Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18557 hozzászólás a témában

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
(A tárcsa is beszedi, és ahol a lukak vannak ott jobban koptatja a betétet is (mondjuk ezt inkább a betét élettartamánák végefelé venni észre); asszonyén az RST betétei most ilyenek, a tárcsán felül 2 alul 1 milit fog(ott) most.)

Delma01: Ácsi, pontosítsunk!
A HOKI tárcsafék rosszabb mint egy nomrális v-fék. De Avidokról volt fentebb szó, nem a kis mx-ekrõl, erestékrõl, egyes promaxokról, stb!
BB5 már odatehetõ normális v-fék mellé (normális!=3K-s hanem kb vele 1 árú) a BB7 már nem.

BB7et igenis versenyzetetni lehet a Juicy3al, és nem hiszem hogy utóbbi fog nyerni; lásd elõzõ avid honlap besorolás(J5-B7).
Pontosítanék: A belépõ hidrós tárcsafékekkel felveszi a kesztyût a BB7, és van amelyikeket lenyom(hat)ja fékerõben; jó kar esetén adagolhatóságban is ott van.
Kosztûrése persze nem olyan jó, de nem is kell hõtágulással, légtelenítéssel(helyette bowdencserével), szállításkor a dugattyúval/fékkarral foglalkozni. Megjegyzem hogy rakható a szabad bowdenrészre végigredõzött gumi ami pár hónapig bírja és szinte tökéltesen zár, de annélkül sem adódtak idáig problémáim koszolódással szerencsére; a pici zsírt em sajnálom az alsó sapkából; és páran tudják hogy nem vitrinbringás vok, '06os DM-al kezdtem úgyhogy magas a tûréshatárom :D. Ettõl még persze nem zárt mint a másik.

Ha kell vfékkarral számolnia az illetõnek akkor megteszi, de ált upgradelnek az emberek olyankor nem kell, én is tudom, a fejlesztõ is tudja ;). Én jó kar+jó bowdenes+jó bowden kombóra szavaztam; tárcsákból is beleraktam a jobbakat, így elöl 185mm Clean Sweep G2 '07 BB7essel, hátul 160as azonos tárcsával '06os BB5össel (évjárat a szín miatt számított :) ill hátra a kisebb pofa miatt került BB5; erõben bõven elég, és picit kevésbé melegszik a tárcsa) és Speed Dial SL fékkarok, elöl harapós hátul közepes adagolhatóságra állítva.[/size]

Koca, ált jót mondanak a BB7rõl, mert madzagosok közül a legjobb; és magam részérõl inkább ezt választottam(és tenném most is, kb 7-8 féle t-fék kipróbálás aután is); én nem mondom hogy hibátlan, tökéletes, stb; de az árát szvsz megéri; és mindenki döntse el maga kinek melyik elõny/hátrány nyom többet latba. :prosze:

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás

Biztos butaságnak tûnik, de minek is neked rá tárcsa? Csak úgy mert jó, vagy azért mert akkora dzsuvában szoktál tekerni, hgoy a felnit köszörülné elfele a vfék; és/vagy akkora sáros-füves-gedvás akármiben tekernél hogy elrakódna állandóan az elsõ keréknél?
ELsõsorban ezért érdemes tárcsára váltani. Egy hoki tárcsa ugye rosszabb mint egy jó vfék. Karral-bowdenel-pofával tizesbõl már jó vféked lehet; vszínû 3 felüleltû pofát beledobsz (1,8-2K, ) egy jagwire bowdent (0,3k) és örülsz hogy fog mint álalt, még sáros-vizes felnin is azonnal.

Fentebb leírtakhoz annyit, hogy a BB7 nem gyengébb egy 20-25ezres hidrós féknél, sõt! És gyakorlatilag is kompatibilis szokott lenni a v-fék karral.

nem tartozom elszámolással, de:
szerencsére nem vok olyan ember aki csak azért meg tud/akar venni vmit m az csak úgy jó. elsõdlegesen azért veszek tárcsát m az elõzõ fékeim pofái annyira elkoptam 1 jános-hegyezés során tavaly, h az elsõ fékem köpte a szikrákat és elég beteg hangja volt már. asszem érthetõ h cserélem õket.
2. a másik h ritkán tok a bringámra költeni, de akkor 1 általam középkategóriásnak ítélt, de lehetõleg hosszú élettartamú cuccot vennék rá. az itt elhangzottakból 1 juicy 3 v 5 ennek megfelel tehát nem "hoki" (ha nem így látod szívesen veszem, a te észrevételeidet is róluk)
3. és igen elõfordult már h begyûrte a dzsuvát a V fékem.

That's all folks!

160 mm-es Avid tárcsa eladó

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
Pie!
hardyra, városba tárcsa a menõ.(meg amúgy is más márkánál) ha V féked van egy dirt bringán az már fapadosnak számít...
meg a dirthöz,streethez kell a tárcsafék a hirtelen fékezéseknél sokkal jobb.
nade...
madzagosba ne gondolkozz mert ahogy Pie is elmondta az kb annyit ér mint egy középfelsõs V-fék.
bowdenes még azért sem érdemes venni mert rá 2 hónapra összegyûlik a pénz hidrósra, és akkor a régit nagyon nehéz eladni
hidrósba gondolkodj 18-ért már van szett. a hayes sole felejtõs 13-ért, dirtre nem jó, a baráti körömben mindenki szív vele.
avid hidrós ajánlott

ja és nem okoskodom, de ha most V fékes agyad van, akkor kellenek tárcsás kerekek is

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

Fentebb leírtakhoz annyit, hogy a BB7 nem gyengébb egy 20-25ezres hidrós féknél, sõt!

Kéretik nem túlzásokba esni!

arról is beszéltünk már egyébként h a bb7 12-13 e hozzá egy fékkar min 2e + jó bowdenezés. és ezzel máris ott tartasz h 16 ért megkapsz kompletten egy juicy3at!

néha unom már h állóndóan csak dicsõitik a bb7et.../jómagam is tudom jól h mit tud na de akkor se.../

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

hi!
tom h kezdõ kérdés lesz, de ez van: UMF hardy 3ra vennék tárcsaféket. bovdenes v hidro(és mi a különbség)? milyen márkát ajánlanátok? kb mennyibe fájna?

Biztos butaságnak tûnik, de minek is neked rá tárcsa? Csak úgy mert jó, vagy azért mert akkora dzsuvában szoktál tekerni, hgoy a felnit köszörülné elfele a vfék; és/vagy akkora sáros-füves-gedvás akármiben tekernél hogy elrakódna állandóan az elsõ keréknél?
ELsõsorban ezért érdemes tárcsára váltani. Egy hoki tárcsa ugye rosszabb mint egy jó vfék. Karral-bowdenel-pofával tizesbõl már jó vféked lehet; vszínû 3 felüleltû pofát beledobsz (1,8-2K, ) egy jagwire bowdent (0,3k) és örülsz hogy fog mint álalt, még sáros-vizes felnin is azonnal.

Fentebb leírtakhoz annyit, hogy a BB7 nem gyengébb egy 20-25ezres hidrós féknél, sõt! És gyakorlatilag is kompatibilis szokott lenni a v-fék karral.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás
dír csuporka!
igazán köszönöm a segítségedet, h szépen legügyögted nekem, h mi micsoda.
üdv és áldás a lekváros fánkoknak

That's all folks!

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Thommey, Thez, Rob!

A BL-M975 fékolajtartályának fedelét milyen méretû csavarok rögzítik? Valamint a bilincsnél lévõ M8×16-os csavar menetemelkedése azonos a lánctányércsavarokéval?

Elõre is köszi! :)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Csuporka

Csuporka

törzsvendég

• fórumtag
  • 608 hozzászólás
Most bontom a doboz lekváros fánkot tehát jo kedvemben vagyok...

Nos tárcsafék.

Eme remekmü ugy müködik hogy mikor meghuzod a fékkart akkor a tárcsához közelebb kerülnek a fékpofák ami surlodást okoz ergo fékerö de nem vagyok fizikus...
- Ezt a hatást vagy mechanikusan lehet elérni: fékkar meghuz, bovden feszül, egyik fékpofa mozdul, belér tárcsába, és kis szernecsével megáltál, örlüsz.
- Ugyan ez van hidraulikusba, ahol mikor a fékkart meghuzod egy csövön szépen fékfolyadék vándorol a féktestbe ami a tárcsa felé nyomja mindkét fékpofát és ismét megáltál.

Teccikérteni?

Tehát akkor márkák: Bovdenesböl csak avid, bármit probálnak meg rádsozni, kézel lábbal tiltakozz, esetleg harabd meg az eladot, de neked csak bb5-7 kell.
Miért? mert azzal meg fogsz állni a kamion elött, ugye senki sem akarná hogy pályafutásod az elsö zebránál félbeszakadjon...

Ha hidraulikuast szeretnél akkor meg két használhato low-cost fék van: Avid juicy 3, Shimano deore. A hidraulikusnak elönye hogy jobban fog mint a mechanikusok nagyrésze, kevésbé lesz dzsuvás mivel zárt rendszer, jobban adagolhato a fékerö, karbantartást nem igen igényel, mayer faktor mivel a haverok biztos nem fogják tudni kibetüzni azt hogy hid-rau-lik-us tár-csa-fék.

Nos mibe fáj mindez:

- ha mechásat veszel, 9-15 ezer között kapsz bb5-bb7 féket 160-185 tárcsával. Ezek elvileg kompatibilisok a v-fék karal, tehát a meglévöket használhatod. Elvileg.
- Ha hidraulikusat akkor juicy 3 160as tárcsával van 20000ért, deore nemtom de kb ennyi, vedd azt amelyiknek jobban kézhez áll a fékkarja.

Viszont.

Mint irtad egy UMF bringád van, V fékes.
Nos kétlem hogy tárcsafékes agyak lennének rajta, tehát egy uj elsö agyra is be kell ruháznod ha tárcsaféket akarsz, mivel valamire fel kell csavarozni a tárcsát antigrav verzio (még) nincs. Egy tárcsás agy min 5000 jo magyar valuta, és akkor már ujra is kell majd küllözni a kereked mivel az agy pereme magasabb lesz mint a mostaninak.

Tehát bemész a probikeba kérsz egy juicy3at meg tárcsás elsö agyat meg kerékujra füzést, ök erre majd mondják hogy oké 32000HUF, de erre remegö hangon bucsuzol mert rájösz hogy mégse kell neked ennyiért fék, én meg meggettem a 4ik fánkot tehát itt a historia vége.

xenium

xenium

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.448 hozzászólás
Uh,
Van itt egy pár oldal, de megéri mindet visszaolvasni.:) Kicsit képbe kerülsz. Hajrá!
Sei, soku Si.

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás

Komolyan elgondolkodtál, mikor az utolsó sort leírtad?:lol1:

nem értek hozzá, nem találkoztam még vele, de te is tipikus "jóarc" v h nem leírod, elmagyarázod hanem röhögsz

That's all folks!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

thx!
van ám még kérdésem;)
a hidraulikus megéri azt a +x ezret? és ahoz nem kell újra húzni a bovdeneket?

Komolyan elgondolkodtál, mikor az utolsó sort leírtad?:lol1:

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Milyen hosszú csavart adnak az új XTR tárcsafék IS testénenek rögzítéséhez? Illetve milyen vastag a menetes IS konzol anyaga?

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás
thx!
van ám még kérdésem;)
a hidraulikus megéri azt a +x ezret? és ahoz nem kell újra húzni a bovdeneket?

That's all folks!

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
mechanikus: bowden müködteti.
hidraulikus: olaj (fékfolyadék) müködteti a féket.

ez a különbség :)

mechanikust kapsz kicsit több mint 10 körül de akkor kell még hozzá fékkar és bowdenezés is ugyebár.
hidrós meg 20 körül van már..

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás
hi!
tom h kezdõ kérdés lesz, de ez van: UMF hardy 3ra vennék tárcsaféket. bovdenes v hidro(és mi a különbség)? milyen márkát ajánlanátok? kb mennyibe fájna?

That's all folks!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
12mm a shimano csavar (a menetes része). 10mm-est használtam 100 fölötti súlyhoz gond nélkül.

A sebesség mindent megold.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Melyen hosszú csavart használtok a tárcsa rögzítéséhez? 12,5 mm elég lehet, vagy akár 10 mm is? (160-as tárcsa, 67 kiló)

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
nem mert valójában ez egy autó és középen van a fékpedál :mybad: azt kell nyomni.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
meg 3 fékkar??xD vagy osztott a fékcsõ?? vagy tán csak elöl van fék:|

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
és nem húzza el az egyik irányba a tárcsa a villát :) viszont azok az adapterek tuti merevek lehetnek