Én azért kedvelem és preferálom a magasabb kategóriás alkatrészeket mert maga a kerékpározás élménye jobb azokkal. Nem leszek sokkal gyorsabb a kedvenc emelkedőimen a könnyebb keréktől (lehet gyorsabb vagyok de nem érdekel), de mennyivel jobb azokkal gyorsítani, hajtani mint a nehezebbekkel! Váltás ugyan ez, valahogy finomabban jár minden.
a draga bringan tuti finomabban mukodnek az alkatreszek, az deore-xt is nagy lepcso, es az xtr is finomabb, mint az xt. a suly viszont szerintem a legnagyobb placebo
nem tudom, hogy jol szamolok e...
de pl ha tudsz folyamatos 200 wattot, te vagy 80kg, a bringa 10. akkor az 2.22w/kg. most ha minden ugyanaz, csak a bringa +2kg akkor az 2.17w/kg. ez 2.3% visszaeses. az a ket kg min 2x arszorzot jelent a bringanal.
ha rosszul valasztasz gumit, es mongy 25w helyett 35w gordulessel, az ket guminal mar -20w. az elobbi logikan 2w/kg, ami 10% minusz, raadasul ha gyengebb vagy, ezt meg jobban erzed. dragak a gumik... de a 10kgs bringa aranak toredeke (talan ha 5%).
nyilvan terep es sebessegfuggo, de szerintem ezek mind sokkal fontosabbak:
* legellenallas, foleg outin nagyobb sebessegnel
* gordulesi ellenallas es megfelelo guminyomas alacsonyabb sebessegnel
* hajtasi hatekonysag - ez megint egy bonyolult tema, hogy milyen a terep - merev vagy ossztelos a jobb, milyen a geo, mennyire hajlik a vaz, ez elonyos e vagy sem az adott szituacioban
erdemes lenne epiteni egy bringa tesztert, ahol adott sebessegnel es feluleti simasagnal kellene tesztelni a bringakat. meglepo eredmenyek jonnenek ki