Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Nos közben meglestem. A dugattyúk mégcsak nem is mozognak egyszerre. Mikor az egiyk már "épp beáll", a másik még csak megindulni akar a visszanyomott állapotból. Áll a kérdésem, hogy hogyan szedhetem ki a dugattyúkat, hogy megtisztítsam, majd visszategyem és feltöltsem. Tppem van, miszerint: fék leereszt, olaj kifolyat, elötte dugattyúk kicsit kinyomva, majd ha az olaj kint van munkahenger szétcsavaroz, most jönne az, hogy kuhúzni a dugattyúkat (a módszer az passz), letisztogat, visszatesz, feltölt.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Nem az enyémet a fékkar, csak shimano-hoz van itthon közölõ. Törölgetésen túl vagyok már, sajnos. Semmi sem használt. Tényleg nem nagyon látok más megoldást mint atomra szedni, és összerakni, majd feltölteni. A dugattyúk oldalát úgy láttam rozsdás, ez nem túl jó jel. Még télen lett összerakva a gép, de nem ment vele a tulaj semmitsem. Garázsban állt, várva a tavaszt. Passz, hogy mitõl lehet.

Zeke

Zeke

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás
elsõ nekifutásra vedd ki a betéteket és óvatosan húzd be a fékkart. tisztítsd meg , majd betét vissza , a mûanyag közölõvel állítsd vissza a dugattyúkat a helyére , húzogasd meg párszor a fékkart , ezután kerék be. beállít. fékkar meghúzogat.

A morcos.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Nos eddig jutottam a stroker trail-ekkel:
fékek feltöltve, de kar behúzés után nm állnak vissza a dugattyúk. kinyitottam tanácsra a karon lévõ csapot, dugattyúkat visszanyomtam, de az lett az eredmény h jóval beljebb fog a kar, de a dugattyúk továbbra se mennek vissza. ki kéne tisztítsam a dugattyúkat mi? :S gondolom ehhez le kell szívjam az olajat, de onnantól hogyan tovább? valaki nagy vonalakban irányítson el.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Bocs ha már volt: BB7 szeretheti a CL tárcsát? Amennyiben nem, szabad venni Shimano Bovdenes tárcsaféket?

X

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

hat igazabol legtobbet varosba vagyok vele mert az idom szukos, de sokat bicajozok azert erdos terepeken ha idom engedi.
es meg azt elfelejtettem kerdezni hogy hallottam hogy az elso villat szokta csavarni a fek.....ez igaz?
nekem manitou R7 elitem van. ennel is fennal a csavaras veszelye?
udv:levi

R7-et maximum 180-as tárcsával lehet használni. A Saint durvulós bicókra való fék 4 dugattyús bõven elég az xtr. Nekem xt van az is nagyon faszán fog.

wrigleymomo

wrigleymomo

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
hat igazabol legtobbet varosba vagyok vele mert az idom szukos, de sokat bicajozok azert erdos terepeken ha idom engedi.
es meg azt elfelejtettem kerdezni hogy hallottam hogy az elso villat szokta csavarni a fek.....ez igaz?
nekem manitou R7 elitem van. ennel is fennal a csavaras veszelye?
udv:levi

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

sziasztok
fek vasarlas elott allok es egy hozzaerto szemlytol varok velemenyt:)
szoval a kiszemelt a shimano xtr vagy a saint
melyiket erdemes venni,
fontos az adagolhatosag es a brutalis fekero, de a tarcsa meret az max 180 as.
koszonettel :levi

Nagyon nem egy kategória a kettõ, jobban tudnak segíteni ha megadod milyen stílusra is kell pontosan.

wrigleymomo

wrigleymomo

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
sziasztok
fek vasarlas elott allok es egy hozzaerto szemlytol varok velemenyt:)
szoval a kiszemelt a shimano xtr vagy a saint
melyiket erdemes venni,
fontos az adagolhatosag es a brutalis fekero, de a tarcsa meret az max 180 as.
koszonettel :levi

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Üdv!
Miért nem lehet shimano fékbe dot-ot használni?

Mert a DOT fékfolyadék elég agresszív anyag, és megeszi a nem hozzá való tömítést.

A két fékfolyadék közötti különbségre pedig pontos választ kapsz egy Google kereséssel.

Nem hiszem, mert olaj nem volt cserelbe benne, es ha eddig nem volt sok most se lehet az. :(

Amennyiben az elõzõ olajcsere nem új fékbetétek megléte mellett történt, hanem már használt/kopott darabokkal, akkor bizony túltöltött lehet a rendszer.

apollo

apollo

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Én is jártam így mint Te, csak Hayes fékekkel. Elõzõleg kopottabb betétekkel volt légtelenítve és mikor beraktam az új betéteket, le kellett engednem az olajból mert nem tudtak visszahúzódni a dugattyúk. Nyisd meg a rendszert felül és akkor nyomd szét a dugattyúkat -ki fog jönni egy csomó olaj ami fölösleg.

Márkó76

Márkó76

vendég

• fórumtag
  • 89 hozzászólás

Tán túl sok benne az olaj és az nem engedi vissza a dugattyúkat.

Nem hiszem, mert olaj nem volt cserelbe benne, es ha eddig nem volt sok most se lehet az. :(

apollo

apollo

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Tán túl sok benne az olaj és az nem engedi vissza a dugattyúkat.

Márkó76

Márkó76

vendég

• fórumtag
  • 89 hozzászólás
Sziasztok!

Bocs az ekezet hianyert, de kulfoldrol irok!

Belefutottam egy olyan problemaba, hogy fekbetetet csereltem az Avid Code fekemben, de a dugattyukat nem igazan sikerult visszanyomni az alaphelyzetbe igy a tarcsa nem tud szabadon elfordulni. A hasznalati utasitas azt irja onbeallo fek leven csavarhuzoval kell finoman visszanyomni a dogattyukat. Ez sikerult is valamennyire, de nem ellege mert miutan visszanyomtam szepen 'visszarugozik' abba a helyzetbe ahonnan elkezdtem. Tulzottan nem akartam erolteni, (a csavarhuzo mar kezdett meghajolni es a dugattyuk is ugy tuntek visszamentek a helyukre) nehogy tonkrevagjak valamit, nincs tapasztalatom benne. Ha valakinek van ilyen tapasztalata vagy tudja a megoldast legyszi irja meg, marhara idegesit, hogy egy ilyen miatt nem tudom hasznalni a gepet.

Koszi!

apollo

apollo

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Üdv!
Mi a különbség a dot és az ásványi fékfolyadék között?
Miért nem lehet shimano fékbe dot-ot használni?

HatosAnya

HatosAnya

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Jah akkor a nyertes a SPECIALIZED CROSSTRAIL ELITE LARGE 2010
De ha nem állítják be rendesen a fékeket akkor be bszom wele a kirakat üveget sürü q wa anyázás mellett. 8))

Thank juh mindenkinek

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás

Nem várok csodát!
Mit várok?
- Kevés karbantartást.
- Halk fékeket.
- Meg akarok állni esõben is domboldalon is. Mamóka elõtt is busz elõtt is.
Akkor Vééé vagy Tárcsy?

Szerintem V-fék. Azokon a gépeken, amit kinéztél, teljesen belépõ szintû tárcsafékek vannak. Azt gyorsan felejtsd el, hogy tárcsafék = kevés (nulla?) karbantartás. Törõdni azzal is kell, mint egy v-fékkel. A tárcsa is tud hangos lenni (pl. esõben) vagy ha van egy kis hullám a tárcsában, állandóan súrolni fog és ha nincs szerencséd, azt is nagyon nehéz megszüntetni. Domboldalon, mami elõtt a v-fék is megállít, szerintem esõben is.
O.k., esõben, sárban, hóban a tárcsa jobb de te szerintem nem erre keresel féket.
Marci

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Én vennék, ha lenne városi gép, illetve keret. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés. :) És a kúl-faktor-ról még nem is beszéltünk. :D

Tároló nem érint; nem hagynám ott sehol õrizetlenül.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 hozzászólás
Városba én nem vennék tárcsát az tuti. Drágább a fenntartása, mint egy vféknek, nehezebb, a tárcsa miatt meg nem tudod berakni a bringát a klasszikus kerékpár tárolókba, mert összeveri a tárcsát. Ballonos slick gumi és v-fék, sztem ez való városba.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Úgy fest eldöntötted.

Ha olvasgatsz találsz tapasztalatokat sok (Shimano, Hayes, Avod, Hope, Tektro, etc.) gyártó mégtöbb modelljérõl.