Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18557 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Adott egy Shimano BR-M785 első tárcsafék, kb. 2 éves, sosem tapasztaltam vele problémát. Olaj frissítés céljából a Shimano utasításai szerint légtelenítettem (nem először és nem ezt az egyetlen féket):

http://bike.shimano....69830688964.pdf

A 7. pontnál megkértem valakit, aki húzza a fékkart miközben gyors egymásutánban nyitogatom a szelepet. A leírásban szereplő 3-4-nél többször végeztem el. Kb. 6-8 után elkezdett jönni levegő, tovább ismételve egyre több, amíg végül csíkban okádta az apró vagy óriás légbuborékokat. A tölcsérben végig volt olaj, folyamatosan után volt töltve. Talán egy deci vagy több olajat is átnyomtam így, megállíthatatlanul okádta a levegőt. Előtte sem lehetett benne túl sok levegő, ezért egyértelmű, hogy szív. A karnál, mert idő kell neki, amíg leér. Levettem a tartály fedelét, az alatta levő fémlemezt, ami alatt a tömítések vannak. Makulátlan állapotú minden tömítés. Összeraktam, megismételtem (figyelve arra, hogy a kar finoman volt húzva) ugyanez lett. Ha a 7 . pontnál 3-4x van meghúzva a kar (a leírás szerint), nincs ideje a levegőnek leérni, és a 8. pontnál jönnek ki nagy buborékok felfelé, de nem sok.

Saját belátásom szerint a zárt rendszer (amíg a tartályban van olaj), nem szívhatna levegőt. Vagy normális ez a jelenség és nem szabadna 3-4-nél többször behúzni a kart?

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 posts

Szerintem az adapterből kaptak le 2 mm-t. Mivel 185mm-re volt kialakítva a váz. (kb valahogy így volt a story)

Gondolom az Avid 185mm és a Shimano 180mm közti 5mm kb fele elég volt lecsiszolni, hogy jó legyen.

Igen teljesen jól látod, természetesen az adapterből kapták le a 2mm-t! 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Szerintem az adapterből kaptak le 2 mm-t. Mivel 185mm-re volt kialakítva a váz. (kb valahogy így volt a story)

Gondolom az Avid 185mm és a Shimano 180mm közti 5mm kb fele elég volt lecsiszolni, hogy jó legyen.

Marci

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Láss csodát elkészült! Lekaptak 2 mm-t egy 180-203-as első tárcsából és pik pakk felpattant! :)

Most a tarcsabol vagy az alatetbol? Nem ertem ezt a "180-203-as" tarcsat, most akkor mekkora? 180 vagy 203 mm atmeroju? Meg miert pont elso?

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 posts

Láss csodát elkészült! Lekaptak 2mm egy 180-203-as első tárcsából és pik pakk felpattant! :)

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 posts

Paul Viti, Visszatenném én, de a 160-as tárcsám a shimanó táblázata alapján olyan vékonyra van kopva hogy én már angyalként szállok a mennybe a sajátos 117 kilómmal! (Csak hogy a másik kérdésedre is megadjam a választ!) Egyébként a 160-as tárcsámhoz használt alátétezést lebontották a gépről, úgyhogy eggyelőre várjuk a messiást, de azt az ígéretet kaptam hogy bármi lesz a hétvégén amikor versenyzek indulhatok ezel a géppel! Kiváncsian várom!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

De sikerült

Azt vettem le hogy már 2011ben is volt ez a jelenség. Pont úgy, mint ami a 25ös hozzászólás videójában van, az a hang van nálam is.

Edited by marton, 2017. March 27. - 23:00.

Marci

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

De azt sem hiszem, hogy csak az én és a haverom kerekén fordult ez először elő a világtörténelemben.

látom nem sikerült rákattintanod a linkre ;)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Akkor megválaszoltad magadnak.

#24-es post itt: http://forums.mtbr.c...ad.php?t=710730

Mivel más válasz nem kaptam, nem tudom másként értékelni a helyzetet.

De azt sem hiszem, hogy csak az én és a haverom kerekén fordult ez először elő a világtörténelemben.

Marci

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

...
Ez ilyen és kész.

Akkor megválaszoltad magadnak.

#24-es post itt: http://forums.mtbr.c...ad.php?t=710730

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Szerintem nem mozoghat! 40 Nm-el kell meghúzni a rögzítőtárcsát, nem lehet, hogy nincs rendesen meghúzva?

Meg van tépve rendesen.

Attól, hogy oldalról szorítasz valamit, attól még előre-hátra ficereghet kicsit. Szerintem ezt a pattogást hallani, hogy mozog a rögzítő mellett a tárcsa. Nyilván tized mm-ről beszélünk.

Mondom, Fulcrum keréken is ugyan az a lötyögés és hang.

Ez ilyen és kész.

Marci

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Van gyártási szórás, leginkább az agyak között szerintem, Mavic SLR agyról le kellett feszegetni.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

Szerintem nem mozoghat! 40 Nm-el kell meghúzni a rögzítőtárcsát, nem lehet, hogy nincs rendesen meghúzva?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Az ismert jelenség, hogy a CenterLock tárcsa "lötyög" az agyon ?

Tehát mikor felrakod, nem passzentos, hanem kicsit lehet rajta mozgatni előre-hátra. Ezen nem segít, hogy oldalról rászorítja a rögzítő gyűrű. És fékezéskor ad egy kis pattogó hangot.

Nekem DT agyon van Shimano tárcsa de haver Fulcrum kerekén is ugyan ez a helyzet. A régi kerekemen XT agy volt, azon nem nagyon volt ez érezhető.

Lehet ez ellen valamit tenni ? Vagy sz@rjam le, ez ilyen és kész ?

Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Mint kiderült volt is ilyen adapterem amit linkeltel, csak az avidhoz, ami kupos csészés történet, és a shimano meg valahogy más! A nagykereskedő aztmondta hatsóba ilyen a shimanohoz nincs és ezt több helyről is mondták, ráadásnak a váz lévén specialized és ők úgy gondolkodtak alapon sram\avid kompatibilis, igy amikor felraktak rá a shimano első 180-203 as adapteret, kb 2 mm el feljebb ment a fék mint a tárcsa! Jelenleg ott állunk, hogy a szerviz lecsiszoltatja az adaptert hogy jo legyen! Hangsúlyozom én ehhez rohadtul nem értek csak szopo amikor egy 3000 ft os alkatrész miatt nem tudom használni a gépet!

hát most vagy nem tudom vizuálni a készüléket vagy nem tudom. de elvileg abban a cuccban 76 féle alátét van amivel ki kéne adnia az ívet....

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

...szopo amikor egy 3000 ft os alkatrész miatt nem tudom használni a gépet!

Tedd vissza addig a 160-ast... korábban írtad, hogy a 26-oson 4-5x ilyen jól fog... ott más gond is lesz, ekkora különbség nem lehet.

Hátra 160-as nem tudom hol nem elég itthon, hacsak nem vagy mázsa felett...

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 posts
Mint kiderült volt is ilyen adapterem amit linkeltel, csak az avidhoz, ami kupos csészés történet, és a shimano meg valahogy más! A nagykereskedő aztmondta hatsóba ilyen a shimanohoz nincs és ezt több helyről is mondták, ráadásnak a váz lévén specialized és ők úgy gondolkodtak alapon sram\avid kompatibilis, igy amikor felraktak rá a shimano első 180-203 as adapteret, kb 2 mm el feljebb ment a fék mint a tárcsa! Jelenleg ott állunk, hogy a szerviz lecsiszoltatja az adaptert hogy jo legyen! Hangsúlyozom én ehhez rohadtul nem értek csak szopo amikor egy 3000 ft os alkatrész miatt nem tudom használni a gépet!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

cx bringara ugyanolyan adaptert vettem elore-hatra. alapbol 140es tarcsakat fogad, kapott ket elsore valo 180 pmpm adaptert.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Sziasztok!

Lehet hülye a kérdés, de azért felteszem!

Adott egy slx szett fékem! Eddig 180/160-al használtam, de most a szervizem hatására váltok, és hátulra is 180-as tárcsát vettem! Ugye nyilván kéne adapter hozzá! Amit szintén vettem csak nem figyeltem, és amikor a srácok felakarták tenni, akkor egyből kiszurták hogy nem lesz jó! Ez egy 29-es spec epic és bizony ehhez post-post os hátsó átalakító kell a 180-as tárcsához! Azt ígérték nekem hogy rendelnek hozzá, ami rendeben is van de azrt én elkezdtem keresgélni az általam ismert oldalakon, és nem nagyon találok ilyen adaptert!

nyílván suffni tunningot nem akarok, akkor inkábbb beszerzek egy 160.as tárcsát mert a régiek elkoptak, csak tudni szeretném hogy egyáltalán létezik e!

A váltásra azért is volt szükség, mert nem voltam elégedett a fékerővel, mivel a 26-on ugyanilyen szett 4-5 ször ilyen jól fog!

kb ennyi a 180-as pm-pm adapter

https://bikelogistic...csafek-adapter/

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 posts

Sziasztok!

Lehet hülye a kérdés, de azért felteszem!

Adott egy slx szett fékem! Eddig 180/160-al használtam, de most a szervizem hatására váltok, és hátulra is 180-as tárcsát vettem! Ugye nyilván kéne adapter hozzá! Amit szintén vettem csak nem figyeltem, és amikor a srácok felakarták tenni, akkor egyből kiszurták hogy nem lesz jó! Ez egy 29-es spec epic és bizony ehhez post-post os hátsó átalakító kell a 180-as tárcsához! Azt ígérték nekem hogy rendelnek hozzá, ami rendeben is van de azrt én elkezdtem keresgélni az általam ismert oldalakon, és nem nagyon találok ilyen adaptert!

nyílván suffni tunningot nem akarok, akkor inkábbb beszerzek egy 160.as tárcsát mert a régiek elkoptak, csak tudni szeretném hogy egyáltalán létezik e!

A váltásra azért is volt szükség, mert nem voltam elégedett a fékerővel, mivel a 26-on ugyanilyen szett 4-5 ször ilyen jól fog!