Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18551 hozzászólás a témában

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
ne má!
Történt?

szerencsére nem értem:)

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Hát van azért olyan akit csunyán bántanék....

Mikor ugy meghúzza a kónoszos agyat, hogy szorul.....és azt mondja, hogy majd bekopik.....érted.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
...vajon miért van a tárcsára írva a meghúzási nyomaték?

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
...ne bántsuk a szerelõket.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nekem is ez volt a logikus (a tárcsánál). Én soha nem tépek meg semmit, csak rendesen meghúzom, amit én raktam fel azt le is lehetett utána venni. Egy nagyokos szerelõ tépte így rá. Fele csavarnak elment a feje, de megoldottam. Köszönöm a segítségeteket.

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 hozzászólás
Én is ennek a módszernek a híve vagyok, hogy nem kell megtépni a csavarokat, de van egy kivétel.. A 6 torx csavart a tárcsába direkt nem téptem bele, mert már megszakadt egyszer a csavar menete. Ennek az volt az eredménye, hogy 30km után hiányzott 4 csavar a tárcsából, a maradék 2 pedig alig volt benne. Szerencsére jókor vettem észre, piros lámpánál néztem, hogy mi ez a kotyogás hátul. Örülök, hogy idõben észre vetem.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Elsõre tévesen írtam, torx. A gyári új csavarokon van egy kék anyag, azért kérdeztem, hogy összefér-e a zsírral. A féknyereg csavarjait szoktam zsírozni, abból baj még nem volt.

Pedig nem kéne.

A sebesség mindent megold.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
nem kell izomból megtépni és akkor nincs szükség zsírra.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Elsõre tévesen írtam, torx. A gyári új csavarokon van egy kék anyag, azért kérdeztem, hogy összefér-e a zsírral. A féknyereg csavarjait szoktam zsírozni, abból baj még nem volt.

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
most akkor imbusz vagy torx? :P
a menetre pedig menetrögzitöt tesznek

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Miután két szerszám és a kezem csõdöt mondott, hosszú racsnis szerszámnyéllel, adapterrel, torx fejjel le bírtam tekerni. Teljes erõbõl nyomtam lefelé, különben átfordult volna a csavar fejében a torx. Iszonyatosan rátépték.

Szabad ezeket a csavarmeneteket zsírozni?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nem bírom levenni a féktárcsát. Hayes V7 tárcsa, 6 csavaros. Az imbuszkulcs hajlik mint a gumicukor és nem enged egyik csavar sem. Mi a teendõ? Az óramutató járásával ellentétes irányban kell kilazuljon?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szia

Egy hülye kérdés, a fékbetétek közül el kell távolítani ugye a rugót? Mert ugye a Dugókat a hengerbõl az a fékfolyadék nyomása tolja ki, elvileg vissza pedig a rugó. Na ha elmegy a nyomás mert nyitod a légtelenítõt, a nyomás amit a kar fejti ki elszáll, ergó ha erõs a rugó vissza nyomhatja dugókat a helyükre.Jól gondolom? Persze ha ennél is nagyobb nyomást fejtesz ki.... Kérlek segíts, nehogy hülyeséget mondjak, vagy gondoljak. (én is most állok hasonló probléma elõtt)

Nem azok a rugók tolják vissza, csak a betétet tartják a helyükön.

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 hozzászólás

Kell hozzá fékolaj, fecskendõ meg egy csõ.

behúzod a fékkart, rögzíted. (pl egy madzaggal oda kötözöd a markolathoz)
a fecskendõre rögzíted a csövet, majd felszívsz a fékolajból.
ráhúzod a csõnek a másik végét a féknyergen található légtelenítõ csavarra.
a légtelenítõ csavart megnyitod, kb 1/4 fordulat.
elvileg a dugattyúk abban a helyzetben maradnak mint amikor a fékkar teljesen be van húzva.
egy minimális olaj ki fog jönni a légtelenítõ csavaron keresztül ,illetve levegõ.
a levegõt addig ba..tatod míg a csõbõl el nem tûnik, és akkor szépen visszatöltöd az olajat, illetve egy pici erõvel nyomva is tartod a fecskendõt, míg elzárod a légtelenítõt.
fékkar kienged.
ezek után majd kisebb úton fog fogni a féked, mivel kijjebb vannak a dugattyúk, ergo közelebb kerültek a betétek a tárcsához.
a fecskendõt hagyd rajta a légtelenítõn.
ugyanis több mint valószínû h most meg túl közel vannak a betétek.
ha így lenne: légtelenítõ csavar kienged, dugattyúkat egy picit visszább nyomod, addig h ne legyen túl nagy illetve túl kicsi a hely a tárcsa és a betétek között.
légtelenítõ elzár, és készen is vagy.

Szia

Egy hülye kérdés, a fékbetétek közül el kell távolítani ugye a rugót? Mert ugye a Dugókat a hengerbõl az a fékfolyadék nyomása tolja ki, elvileg vissza pedig a rugó. Na ha elmegy a nyomás mert nyitod a légtelenítõt, a nyomás amit a kar fejti ki elszáll, ergó ha erõs a rugó vissza nyomhatja dugókat a helyükre.Jól gondolom? Persze ha ennél is nagyobb nyomást fejtesz ki.... Kérlek segíts, nehogy hülyeséget mondjak, vagy gondoljak. (én is most állok hasonló probléma elõtt)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Ti milyen 180mm-es tárcsát vennétek most Shimano M486 hidraulikus fékhez?

a legolcsóbbat, aminek tetszik a mintája ;)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nem, ha rászánod magad és veszel olyan tárcsát, használod jó sokáig és cáfolod a rossz véleményeket.
Addig viszont nem akar senki kísérleti nyúl lenni, inkább a biztosra megy és vesz mást - ráadásul sokkal olcsóbban.

Én vállalnám a tartós tesztet. :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.681 hozzászólás

ez az olvados XTR tarcsa most olyan lesz mint anno a MoZo R500 hogy letori barmilyen vaz fejcsovet?
hypehypehype

Nem, ha rászánod magad és veszel olyan tárcsát, használod jó sokáig és cáfolod a rossz véleményeket.
Addig viszont nem akar senki kísérleti nyúl lenni, inkább a biztosra megy és vesz mást - ráadásul sokkal olcsóbban.
Marci

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 hozzászólás
Kösz a részletes leírást, megcsinálom majd így. Eddig csak felülrõl töltöttem rá.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Sziasztok
Deore 575 féknél hogyan tudom megcsinálni, hogy rövidebb legyen a kar útja? Tele van töltve, még is hosszú az út. Jó ez így, de kíváncsi vagyok hogyan lehetne rövidebbre csinálni. Mert tele van töltve olajjal a kiegyenlítõ tartály.

Kell hozzá fékolaj, fecskendõ meg egy csõ.

behúzod a fékkart, rögzíted. (pl egy madzaggal oda kötözöd a markolathoz)
a fecskendõre rögzíted a csövet, majd felszívsz a fékolajból.
ráhúzod a csõnek a másik végét a féknyergen található légtelenítõ csavarra.
a légtelenítõ csavart megnyitod, kb 1/4 fordulat.
elvileg a dugattyúk abban a helyzetben maradnak mint amikor a fékkar teljesen be van húzva.
egy minimális olaj ki fog jönni a légtelenítõ csavaron keresztül ,illetve levegõ.
a levegõt addig ba..tatod míg a csõbõl el nem tûnik, és akkor szépen visszatöltöd az olajat, illetve egy pici erõvel nyomva is tartod a fecskendõt, míg elzárod a légtelenítõt.
fékkar kienged.
ezek után majd kisebb úton fog fogni a féked, mivel kijjebb vannak a dugattyúk, ergo közelebb kerültek a betétek a tárcsához.
a fecskendõt hagyd rajta a légtelenítõn.
ugyanis több mint valószínû h most meg túl közel vannak a betétek.
ha így lenne: légtelenítõ csavar kienged, dugattyúkat egy picit visszább nyomod, addig h ne legyen túl nagy illetve túl kicsi a hely a tárcsa és a betétek között.
légtelenítõ elzár, és készen is vagy.

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 hozzászólás
Sziasztok
Deore 575 féknél hogyan tudom megcsinálni, hogy rövidebb legyen a kar útja? Tele van töltve, még is hosszú az út. Jó ez így, de kíváncsi vagyok hogyan lehetne rövidebbre csinálni. Mert tele van töltve olajjal a kiegyenlítõ tartály.