Nézz el az Anninger környékére 1x, menj pár kört valakivel, aki megmutatja a jó traileket és azon kapod magad, keresed a sziklakerteket és fully-t akarsz. Mindez pár km-re van tőled, lehet, nincs fél óra sem bringával. 
ha ebikera szallok, akkor lesz ossztelos, ha mar mas vegzi a munka nagy reszet
addig maradnak azok a bringak, amiket konnyu hajtani. persze megint kerdes, hogy mennyire lesz unalmas vele a kornyek, mert amit irsz, azert kicsit arrebb van - a mostani ket bringa 1-2 oras tekeresekhez ok.
khm, mikor itt feszegettem kb ugyanezt a témát, akkor le lettem hurrogva, hogy "deazerróziómegahatalmasesőkkimossákazutakatkellafullymegadropperésatöbbi". nem (csak) te voltál, csak szólok... 

ezt most sem gondolom maskent... az errozioval itt nehany hely az ossztelo fele billenti a merleget, ezert is voltam meglodulva erte. de jozanul vegiggondolva meg mindig tobb a hatrany szamomra, mint amennyit nyernek (ar, karbantartas, milyen tekerni, a tobbi terep). oszinten szolva elferne meg egy monti (vmi ebike lenne 140-160mmel), es akkor is biztos lesz, amikor hianyzani fog egy kozvetlenebb terepezos, de ezek egyedi igenyek.
az egesz a szelesebb valasztasi spektrumrol szol, nem arrol, hogy nekem mire van aktualisan szuksegem, nem kellene kinyirni a "pure" mtb kategoriat.
A CX-gépem mellé, ami tárcsafékes és amit már 2014 február óta hajtok télen-nyáron, tavaly tavasszal vásároltam felnifékes országútit. Utóbbit télen nem szívesen használtam, esőben is csak 1x, ami útközben kapott el. A fékezés adagolhatóságában, kiszámíthatóságában nagy a különbség. A felnifékeim SRAM fékpofák, SRAM Red fékek. Húzásra azonnal reagál és erősen, az első 1-2 tekerésen majd' fejre álltam velük. De ez csak pár mp-ig tart, utána hirtelen nyúlósan egyre haloványabb fékhatásba úszik át, 20-30 méter után, meredek szerpentinen ijesztő leginkább. Mindez meleg, ideális időben és körülmények között. A CX-en a tárcsafékeim már 2 éve TRP Spyre-ok. Sima bowdenes, nem különösebben erősek, de kiszámíthatóak. Konzisztens, egyenletesen adagolható, hosszú lejtmenetben a fékhatás észrevehetően, zavaróan semmiképp sem változik.
Na ez a nem mindegy.
Különben jól elvagyok a felnifékes országútimmal, azzal megyek a legtöbbet mostanság, szóval nem panaszkodni akartam. 
pedig a hosszu, nagysebessegu ereszkedos fekezesekhez elvileg a felnifekek jobb fekezesi karakterrel rendelkeznek. a tarcsafek szvsz meg mindig montis felhasznalasra optimalis (rovid, erosebb burstok). en ket dolog miatt vettem tarcsafekeset: 32es gumi, eladhatosag.