Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
bb7 szerintem. is.
bár most csak, hogy elsõ volt, egy sípályán durván megégettem

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Nem kell hozzá, ha nincs a csavarokon menetrögzítõ az azért nem árt rá elvégre a fékrõl beszélünk átlósan fokozatosan meghúzod oszt jól van.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás
a nyomatékkulcs mennyire elengedhetetlen a féktárcsák felrakásnánál? a szerszám hiányában kézzel csinálnám, fokozatonsan, átlósan húzva a csavarokat, meg ügyelve hogy kb mindegyik ugyannakora erõvel legyen meghúzva. esetleg ha levételkor (régi kerékrõl megy az újra) számolom a fordulatokat és "ugyanannyival" rakom fel?

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

Szevasz Czanga.
Ha rám hallgatsz Avid BB7.Nem a világ leg adagolhatóbb féke,de fog ,mint állat és marha kevés a gond vele a hidrásokhoz képest.

Ott a pont! :) Már csak azért mert nekem is az van,és tökéletes! 100 kilómmal bárhol megállok vele,és igazából az adagolhatósággal sincs bajom. HFX 9 volt elõtte de nem bántam meg,hogy lecseréltem.
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Légteleníts.
Víz van a rendszerben.
Ha melegszik,gõz lesz,levegõ,beesik a kar.Lehül,visszaáll.

...meg egyszer ha megnövök,tudni fogok majd fórumozni is...

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Köszi. Ez esetben szerintem csere lesz a teljes szett, hogyha tényleg ez a gond, mivel a fékerõ sem túl jó. 1 ujjal fékezek, viszont akkor feldobok egy kérdést. Váltanék hidrásra, mert a bb5-ösök nem fognak meg (régi ezüst házas bb5-ösök, még az elsõ idõkbõl... probáltam újabb szériát azok jók voltak), hiába vagyok csak 65 kiló, és hiába egyenlõre csak átlagos közlekedésre volt használva a gt. Késöbbiekben egy pici all mountain irányultságú kerekezés is benne lessz a pakliban, viszont kellene akkor egy olyan fékszett, ami jó. Van most itt eladó példának okáért egy teljes szett juicy 7, szerintem nagyon jó áron. Avidon gondolkoztam, illetve hayes stroker-en, vagy esetleg shimano régi 525-ösön, vagy újabb fajta olcsóbb fékeken.
Mindenképpen adagolható fékre lenne szükségem, nem szeretnék túl harapós féket. 1 ujjal szeretnék továbbra is megállni, de nem repülni. :)

Nehéz kérdés, tudom. :) Nem akarok rá sokat költeni minden esetre.

Szevasz Czanga.
Ha rám hallgatsz Avid BB7.Nem a világ leg adagolhatóbb féke,de fog ,mint állat és marha kevés a gond vele a hidrásokhoz képest.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Én 1.3 mm-nél szoktam kukázni.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
megvan hogy mekkora vastagsag az ahol mar cserelni kell. nyilvan ha egyenletesen kopik.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
Ez lesz. Meglátjuk milyen lesz a Shimano pofa szett.

Egyébként tárcsát mikor érdemes/kell cserélni? Megnéztem és csak az elsõ 203as (tavaly szeptemberben vettem) van kidobós állapotban, meg van égve és van egy nagy karcolás is benne szépen végig a fékperemen, csak azt nem értem hogy mi a franc ragadhatott a pofára ami így bemarta.... A hátsón(2007 márciusi) látszik hogy használva volt, de az nem ennyire siralmas.

Van valami figyelmeztetõ jel a tárcsán amikor már cserélni szokták?
"No pain - No gain"

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Szerintem ha maradsz a shimi pofáknál akkor elõre tegyél xtr gyantásat hátulra meg fémeset a fémes ugyan valamivel gyengébben fog cserébe viszont sokkal tovább bírja.

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
Hello!

Kategória: CC, jó kis pofagyilkos 8-16km hosszú, 50-65km/h-s lejtõzésekkel igggen gazdagon tarkítva.

Most vagyok egy low-mid budget tárcsa-pofa cserénél, de okosan szeretném. Shimano Hone (BR-M525) olajos fékváltókaros megoldásom van.
A gyári pofa elég hamar elfogyott, amin csodálkoztam, bár ultra nehéz is voltam hozzá, 120kiló.

A cserékkor mindig BR-M535be való BBB DiscStop pofákat vettem, de ezek is elfogytak 1év alatt és újonnan sem tûntek igazán harapósnak, még elöl 203as tárcsákkal sem! (elöl: teppan yaki203as, hátul xt 160as tárcsa van, azt ne kérdezzétek miért, haha)

Most 95kg vagyok és pont most haltak meg megint, szinte pár nap differenciával és cserélem a tárcsákat is, mert eléggé szét vannak harcolva, az elsõ ki is lett karcolva, nagyon fájdalmas hangokat ad és van bele vésve egy szép mély barázda is, uh gondolom automatikusan kuka.
Ja és a tróger faktor is közrejátszik, ugyanis 2007ben vettem a újonnan a fékváltókar szettet és azóta se olajcsere, se légtelenítés nem volt, azt is csináltatok majd most. Ez benne lehet abban hogy nem éreztem nagynak a fékerõt? Vagy az csak az adagolhatóságba és reakcióba szól bele?

Abban kérném a segítségeteket, hogy a Hone(LX) milyen pofával és így együtt milyen tárcsával érzik legjobban magukat? Vagy válasszam a full gyári verziót és minden legyen Shimano LX?

THX
"No pain - No gain"

von toth

von toth

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
Sziasztok

A problémám az hogy a tektro auriga comp tárcsafékem darabosan fog és olyan hangot ad mintha bugyborékolna.
Szerintetek fellevegõsödött a rendszer?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
Avid Juicy 5 fékbetét nagyon nem szereti az XTR tárcsát, barátnõm bicoján szét szívatta az agyamat az állandó csikorgással, tegnap tettem bele BBB fékbetéteket, és lõn béke-CSEND-nyugalom és a fék is fog! Ha valakit érdekel gyári Juicy 5-7 fékbetét baráti áron 300km ment dobjon privit.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
azt mashol is irtak, hogy a louise csak gyari betettel ok. a trail lehet sokkal jobb, mint a ryde :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás
én még megvárnám az új hayes-t

mondjuk nekem bejött a stroker trail is.

amúgy a lujzának szerintem egyik titka hogy baromi puha lehet a gyári betét. az xt-t is több ezer kilcsivel, adtam el gyári betétekkel, a mag-ban is van vagy 6K és kb 40%-osak a betétek, addig a lujzán 3 hónap alatte lfogyott az elsõ betét. és a helyére rakott bbb-vel viszont minõsithetetlenül szar.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
tehat ahhoz kepest kevesbe adagolhato? a 775os xtt most hasznalok ket honapja elvileg, de az ido-kezserules-beszart telo kombo meg lejtozesnel ki sem tudtam probalni (ilyen evet mar)... lightos terepen szimpi.

a louisesal ugy jottem lefele egy ujjal, mint az alom :) poisoneknel +50eur lenne az xt es +90 a magura (felarnak sokallom). a mtbren szeretik altalaban, de nehany helyen olvastam, hogy tobb embernel hatul rezonal, es razza a vazat, ill nem adagolhato tul jol.

mongy erdekes, hogy az xtt a bikeradaron piszkosul lehuztak, amit a felhasznalok nem is ertettek. en sem ertem... a stroker ryderol meg jokat irtak a userek, aztan szvsz egy f*s. nalam a sorrend:

1. magura louise 2008
2. 775 xt 2010
... (ezek azert joval gyengebbek)
3. magura julie 2007
4. avid juicy 3 2008
5. hayes stroker ryde 2008

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
mostani magurák nem tudom mennyire megbízhatóak két dugós xt-k jók nagyon...Elixit valóban koppanós, de egész korrekt darab
Louise Bat-et nem magasztalták az egekig.....de egy Louise karbont felpróbálnék

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

az elixir 5 milyen a shimano xthez vagy egy magura louisehoz kepest? ez utobbiak tetszettek a legjobban (a magura azert jobb).

lujzához képest kicsit "kopanósabb" tán nincs akkora fékereje, de nagyon jó. (azért annyira nem mint a lujza)
xt-hez csak a régi 4dugóshoz tudnám viszonyítani, de az meg annyira fos volt hogy annál bármi csak jobb lehet
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
az elixir 5 milyen a shimano xthez vagy egy magura louisehoz kepest? ez utobbiak tetszettek a legjobban (a magura azert jobb).

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

Sziasztok!

Tapasztalt már valaki olyat, hogy a centerlockos tárcsa szegecsei megadták magukat és a tárcsa lötyög a bakon? Ilyen esetben a benne lévõ szegecsek hidraulikus présen való újrapréselése megoldást jelenthet, vagy rövid idõn belül újra kilazul? Esetleg újraszegecselés? Vagy kuka? Erre gondolni sem merek, alig 500 km van benne.
Egyébként SLX SM-RT64-es tárcsáról van szó.

Elõre is köszönöm a válaszokat!

Ha esetleg érdekel valakit, megoldottam a problémát. A tárcsát leszedtem és szakszerûen :), kalapáccsal és pontozóval megütögettem a szegecseket, majd a végén a peremüket is megkalapáltam. Nem kellett ész nélkül ütni, elég lágy anyagból készültek. Kicsit meg is lepõdtem ezen. Azóta kb. 300 km-t mentem vele terepen és nem kezdett el újra lötyögni.