Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

van trükk, egy lényeges momentum minden féknél, amit szeretnek elhagyni a légtelenítésnél...

az, hogy a féknyerget is le kell légteleníteni
már irtam korábban, "h" alakú féknyergek és az "U" alakú féknyergek légtelenités szempontjából nem egyformák

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
Nekem is rezonált mikor nedves lett a tárcsa, nulla fok alatt pedig szintén.
"Ride today, heal tomorrow"

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
A Hayes fékemet egy csepp víz éri máris rezonál (inkább sikolt, ma is mert épp esik), elõl is, hátul is. Ha nulla fok alatt van akkor is, amíg be nem melegszik. Elõl is, hátul is.
Kérdeztem másokat, nekik ugyanez a helyzet. Gyári Hayest, és Jagwire-t is próbáltam, utóbbi jobb, de nem jelentõsen halkabb. Én is szeretném ha valaki tudna rá megoldást.

Ride everywhere.

.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Avid fék és rezonancia kérdésében én továbbra is a szögben állítható féknyerget tartom "ludasnak", de a "kipuhult" hátsó papucs problémával már én is találkoztam.

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 posts

Csak az Avid használ 185mm-es tárcsát, a többi cég 180mm-s mérettel fut, illetve a Hope-nak van 183mm-es elhajlása:D

Ne elméleti, hanem gyakorlati síkon közelíts a problémához! Kérdezz meg egy gyakorló mérnököt, hogy az elméleti és a gyakorlati dolgok mennyire vannak párhuzamban (és most ne csak a fenti dologra értsd)! Érhetnek meglepetések.:)

folymatosan találkozunk ienekkel, órán is meg a gyakorlaton is
természetesen ezzel tisztába vagyok :) ahogyy azt az utó topikba mondták, a fizikát nem lehet mgbszni, ez van a fémtannal meg a többi természettudománnyal is :) csak néha bonyolultabb az oka

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Múltkoriban kérdeztem, hogy milyen tárcsa lenne jó Avid Roundagon helyett, ami nem annyira melegszik, és javasolták az XT-t. Ezzel csak az a probléma, hogy nem 185-ös, hanem 180-as, másrészt nekem 6 csavaros kéne nem Center Lockos. Valaki tudna esetleg ilyen feltételek mellett ajánlani valamit?:

Kösz!

Csak az Avid használ 185mm-es tárcsát, a többi cég 180mm-s mérettel fut, illetve a Hope-nak van 183mm-es elhajlása:D

annyyi csak h szerintem az a nyúlás nem lehet anyagfáradásból, ha abból fakad akkor az már fullon van mikrorepedésekkel
még járatom az agyam de ez nekem bizarr, mert ha használódik akor keményedik, nem lesz "puhább" "nyúlósabb" stb

Ne elméleti, hanem gyakorlati síkon közelíts a problémához! Kérdezz meg egy gyakorló mérnököt, hogy az elméleti és a gyakorlati dolgok mennyire vannak párhuzamban (és most ne csak a fenti dologra értsd)! Érhetnek meglepetések.:)

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 posts

Kerék 10-es átütõ tengelyes.
Szerintem az nem hajlik.A fémtan a mérnököknek van kitalálva.Sok olyan dolgot tapasztalok,ami mérnöki szempontból lehetetlen lenne,szerviz szempontból mégis elõfordul.
A puhul szó nem nyerõ,csak nem találtam jobbat.Elveszti a vásárláskori merevségét.
Beszólni is lehet,szeretek vitázni,ha van kivel.

annyyi csak h szerintem az a nyúlás nem lehet anyagfáradásból, ha abból fakad akkor az már fullon van mikrorepedésekkel
még járatom az agyam de ez nekem bizarr, mert ha használódik akor keményedik, nem lesz "puhább" "nyúlósabb" stb

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts
Azért kis ügyeskedéssel összehozhatók, Hayes adapter, síkba köszörült v-fék alátét (pl rw2) a lencsék alá, és már
jó is.
A 160-nál már macerásabb. Picasa Web Albums - zolan - 2010_04_11

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Egyéb iránt az xt ben van 6 csavaros is sima és alubakos is. igaz 180-as
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
avid clean sweep

Balias

Balias

vendég

• fórumtag
  • 42 posts
Múltkoriban kérdeztem, hogy milyen tárcsa lenne jó Avid Roundagon helyett, ami nem annyira melegszik, és javasolták az XT-t. Ezzel csak az a probléma, hogy nem 185-ös, hanem 180-as, másrészt nekem 6 csavaros kéne nem Center Lockos. Valaki tudna esetleg ilyen feltételek mellett ajánlani valamit?:

Kösz!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

De rezoánlhat attól is ha full tükrõs a fékpofa.

...hatna,de már a sokadik betét jár benne...
Egy se kopott el,csak nyilván próbálkozom.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
De rezoánlhat attól is ha full tükrõs a fékpofa.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Szerintem az anyagfáradás "lehetne" rá a megfelelõ szó, bár ezt meg szerintem a 1 1/2 éves kor zárja ki. Lehet hogy anyag hiba és majd pár év múlva ha eltörik akkor világlik ki majd, amennyiben az és nem más az ok.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

bringavarázs postja kissé fura nekem annyiba h bizarr h egy év alatt a felpuhul a váz, ez fémtanilag fura nekem. nem "puhul"

tényleg nem beszolni akarok... :)

nem lehet h más a kerék, tárcsa mittomén?

Kerék 10-es átütõ tengelyes.
Szerintem az nem hajlik.A fémtan a mérnököknek van kitalálva.Sok olyan dolgot tapasztalok,ami mérnöki szempontból lehetetlen lenne,szerviz szempontból mégis elõfordul.
A puhul szó nem nyerõ,csak nem találtam jobbat.Elveszti a vásárláskori merevségét.
Beszólni is lehet,szeretek vitázni,ha van kivel.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 posts
bringavarázs postja kissé fura nekem annyiba h bizarr h egy év alatt a felpuhul a váz, ez fémtanilag fura nekem. nem "puhul"

tényleg nem beszolni akarok... :)

nem lehet h más a kerék, tárcsa mittomén?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Tényleg fontos szó.:)
Valóban nagyon sok új gépnek alapból rosszul megmunkált a papucsa.Tapasztalás szerint(enyim)viszont ha Avid féknél megmarom a tárcsafék szemet,attól nem fog elmúlni a rezonálás.
Azt is tartom,hogy az már igen kaki váz,amit az avid rendszere nem tud áthidalni.
Lepuhult váz/vázpapucshoz (viccesen hangzó) annyit: adott egy Giant Trance x váz,másfél éves.
Elsõ évben tökéletes volt,bármilyen fékkel(Juicy 5,7,Sroker Trail,Ace,Madzagos Avid).Most terhelés nélkül tökéletes a beállítás,pont középen van a tárcsa.Ha ráülök,kifelé elhajlik az egész a féktest elnyomja oldalra a tárcsát.
Szerintem ez annyi,hogy rugalmas lett a vázam.
Nem a megoldás van nálam ,csak egyéb lehetõséget vetek fel.

Nem is kívánok vitába szállni az érveiddel, mert egyet kell értenem az általad tapasztalt dolgokkal. Ráadásul neked sokkal több vas fordul meg a kezeid között, mint nekem. Az viszont tény, hogy a minõségi gépeknél (prémium márkák/modellek) ezzel a hibával még nem találkoztam, legyen az bármilyen idõs.

balages

balages

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

Esetleg próbáltad már a féktestet igazítani? Az oké, hogy a pofát és bowdent állítgatod, de az nekem sem mûködött. Adaptercsavarokat kicsavarod, féktestet kicsit kijebb mozgatod. Csavarok meghúz és utánna állítasz pofát és bowdent. Nekem kb. ennyi volt hasonlóan nulla fékerõvel bíró, szervízben rosszul beállított, elsõ Avid BB5 esetén. Most qrvára harap.

Itt volt a pont!
Röviden: elsõ tárcsafék lóf***t se fogott. A féktestet tegnap kicsit közelebb nyomtam a mozgó pofához, csavarok meghúz, állítható pofa közelebb tol és jött a tesztkör. A ház melletti dombon legurultam, éppen egy métert mentem, rárántottam és majdnem orrba vágott az anyaföld!
Akinek hasonló problémája van esetleg ezzel is szórakozzon, jutyúbon is van sok videó errõl.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

van trükk, egy lényeges momentum minden féknél, amit szeretnek elhagyni a légtelenítésnél...

Izé, Sala. Oszdmegpluszegy vagy mit szoktak ide írni ;)
De lehet a dorado-s sörözéskor is titkokat mondani. 'Osztán ha mégsem hagyom ki azt a momentumot, te fizeted a sört :D

Ride everywhere.

.

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 posts
sztem siman lehet hogy ilyenkor minimalisan, de levegos a rendszer. Mintha Rob irta volna, hogy H vagy Y utvonalon halad az olaj, és az Y szerunel megakadnak benne a bubik

----

FÁJVÓ

----