb rugóút sem árthat + nagyon izgatott egy kicsit vastagabb gumival járni, mert hiszem, hogy a gumi ez egyik legjobban befolyásoló tényező egy bringán és ebbe csak 2,25 fér el kényelmesen de én a meredekebb részeken sokkal több tapadásra vágytam.

Ám ragaszkodtam a karbon vázhoz is, mivel igazából egy xc gép könnyedségére egy kicsit trailesebb geóval ötvözve vágytam.

Na, ilyen gép nem igazán van - döbbentem rá.

Azaz, ilyen hard-trail bringa ezer van de számomra elképzelhetetlen súlycsoportban, alu v acél vázzal. De valamiért karbon vázzal senki nem akart ilyet legyártani. Kezdem a nagyokkal, Speci, Giant, Merida, Ghost, Cannondale, BMC ...... és még a sok tucat márkát vizsgálva de a vastag, 27,5 x 2,4-2,6 guminál mind elvérzett, egyikbe sem ment be ilyen.

Végül leszűkült a kör 3 gyártóra, akiknek mégis van ilyen gépük. A Yeti ARC (elszálltak az árak, 2200€ volt csak a váz), a Santa Cruz Chameleon (idénre abbahagyták a karbon modell gyártását) és a Rock Machine Blizz CRB széria.

Ez utóbbi mindenben - még árban is - tökéletes lett számomra, így beneveztem a 70es modellre: https://rockmachineb...gloss-red-black

Mint írtam, a 27,5 kerék fontos volt. Ez a Blizz széria néhány éve mindkettő (27,5 v 29) kerékmérettel kapható volt, idén már csak 29esben. De a geó nem változott és a gyárral való levelezés is megerősítette, vehetem, használhatom 27,5 x 2,6 gumival is.

Itthon nem volt kapható kb semmi ami bringa, külföldön se nagyon (más márkákból sem) de néhány nap netezéssel egy csehországi, brno-i sportboltban felleltem egy utolsó darabot. 2600€ volt a bringa. Még jóval 400 alatt járt akkor a Ft. Nem kevés így sem de nézve az árakat ma ez sajnos nem számít soknak.

A 29es kereket eladtam itt a fórumon, most  27,5 (DT 1700) x 2,4 (NobbyNick) gumikkal járok és nagyon imádom, ég és föld az eddigi 2,25 gumikhoz képest. + lazán beleférne a 2,6 gumi is ha később ki szeretném próbálni a vastagabb külsőt.

Minden teljesült rajta amire vágytam, vastag gumi és 120as Rebával álomszerű tapadás és útvasalás, a laposabb fejcsőszög is meglett + mindez 11,4 kilóban, szóval a könnyedség is maradt. (tudom, van akinek ez is elképzelhetetlen nehéz de nekem elég)

Uff, beszéltem!

Csak a könnyebb láthatóság kedvéért feltöltöm a bringát: 

14111-blizz-crb-70-29-gloss-dark-red-bla

Gratulálok hozzá, nagyon jó bringa! 

A kerék cseréjével szerintem alapból egy magasabb szintre emelted az élményt, már azokkal, és a hozzájuk való gumikkal lett annyi a súlya, mint amit írtál? Milyen gumik kerültek fel - úgy értem, belső vagy belső nélküli megoldás?  

A kategóriához képest rövidebb felsőcsőhossz és meredekebb fejcsőszög is a terv része volt? 

A felszereltség amúgy nagyon telitalálat, ár/érték arányban nem hiszem, hogy ennél jobbat lehetett volna találni a kategóriában. A villával mennyire vagy elégedett? 

Sok, lendületes kilométert kívánok!  

Edited by Mars, 2022. December 27. - 15:45.

• donciccio likes this

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Az én szívem a 27,5 kerékméret rabolta el kb 6 éve. A 26ról először egy noname (Tabarin) vázzal kezdtem a huszonhétfelezést. Ez nem volt túl sikeres kezdés (ferde hátsó háromszög, így átültem egy ilyen Cube Reaction-ra (27,5ös változatban persze). https://archiv.cube.eu/hu/2017/816101

Nagyon jó kis gép ez...DE!...néhány év után rájöttem, mi is zavar engem. Laposabb fejcsőszögre gondoltam hogy lefelé nyugodtabb legyen, kicsit nagyobb rugóút sem árthat + nagyon izgatott egy kicsit vastagabb gumival járni, mert hiszem, hogy a gumi ez egyik legjobban befolyásoló tényező egy bringán és ebbe csak 2,25 fér el kényelmesen de én a meredekebb részeken sokkal több tapadásra vágytam.

Ám ragaszkodtam a karbon vázhoz is, mivel igazából egy xc gép könnyedségére egy kicsit trailesebb geóval ötvözve vágytam.

Azaz, ilyen hard-trail bringa ezer van de számomra elképzelhetetlen súlycsoportban, alu v acél vázzal. De valamiért karbon vázzal senki nem akart ilyet legyártani. Kezdem a nagyokkal, Speci, Giant, Merida, Ghost, Cannondale, BMC ...... és még a sok tucat márkát vizsgálva de a vastag, 27,5 x 2,4-2,6 guminál mind elvérzett, egyikbe sem ment be ilyen.

Végül leszűkült a kör 3 gyártóra, akiknek mégis van ilyen gépük. A Yeti ARC (elszálltak az árak, 2200€ volt csak a váz), a Santa Cruz Chameleon (idénre abbahagyták a karbon modell gyártását) és a Rock Machine Blizz CRB széria.

Ez utóbbi mindenben - még árban is - tökéletes lett számomra, így beneveztem a 70es modellre: https://rockmachineb...gloss-red-black

Mint írtam, a 27,5 kerék fontos volt. Ez a Blizz széria néhány éve mindkettő (27,5 v 29) kerékmérettel kapható volt, idén már csak 29esben. De a geó nem változott és a gyárral való levelezés is megerősítette, vehetem, használhatom 27,5 x 2,6 gumival is.

Itthon nem volt kapható kb semmi ami bringa, külföldön se nagyon (más márkákból sem) de néhány nap netezéssel egy csehországi, brno-i sportboltban felleltem egy utolsó darabot. 2600€ volt a bringa. Még jóval 400 alatt járt akkor a Ft. Nem kevés így sem de nézve az árakat ma ez sajnos nem számít soknak.

A 29es kereket eladtam itt a fórumon, most  27,5 (DT 1700) x 2,4 (NobbyNick) gumikkal járok és nagyon imádom, ég és föld az eddigi 2,25 gumikhoz képest. + lazán beleférne a 2,6 gumi is ha később ki szeretném próbálni a vastagabb külsőt.

Minden teljesült rajta amire vágytam, vastag gumi és 120as Rebával álomszerű tapadás és útvasalás, a laposabb fejcsőszög is meglett + mindez 11,4 kilóban, szóval a könnyedség is maradt. (tudom, van akinek ez is elképzelhetetlen nehéz de nekem elég)

Uff, beszéltem!

grat.

ja az engem is kis híján beszippantott :)

emlékeim szerint 2018 as első szériából csináltak még 27+os kerékkel is gyárit, utána már csak 29 volt origin setupként.

még 17-ben próbálgattam, nálam volt pár napig egy tesztdarab (alább ha látható az album)

https://photos.app.g...U4kD0JTUPPTyg12

ha nem akko ilyen :

https://rockmachineb...ve-yellow-black

anno rendeltem is magmnak egy kis tesót :

https://rockmachineb...range-dark-grey

azzal a szándékkal hogy kap majd egy jobb telót meg két keréxettet, ott is állt a borároson a kirakatban, (mindig volt fontosabb amire költeni kellett)  míg aztán el nem vitték a lefoglalt árukészlet részeként. sztem kisssé "józanabb" geója volt mint a tobbi hasonló trail merevseggűnek (nem tudok megbarátkozni a csopperes fejcsőszögekkel).

• donciccio likes this
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,686 posts

Uff, beszéltem!

Edited by marton, 2022. December 27. - 01:53.

• karakoram, Kisherceg, donciccio and 1 other like this
Marci

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

lux1sttestride-sopron-DH.jpg

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

tetszik ez a Triban. Olyan jóféle igáslónak, elpusztíthatatlan mindenesnek tűnik. ;)

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,565 posts

Meglehetősen, engem is meglepett. Én még 230-ért vettem 1 évvel ezelőtt kizárólag a családi tekerésekre de már edzésekre is elvisz néha biggrin.png. Vakon rendeltem, ha van kedved és időd szívesen megmutatom ha a közelben vagy, neked nem kell így rendelned legalább.    

• Rabbit and donciccio like this

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,364 posts

Budget gravel kapott kicsit ballonosabb - és persze divatosabb - külsőket, nagyon jól állnak rajta. A montira azét sem tettem ilyen barna falú külsőket....

Még mindig jó (Sora szett is tongue.png), és bírja is. A sima tekeréseken felül nyikkanás nélkül tűri, hogy hegyre fel cibálom vele a Thule trélert, benne a gyerekkel, és a tréler csomagtartójában a már 16"-os gyerekbringát (12 + 18 + 5.7 kg). 

IMG-20221018-214150.jpg

úgy látom, h akkor megelégedéssel használod ezt a Triban gépet. én is szeretnék majd vlmi terepre is megfelelő bringát, de még nem döntöttem el, h milyen irányba induljak el. én nem sokat terepeznék, de ilyenkor, ősszel tuti lenne. esetleg télen is. régi, 90-es évekből származó ős montikat, és ilyesmi decás gravel bringákat nézegetek. az ős mtb-hez olcsóbb hozzájutni, csak a mérettel vannak gondok. 16-os váz lenne nekem a megfelelő, és abból kevés kerül a piacra. 

• karakoram, Kisherceg, Rabbit and 1 other like this

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,565 posts

Budget gravel kapott kicsit ballonosabb - és persze divatosabb - külsőket, nagyon jól állnak rajta. A montira azét sem tettem ilyen barna falú külsőket....

Még mindig jó (Sora szett is tongue.png), és bírja is. A sima tekeréseken felül nyikkanás nélkül tűri, hogy hegyre fel cibálom vele a Thule trélert, benne a gyerekkel, és a tréler csomagtartójában a már 16"-os gyerekbringát (12 + 18 + 5.7 kg). 

IMG-20221018-214150.jpg

• Kisherceg, Rabbit, donciccio and 2 others like this

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 posts

Canyon Grizl CF SL 6.0 2022, curry powder 

(némi plusz infó a canyon topikban)

CBchcJho9O2hDkO3WGB6qP98kH1kvWcFJFzxPB9b

• karakoram, madgab and zscs like this