Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18552 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Képes. :) Régóta szemezgettem ezzel, lehet nem éri meg, majd kiderül. Van flex-em, megáll a kezemben, de biztos nem vágnám ki vele ilyen szépen (fõleg hogy a tárcsa eleve vatagabb). CNC-vel ki tudnám vágatni, vagy vízzel, de csak a munkadíj lenne minimum a szerszám ára. Leszedõt 1500 kemény pénz körül vettem, annyiért nem érdemes csinálni (legalábbis nekem).

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Képes vagy ilyen szerszámot venni????
Laposvas VS sarokcsiszoló csodákra képes! Egy szavadba kerül és itthon csinálok ilyet!
Láncos leszedõm is házi gyártmányú! Lerúgott lánc meg minden bringásnak van!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Arra próbáltam célozni, hogy nincs olyan preciz ujjam, amivel azt a tized millimétert pontosan vissza tudnám nyomni úgy, hogy ne kerüljön bele újabb (nyolcvan)nyolcas. ;-)
De már mindegy, azt hiszem, tényleg kukázom a gépet.

Nekem is minden tárcsában van minimális 8-as. Amennyire lehet, tökéletesre állítom a féket, Hayes Stroker Trail-nál eleve kicsi a hézag a fékpofák és a tárcsa között, ezért a Hayes szívás, de soha nem csiszatol a fékem. Durva lejtõzés után szokott, mert feltételezem, hogy a keletkezõ hõtõl deformálódik a tárcsa, ez félig visszahûlt állapotban néhány fékezés után elmúlik. Centírozni csak akkor szabad, ha nagyon muszáj és beállíthatatlan, mert a hõtõl, fékezéstõl úgyis kicentírozódik magától. Könnyû belevinni újabb 8-asokat, úgyhogy nagyon pontosan meg kell nézni a 8-as helyét centírozás elõtt. Nekem a "kézzel visszahajlítás" módszer nem jött be. Gumikalapáccsal szoktam és azzal is nagyon finoman! Ha belül van a 8-as kiveszem a kereket és a küllõk mellett bedugom a kalapács nyelét, azt ütöm meg nagyon finoman. Inkább több kis ütés, minthogy elhajoljon a másik irányban. Nem mondom, hogy így a helyes, de eddig ki tudtam szedni minden 8-ast elfogadhatóra. Ha kis 8-as marad benne az OK, ha nem ér hozzá a fékpofákhoz, úgyis kijön fékezéseknél. Már úton van a jó kis szerszámom, kíváncsi leszek ezzel mennyivel lesz könnyebb a mûvelet.

Ezért kár kukáznod a gépet.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
akkor biztos alubakos.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

tökéletesen egyenes tárcsát én még nem láttam :) kicsit szinte mindegyik üt....

Akkor végképp nincs mirõl beszélni. :-)
Egyébként megnéztem: ezt a tárcsát kézzel max. eltörni lehet, hajlítani nem annyira. :-D

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
tökéletesen egyenes tárcsát én még nem láttam :) kicsit szinte mindegyik üt....
visszahajlítani annyira kell, hogy ne ciripeljen nagyon...és nem ujjal érdemes, hanem tiszta rongy + kombinált fogó....
Azért nem kell kukázni egy tárcsát mert lett benne egy kis nyolcas...

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Pedig simán egy újjal visszanyomható.

Arra próbáltam célozni, hogy nincs olyan preciz ujjam, amivel azt a tized millimétert pontosan vissza tudnám nyomni úgy, hogy ne kerüljön bele újabb (nyolcvan)nyolcas. ;-)
De már mindegy, azt hiszem, tényleg kukázom a gépet.

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás

Eddig nem volt nagy, max. pár tized mm. Azt ugyan vissza nem hajtom kézzel. :-D
De már tárgytalan.

Pedig simán egy újjal visszanyomható.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Kõ is felverõdhet, vagy akármi....
Nem kell túlspilázni, ha nagy akkor vissza kell hajlítgatni aztán jónapot.

Eddig nem volt nagy, max. pár tized mm. Azt ugyan vissza nem hajtom kézzel. :-D
De már tárgytalan.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Kõ is felverõdhet, vagy akármi....
Nem kell túlspilázni, ha nagy akkor vissza kell hajlítgatni aztán jónapot.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Mondjátok, egy a széltõl is óvott elsõ féktárcsába hogy kerül kisebb nyolcas? A fékezéskor keletkezõ hõtõl deformálódik?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hat igy "elo" fotokon eleg benganak nez ki az uj slx fekkar. a fektest viszont jol nez ki :)

Feltöltött kép
Feltöltött kép

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás

Hidraulikus tektro meglepõen jól tud fogni. Amit írtatok az valószínûleg koszos/olajos pofa lehet, vagy csak egyszerûen balfaszok voltak a dekatlonos szerelõk. Sala módszeres ; "dobd fel tûzhelyen a plattnira a pofát és süsd ki" persze a rugók nélkül.

Fura mód ha kiveszed a kerekeket kicsivel egyszerûbb. No meg ha a rugó a pofán van, akkor mégjobban az.

Igen, ezt is próbáltam, de mindíg igazítani kellet a nyergen a kerék visszarakása után.Én sem értem.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Hidraulikus tektro meglepõen jól tud fogni. Amit írtatok az valószínûleg koszos/olajos pofa lehet, vagy csak egyszerûen balfaszok voltak a dekatlonos szerelõk. Sala módszeres ; "dobd fel tûzhelyen a plattnira a pofát és süsd ki" persze a rugók nélkül.

Persze, mivel a rugóba elég nehéz bejátszani a betéteket ha fenn van a helyén.

Fura mód ha kiveszed a kerekeket kicsivel egyszerûbb. No meg ha a rugó a pofán van, akkor mégjobban az.

Ride everywhere.

.

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás

Köszi a választ.

De mi a gagyi benne? Maga a féknyereg?
Kb 80 kilcsi lehet benne, a srác igazán nem is mer haladni vele lefelé.
Mit rakjunk bele, BBB-t, vagy van jobb?
A V fék a kategóriájában tényleg jó, meg is lepõdtem asszonyka bicaján.

Az alább leírtam próbálkozásaimat a Tektro-val kapcsolatban, amit ajánlanék.Kolegám gépén Gyári Tektro fék van 180-as tárcsával elöl, hátul 160-as és nagyon jól fog.Próbálj szerezni 180-as tárcsát elõre (szólj nekem is ha találtál :) ) és jónak kell lennie.
Max szedjétek ki addig is a betéteket, csiszoljátok fel finom csisz papírral sík felületen, majd a tárcsát töröljétek le féktisztítós ronggyal.Összerakás után inkább egyenesben koptassátok össze mert kb 0 lesz a fék, türelemjáték.Lassan fog megjönni a fékhatás, vigyázzatok, nehogy megégessétek!
Kolegámnak így csináltam a fékét és jó lett.

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás

betétcseréhez leveszed a féket??

Persze, mivel a rugóba elég nehéz bejátszani a betéteket ha fenn van a helyén.

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás
Nem titok egyáltalán.
Pár hónapja itt is kértem tanácsot, de senki sem válaszolt.Szóval próbálkozok.

Adott volt egy Tektro gyári elsõ-hátsó fék 160mm-es tárcsával.Én Cserkúton Pécs mellett a Mecseken lakom, 2,5km-es folyamatos leejtõ vezet ki a faluból.Mire az aljára értem lilára égett az elsõ-hátsó tárcsám a 95Kg om alatt.
Ekkor vettem egy Hayes 180-as tárcsát és XLC szinter betétet elõre, Shimano kemény betétet hátra.Hátul meg is oldódott a probléma, azonban elöl a fékhatást keveseltem és mire a leejtõ aljára értem nyikorogni kezdett és a fékhatás is gyengült.Ekkor beraktam elõre egy BBB gyantás betétet, ami majd szétrázta a bringa elejét fékezéskor, akkor visszaraktam a gyári betétet.Ugyan az a rázós, bogyborékolás szerû hang.
Ekkor egy barátom elsõ kerekét raktam be , amin Tektro 180-as tárcsa van, no azzal jó lett.
Szóval most keresek egy Tektro 180-as 6csavaros tárcsát.
De jelenleg a legjobb fékhatást a Hayes tárcsa és az XLC szinter betét nyújtja.
Viszont ha meglesz a Tektro tárcsám, akkor belepróbálnám a BBB , XLC, gyári Tektro betétet is ha már a polcomon hevernek.

Röviden ennyi.

UI.: Szerkezetileg minden frankó a fékkel, nem levegõs, nem üt a tárcsa, nem kotyog a nyereg sem a kormánycsapágy, sem a teló (Rock Shox Dart2) az egész bringában van vagy 500km.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Köszönöm! Én is inkább az Avid velé hajlok, a Magura az ára miatt gondolkoztatott el, kíváncsi voltam, hogy tud-e valami többet a másik kettõhöz képest. Az XT sajnos nem opció, most legalábbis nem, mert azért többet kéne csengetni.

uj slx? most jelennek meg. :) de a regi is jo, kinn tarcsakkal mindennel kerul 120 euroba.

a fekkar nekem nem tetszik, de a fektest brutkon nez ki. az igazi asz viszont az uj nyers szinu xt... allitolag meg jobb lett, mint a regi.

ha a dugattyúk nem ugyannanyit mozdulnak el mindkét oldalon, mi a teendõ?

amit én tennék: a jobban mozgót lefogni, fék behúz, kiljebb tolódik a "ragadósabb", aztán féktárcsatisztítóval (elpárolog) befújni a dugattyút, esetleg nyakonönteni ásványi olajjal (alligator van csak kéznél, nem shimano). csinálhatom vagy ezzel el****hatok valamit?

egyébként XT M775 -rõl van szó

köszi

a doksiban van erre leiras :) alapallapotba kell hozni a dugattyukat, fekkopasnal elofordulhat: megnyitod a fekkarnal a membrant, utana visszanyomod a dugattyukat, belerakod azt a tarcsahelyettesito muanyagot (mittomen mi a neve), meghuzod parszor a fekkart, visszazarod a fekkarnal a rendszert, kerek vissza es orul.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Mjani, ez az adapter már inkább tûnik mûködõképesnek. Utánanézek, ehhez még tárcsát sem kellene cserélnem...
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.725 hozzászólás
Köszi a választ.

De mi a gagyi benne? Maga a féknyereg?
Kb 80 kilcsi lehet benne, a srác igazán nem is mer haladni vele lefelé.
Mit rakjunk bele, BBB-t, vagy van jobb?
A V fék a kategóriájában tényleg jó, meg is lepõdtem asszonyka bicaján.
-Fel kell szerelni egy légfüggönyt, hogy kisebb legyen a légcsere
-Ez a légfüggöny átlátszó???
/idézet egy Miskolci egyetemi kollégium mûszaki vezetõje és köztem zajlott beszélgetésbõl./ Kimentem a kocsiba röhögni)