Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

gergogyerek

gergogyerek

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
sziasztok,
tárcsafék tisztításhoz vettem "Technolit - brekutex" tisztító spray-t. csak a tárcsát kell befújni, ugye? vagy a fékbetétet is?
mire kell még ügyelni?
köszi,g

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás
Igazad van, csak én pécsi vagyok a garanciám pedig Bátaszéken van.
Szal jobban jövök ki ha elviszem itt Pécsen szervízbe, csak gondoltam hátha itt valaki tud segíteni.
A forgalmazó egyébként azt mondta, hogy levegõs a fék..... nos ez blõdség......

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Mivel új a bringa gondolom van rajta garancia is használd ki.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás
Üdv mindenkinek!

Tektro Auriga Comp 160mm elsõ fékkel lenne egy kis problémám.
Új a bringa, eddig kb 12km-t tekertek vele aszfalton, viszonylag sík terepen.Tegnap egy hosszabb (kb 1,5-2km) és meredekebb leejtõn meggurultam olyan 40-50közé onnan fékezgettem majd a végén megáltam.A végén fékezésnél ilyen "bugyborékolás" szerû hangot adott a fékbetét és a tárcsa surlódása és az elsõ villa iszonyatosan berázott.Azóta megvan ez a jelenség........
Mit ajánlanátok?Járt e már így esetleg valaki?(nekem ez az elsõ hidrós tárcsafékem)
Mennyi idõ még "bekopik" a fék?Mert jó erõvel kell húzni 2újjal az elsõt is hátsót is.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás

Lenne egy "amatõrnek" tûnõ kérdésem.
Most használok elõször tárcsaféket (Elixir 5) és arra vagyok kíváncsi kb. mennyi idõ/km után kell cserélni fékbetétet?

Hát lehajolsz és megnézed néha. Akkor kell cserélni, ha már elkopott. Nem lehet idõhöz/km-hez kötni. Amikor már nagyon vékony a fékfelület, kicseréled. De érdemes tartalék pofát magadnál tartani, nehogy útközben maradj fék nélkül.
Marci

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Amennyiben réz színû a fékbetét alap (erre viszik fel a pofa anyagát), akkor színteres, minden más szín (szürke, fekete, kék, stb.) esetén a könnyebbség kedvéért mûgyanta alapú. Ha már érzed, hogy elkopott (a fém a fémen fog), akkor "nagy" a baj. Idõszakonként tessék ellenõrizni, és akkor elkerülhetõ ez a blama!

Dr. Gonzo

Dr. Gonzo

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

Nem ártana tudni, hogy milyen betét van benne. A mûgyanta alapú hamar el tud fogyni, a színterezett sokat bír (aki nem úgy kapaszkodik a fékkarba, mint a budiajtóba, annak akár két szezont is).

Ki tudja milyen fékpofa van a gyári szettben... Csak annyit tudok, hogy brutál jól megfog bárhol!
De akkor nem aggódom, a fékkart nem szoktam a budiajtóval összekeverni! :)
Egyébként érezni fogom, ha kopik?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Most használok elõször tárcsaféket (Elixir 5) és arra vagyok kíváncsi kb. mennyi idõ/km után kell cserélni fékbetétet?
A kopást érzem majd, mint a V-fékeknél, vagy egyszer csak elfogyott, és no fék? Mert a Duna maratonon nem szeretnék a közepétõl rájönni, hogy nincs fékem. Eddig mentem vele 1300km-t 72 kg vagyok, szóval én úgy gondolom ennek még bírnia kellene egy darabig.

Nem ártana tudni, hogy milyen betét van benne. A mûgyanta alapú hamar el tud fogyni, a színterezett sokat bír (aki nem úgy kapaszkodik a fékkarba, mint a budiajtóba, annak akár két szezont is).

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
télleg pofa
bb7 -be használható betét? /gyári tárcsáához/

Dr. Gonzo

Dr. Gonzo

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás
A kopást érzem majd, mint a V-fékeknél, vagy egyszer csak elfogyott, és no fék? Mert a Duna maratonon nem szeretnék a közepétõl rájönni, hogy nincs fékem. Eddig mentem vele 1300km-t 72 kg vagyok, szóval én úgy gondolom ennek még bírnia kellene egy darabig.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
bb7 szerintem. is.
bár most csak, hogy elsõ volt, egy sípályán durván megégettem

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Nem kell hozzá, ha nincs a csavarokon menetrögzítõ az azért nem árt rá elvégre a fékrõl beszélünk átlósan fokozatosan meghúzod oszt jól van.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás
a nyomatékkulcs mennyire elengedhetetlen a féktárcsák felrakásnánál? a szerszám hiányában kézzel csinálnám, fokozatonsan, átlósan húzva a csavarokat, meg ügyelve hogy kb mindegyik ugyannakora erõvel legyen meghúzva. esetleg ha levételkor (régi kerékrõl megy az újra) számolom a fordulatokat és "ugyanannyival" rakom fel?

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

Szevasz Czanga.
Ha rám hallgatsz Avid BB7.Nem a világ leg adagolhatóbb féke,de fog ,mint állat és marha kevés a gond vele a hidrásokhoz képest.

Ott a pont! :) Már csak azért mert nekem is az van,és tökéletes! 100 kilómmal bárhol megállok vele,és igazából az adagolhatósággal sincs bajom. HFX 9 volt elõtte de nem bántam meg,hogy lecseréltem.
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Légteleníts.
Víz van a rendszerben.
Ha melegszik,gõz lesz,levegõ,beesik a kar.Lehül,visszaáll.

...meg egyszer ha megnövök,tudni fogok majd fórumozni is...

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Köszi. Ez esetben szerintem csere lesz a teljes szett, hogyha tényleg ez a gond, mivel a fékerõ sem túl jó. 1 ujjal fékezek, viszont akkor feldobok egy kérdést. Váltanék hidrásra, mert a bb5-ösök nem fognak meg (régi ezüst házas bb5-ösök, még az elsõ idõkbõl... probáltam újabb szériát azok jók voltak), hiába vagyok csak 65 kiló, és hiába egyenlõre csak átlagos közlekedésre volt használva a gt. Késöbbiekben egy pici all mountain irányultságú kerekezés is benne lessz a pakliban, viszont kellene akkor egy olyan fékszett, ami jó. Van most itt eladó példának okáért egy teljes szett juicy 7, szerintem nagyon jó áron. Avidon gondolkoztam, illetve hayes stroker-en, vagy esetleg shimano régi 525-ösön, vagy újabb fajta olcsóbb fékeken.
Mindenképpen adagolható fékre lenne szükségem, nem szeretnék túl harapós féket. 1 ujjal szeretnék továbbra is megállni, de nem repülni. :)

Nehéz kérdés, tudom. :) Nem akarok rá sokat költeni minden esetre.

Szevasz Czanga.
Ha rám hallgatsz Avid BB7.Nem a világ leg adagolhatóbb féke,de fog ,mint állat és marha kevés a gond vele a hidrásokhoz képest.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Én 1.3 mm-nél szoktam kukázni.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
megvan hogy mekkora vastagsag az ahol mar cserelni kell. nyilvan ha egyenletesen kopik.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
Ez lesz. Meglátjuk milyen lesz a Shimano pofa szett.

Egyébként tárcsát mikor érdemes/kell cserélni? Megnéztem és csak az elsõ 203as (tavaly szeptemberben vettem) van kidobós állapotban, meg van égve és van egy nagy karcolás is benne szépen végig a fékperemen, csak azt nem értem hogy mi a franc ragadhatott a pofára ami így bemarta.... A hátsón(2007 márciusi) látszik hogy használva volt, de az nem ennyire siralmas.

Van valami figyelmeztetõ jel a tárcsán amikor már cserélni szokták?
"No pain - No gain"

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Szerintem ha maradsz a shimi pofáknál akkor elõre tegyél xtr gyantásat hátulra meg fémeset a fémes ugyan valamivel gyengébben fog cserébe viszont sokkal tovább bírja.