Adott egy Shimano BR-M785 első tárcsafék, kb. 2 éves, sosem tapasztaltam vele problémát. Olaj frissítés céljából a Shimano utasításai szerint légtelenítettem (nem először és nem ezt az egyetlen féket):
http://bike.shimano....69830688964.pdf
A 7. pontnál megkértem valakit, aki húzza a fékkart miközben gyors egymásutánban nyitogatom a szelepet. A leírásban szereplő 3-4-nél többször végeztem el. Kb. 6-8 után elkezdett jönni levegő, tovább ismételve egyre több, amíg végül csíkban okádta az apró vagy óriás légbuborékokat. A tölcsérben végig volt olaj, folyamatosan után volt töltve. Talán egy deci vagy több olajat is átnyomtam így, megállíthatatlanul okádta a levegőt. Előtte sem lehetett benne túl sok levegő, ezért egyértelmű, hogy szív. A karnál, mert idő kell neki, amíg leér. Levettem a tartály fedelét, az alatta levő fémlemezt, ami alatt a tömítések vannak. Makulátlan állapotú minden tömítés. Összeraktam, megismételtem (figyelve arra, hogy a kar finoman volt húzva) ugyanez lett. Ha a 7 . pontnál 3-4x van meghúzva a kar (a leírás szerint), nincs ideje a levegőnek leérni, és a 8. pontnál jönnek ki nagy buborékok felfelé, de nem sok.
Saját belátásom szerint a zárt rendszer (amíg a tartályban van olaj), nem szívhatna levegőt. Vagy normális ez a jelenség és nem szabadna 3-4-nél többször behúzni a kart?