Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18551 hozzászólás a témában

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás

_daci_ karbantartastol milyen szinten felsz? Mondjuk eves szinten 1x?
Mert akkor vehetsz hidrosat. Persze ha nagyon tolod, es sokat esel akkor erdemes gondolkodni :)

mivel kezdõ vagyok és mostanában állandóan esek, ezért félek h hamar megsérül.
a bowdenházam a mostani v féknél is elég sérült már.
ezért akarok egyszerû strapabíró cuccokat, majdha már feljutottam arra a szintre h nem esek annyit, akkor jöhetnek az igényes cuccok.
igazából nekem a sérült bowdenházzal sincs gondom, azért azt lehet használni egy ideig. meg az is számít h a bowdeneset magam is meg tudom csinálni, az olajosat meg még nem.

hemp

hemp

vendég

• fórumtag
  • 193 hozzászólás
Hayes Sole.
Elsõ fék. Beállítom, ahogy nekem tökéletes, jó helyen fog a fékkar, minden klafa. Lerakom a bringát, 3 napig hozzá se nyúlok, mert nem vagyok itthon, hazajövök, próbaképpen behúzom a fékkart, majdnem markolatig bejön. Megfogom a túlfolyó elejét, ahol a légtelenítõszelep van: kicsit olajos. Keresek további olajnyomokat a bringán és alatta - semmi. Ez hogy lehet? Az a pár csepp olaj nem okozhat ekkora nyomáspont különbséget, bár azt se látom tisztán, hogy egyáltalán ott hogyan ereszthet a rendszer. SOMEBODY HELP!!!

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 hozzászólás

csak félek a hidróstól h sok a macera, ha elesek, nagy kár keletkezhet.

sosem lendülünk túl ezen a "mi van ha elszakad a hidrócsõ" szövegen ? ha elesel, és akkorát burulsz, hogy elszakad a csõ, szerintem a bowdenes féknél ha maga a bowden nem is, de a bowdenház biztos, hogy megsérül. És akkor porosodik, stb... Szóval csere. Nem tartom valószínûnek, hogy sokkal bonyolultabb lenne kicserélni egy hidrócsövet, mint egy bowdent bowdenházastól. Továbbá a fékolaj ( DOT-ra gondolok ), szerintem olcsóbb arányaiban mint egy bowden. És ha sikerült kivernünk a fejünkbõl ezeket a sztereotípiákat, és figyelembe vesszük a hidraulikus fékek elõnyét, akkor nincs mirõl beszélni. Azonkívül a beállítás is egyszerûbb, stb.
Karbantartás ? Fékolajcsere évenként ? Vagy esetleg egy légtelenítés? Ez azért talán még neked is belefér, de bármelyik szervízben megcsinálják neked.

nzoli

nzoli

vendég

• fórumtag
  • 147 hozzászólás

helló
az lenne a kérdésem h van egy juicy 5 -om és a fékkaron van egy pici csavarható inbuszkulcs fejû izé ami nem tudom h pontosan mire való...azt észrevettem h ha beljebb tekerem,akkor mintha a fékkar(mármint maga a kar) jobban eltávolodik...csak ennyirõl van szó,vagy azzal megnõ-e a nyomás a fékcsõben->erõsebb lesz a fék?

Az a kartávolság-állitó csavar, 1 kattintás (2es imbusszal) -> 2mm-t mozdul a kar (ki v be). természetesen a nyomáspont is ennek megfelelõen vándorol, de erõsebb nem lesz, legfeljebb jobban tudod húzni :) Benne van a manualban.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
szerintem az a nyomaspont allito csavar.
A rendszer belso terfogatat csokkentened vele, de mivel a folyadek osszenyomhatatlan oda terjed ahova tud es kijjebb nyomja a fekkart , ha jol tudom igy van.

_daci_ karbantartastol milyen szinten felsz? Mondjuk eves szinten 1x?
Mert akkor vehetsz hidrosat. Persze ha nagyon tolod, es sokat esel akkor erdemes gondolkodni :)

keszthelz2

keszthelz2

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
helló
az lenne a kérdésem h van egy juicy 5 -om és a fékkaron van egy pici csavarható inbuszkulcs fejû izé ami nem tudom h pontosan mire való...azt észrevettem h ha beljebb tekerem,akkor mintha a fékkar(mármint maga a kar) jobban eltávolodik...csak ennyirõl van szó,vagy azzal megnõ-e a nyomás a fékcsõben->erõsebb lesz a fék?

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
jó, akkor bb7-re gyûjtök, bár ha olcsóbb a hfx9 akkor talán megkockáztatom azt is..
csak félek a hidróstól h sok a macera, ha elesek, nagy kár keletkezhet, stb
valami igéyntelenebb strapabíróbb fék kell, a karbantartás nem az erõsségem.
mondjuk egy 15-16ezerbõl ki szeretnék jönni.

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.380 hozzászólás
Nekem van/volt mind2. Elöl volt a 7es 185ös tárcsával, nekem mindenhova elég volt, csak aztán valami miatt nem fogott jól, nem szaroztam vele inkább hidrósat vettem. Hátul van az 5ös bármikor blokkol, még akkor is amikor nem kéne, szerintem nem jól adagolható, hamar megsür, szarakodni kell mire jól be tudod állítani. Ha már féket veszel akkor csak is a 7est, vagy más hidrósat. 20-25ért néha ki tudsz fogni egy magot, ami meg ...

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
ha esetleg nem sürgõs hétfõn tudok majd véleméynt mondani a bovdenes avidrol
kapok egy tesztbringát és azon az lessz...
majd beszámolok,mert asszem azon az 5ös van

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
vacakabb a tárcsa, nem állítható a pofa, gyengébb fékerõ. nem hiába kerül többe, aki ilyeneket mond arra meg ne hallgass, gondolom csak hallomásból ismeri a féket.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
avid bb5 és bb7 közt mekkora különbség van?
eredetileg bb7-et akartam venni, de sokan azt mondták gyak semmiben nem jobb a bb5-nél.
esetleg van még másfajta igénytelen tárcsafék, ami azért fog is valamit használtan 10-15 ezerért?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
szerintem jó ötet a wd40, vagy bármi más, mondjuk csavarlazitó spray. biztos s ok állás alatt kicsit összeszorult.
a fékpofákat mindenképpen tedd el messzire, és mielõtt visszarakod, a féknyerget takaritsd meg szárazra.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Tegnap érkezett meg az Avid BB7em, a gáz az vele, h. a fix oldal állító csavarja, az a nagy piros tekerentyû nem akar megmozdulni, pedig jó irányba akarnám tekerni. Mi a teendõ? Fékpofákat kiszedtem, hátha látni az okot, de nem lettem okosabb. Egy 5letet már hallottam, h. pofa kiszed, és fújjam be WD-40-nel az egészet... Ez nem hangzik túl jól, biztos van valami elegánsabb módszer is, vagy nem???:confused:

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

nem hiszem, hogy egy xtr fék 160-as tárcsával kinyírna egy teleszkópot. ha xtr féket veszel, azt nem egy suntour telóre fogod feltenni, hanem egy minõségi telóra.
1. a teleszkóp tervezésénél biztosan belekalkulálták ezt is, ugyhogy szerintem nem lehet vele probléma
2. az egyértelmû hogy a tárcsafék más erõhatásnak teszi ki a telót mint egy v-fék, de szerintem elõbb fogod lecserélni a teleszkópot, minthogy a tárcsafék következtében bármi rendellenesség fellépjen.

Jaja. Jelenleg DUKE van benne, nem a leggyengébb ugyebár, nem spórolták ki az anyagot... És majd még talán idén jön bele új, de az így is ugy is csak Reba lesz, ami azért szintén tekintélyes kidolgozás szerintem... Kösz az infót, megnyugtattatok! :D

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 hozzászólás

Szerintem a mai vázaknak és villáknak meg sem kottyan a tárcsafék, legfeljebb a 8"-os állat módjára használva, de gondolom te nem olyat akarsz mert írtad XTR lesz.
Szerintem ezen nem kell parázni. Tárcsafék rlz!!!!

nem hiszem, hogy egy xtr fék 160-as tárcsával kinyírna egy teleszkópot. ha xtr féket veszel, azt nem egy suntour telóre fogod feltenni, hanem egy minõségi telóra.
1. a teleszkóp tervezésénél biztosan belekalkulálták ezt is, ugyhogy szerintem nem lehet vele probléma
2. az egyértelmû hogy a tárcsafék más erõhatásnak teszi ki a telót mint egy v-fék, de szerintem elõbb fogod lecserélni a teleszkópot, minthogy a tárcsafék következtében bármi rendellenesség fellépjen.

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.150 hozzászólás

Szerintem a mai vázaknak és villáknak meg sem kottyan a tárcsafék Tárcsafék rlz!!!!

Hát nem tudom, azért nekem a 160-as tárcsával a Juicy rendesen csavargatja a 28-as becsuszokat, ugyhogy szerintem a tárcsához azért minima javallot 1 30-as becsuszó. Én is ha lesz pénzem cserélem a telot (Pilot) és megy rá a nagyobb (185-ös) tárcsa.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

Halihó!

lenne egy kérdésem. mióta biciklizek, mindig v-féket használtam. most lehetõség adódott tárcsafék-vételre. kerékpárosboltban is dolgozok néha, ugyhogy miért jó - miért nem jó vonalon tájékozott vagyok... A kérdésem arra vonatkozna, hogy a vázra illetve a villára gyakorolt hatása után érdeklõdnék! Lehetõleg tapasztalatokat mondjatok, az általános igazsággal; hogy valamilyen szinten kinyírja, azzal tisztában vagyok. Tehát tapasztalatokat várnék... Elõre is köszi! (amugy xtr-rõl van/lenne szó, és xc/maraton - versenyfelhasználás mellett, +edzés is...)

Szerintem a mai vázaknak és villáknak meg sem kottyan a tárcsafék, legfeljebb a 8"-os állat módjára használva, de gondolom te nem olyat akarsz mert írtad XTR lesz.
Szerintem ezen nem kell parázni. Tárcsafék rlz!!!!

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás
Halihó!

lenne egy kérdésem. mióta biciklizek, mindig v-féket használtam. most lehetõség adódott tárcsafék-vételre. kerékpárosboltban is dolgozok néha, ugyhogy miért jó - miért nem jó vonalon tájékozott vagyok... A kérdésem arra vonatkozna, hogy a vázra illetve a villára gyakorolt hatása után érdeklõdnék! Lehetõleg tapasztalatokat mondjatok, az általános igazsággal; hogy valamilyen szinten kinyírja, azzal tisztában vagyok. Tehát tapasztalatokat várnék... Elõre is köszi! (amugy xtr-rõl van/lenne szó, és xc/maraton - versenyfelhasználás mellett, +edzés is...)

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás
Sziasztok!
Volna egy kérdésem, shimano xt 4 dugattyús tárcsaféknél az egyik oldalon jobban kint vannak a dugattyúk, mint a másikon. Próbáltam vissza tolni, de mindíg azt az oldalt nyomja ki jobban. Kinek van ötlete?

_Brezo_

_Brezo_

vendég

• fórumtag
  • 221 hozzászólás

OFF
_Brezo_ szép a Pitbullod...nem ezt hirdetted aprón?
ON

Hát igen.. volt.. elkelt, most a KTM lett helyette. Kipróbálok más stílust is.
Gördülõ eszköz: HARDY1 TEAM '07
Wanted: HARDY1 '06