Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
akkor lehet inkább fékezni kellene megtanulni és nem új féket venni ;)

inkubator

inkubator

vendég

• fórumtag
  • 34 hozzászólás
Az elsõ nem lényeges annyira mert az esetek 98%-ában hátsó féket használok. Elsõt csak vészfékezéskor. :D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Sok altípus van Suntour XCR-en belül, ezekhez 185mm-ig ajánlanak tárcsát. Gondolom a tiéd régebbi modell, esetleg próbálj utánanézni konkrétan annak. 185-nél én sem szívesen tennék rá nagyobbat XC-re, hátulra is az lenne ideális.

inkubator

inkubator

vendég

• fórumtag
  • 34 hozzászólás

Egy barátom juicy 5-öt használ elöl 203-as tárcsával DH-ra (egyébként ez DH tárcsaméret, nem XC), neki megfelel, az ár sem sok érte ha elfogadható állapotú. Én inkább 180/180 vagy max. 203/180-as tárcsákat használnék elölre/hátulra (ha a villa elbírja).

A váz Merida Matts TFS, a villa Santour XCR.

más: Karbantartása amúgy éves szinten mennyi? Évente mennyit kell rákölteni?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Sziasztok! Szeretnék Tektro-ról váltani és használtan venném a fékrendszert, de 2 verzió is van:
1., Avid Juicy 5 kompletten elõl-hátul 203-as avid tárcsákkal használtan 20.000
2., Avid BB5 szintén 203-as tárcsával szeretném, csak nem tudom hogy használtan mennyibõl lehetne kihozni szintén kompletten.

Kompletten alatt a tárcsák+pofák+féktest+csõvezés+karokat értem.

A Juicy olajos, a BB5 bowdenes. XC keróra és 120kg-hoz.
Szerintetek a BB5-öt mennyibõl lehet kihozni? Vagy a Jucy 5 best buy 20-ért?

Egy barátom juicy 5-öt használ elöl 203-as tárcsával DH-ra (egyébként ez DH tárcsaméret, nem XC), neki megfelel, az ár sem sok érte ha elfogadható állapotú. Én inkább 180/180 vagy max. 203/180-as tárcsákat használnék elölre/hátulra (ha a villa elbírja).

inkubator

inkubator

vendég

• fórumtag
  • 34 hozzászólás
Sziasztok! Szeretnék Tektro-ról váltani és használtan venném a fékrendszert, de 2 verzió is van:
1., Avid Juicy 5 kompletten elõl-hátul 203-as avid tárcsákkal használtan 20.000
2., Avid BB5 szintén 203-as tárcsával szeretném, csak nem tudom hogy használtan mennyibõl lehetne kihozni szintén kompletten.

Kompletten alatt a tárcsák+pofák+féktest+csõvezés+karokat értem.

A Juicy olajos, a BB5 bowdenes. XC keróra és 120kg-hoz.
Szerintetek a BB5-öt mennyibõl lehet kihozni? Vagy a Jucy 5 best buy 20-ért?

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Én csak azt mondanám a híres mondás után szabadon:
Minden féktárcsaegyengetõ.

Én tegnap egy elég masszív süteményesvillával egyenesítgettem. :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Ajánlom erre a célra francia kulcsot vagy bármilyen állítható fogót aminek párhuzamos a pofája.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Képes. :) Régóta szemezgettem ezzel, lehet nem éri meg, majd kiderül. Van flex-em, megáll a kezemben, de biztos nem vágnám ki vele ilyen szépen (fõleg hogy a tárcsa eleve vatagabb). CNC-vel ki tudnám vágatni, vagy vízzel, de csak a munkadíj lenne minimum a szerszám ára. Leszedõt 1500 kemény pénz körül vettem, annyiért nem érdemes csinálni (legalábbis nekem).

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Képes vagy ilyen szerszámot venni????
Laposvas VS sarokcsiszoló csodákra képes! Egy szavadba kerül és itthon csinálok ilyet!
Láncos leszedõm is házi gyártmányú! Lerúgott lánc meg minden bringásnak van!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Arra próbáltam célozni, hogy nincs olyan preciz ujjam, amivel azt a tized millimétert pontosan vissza tudnám nyomni úgy, hogy ne kerüljön bele újabb (nyolcvan)nyolcas. ;-)
De már mindegy, azt hiszem, tényleg kukázom a gépet.

Nekem is minden tárcsában van minimális 8-as. Amennyire lehet, tökéletesre állítom a féket, Hayes Stroker Trail-nál eleve kicsi a hézag a fékpofák és a tárcsa között, ezért a Hayes szívás, de soha nem csiszatol a fékem. Durva lejtõzés után szokott, mert feltételezem, hogy a keletkezõ hõtõl deformálódik a tárcsa, ez félig visszahûlt állapotban néhány fékezés után elmúlik. Centírozni csak akkor szabad, ha nagyon muszáj és beállíthatatlan, mert a hõtõl, fékezéstõl úgyis kicentírozódik magától. Könnyû belevinni újabb 8-asokat, úgyhogy nagyon pontosan meg kell nézni a 8-as helyét centírozás elõtt. Nekem a "kézzel visszahajlítás" módszer nem jött be. Gumikalapáccsal szoktam és azzal is nagyon finoman! Ha belül van a 8-as kiveszem a kereket és a küllõk mellett bedugom a kalapács nyelét, azt ütöm meg nagyon finoman. Inkább több kis ütés, minthogy elhajoljon a másik irányban. Nem mondom, hogy így a helyes, de eddig ki tudtam szedni minden 8-ast elfogadhatóra. Ha kis 8-as marad benne az OK, ha nem ér hozzá a fékpofákhoz, úgyis kijön fékezéseknél. Már úton van a jó kis szerszámom, kíváncsi leszek ezzel mennyivel lesz könnyebb a mûvelet.

Ezért kár kukáznod a gépet.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
akkor biztos alubakos.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

tökéletesen egyenes tárcsát én még nem láttam :) kicsit szinte mindegyik üt....

Akkor végképp nincs mirõl beszélni. :-)
Egyébként megnéztem: ezt a tárcsát kézzel max. eltörni lehet, hajlítani nem annyira. :-D

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
tökéletesen egyenes tárcsát én még nem láttam :) kicsit szinte mindegyik üt....
visszahajlítani annyira kell, hogy ne ciripeljen nagyon...és nem ujjal érdemes, hanem tiszta rongy + kombinált fogó....
Azért nem kell kukázni egy tárcsát mert lett benne egy kis nyolcas...

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Pedig simán egy újjal visszanyomható.

Arra próbáltam célozni, hogy nincs olyan preciz ujjam, amivel azt a tized millimétert pontosan vissza tudnám nyomni úgy, hogy ne kerüljön bele újabb (nyolcvan)nyolcas. ;-)
De már mindegy, azt hiszem, tényleg kukázom a gépet.

cc_rider

cc_rider

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás

Eddig nem volt nagy, max. pár tized mm. Azt ugyan vissza nem hajtom kézzel. :-D
De már tárgytalan.

Pedig simán egy újjal visszanyomható.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Kõ is felverõdhet, vagy akármi....
Nem kell túlspilázni, ha nagy akkor vissza kell hajlítgatni aztán jónapot.

Eddig nem volt nagy, max. pár tized mm. Azt ugyan vissza nem hajtom kézzel. :-D
De már tárgytalan.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Kõ is felverõdhet, vagy akármi....
Nem kell túlspilázni, ha nagy akkor vissza kell hajlítgatni aztán jónapot.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Mondjátok, egy a széltõl is óvott elsõ féktárcsába hogy kerül kisebb nyolcas? A fékezéskor keletkezõ hõtõl deformálódik?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hat igy "elo" fotokon eleg benganak nez ki az uj slx fekkar. a fektest viszont jol nez ki :)

Feltöltött kép
Feltöltött kép