Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed

- - - - -

• Please log in to reply
3055 replies to this topic

pdenes

pdenes

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Technikai jellegû dologgal kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni:

Adott egy ilyen váz:

Feltöltött kép

Ilyen nyeregcsõ szorító rendszerrel (27.2-est fogad)

Feltöltött kép

Mennyire megoldható szerintetek, hogy ezt a rendszert kicseréljük ilyenre?

Feltöltött kép
Feltöltött kép

Amibe aztán be tudunk tenni egy ilyen csövet:

Feltöltött kép

Természetesen nem ragaszkodom a prolite bilincshez és csõhöz, de ezt találtam ami leginkább hasonlít arra, ami jó lehet nekem.

Kérdés, hogy ezeknek az aero nyeregcsöveknek ill. a hozzájuk való bilincsnek a mérete és formája mennyire mondható "szabványnak"?
Jó persze tudom rengeteg féle van, de több olyat is látok a netet kutatva ami ránézésre egyforma. Ezért a gondolat, hogy talán vannak egyformák

Köszi!

hermfer

hermfer

vendég

• fórumtag
  • 110 posts
Sziasztok,

Vázcserén gondolkozom, most egy régi schauff-ot használok, és azt cserélném le egy on-one pompinora, de a láncvonal számítással bajban vagyok, nem tudom mekkora monoblokkot kellene rendelnem.
Az agy 120mm-es novatech
A hajtómû egy Sturmey Archer FCT66 lenne.
Hogyan kellene nekiállnom a számításnak, ebben tudtok segíteni?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
hat ezt a fixie dolgot nem nekem talaltak ki :) nem vagyok rola meggyozodve, hogy ez a legjobb modja a varosi kozlekedesnek. szeretek sokat helyezkedni a bringan, plane ha gyorsabban megy az ember, itt meg az az erzesem, hogy nem ugy helyezkedek, ahogy en akarok, hanem ahogy a hajtokar all. vissza is forditottam ss allasba.

ss bringanal az optimalis lancfeszesseg 1/2 col le-fel (osszesen), vagy az egyik iranyba (tehat 1 col holtjatek)? perpill olyan 15-17mm lehet, de nekem feszesnek tunik.

Szafe

Szafe

vendég

• fórumtag
  • 17 posts

Valami ilyesmire gondolsz? Mert a fogaskoszorúm asszem össze van sajtolva :D

Noname egysebességes BMX racsni | Hajtás | Fogaskoszorú | 1

igen ilyesmire gondoltam. (csak itt is van 2féle menet méret...) na itt tuti játszadozhatsz egy ideig a hajtókarnál, hogy egyenes legyen a láncod.

Marseille1990

Marseille1990

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Valami ilyesmire gondolsz? Mert a fogaskoszorúm asszem össze van sajtolva :D

Noname egysebességes BMX racsni | Hajtás | Fogaskoszorú | 1

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
ha meg van fûzve a kerék, akkor hiába hézagolja az agyat.
vagy újrafûzeted, vagy eltolod a küllõzést, ha van benne annyi tartalék.
esetleg a hajtómûnél játszod ki a jó láncvonalat.

szerk.
félreértettem. mondjuk ez a racsni robbantós megoldás elég tróger.

Szafe

Szafe

vendég

• fórumtag
  • 17 posts

Köszönöm. Akkor jól értelmezem, hogy menetes aggyal nem fog menni a dolog? Mindenképpen kazettás kellene? Mert menetes aggyal fûzött kerekem van, nemrég lett cserélve a komplett hátsó kerék, nem akarnám "eldobni"

de megy. leszeded a menetes szabadonfutót, lecsavarod a rögzítõanyát, leszeded a lánckerekeket. ami kell pl. a 18 fogas azt visszarakod és az egyenes láncvonalnak megfelelõen berakod a távtartókat. utánna visszarakod a rögzítõanyát. ezután visszacsavarod az agyra a szabadonfutót. van menetes agyra való 1 lánckerekes racsni is, csak az elég drága és jó, vagy olcsóbb, de cserébe nem sokáig tart. white industries, token, dicta ilyenek pl. meg ott szerintem ferde lesz a lánc... sima montiagynal

Marseille1990

Marseille1990

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Köszönöm. Akkor jól értelmezem, hogy menetes aggyal nem fog menni a dolog? Mindenképpen kazettás kellene? Mert menetes aggyal fûzött kerekem van, nemrég lett cserélve a komplett hátsó kerék, nem akarnám "eldobni"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Sheldonnal is van kalkulator.

Szafe

Szafe

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
áttétel számoláshoz meg ezt: Fixed Gear Calculator - Ratio & Skid Patch for all!

Szafe

Szafe

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
Én ezzel próbálkoznék: Homemade SS Freewheels - step-by-step photo guide

Marseille1990

Marseille1990

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Valaki esetleg a kérdésemre?

Menetes montiagyat hogyan tudok kihézagolni? És milyen áttétet ajánlanátok 48, illetve 38 fogas elsõ tányérhoz? Outin a 42/16 nekem pörgõs, 42/14 vállalható, valami ilyesmit szeretnék a magellannal is. 48/18? Vagy 38/12?
Nagyon megköszönném, ha valami kis homályt eloszlatnátok a fejemben. :)

Üdv,

M

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
en atlagban szinte mindig 80as fordulattal tekerek valtos bringan (mindent beleszamitva). montin akkor szoktam nagyobb csapasszammal menni, ha pl szembeszel fuj, vagy emelkedo, akkor olyan 90-100. itt viszont alacsonyabb fordulatnal is erezhetoen konnyebb tekerni, tehat nem is problema. de az a 26.6 egy atlag (emelkedokkel, mindennel), nem azt jelenti, hogy egy egyenesben annyival nyomom.

a sheldonos oldal szerint 80as fordulatra 27.7 jon ki, 90re 31.2. most 35os gumival majd ez 31.7 lesz. ha ilyen zero kondival is tudok egy 26-27es atlagot menni, szerintem siman jo az attetel, es jobb is, ha van hova fejlodni. ha 90el tudom folyamatosan porgetni, az akkor mar jelent vmit :)

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 posts

tenyleg nincs sokminden dimbidombi, megneztem garminnal - alig 45m szintet tekertem felfele. odafele viszont van egy kb km hosszu genyo modon emelkedo resz, alig 30m szint, de a vegere azert kivagyok. ma mar rutinosabban futottam neki, mert eloszor nagykepuen tekertem az elejen. no meg azt is erdemes eszben tartani, hogy a munkahelyre megyek, es nem edzesen vagyok. csak egy potpolot viszek magammal, a tobbi cuccot nem lenne jo osszeizzadni.

visszafele 7.74kmt mertem, 26.6os (mozgasi) atlaggal, 45m szinttel. ezzel az attetellel elvezetes :) tipikusan olyan 25-30 az utazotempo, 40 fole nem nehez felporgetni.

majd holnap is merek egyet odafele (mas uton "szoktam"), de abban van par km murva, meg erdei szakasz is. poenos a 40cmes kormannyal, meg a 28as slickel, van benne kihivas. felrakom a defektvedos 35os kojekeket azert, mert igy mindig azon parazom, hogy mikor kapok be vmit a kukoricas kozepen.

by at Garmin Connect - Details

Csak abból indultam ki, hogy a 42/18as áttétel az majdnem hajszálra 100as fordulatot ad 30km/h-nál. 90es fordulat kb 27km/h ugyanezen áttételen. Na most lehet, hogy a 46/17 27-el érzésre kényelmes, csak az már nem is tudom, hasra ütve olyan 70 körüli fordulat lehet, ami még síkon is kevés. Ettõl még persze lehet ez a kényelmes. Jó hogy írod a távot, ez azért tényleg nem számít dombnak, de azért még így is úgy gondolom, hogy kevés rá ez a fordulat. A környéken itt az alföld szélén tudok menni 2-3-4 órát 50-100 méter szinttel, és nagyon nem esne jól ilyen alacsony fordulat. Persze nem vagyunk egyformák.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

46/17 dimbi-dombin? Ha ez könnyû, akkor vagy nagyon kemény vagy, vagy én nagyon gyenge. (utóbbi a valószínûbb ) Nálam 42-18 van, szintén hullámos úton járok vele, és néha így is sok :D (30km/h 100as fordulaton) síkon kiváló, de hegyre ritkán megyek vele...

tenyleg nincs sokminden dimbidombi, megneztem garminnal - alig 45m szintet tekertem felfele. odafele viszont van egy kb km hosszu genyo modon emelkedo resz, alig 30m szint, de a vegere azert kivagyok. ma mar rutinosabban futottam neki, mert eloszor nagykepuen tekertem az elejen. no meg azt is erdemes eszben tartani, hogy a munkahelyre megyek, es nem edzesen vagyok. csak egy potpolot viszek magammal, a tobbi cuccot nem lenne jo osszeizzadni.

visszafele 7.74kmt mertem, 26.6os (mozgasi) atlaggal, 45m szinttel. ezzel az attetellel elvezetes :) tipikusan olyan 25-30 az utazotempo, 40 fole nem nehez felporgetni.

majd holnap is merek egyet odafele (mas uton "szoktam"), de abban van par km murva, meg erdei szakasz is. poenos a 40cmes kormannyal, meg a 28as slickel, van benne kihivas. felrakom a defektvedos 35os kojekeket azert, mert igy mindig azon parazom, hogy mikor kapok be vmit a kukoricas kozepen.

by at Garmin Connect - Details

Marseille1990

Marseille1990

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Sziasztok!

Elég kezdõ kérdésem volna. Össze kellene dobnom s.o.s-ben egy magellan hydra ( csúszópapucsos,szóval ez a része egyszerû ) vázra egy olcsójános télirevaló ss-t. Az elsõ hajtómû a hármas tányérral marad. És itt jönne képbe a kérdés: a középsõ tányér 38, a nagy 48 fogas. Milyen fogaskerék kéne a hátsó kerékre, ha egy tempós áttétet szeretnék? Szóval olyasmit mint egy outi vázra építettnél a 42/14. A 42/16 túl pörgõs, inkább a kényelmesebb haladás 28-30 km/h-val lenne a cél. Elsõdleges cél lenne a nagytányéros használat. Mekkora racsni illene a 48-as fogszámhoz és a szélességre? 2,3 és 3mm-eseket láttam neten, gondolom a lánctól függ? És hol lehet olcsón beszerezni?
Tudom, hogy kókány a hézagolás, meg ne olcsót akarjak, meg satöbbi de ez most egy ilyen lesz.

Szezonra meg lesz egy komolyabb.

A segítségetek elõre is hálásan köszönöm! :)

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
egyedul a papucstavolsagra kell ugyelned.bar acel vazakat egy kicsit lehet feszegetni.
lancvonal a hatso fogaskerek allasaval finomhangolhato.

a velosteelt nem ismerem.gondolom olyan mint a regi granat amivel nem sok gondod lehet.
a masik agy egy sturmey agyvalto.regebben volt egy szeriahibas eresztes amit otthon lehetett szervizelni de azert ez eleg gaz egy 16 rugos agytol.
azota nem tudom hogy javitottak e ezen.egyeb parameteret a linkben elolvashatod.

egyebkent ennek a sturmey nek a regi konkurensevel, a sachs duomatical mentem egy evig.imadtam!

regi/hibas agyvaltokat veszek.

adam.83

adam.83

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok!
Lassan jön az õszi/téli sáros/latyakos idõ. Ám a tekerést nem szeretném feladni emiatt. Ezért szeretnék építeni egy ss bicót. De valahogy a fixis megoldástól félek. Tetszene a kontrás hátsó agy, de nincs tapasztalatom arról, hogy ezt össze lehet-e ereszteni a fixi/ss vázakkal, hajtómûvekkel, láncokkal.
Így szeretném kérni a segítségeteket, hogy van-e valakinek tapasztalata errõl kérdésrõl, illetve milyen kontrás agy lenne jó.
Találtam ezt és ezt.
Szerintetek?

MakaiMark

MakaiMark

vendég

• fórumtag
  • 74 posts
Sziasztok!
Nagyon elgondolkodtam mostanában egy single speed kerékpár építésén. Kicsit utána néztem a dolgoknak, és azt találtam, hogy a reynolds és a columbus csövekbõl készült biciklik nagyon jó alapok (nagyon könnyû, mégis erõs=élvezetes tekerni vele). Errõl mi a véleményetek? És ha tényleg nagyon jók mi a véleményetek a columbus aelle csöves Bianchi vázakról? Mert errõl semmit nem találtam (elég erõs, elég könnyû, hogy élvezetes legyen?). Elõre is köszönöm a segítségeket!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Dehogy, januari kep. Juliusban mar egy szem ho sincs a hegyeken :D